Rutte ‘verheugd’, EU krikt CO2-reductie verder omhoog: van afgesproken 40 naar 55 procent reductie in 2030

Premier Rutte is “verheugd” dat de EU-leiders op hun top in Brussel overeenstemming hebben bereikt over het verder terugdringen van de CO2-uitstoot in 2030. In plaats van de eerder afgesproken reductie van 40 procent ten opzichte van 1990, zal dit nu minstens 55 procent worden.

De Europese Commissie zal volgens Rutte medio volgend jaar met concrete voorstellen komen over hoe dit moet worden ingevuld. Frans Timmermans heeft z’n Green Deal al grotendeels klaarliggen, dus dat plan op steroïden is de meest logische keuze.

Opvallend is dat internationale organisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds “minder positief” zijn over de deal. Het akkoord spreekt namelijk van een “netto”-vermindering van CO2-uistoot, waardoor het in de praktijk om ‘slechts’ 50,5 procent reductie zal gaan.

Ik vraag me überhaupt af of deze deal zin gaat hebben. De Europese economie heeft vanwege het coronavirus enorme klappen te verduren gehad, waardoor diverse overheden zich diep in de schulden hebben moeten steken. Die willen op deze manier wellicht nieuwe inkomsten genereren door te werken met CO2-belasting, maar wat let bedrijven om niet gewoon massaal richting China of andere landen te vertrekken?

Sowieso kun je er op rekenen dat veel Aziatische landen het echt niet zo nauw zullen gaan nemen met CO2-reductie en klimaatmaatregelen, want ook zij hebben enorme klappen te verduren gehad. Volgens mij bouwen zij liever nog snel wat goedkope kolencentrales, zodat de energievoorziening geen belemmerende factor wordt voor hun economieën, die ze weer zo snel mogelijk naar het oude niveau willen krijgen.

Met een beetje pech maken de EU-lidstaten zichzelf dan juist minder competitief, trekken bedrijven naar opkomende (terugkrabbelende) landen en is het netto-effect op de mondiale CO2-uitstoot praktisch nul, of in ieder geval véél te weinig. Daar zit je dan met je windmolen in de achtertuin, weilanden vol zonnepanelen en torenhoge kosten voor alles wat je aanschaft. Bedrijven die hier blijven gaan hun CO2-belasting namelijk gewoon doorrekenen aan de consument, anders houden ze het waarschijnlijk niet vol tegenover internationale concurrenten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. ropart

  corona of co2 beiden knechten ze de bevolking.

  1. Cootje

   En 40/50% obligaties bij het ECB van het Europese BBP niet ???

 2. Rene van der Grijp

  Wilt u de economie zo snel mogelijk naar de knoppen hebben stem dan GL, D66 of VVD. Er is geen enkel verschil meer tussen deze partijen.

 3. Toverkol

  Deze gevaarlijke gek dient opgesloten te worden….

  1. Jack Flash

   En nooit meer vrijkomen Toverkol..

  2. hans-e-pans

   Door de discussie over o.a. Co2 blijkt dat politici, dus ook Mark R. blindvaren/vaart op hun/zijn adviseurs uit de milieuhoek/maffia.

   Co2 is een van de bouwstenen van de natuur, waardoor onder andere planten beter groeien/vergroenen, zodat er dus meer groen ontstaat en er dus meer opbrengst zal zijn planten.

   Minder Co2 in de atmosfeer betekend dus dat er meer en grotere delen van de wereld zullen verdorren en er meer woestijnen zullen gaan ontstaan, men schijnt wat de hoeveelheid Co2 in de lucht al aardig tegen de kritische ondergrens te gaan zitten/schuren.

   Voor de natuur en de mensheid zal het dus beter zijn als er meer, zeg maar 2 keer zoveel, Co2 in de lucht zou zijn, een groenere natuur, rijkere oogsten met meer opbrengst, ook goed voor de steeds grotere wereldbevolking.

 4. Yoyo

  Vroeger was het begrip” Timmermans- oog” synoniem voor snel,scherp bouwkundig inzicht.

  Tegenwoordig staat het gelijk aan zelfverheerlijkende,wereldvreemde klimaat tunnel visie.

 5. Fortiori

  Delfstoffen, kolen, hebben hun tijd gehad. Wie kruipt er nu nog in de mijnen? Wie stookt er kolen in de huiselijke omgeving. Industrieel gebruik neemt verder af. Voor fossiele brandstoffen is in de moderne wereld geen toekomst meer.

  1. Seneca

   @fortiori
   u bent dus, evenals vele verstandige burgers, een voorstander van kernenergie?

  2. JochemX

   China heeft gigantische kolenvoorraden onder de grond. Die stoken ze op tot de laatste kool, met of zonder co2-reductie.

  3. Egbert van Zutphen

   Er worden nog genoeg kolen verstookt in de centrales om elektriciteit op te wekken voor de stekker auto’s.
   En als iedereen van het gas af moet zullen we de kolen nog heel lang nodig hebben, want het redelijk alternatief genaamd gas schijnt een besmettelijke ziekte te hebben om over kernenergie maar niet te spreken.

  4. corenona

   Niemand hoeft in de mijnen te klimmen dom links gedrocht. We hebben al een tijdje olie en aardgas sukkel.

   Hoor graag welke brandstof die twee brandstoffen gaat vervangen populist. Denk je wel aan de energiewaarde voor je weer wat links politiek correct gewauwel rond slingert ?

   1. Robin Hoed

    China heet nog altijd kolenmijnen.
    Dat weet ik omdat er heel veel mijnhout naar China gaat vanuit Duitsland.
    Ik heb het daar zelf in containers geladen voor China.
    Je kan daarvoor maar een bepaald soort hout gebruiken.

    1. corenona

     volgens mij tekent rutte voor Nederland als vertegenwoordiger in de EU !

     WelKe chinees heeft getekend ? Ze gaan er nog minimaal 300 tot maximaal 600 kolen centrales bijbouwen en de sukkels van demonen 666 vieren feest als de hemwegcentrale gesloten is en vervangen door een milieu slopende bio-massa centrale

     We zijn knettergek en de hoofddebiel tekent bij elk kruisje

     stem sociaal , stem PVV

 6. RvdBe

  Het kan niet op voor Rutte deze week, eindelijk hebben Polen en Hongarije onze coronagift van ons belastinggeld geaccepteerd, Rutte was hier ook zeer over te spreken.

 7. Stanly2000

  Rutte verheugd? Mensen, dit gaat ons weer kapitalen kosten.

  1. JochemX

   Rutte managet alles wat los en vast zit en wordt daarbij niet gehinderd door enige kennis.

 8. Egbert van Zutphen

  Mijn hele werkende leven stemde ik op de VVD.
  Ook het kabinet Rutte 1 had in het begin nog mijn steun.
  Maar de VVD is de VVD niet meer. Het lijkt nog het meest op een kruising van Groenlinks en D’66. Dit kabinet en de volgende kabinetten onder Rutte bleken heel slecht voor het land dat als een lekke onderzeeër afzinkt naar de zeebodem.
  De schuldige van het afzinken is zonder twijfel Mark Rutte.
  Rutte is persoonlijk verantwoordelijk voor de teloorgang van ons land.

 9. corenona

  voer voor psychologen of voer voor kanonnen ? De man is volledig krankzinnig geworden en tekent overal bij het kruisje

  stem sociaal , stem PVV

 10. SubTec

  Rutte III is de vijand van Nederland

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.