Thierry Baudet en Freek Jansen: ‘Geen oversterfte door corona. Angstberichten regering en media zijn ongegrond’

2020 was het jaar van corona. Ons land werd meermaals in vrijwel totale lockdown gezet; bedrijven moesten sluiten, de horeca moest dicht, scholen en universiteiten, sportclubs – het hele sociale leven stopte.

Ouderen vereenzaamden. Duizenden MKB-ondernemers gingen failliet. Vrijheden werden op ongekende wijze ingeperkt. En dat allemaal vanuit de gedachte dat corona ontzettend gevaarlijk zou zijn. Kranten stonden er dagelijks mee vol: grote koppen over besmettingen, tests, ziekenhuisbedden. Tv-programma’s waarin vol werd ingezet op angst en paniek. Het was ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’. Persconferenties met doventolk – bedoeld voor situaties van nationale, existentiële nood: een kernramp, een dijkdoorbraak.

Ondertussen bleef een nuchtere, feitelijke analyse uit. Want hoe zit het nu precies? Wat zijn de sterftecijfers? Hoe gevaarlijk is corona? Volgens overheidsbureau CBS zouden dit jaar 13.000 mensen méér zijn gestorven ‘dan normaal’. RTL Nieuws meldde dat deze oversterfte ‘sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet zo hoog is geweest.” Het zou te wijten zijn aan Covid-19. De “ontkenners” waren definitief af – er was écht een grote crisis, de maatregelen waren gerechtvaardigd.

Maar hieronder zullen we laten zien dat dit allerminst zo is. De gebruikte cijfers zijn misleidend. Gecorrigeerd voor de relatieve ondersterfte in 2019, de groei van de bevolking en de vergrijzing, is er nauwelijks oversterfte geweest in 2020. Afgaand op de cijfers, moeten we concluderen dat corona – gelukkig – veel minder gevaarlijk is dan regering en mainstream media ons willen doen geloven. De lockdown en de paniek zijn totaal overtrokken. We leven in een irrationele angstkramp – en daar moeten we ons uit bevrijden.

Sterfte, bevolkingsgroei en vergrijzing

Het totale – absolute – aantal mensen dat in Nederland overlijdt neemt al jaren toe. Dat komt omdat de bevolking toeneemt. In 2010 telde de Nederlandse bevolking 16,6 miljoen mensen. De afgelopen tien jaar zijn er – voornamelijk door het immigratiebeleid van Mark Rutte – ruim 900.000 mensen bijgekomen. Daardoor kwam de bevolking dit jaar uit op meer dan 17,4 miljoen mensen.

Om helder te krijgen of er sprake is van oversterfte, moeten we daarom niet kijken naar de absolute getallen, maar naar sterfte als percentage van de bevolking. Dit percentage schommelt al jaren rond de 0,85 procent.

In deze grafiek wordt van ieder jaar sinds 2010 de sterftecijfers van weken 1 tot en met 51 weergegeven (omdat de cijfers van week 52 van 2020 nog niet bekend zijn).

Niettemin zien we dat het sterftepercentage al jaren een klein beetje oploopt. Ook dat heeft echter een logische oorzaak: vergrijzing. Doordat er relatief steeds meer oudere mensen in Nederland zijn, sterft jaarlijks ook een relatief groter percentage van de bevolking (ouderen hebben immers een grotere sterftekans dan jongeren).

Zo was in 2010 15,3% van de bevolking ouder dan 65. In 2020 is dat 19,5%. Van die mensen boven de 65 jaar stierf in 2010 4,3%. Het afgelopen jaar was dat 4,2%. Opnieuw: in absolute aantallen stierven meer mensen in 2020 dan in eerdere jaren. Maar relatief gezien – als percentage van de bevolking, gecorrigeerd voor vergrijzing – niet.

Grafiek 3. In deze grafiek wordt van ieder jaar sinds 2010 de sterftecijfers van weken 1 tot en met 51 weergegeven (omdat de cijfers van week 52 van 2020 nog niet bekend zijn).

Daar voegen we nog een laatste punt aan toe. Jaarlijks doodt de griep gemiddeld 8.500 mensen. Dat is gemiddeld 0,05 procent van de bevolking. In 2019 was de griep buitengewoon mild, waardoor slechts 0,02% van de bevolking stierf aan de griep. In 2020 verdween de griep zelfs vrijwel geheel als doodsoorzaak (niet meer dan 0,002% stierf in 2020 aan de griep).

Grafiek 4. In de jaren 2019 en 2020 waren uitzonderlijk weinig griepdoden. Het verschil met het gemiddelde aantal griepdoden is weergegeven met een stippellijn.

Het laatste beetje oversterfte in 2020 valt daarmee moeiteloos te verklaren. Als we uitgaan van het normale percentage jaarlijkse griepdoden, overleefden in 2019 ruim 5.700 mensen die dat jaar normaalgesproken – statistisch – zouden zijn overleden aan de griep. In 2020 was dit aantal ‘niet gestorven griepdoden’ 8.200. Zo stierven er in de jaren 2019 en 2020 dus bijna 14.000 mensen niet aan de griep die in andere, ‘normale’ griepjaren wél aan de griep zouden zijn gestorven.

Die mensen overleden dit jaar aan corona; precies de ‘oversterfte’ van het CBS.

Ondanks het feit dat iedere overledene altijd te betreuren valt, is er dus daadwerkelijk niets uitzonderlijks aan de hand. De paniek over corona is volstrekt overtrokken. Regering en mainstream media zaaien paniek zonder gegronde reden. Hoewel de door hen gehanteerde cijfers strikt genomen kloppen worden ze niet in perspectief geplaatst, waardoor ze een misleidend beeld schetsen. Hun angstberichten zijn dus puur fake news.

We moeten stoppen ons te laten leiden door onterechte angst voor corona, het is tijd om de maatregelen op te heffen en Nederland weer vrij te laten.

Dit artikel verscheen ook op de website van Forum voor Democratie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

132 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  “Als er niets verandert, dan belanden ziekenhuizen eind januari in het scenario code zwart. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. ‘Dan moeten artsen echt keuzes maken over leven en dood, die scenario’s worden gemaakt.'”

  Bron: BNR

  1. Linksbuster

   Er is het afgelopen jaar veel naar de gezondheidszorg gegaan dankzij rutte en co..dat staat vast.
   Oeps ..zei ik gezondheidszorg..ik bedoel natuurlijk de eu..pfff.
   Van wat hij de zorg onttrekt geeft hij een veelvoud aan timmerfrans….

   1. Oepsie

    Het is al vanaf het begin een gekonkel en gezwets veel loze woorden ,beloften en vage toezeggingen. Het circus rondom de GGD diensten om op Covid te testen was ronduit ontluisterend , kwetsend en onnodig vertragend. De steeds zelfgenoegzamer en wereldvreemde overheid onthoud de bevolking van zorg en preventieve zorg. Indien een zzp’er of een ondernemer deze identieke houding en beleid zou hebben dan waren er al claims , kort gedingen,veroordelingen en faillissementen uitgevaardigd. Nu wordt de last in alle opzichten afgeschoven op de bevolking en bedrijven. De normale functie van de overheid (zorg , bescherming, veiligheid,etc) niet nagekomen.
    Tijd voor aanstelling van een crisis kabinet met nuchtere ondernemende mensen uit de praktijk zoals Levy (arts en voormalig voorzitter UMCG.
    Naast de gebleken onbetrouwbaarheid in :het Groningen aardgas schandaal, belastingdienst puinhopen, uitkering fraude, toeslagen affaire, compensatie aardbevingsschade Groningen, windmolen terreur, stikstof en Pfas ellende, is het corona wanbeleid de bekende druppel.Tijd voor een krachtig daadkrachtig snel en efficiënt beleid . Aanstelling crisis kabinet en oneervol ontslag huidige regering . Verantwoordelijken :Rutte, etc het kabinet en beleidsambtenaren voor het tribunaal slepen. Detentie en berechting kan voor het internationaal strafgerecht in den Haag!

  2. 2030

   kijk nog even naar de grafieken brandende bok , waar zijn toch al die influenza doden gebleven ?

   corona is een hoax die overal voor misbruikt en gebruikt wordt

  3. de ziender

   Oh ja, maar als er teveel IC bedden komen gaan verplegers zich toch maar vervelen DIE Gommers bedoel je? Laat je niet langer bedonderen door dat gespuis!

 2. Beukman

  Ondanks het feit dat iedere overledene altijd te betreuren valt, is er dus daadwerkelijk niets uitzonderlijks aan de hand. De paniek over corona is volstrekt overtrokken.

  Ik stel voor dat de kleine Trump eens een paar weken vrijwilligerswerk gaat doen in het AMC.

  1. DubbelZout

   Ach volgens Thierry “bijna iedereen die ik ken is antisemiet” Baudet vallen o.a. 330000 doden in de VS binnen de marges
   Niets aan de hand, gewoon doorlopen mensen

   1. leukeditter

    sterfte in de VS ligt zo rond de 0,89% in 2020 . daarmee is het zelfs iets lager dan in 2019 . dus ook in de vs geeeeen oversterfte. ff verdiepe zoutstengel

    1. Beukman

     Niet waar, editter: sterfte per jaar wordt gerekend t/m januari het jaar erop, dus er is sowieso nog een maand te gaan.
     Een projectie laat echter zien dat het sterftecijfer veel hoger gaat uitvallen dan dat van de afgelopen jaren:

     …the CDC again confirmed an excessive number of deaths this year, saying the 2020 death numbers are “without a question NOT on par with previous years,” and claims to the contrary are a misrepresentation of data. In that article, a CDC representative said the country has now seen more than 300,000 excessive deaths compared to the same period over 2019.

     eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2020/12/24/fact-check-2020-more-deadly-than-recent-years-u-s/3927190001/

     1. leukeditter

      De media roepen dat het in de VS verschrikkelijk is. Maar het dodental per miljoen inwoners is daar vrijwel gelijk aan Europa (zie de tabel). En dat het nu in India een ramp is: maar het dodental is daar 12x lager dan in België. Of dat het in Israël en Egypte verschrikkelijk is: maar de sterfte is daar vergelijkbaar met het Europese LAAGTE-record van Noorwegen.

      Kortom, de media zaaien voortdurend paniek. Dat komt enerzijds omdat de media van rampen een angst leven. Goed nieuws trekt geen kijkcijfers. Anderzijds om de besluiten van de regering te steunen, door angst onder de bevolking te zaaien. Veel mensen zien er daarom een complot in, of indoctrinatie.

     2. Beukman

      De media roepen dat het in de VS verschrikkelijk is.

      Editter, jij beweerde dat er in de VS geen oversterfte is. Er is – geprojecteerd – echter een oversterfte van zo’n 300.000 mensen and still counting: op dit moment rijst het de pan uit, mede door het wanbeleid van Trump.

      Maar het gaat niet alleen om het aantal doden. Het gaat ook om de zorg die het niet meer aankan, het gaat om de mensen die geen baan meer hebben en ook geen geld meer – met dank aan de Republikeinen die notabene Trumps eigen voorstel voor een uitkering van $2000 hebben getorpedeerd.

      Je kan nu wel klagen dat de media de boel opkloppen, maar gezien het bovenstaande kun je rustig spreken van een zeer ernstige situatie.

     3. 2030

      getuige de reactie van beukhol kan je ervan uitgaan dat het adept niet eens weet wat de kreet oversterfte betekent

     4. leukeditter

      plus dat de bevolking in amerika in 2 jaar tijd met ruim 5 miljoen is gegroeit en ook daar de vergrijzing met de maand toeneemt.. ik zal de grafiek nog eens zoeken en dan zie je dat procentueel er geen oversterfte is in de vs net zoals in nederland

     5. driewerf

      En als dat niet klopt maken we er gewoon eind februari van toch ???

     6. Piet151

      @leuke ditter, Beukman
      Het is boeiend wat er in Amerika wel of niet aan de hand is. Maar feit blijft wel, dat Baudet/Jansen met hun creatieve rekenwerk in het artikel zichzelf onsterfelijk belachelijk hebben gemaakt en de corona-bestrijding een heel slechte dienst hebben bewezen. Ik toon e.e.a. hieronder m.i. heel helder aan. Zij redeneren de oversterfte op een heel verkeerde manier gewoon helemaal weg en hebben dat blijkbaar zelf niet eens in de gaten.

    2. Ab Infinitum

     @leukeditter: doe dat. Zoek het nog eens even op en ga op taalles!

  2. 2030

   quote Ik stel voor dat de kleine Trump eens een paar weken vrijwilligerswerk gaat doen in het AMC. end

   Kan niet beukhol. Je wordt als een kleinkind weggestuurd zoals je inmiddels weet. Geen pottekijkers

  3. Lefty

   @Beukman:Gelukkig is er nog plek in de psychiatrie voor Baudet. Die man is echt de weg kwijt.

   1. Beukman

    Lefty, het valt me van Baudet iedere keer weer op hoe schoon en goed gemanicuurd zijn handen zijn.

  4. Arbeider65

   Je gaat toch niet op die charlatan reageren? Die zien we na 17 maart gekortwiekt terug in de media. Lekker klagen op het partij kartel……

 3. DubbelZout

  Het is nu officieel: FvD is de coronawappie partij bij uitstek

 4. LifeBuddy

  ”De afgelopen 10 jaar zijn er – voornamelijk door het immigratiebeleid van Mark Rutte – ruim 900.000 mensen bijgekomen.” De provincie Utrecht puilt uit van de asiel miljonairs, met gemiddeld 2 a 3 miljoen op de bank. Ter onderbouwing wil ik u aangeven dat wanneer we Oversterfte hebben, de WW-AOW/WAO -PENSIOEN gewoon Doorgaat naar de familie. In wat voor een Discriminerend [nedere]land Leven we.

  1. Jack Flash

   Knap hoe Baudet een zeer onaangename boodshap weergeeft en het alternatief aangeeft.
   Zijn meestal realisten, tot steeds meer een zeldzame soort verworden tussen de linkse verdwaalden.

   1. Piet151

    @Jack Flash
    Kijk eens, om een indruk te krijgen van de onzin van Baudet/Jansen, naar mijn berekeningen hieronder. Ik ben benieuwd of je dan nog steeds enthousiast bent of de ernst van corona bent gaan inzien.

 5. Cor Grijpstra

  Het bagatelliseren van corona zal het FvD veel zetels opleveren.

  Politieke onbenullen.

  1. 2030

   prettig dat die politieke onbenullen de grafieken wel kunnen lezen onwetende

  2. JochemX

   Waarheid en oprechtheid leiden altijd tot zetelverlies. Jammer trouwens dat Beuk c.s. altijd met opmerkingen over Baudet komen die buiten de context vallen.

 6. Winfrida

  Het is dus eigenlijk heel duidelijk. Hoe meer mensen ons land binnenkomen en blijven, hoe meer mensen er zullen overlijden. Maar door de krimpende zorg komen nog meer mensen in de knel qua gezondheid of overleven het niet.

 7. Nico Sibelijn

  Schaamteloos dat Baudet de neo-nazi Jansen naar voren durft te schuiven.

  Waar is deze man in hemelsnaam mee bezig?

  1. ManX

   Met de machtsovername in Nederland en vervolgens de wereldheerschappij: zie je dat dan niet Sibelijn?

   1. Nico Sibelijn

    Daar ben ik niet bang voor, goede vriend, ik denk dat deze onhandige manoeuvres eerder tot een verkiezingsnederlaag zullen leiden.

    1. 2030

     de strónt vlé®k geeft weer onverkort te kennen dat ie geen idee heeft wat er speelt in de maatschappij.

     de gemiddelde Nederlander is prima bij machte om de grafieken af te lezen wat jou niet lukt hufter

   2. Meriadoc Brandebok

    ManX for president.

  2. LifeBuddy

   Schaamteloos dat arische sLinkse pinokkio p*do nico sibelijk op dds naar voren durft te schuiven.!

  3. Cor Grijpstra

   Durf te wedden dat Hiddemeister binnenkort het FvD vaarwel zegt, zo niet, dan is hij aan het dementerend.

   1. Nico Sibelijn

    Hiddemeister verveelt zich en bezint zich op zijn volgende circus-act.

  4. DubbelZout

   Wat dat betreft volgen ze de nieuwe partijlijn consequent
   De nazi’s keken ook niet op een paar doden meer of minder

  5. ikweetwatikwil

   Schaamteloos dat GL een moslim trut met waarschijnlijk een geheime boodschap in de kamer wil.

 8. Heras

  Ook DDS noemde ” viruswaarheid” wappies. Zonder te onderzoeken of Willem engel de waarheid sprak. Hij, en Jensen spraken vanaf april al over een overreactie op corona.

  1. Jack Flash

   De videoclip is zeer treffend.

   We doen het voor de zorg.

   🤑

 9. ZWEEDSE K0K

  Thierry Baudet en zijn persoonlijke schandknaapje Freek Jansen.
  Zullen ze tegelijkertijd uit de nazi-kast komen?

 10. ZWEEDSE K0K

  Thierry Baudet en zijn persoonlijke schandknaapje Freek Jansen.
  Zullen ze tegelijkertijd uit de nazl-kast komen?

 11. Gebande_3

  Thierry Baudet en zijn persoonlijke schandknaapje Freek Jansen.

 12. Monty

  Oké, uit de cijfers blijkt dus dat er eigenlijk niks bijzonders aan de hand is in Nederland.

  Vreemd dat andere landen wel veel hebben te leiden door corona.

  1. Cor Grijpstra

   @Monty
   Je snapt het niet, meer mensen hebben de griepprik genomen en toch puilen de ziekenhuizen uit en militairen helpen in de verpleegtehuizen.

   Gelukkig weten we nu van Baudet dat er niets aan de hand is.

   1. Monty

    Wie moet ik nu geloven?
    Wilders die beweert dat heel de corona aanpak verkeerd is en hij het veel beter gaat doen.
    Of Baudet die eigenlijk zegt dat er eigenlijk niks aan de hand is in Nederland.

  2. Jack Flash

   Bedoel je ‘leiden’ of ‘lijden’?

   Sorry, wil jou best serieus ne.en.

   1. Jack Flash

    Correctie; nemen.

  3. usb3.0

   Voorheen werd niemand getest nu worden hele landen getest en kunnen ze dus goochelen met cijfers wat ze willen, regeringen hebben niets meer in te brengen…

   1. eenling

    Deep State!!! Bill Gates , Beatrix en Obama zitten hier achter!!!

  4. Piet151

   @JMonty
   Baudet/Jansen maken gewoon, bewust of heel dom, een heel opzichtige rekenfout.

 13. Cor Grijpstra

  Gelukkig kan DDS na de donatie van het FvD weer een tijdje in de lucht blijven.

  Zonder DDS heP ik geen leven…

  1. Linksbuster

   Idd, daar lijkt het wel op.

 14. Nico Sibelijn

  Eerlijk is eerlijk, misschien is Pepijn nog fouter dan Jansen.

  “De nummer 8 van de lijst, Pepijn van Houwelingen, zette het Oekraïnereferendum mede op poten en werkt in het dagelijks leven als onderzoeker bij het Sociaal Cultureel Planbureau. NRC onthulde in 2016 dat hij onder het pseudoniem Vossius een roman schreef waarin bewondering bleek voor Hitlers Derde Rijk. Zelf noemde Van Houwelingen het boek uit 2010 ‘ideeënkunst’ die ‘los staat van mijn eigen (al dan niet politieke) opvattingen’. “

 15. Brenda Welsh

  DDS brengt een foto van twee flamboyante politici

  1. 2030

   alles beter dan jouw rotkop

   1. Heinz

    Uitgescholden?

    1. 2030

     feiten zijn geen schelden ketchup !

     1. Thant dolpf

      2030-hufter

     2. 2030

      je ouwe moer

     3. usb3.0

      michel annie bloemkist klavan

     4. 2030

      yeppo , grafkist komt even tróllen

     5. Thant dolpf

      Aldus de twee trôlletjes op een hekje

     6. 2030

      zit je naast je ouwe moer ?

     7. Thant dolpf

      De twee poepclowntjes buitelen weer over elkaar heen..

     8. usb3.0

      nee hoor trans dolf michelleke bloedworst

     9. 2030

      adolf , strónt vlé®k jr triest kinderlijk figuur , werd altijd gepest op het schoolplein. Zie hoe goed hij is terecht gekomen , cynisme off

     10. Thant dolpf

      Nee hoor, het zijn de 2 poepmaatjes inderdaad

     11. 2030

      💩💩

     12. usb3.0

      transdolfje heeft een meervoudige persoonlijkheid en praat tegen zichzelf graag over poep want dat vindt michel bloemkist fijn…

     13. Thant dolpf

      Aldus schizofreen homefrontje fascal usb–tje..

     14. 2030

      heb je wel vaker met kleine kinderen , die smeren zich graag in

     15. usb3.0

      michelleke laat hier een goed paranoïde zelfbeeld zien die zich in schizofrenie een schizofreen is nooit alleen maar bloemkist denkt dat hij achtervolgt wordt door poep…

     16. Thant dolpf

      Van jou geleerd poepgasser

     17. usb3.0

      lekker slapen

     18. Thant dolpf

      Homefrontje projecteert graag zijn psychiatrische verleden op andere mensen en denkt dat dat niet opvalt..

 16. gargamel

  Het aantal doden NL jaar 2001-139.404, het aantal doden 2020-154.253, hoeveel inwoners waren er in 2001 en hoeveel waren er 20 jaar later.

  1. Hannie Zaanlander

   Met andere woorden: Waar doen we het voor? Kan de wetenschap zich beter richten op de kennis en kunde binnen DDS?

   1. 2030

    welke wetenschap ? een dierendokter en een arts op de zwarte lijst

    1. Hannie Zaanlander

     De kennis en kunde van een gemiddelde reaguurder hier op DDS die met schelden zijn gelijk probeert te slijten. Daar vertrouw ik niet op, met permissie!

     1. 2030

      vertrouwen op een dierenarts is in jouw geval best verstandig

  2. Monty

   Toch vreemd dat er over de hele wereld problemen zijn met corona.

   Maar uit de cijfers blijkt dat dit dus helemaal niet klopt.

   Zou er dan toch meer achter zitten. Misschien een geheim overleg bij de VN met alle regeringsleiders om corona te verspreiden om zodoende de wereld economie te vernietigen en alle inwoners slaafs te maken?

   Gelukkig heeft Baudet dit door en hopelijk weet hij velen te overtuigen van zijn gelijk.
   Om Nederland te redden.

   1. ManX

    Monty for Presdident!

    1. Monty

     Nee hoor ik wil al die verantwoordelijk niet.
     Sta liever als stuurman aan de wal.

   2. eenling

    De hele wereld snapt er gewoon geen zak van!! Thierry is de enige die de wereld kan verlossen. Luisteren naar de Messias deed men 2000 jaar geleden ook al niet, en nu begaat men dezelfde fout!!!!

    1. Piet151

     @eenling
     “Thierry is de enige die de wereld kan verlossen.”
     Inderdaad, dat zou hij en veel anderen willen. Maar dan moet hij niet zulke rekenfouten maken en een probleem proberen “weg te rekenen”.

 17. ikweetwatikwil

  Ook ik denk dat corona misbruikt wordt door de politiek. Door mensen angst aan te jagen kan de politiek hun wil opleggen. Ze laten Nederland verzwakken , dan is het een makkelijke prooi voor Brussel.

  1. Monty

   ”Ook ik denk dat corona misbruikt wordt door de politiek.”

   En dat wereldwijd, dan moet er wel een geheime afspraak zijn onder alle regeringsleiders.

   1. ikweetwatikwil

    Monty: Dan hoeft er alleen maar een”wereldwijde” afspraak te zijn bij voorstanders van de EU.

    1. Monty

     ”bij voorstanders van de EU.”

     Zoals China India Rusland Amerika Zuid Afrika.
     Eigenlijk alle landen dus.

     1. 2030

      hahahaha , dombo , china viert alweer drie maanden feest , je loopt achter

   2. 2030

    is je al 1000 x uitgelegd waar het wereldwijd fout gaat maar kennelijk moet je een beeldscherm brilletje aanschaffen

    Heb je overigens de adviezen van de WHO gelezen ? STOP MET LOCK DOWNS , het werkt niet en dat is wereldwijd sukkel

 18. Piet151

  Baudet en Jansen [ubliceren hiermee een m.i. foute visie die geen bijdrage is aan de oplossing van het corona-probleem. De cijfers kloppen niet, de rekenmethode deugt niet en de conclusies zijn onterecht.

  Het eerste wat me opviel was het genoemde aantal oversterfte à 8.500. In de laatste 10 jaar waren er in slechts twee jaren meer griepdoden dan die 8500, namelijk in de winters 2017/2018 (9.400) en 2014/2015 (8.600). Dus het jaargemiddelde is zeer waarschijnlijk veel minder dan 8.500. Het tienjaars gemiddelde voor griepdoden ligt dit jaar op plm. 4000 en dat stijgt nooit boven de 5.550 als je over minder jaren rekent.

  Ik meen de fout van Baudet/Jansen in hun redenering te zien. Als je de oversterfte door corona in 2020 meerekent, dan kom je inderdaad op een getal uit in de buurt van 8.500. Maar als je vervolgens met dat aantal inclusief corona en daar de corona-cijfers tegen afzet, tel je dubbel en kom je op heel merkwaardige conclusies. Dan is het niet meer dan logisch, dat de oversterfte door corona eigenlijk 0 is, want die was bij de gemiddeldes ook al meegerekend. Zo simpel is het. Daarmee kan hun visie op corona in de prullenbak.

  Ik hoop van harte op fatsoenlijke en volwassen reacties of anders liever helemaal geen reactie. Het onderwerp is te serieus voor scheldpartijen en Baudet/Jansen leveren m.i. geen bijdrage aan de oplossing ervan. Dit verdient een serieuze behandeling.

  1. 2030

   blabla bladieblabla

   1. Piet151

    @2030
    Sorry, ik wist dat het wat te ingewikkeld is voor jou, maar eenvoudiger kon ik de onzin van Baudet/Jansen niet weerleggen.

    Er zijn vast anderen die wel een volwassen reactie kunnen geven op mijn bloedserieuze poging om het rekenwerk van Baudet/Jansen te begrijpen. Ik sluit niet uit, dat mijn redenering niet klopt. Ik was zo verbaasd, dat ik mijn sommetje enkele malen heb bekeken en anderen heb laten zin. Maar de conclusie blijft, dat beide heren even “hun dag” niet hadden en dat kan gebeuren. Corona blijft helaas even bedreigend als het gisteren ook al was.

    1. 2030

     blabla bladieblabla

     1. Thant dolpf

      Vlavlavla die vla

     2. 2030

      val dood inhoudsloze hufter

     3. Hannie Zaanlander

      Bloep, bloep, bloep de koek is op!

  2. Beukman

   Dank, @Piet. Heel verhelderend.

   Wat denk jij: zijn de heren een beetje dom, óf zijn ze intellectueel een beetje lui, óf hebben ze gewoon kwade bedoelingen?

   1. Piet151

    @Beukman
    “zijn de heren een beetje dom, óf intellectueel een beetje lui, óf hebben ze gewoon kwade bedoelingen”

    Ik weet het niet, maar ik hoop dat laatste, want dat hoort toch helaas wel een beetje bij de politiek. Maar ik sluit het eerste bepaald niet uit. Dat ze intelligent een beetje lui zouden zijn, geloof ik niet voor zover ik de heren ken. Elders in dit draadje heb ik het over het gegoochel met cijfers van Baudet toen het ging over klimaatinvesteringen. Die redenering getuigde ook van weinig inzicht in hoe je in zulke situaties correcte berekeningen maakt voor je beslissingen.

    Ik vind het wel stuitend hoe de aanhang dat gegoochel gewoon accepteert en als zoete koek slikt. Bij de corona-overstefte is het zo duidelijk. Alleen al bij lezing van de titel kan iedereen weten, dat er iets niet klopt. Je kunt geen overtelling van zoveel doden simpel wegrekenen. Dan moet er een fout gemaakt worden. Nergens is kritiek te lezen, alleen op Twitter één enkele opmerking over die dubbeltelling.

    1. Beukman

     Dat ze intelligent een beetje lui zouden zijn, geloof ik niet voor zover ik de heren ken.

     Ik weet het zo net nog niet, Piet. Baudet is behalve een beminnelijke man ook een ijdeltuit die bepaald niet bekend staat om zijn intellectuele verlangen naar een gezond dialectisch debat. Hij laat zich graag omringen door dwepers en naar de mondpraters en wat gebeurt er dan als er een mening moet worden gevormd? Ik vrees dat het niet beter is dan zoals het destijds toeging binnen de CPN, waar stalen dogma’s de grenzen van het intellectuele speelveld bepaalden.

 19. Drollevanger

  Ik kan niet achter echte politieke peilingen komen, maar ik denk dat het uitstekend gaat met het FVD.
  Hieronder verschijnen steeds meer scheldkanonnades richting Baudet vanuit overduidelijke SLinkse hoek wat een overduidelijk winst voor het FVD bewijst.
  Die scheldpartijen worden ook steeds persoonlijker en kwaadaardiger.
  Ikzelf ben al jaren pro PVV, maar toch ben ik erg blij met de doordachte zienswijze vanuit het FVD.
  Het verschil in hun kijk op de wereld vanuit de PVV, FVD en een nog echt christelijke partij, is hun realistischer kijk op de wereld, die duidelijk verschilt van het linkse wensdenken. Sprookjes bestaan namelijk niet in het echte leven.
  Iemand is bv niet automatisch lief en wijs omdat tot het gekleurde medemensdom behoort.
  Men is pas wijs als men realistisch nadenkt over deze wereld, en de foute keuzes uit het recente verleden probeert te vermijden.
  Het verleden kan niet worden verandert. Alleen onze toekomst hebben we gedeeltelijk in onze eigen handen. Het recentere verleden heeft ons veel goeds gebracht en dat moeten wij vasthouden.

 20. Drollevanger

  Ik kan me best indenken dat de oversterfte nu wat hoger ligt dan gemiddeld.
  Maar het is de vraag of die eventuele oversterfte kan worden verklaard door het Coronavirus min het aantal griepdoden
  Hoeveel extra doden komen erbij dankzij de maatregelen die we ter bestrijding van dezelfde Corona troffen.

  1. Piet151

   @Drollevanger
   Die extra doden a.g.v. de maatregelen zullen er waarschijnlijk wel komen. Maar ze zullen nog niet heel sterk in de oversterftecijfers over 2020 zitten. Die problemen komen later nog. Ik hoop, dat ze apart zichtbaar worden gemaakt in de cijfers over corona.
   Mij blijft het bezig houden dat het rekenwerk van Baudet/Jansen over de oversterfte niet deugt en dat de corona-oversterfte bepaald niet nul is.Ik probeer serieus te blijven reageren op hun poging, maar dat kost wel steeds meer moeite naarmate ik hun sommetje aan meer mensen voorleg. Ook de arrogantie dat zij als enige begrijpen hoe dat zit met gemiddeldes en oversterfte is opvallend. Want dit speelt het hele jaar al en nu pas zien alleen zij het licht.
   Maar vooral hun vondst van het begrip “ondersterfte” en de toepassing ervan op corona in combinatie met foute cijfers is verbijsterend. Of is het lachwekkend? Ik weet het even niet.

   1. 2030

    blabla bladieblabla

   2. Piet151

    @2030, Drollevanger
    Als Baudet/Jansen zulke getalsmatige fouten op BO-niveau maken, wat moeten we dan denken van hun sommetjes over de klimaatkosten en migratie? In ieder geval haalde Baudet voortdurend de investeringen en kosten rond het klimaat door elkaar en maakt hij wat betreft aantallen geen onderscheid tussen vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Dan deugen in beide gevallen de conclusies ook niet. En dat is best wel erg voor een politicus die ooit premier wil worden.

    1. ManX

     Investeringen zijn ook (eenmalige) kosten en brengen meestal (onderhouds)kosten met zich mee.

     Het is woordneuken wat je doet Piet51 en niets anders: investeringen (eenmalig) en kosten (perodiek/jaarlijks) vergen beide budget en dat is wat Baudet bedoelde.

     1. Piet151

      @ManX
      Investeringen zou je eenmalige kosten kunnen noemen, maar dan maak je het verwarrend. Investeringen leiden inderdaad tot kosten aan onderhoud, maar vooral afschrijvingen. Baudet telt alles, kosten en investeringen, gewoon bij elkaar op en dan krijg je heel foute beelden van de werkelijkheid. Dat is geen woordneuken, maar gewoon zaken begrijpelijk en boekhoudkundig correct voorstellen zodat je er beslissingen kunt nemen.
      Maar wat vind je van mijn reactie op het gecijfer van Baudet/Jansen. We hadden het er gisteren ook al over. Het thema is kennelijk actueel.

     2. 2030

      blabla bladieblabla

     3. ManX

      Als Baudet alles bij elkaar optelt en het ‘geraamd totaalbudget’ had genoemd was er dus niets aan de hand geweest.

      We zitten niet op een linguistisch congres of een landdag voor boekhouders, Piet51. Het gaat over gierend uit de klauwen lopende investeringen/kosten en dat haalde Baudet trefzeker naar voren.

      Zijn gegoochel met oversterfte-cijfers is absurd. Ik heb sowieso niks met Baudet of het FvD.

     4. Piet151

      @ManX
      Totaalbudget was beter gewest, maar dan had hij ook de termijn moeten verdubbelen. Want een investering tegen het eind van de 30-jaarsperiode valt niet binnen het budget van die bijna afgelopen dertig jaar en telt dus niet mee in de kosten van de nabije toekomst. Maak het sommetje maar eens voor al die investeringen netjes verdeeld over die komende jaren. Dan kom je op een heel veel lager jaarlijks bedrag uit. Afschrijvingen per jaar moeten verdiend worden met omzet in dat jaar. Investeringen moeten terugverdiend worden in de afschrijvingsperiode en dat maakt nogal uit.
      Bovendien zijn die afschrijvingen kosten van bedrijven en die worden door die bedrijven op allerlei manieren terugverdiend. Door de omzet, maar ook met efficiency, en andere acties. Baudet rekende veel te simpel, net als nu met die oversterfte. Daardoor manipuleert hij het beeld, dat mensen hebben van een bepaald verschijnsel, zodat het hem het best past. Maar de waarheid wordt dan wel geweld aangedaan.

     5. ManX

      Ik meen niet dat Baudet het heeft gehad over kosten per jaar, maar steeds een totaalbedrag heeft genoemd dat overigens niet alleen uit zijn koker kwam maar ook door andere partijen werd genoemd, waaronder de Klimaattafel.

      Los daarvan, telt natuurlijk ook waarin geinvesteerd wordt. Als ik me goed herinner gaat in de plannen een groot deel van het geld naar verouderde techniek zoals windmolens, zonnecellen en warmtepompen: nauwelijks rendabel, uitgeinnoveerd, een korte levenscyclus en niet recyclebaar – kortom het zwaarvervuilende schroot van morgen.

     6. Piet151

      @ManX
      We beginnen elkaar te begrijpen. Misschien had Baudet het niet over kosten per jaar. Maar hij had het zeker over de totale kosten in de komende 30 jaar, een subtiel verschil, maar net zo goed fout. Als voorbeeld, de afschrijvingskosten van de laatste investering in het 30ste jaar is slechts 1/30 van die totale investering. Als je dat voor elk jaar vaststelt, ruwe schattingen natuurlijk, en rekening houdt met vervangingsinvesteringen, kom je heel veel lager uit. Dan is het nog steeds heel veel geld, maar gierend uit de klauwen lopen is toch wat anders, zeker als de baten niet worden meegerekend. Maar dat is weer een andere kwestie voor een ander draadje.
      Het gaat mij niet om de exacte getallen, maar om de manier van rekenen en de daarmee gevoede demagogie. Ik heb begrepen, dat jij ook niet zo enthousiast van Baudet bent, eerder van Wilders. Wilders werkt anders en zal nooit zo’n complexe verklaring voor zijn standpunten presenteren. Baudet doet dingen die hij zelf niet lijkt te begrijpen, ook hierboven. Wilders presenteert visies die zijn aanhang begrijpt. Dat vind ik slim, hoewel ik het verder ook met hem oneens ben.

      Het doet me plezier te horen, dat je het rekenwerk van Baudet over die oversterfte absurd vindt.

  2. 2030

   Kijk in de grafieken en zie hoe influenza verdwenen is na maart 2020 en zelfs kanker niet meer zoveel voorkomt.

   Men vergeet dat de zorg in 2018 veel erger onder druk stond door influenza maar de media rapporteerde niet. Men zweeg

 21. Drollevanger

  Ik moest enige tijd geleden voor onderzoek naar het ziekenhuis in Lelystad, dat is verder van mijn woonplaats dan de afstand van een imboorling naar een ziekenhuis in een gemiddeld Afrikaans land
  Ik begreep dat het Lelystad ziekenhuis geen patiënten huisvestte. Het ziekenhuis is blijkbaar gesneuveld onder de krimpende zorgdruk van onvolprezen premier Rutte. Alleen onderzoek wordt er blijkbaar nog ter plaatse uitgevoerd.
  Het komt er dus op neer dat we hier ten lande niet gebukt gaan onder een gebrek aan bedden en ziekenhuizen, maar dat het saneren van verplegend/verzorgend personeel, doorgedrukt via foute beslissingen van onze regering, de krapte aan ziekenhuisbedden hebben veroorzaakt.
  Gelukkig kunnen we onze contributie aan de EU van Brussel nog wel betalen. Je moet er toch niet aan denken dat men in de hoofdplaats van Europa een borrel minder moet drinken. Die arme Juncker.

  1. Ab Infinitum

   Gewoon een verzonnen stuk onzin.

 22. Drollevanger

  Dan vraag ik me af hoeveel geneeskundig bekwame personen we nog over hebben in ons dramatisch gekrompen Vaderlandse leger.
  Of krijgt men straks een legerkok of een administrator in camouflage tenue aan het Coronabed.
  Misschien komt de generaal zelf wel samen met zijn secretaresse.
  De Jonge heeft zijn zaakjes weer uitstekend voor elkaar.

  1. 2030

   lelystad is nu weer open voor polyclinische behandelingen maar was helemaal dicht. Je bent dus voor andere zorg aangewezen op hardewijk of zwolle

   1. Hannie Zaanlander

    Even sereus: poliklinisch

    1. 2030

     even serieus L.M.A.A

     1. 2030

      Dat zei de autocorrectie ook , gelukkig nog taalhufters zat hier

 23. Drollevanger

  In het begin van dit Corona tijdperk was ik van mening dat alleen een volledige Lockdown zoals de Chinezen het deden zou werken.
  Nu denk ik dat de Zweedse of Noorse methode, door destijds niet doorzetten, onvermijdelijk is. Dus Corona laten uitzieken tot een natuurlijke weerstand is opgebouwd, net als bij griep, of rode hond.
  Als we in het huidige tempo ons blijven vermeerderen, zal zich onherroepelijk na enige tijd weer een volgende pandemie onder het mensdom aandienen.
  De beste inlichtingen richting bestrijding van dit kwaad kunnen we bespreken met de huidige ervaringsdeskundigen bij de bio-industrie. Daar weet met het beste waar eventuele oplossing van dit soort problemen liggen.
  Anders begint de natuur in de nabije toekomst zelf met ‘ruimen”
  Sommigen denken dat een dodelijker vorm van dit virus ook gevaarlijker is. Dit is niet het geval. Een dodelijker vorm zal zichzelf uitroeien doordat de verspreiders van dit virus dan doodgaan voordat ze het kwaad kunnen verspreiden op grote schaal
  Zo gaat het namelijk al bij EBOLA. Dat is te dodelijk om een pandemie te worden.

  1. Mireille

   Rode hond is uiterst gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Dat weet bijna iedereen. Behalve de zelfbenoemde specialisten. Uitzieken is geen goede keuze, vaccineren is de methode om ellende te voorkomen. Pas a.u.b op met voorbarige conclusies.

 24. P. Puk

  Wat een stel randdebielen zijn dat! Niets aan de hand? Het is niet te hopen dat ze zelf het virus oplopen, maar af en toe denk je wel eens ……. Laat ze eens gaan kijken op IC dan piepen ze wel anders.

 25. Piet151

  Wie doet er wat? Nederland en de wereld worden getroffen door de grootste catastrofe sinds WO II. Baudet en Jansen proberen met vals rekenwerk de effecten van corona te minimaliseren en weg te redeneren. Ze doen dat door een frauduleus opgezet rekensommetje. En iedereen lijkt dat zo maar te pikken en mee te gaan in het kleineren van corona, ondanks de overduidelijke gigantische oversterfte en nauwelijks te schatten toekomstige dreiging.Begrijpt men het niet, is men het met de foute rekenwijze van Baudet eens, of interesseert het gewoon niemand hoe hij wordt belazerd? Ra, ra.
  Alleen op Twitter zie ik één deelnemer die de dubbeltelling noemt die ik ook signaleerde.

 26. Vit

  Baudet heeft voor mij volledig afgedaan.

  Dood gaan we allemaal maar de reis er naartoe is voor iemand met corona geen pretje kan ik jullie verklappen.

 27. Vit

  De halve tamme is blijkbaar vergeten dat hij in den beginne voor een totale lockdown van drie weken ijverde, nou ja toen stond de wind anders natuurlijk.

  Fijne kennissen heeft hij trouwens dat ze stuk voor stuk antisemiet zijn, maar dit terzijde.

  1. Piet151

   @Vit
   Inderdaad fijne kennissen, maar het zorgelijke is, dat Baudet blijkbaar niet in de gaten welk beeld hij hiermee oproept: hij als centrale figuur in een anti-semitisch netwerk.
   Ook dit ziet hij niet, net als dat broddelwerk met die oversterftecijfers. De enige passende oplossing voor die gênante vertoning is het verwijderen van het artikel op de partij-site en natuurlijk ook hier.

   1. Vit

    @Piet151
    Als ik Baudet moet geloven spannen alle regeringsleiders samen om de bevolking te onderdrukken via valse voorlichting.

    Wat mankeert er eigenlijk aan Joodse mensen in tegenstelling tot Islamietjes?

  2. Piet151

   Ik blijf nog even “zeuren” over die corona-oversterfte, en dan vooral de berekening van Baudet. Hij probeert de effecten van corona “weg te rekenen”, terwijl iedereen die een klein beetje om zich heen kijkt ziet welke effecten er in werkelijkheid zijn. Als zijn pogingen om corona weg te cijferen lukken zal dat negatieve effecten hebben op onze economie en sociale leven.

   Ik hoorde vandaag, dat het zijn tweede poging is om die cijfers te downgraden. Eerder vorige maand publiceerde hij jaarlijkse sterftecijfers en ook dat tabelletje liet volgens hem geen abnormale sterfte zien. Wat veel mensen toen ontging, was de gepresenteerde sterfte in december, want die moest er nog bij opgeteld worden. Hiermee was de “boodschap” van Baudet, dat corona niet iets is om je zorgen over te maken, ingehaald.

   Nu probeert hij het nog eens met zo op het oog degelijk rekenwerk. Hij zet nu een heel ingewikkelde berekening op met bevolkingsaanwas, vergrijzing onder- en oversterfte. Vrijwel niet te volgen voor iemand zoals ik, die niet is gepromoveerd. Maar ik heb heel toevallig wel andere kwaliteiten, al worden die hier niet algemeen gedeeld. Het meest simpel is het om de berekeningen van Maurice de Hond erbij te pakken. Hij heeft forse kritiek op de overheidsacties in de corona-crisis, maar de oversterftecijfers onderschrijft hij op enkele kleine aanpassingen na. En je kunt van De Hond zeggen wat je wilt, maar het is een ervaren cijferaar.

   Kortom, laat die complexe verwarring zaaiende opzet van Baudet voor wat die waard is en luister naar CBS en RIVM, lees de kritische opmerkingen van De Hond en accepteer gewoon dat de oversterfte ongeveer 13.000 is, tenminste tot vandaag. Dat getal zal zeker stijgen, als we de komende maanden erbij tellen.

   Baudet is misdadig bezig en probeert weer in beeld te komen bij zijn vertrokken aanhang door heel fout gegevens zo te presenteren, dat corona als dreiging verdwijnt en er alle gelegenheid is om daarover de regering en anderen te bekritiseren en het eigen gedrag weer dichter bij normaal te brengen..

 28. Drollevanger

  Ik zit dankzij de ziekenhuis beperkingen nu net zover van een ziekenhuis af als een gemiddelde neger in Afrika.
  Rutte heeft de IC opname capaciteit teruggebracht van2800 tot rond 1300. Dat is de enige reden voor de bottleneck in de ziekenhuizen. Plus sluiting van ziekenhuizen.
  Dus hoofdzakelijk wanbeheer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.