'Zorggierig' kabinet vermorzeld door oppositie: 'Systeem is afgebroken!'

'Zorggierig' kabinet vermorzeld door oppositie: 'Systeem is afgebroken!'

Een thuiszorgmedewerker en een patiënt dragen mondkapjes. Bron: Shutterstock.

Geert Wilders was er eerder vandaag al terecht kritisch over: tien jaar Rutte heeft de zorg geen goed gedaan. Maar ineens hebben allerlei ministers het wel te doen met de zorg. Leuk, maar in plaats van medelijden tonen kunnen ze beter wat extra geld in de sector pompen.

In het verleden zijn er genoeg moties voor extra geld naar de zorg weggestemd, maar toch proberen de coalitiepartners zich nu te manifesteren als bondgenoten van de zorgmedewerkers.

Vandaag laat de minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark (VVD), weten dat ze zich zorgen maakt over de druk op de zorg. Nou beste Van Ark, zo ongeveer heel Nederland is hier ernstig ongerust over. Als Rutte de afgelopen jaren niet keer op keer de geldstroom naar de zorg had verminderd dan was deze ellende er nu niet – of op z'n minst in mindere mate.

PVV-voorman Wilders is het felst in z'n kritiek:

?ref_src=twsrc%5Etfw

Op dit moment bespreken de 'coronaministers' het advies van het OMT. Wat daaruit zal komen zal later vandaag nog wel bekend worden. Maar een ding is al wel duidelijk: de zorg is door tien jaar Rutte er bepaald niet beter op geworden. De sector heeft zware klappen gehad en het ergste moet waarschijnlijk nog komen.

Van Ark maakt zich zorgen over iets waar de gehele oppositie al een langere tijd voor waarschuwt. Heeft het kabinet zitten slapen? Oppositie in de Tweede Kamer maakt gehakt van de houding van het kabinet, zij weten dondersgoed dat het komt door het gekozen beleid. SP'er Hijink uitte terechte kritiek:

,,We plukken nu de vruchten van het zorgsysteem dat de afgelopen jaren is afgebroken”, stelt Hijink. ,,Ik loop te vloeken als ik hoor dat het St. Jansdalziekenhuis in Harderwijk dinsdagavond een patiëntenstop moest instellen. Wij hebben er ons destijds tevergeefs sterk voor gemaakt dat de eerste hulp in Lelystad open bleef.”

Van links tot rechts ligt het kabinet onder vuur. De VVD-filosofie over zorg ligt nu samen met duizenden patiënten zelfs op de intensive care. Maar signalen dat er echt wat gaan veranderen? Die zijn er helaas nog niet – en daar plukken we momentele met z'n allen nu de zure vruchten van. En bedankt, hè?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties