Veiligheidsbaas Hubert Bruls stampt coronamaatregelen kabinet de grond in: ‘Hopseflopsbeleid!’

Dat het coronabeleid van het kabinet van geen kant deugt, is iets wat een blinde nog wel kan zien. Maar het kabinet krijgt er nu een gevoelige criticaster bij: Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. In Den Haag is er geen centrale aansturing meer, verwijt hij de voortsukkelende Rutte en De Jonge, waardoor veel zaken soms misgaan. 

Hij is klaar met er doekjes om winden. In een interview dat Hubert Bruls, voorzitter van de veiligheidsregio’s, heeft gegeven aan de Gelderlander is hij niet mals. De communicatie tussen Den Haag en de gemeenten schiet ernstig tekort, vindt hij. Vaak genoeg hebben de voorzitters van de veiligheidsregio’s lijnrecht tegenover de ministers gestaan. Zo wilde Bruls er niks van weten om de crisisstructuur af te bouwen in de zomer, het kabinet wilde dit wel… en de rest is geschiedenis. We zitten nu middenin een hevige tweede golf.

Bruls ziet dit desastreuze besluit als reden waarom er vandaag de dag soms zo weinig draagvlak is voor de coronamaatregelen. Ook zegt hij terecht dat de interne meningsverschillen binnen het kabinet niet bevorderlijk zijn voor het leiden van de crisis. Als diverse ministeries andere meningen erop nahouden straalt dit weinig kracht uit:

,,Sorry, dat ik het zeg: waarom denk je dat het met die winkels vorige week misging? Omdat er iemand op het ministerie iets bedacht had. Het zou bij ons in de gemeente juist heel apart zijn als de wethouder van Economische Zaken in de openbaarheid zich ook ineens met van alles rond de crisisaanpak ging bemoeien. Uiteindelijk is het draagvlak voor een groot deel van de bevolking het grootst als ze het gevoel hebben dat er een overheid is die niet alles weet en dat ook niet pretendeert, maar wel een koers heeft met twee voeten op de grond en standvastig is. En niet met verschillende monden spreekt.”

Bruls heeft helemaal gelijk wanneer hij zegt dat de wispelturigheid van het kabinet ook de macht en invloed van het kabinet ondermijnt. Voor veel mensen, en met name de ondernemers, zijn het onzekere én ook onduidelijke tijden. Kijken we terug naar dit jaar dan zien we vaak genoeg dat eerdere maatregelen van de een op de andere dag worden aangepast.

Dit schept veel onduidelijkheid, en zorgt er ook voor dat het kabinet weinig kracht uitstraalt.

,,Mensen willen dat die crisisbestrijders een plan hebben. Mensen verwachten van hun leiders een bepaalde visie, en consequent gedrag. Perspectief geven is soms ook duidelijk zijn over wat er níet gelijk gaat gebeuren. Ik heb liever een langere periode van duidelijkheid, dan maar streng, dan steeds dat hopseflopsbeleid.”

Bruls heeft in dezen natuurlijk voor de volle 100% gelijk. Het is vrij simpel: mensen willen duidelijkheid en dat is iets wat al de gehele coronacrisis ontbreekt. Zeker van de kant van het door Hugo de Jonge en Mark Rutte geleide kabinet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Arbeider65

  Waarom deed hij Nijmegen dan niet op slot? Hij is ook onderdeel van het hopsaflops beleid. Ik zag veel mensen lekker winkelen en ondernemers creatief omspringen met de regels.
  En Bruls, die mondkapjes hielpen echt, he…..

 2. Jack Flash

  Als ik Bullie zie moet ik aan Kooten &
  de Bie denken.
  Wat zouden we gelachen hebben.

  1. hans-e-pans

   Als ik deze machtswellusteling zie/hoor moet altijd gelijk aan de oude TV serie “Pipo de clown” denken en dan specifiek aan de figuur Dikke Deur die daar in meespeelde.

 3. Cootje

  Het is toch een klucht onderleiding van Pinokkio , en het is toch heerlijk dat ze elkaar afmaken en de vuile was buiten zetten , want het is wat Wilders zegt het is een bananen republiek met een nep parlement , die Orban in Hongarije lacht zich te pletter .

 4. Buiswater

  Dit persoon is toch die burgemeester die vond dat PVV en FVD stemmers gedeporteerd moesten worden. En die gast moet ik serieus nemen?

 5. JochemX

  Kan hij aantonen dat we geen tweede golf hadden als we in de zomer de maatregelen niet versoepeld hadden? En hoe was het gegaan als we na mei helemaal geen maatregelen hadden genomen, maar bijvoorbeeld alleen de ic-capaciteit vergroot hadden?

 6. libertair

  Hij moet gewoon afvallen, vetklep. Heb je geen maatregelen nodig.

 7. Cootje

  Ach hij kan en mag wel huilie huilie doen , maar Corona komt in 2021 zowel hier als in heel Europa gewoon met de derde en vierde golf daar gaat geen vaccin tegen helpen , er gaat nog veel water na de zee voordat het opgelost is . En tegen die tijd is zuid Europa al failliet , met een gratis bosje tulpen van Rutte

 8. HD

  Bruls heeft zo te zien nog niets moeten inleveren.

 9. ropart

  als hij dezelfde tomeloze inzet had getoond als bij de aangifte tegen wilders voor minder marokkanen had hij als voorzitter van het veiligheidsberaad niet zo met zijn mosterd na de maaltijd nu hoeven te janken.

 10. stem weg

  Deze dicht gegroeide spreekstal meester is hopseflop beleid.

  hypocriet stuk vreten

 11. liefdevol rechts

  We mogen blij zijn dat Bruls de lakens niet uit deelt in gans Nederland anders zouden er nog meer werklozen en faillissementen zijn en zouden de gevangenisen overvol zitten met Corona overtreders. Als er iemand een”snorretje” verdient is hij het wel

 12. Sjipke

  Goh, en dat allemaal uit de mond van Bruls! Met een mond praten? Hoezo? Zou het niet juist de voorzitter van het veiligheidsberaad moeten zijn die rechtstreeks met de kabinetsvertegenwoordigers gaat overleggen als hem iets niet bevalt, in plaats van naar de media te rennen en daar de BRUL kikker uit te hangen die gewoon een ander liedje zingt dan de rest! Vreselijk dit soort types, commentaar leveren over het feit dat een ander dat doet, kan het gekker!!

 13. de ziender

  Oh grut, daar hebben we dat kind ook weer; de Nijmegense Billie Turf die niet van de Euroknallers af kan blijven. Beetje stoer doen met zo’n ketting om je nek, volgens mij is dat gewoon je riem joh. Dorpsgek! Boven de snelweg naar je stad zou moeten staan: Samen tegen obesitas; trek de hamburgers uit de bek van Bruls!!
  Zulke dikke snikkels zijn er maar weinig!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.