‘Wie had vóór corona gedacht dat een Duits-Poolse-Hongaarse as de EU-lijnen voor de toekomst gaat uitzetten?!’

Angela Merkel heeft een compromis over de meerjarenbegroting van de EU voor de poorten van de hel weggesleept, door de onderhandelingen met Hongarije en Polen aan te gaan. Die blokkeerden een deal totdat Brussel het zogeheten rechtsstaatcriterium schrapte, wat nu effectief gebeurt is. We zien hier de zonsopkomst van een Duits-Poolse-Hongaarse as die de nieuwe toekomst van Europa inluidt, meent auteur Frits Bosch.

Het compromis tussen Hongarije en Polen aan de ene kant, en de rest van de EU aan de andere kant, wordt als een grote overwinning gevierd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest en de Poolse hoofdstad Warschau. De nieuwe tot 2027 geldende begroting en het coronafonds zullen voorlopig losgekoppeld worden van een rechtsstatelijke toetsing.

Beide landen begrepen heel goed dat het rechtsstaatcriterium als politiek wapen tegen deze landen zou worden ingezet. In beide landen zijn er echte christendemocraten (geen linksliberale christendemocraten zoals de CDA hier te lande) en conservatieven aan de macht. Zij willen een ander Europa dan de links-liberalen die de toon aangeven in het Europees Parlement en in de West-Europese regeringen. In ieder geval een Europa dat niet langer zijn joods-christelijke wortels verloochent. Dat is het belangrijkste ideologische conflict dat speelt in de EU, zowel tussen landen als binnen landen.

Het rechtsstaatcriterium zou tegen deze landen moeten worden ingezet, zodat ook in deze landen linksliberalen de macht zouden kunnen overnemen. Toen dit ideologische conflict de begrotingsonderhandelingen dreigden te overschaduwen, hebben de Hongaars premier Orbán en zijn Poolse ambtsgenoot Morawiecki op de rem getrapt en het veto ingezet. De paniek was groot in Europa omdat de beoogde financiële operatie van Europa in naam van de coronacrisis mogelijk geen doorgang kon vinden. Europa voerde de druk op om deze landen toch overstag te krijgen. Er werd gedreigd met het intrekken van geld aan Hongarije en Polen.

Het siert het leiderschap van Orbán en Morawiecki dat zij niet hebben toegegeven aan de Duits-Brusselse intimidatie en hun poot stijf gehouden hebben. Dat konden beide landen ook doen omdat zij geen geld uit het coronafonds nodig hebben.

Anders dan wij denken zijn Polen en Hongarije inmiddels economisch zo sterk dat zij financieel niet aangewezen zijn op allerlei financiële reddingsfondsen en op de kapitaalmarkt hun tekorten kunnen opvullen. Vandaar dat de bondskanselier Angela Merkel er zelf aan te pas moest komen als Duits EU-voorzitter om dit compromis veilig te stellen. Het zal het laatste kunstje van Angela in de EU zijn geweest.

Polen en Hongarije zijn hier veel sterker uitgekomen, en de Europese links-liberalen onder leiding van premier Rutte hebben een gevoelige nederlaag geleden. Het was hun laatste wanhoopsactie om de conservatieve bolwerken Polen en Hongarije te blokkeren. De weg ligt nu open voor deze landen om over te gaan op een actieve exportatie van hun conservatisme, naar andere EU-landen waar het linksliberalisme door de coronacrisis op zijn laatste benen loopt. Verder hebben Polen en Hongarije laten zien dat zij een blok tegen het oppermachtig beschouwde Duitsland kunnen zetten en in de toekomst een alternatief kunnen gaan vormen voor de Duitse-Franse as in de EU.

Wie had vóór Corona gedacht dat een Duits-Poolse-Hongaarse as de lijnen voor Europa in de toekomst weleens kan gaan uitzetten?

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

46 reacties

 1. Vriend

  De euforie van Frits Bosch lijkt me een beetje overdreven: of deze eenmalige en op zichzelf staande overwinning een vervolg krijgt moet nog afgewacht worden. Zeker is dat allerminst: Hongarije en Polen hebben de buit voor het moment binnen en zijn daar wellicht tevreden mee.

  1. Linksbuster

   Na de Nexit ga ik dat graag vanuit mijn luie stoel bekijken vriend!

   1. Nostradamus

    Ach, een beetje hoop dat het nog goed komt met Europa. Met deze instelling van Polen en Hongarije ben ik toch wel een beetje blij met de uitbreiding van de EU met deze landen. Op naar de Nexit!

  2. Cootje

   Doet zuid Europa dat niet ??? En die Polen zijn dan nog werkers

   1. Vriend

    Hahaha: raak!

   2. PG

    BAM!

 2. Meriadoc Brandebok

  Duitsland is van oudsher een ernstig autoritair en onrechtsstatelijk land. De volksaard van de Duitsers is niet wezenlijk veranderd. Natuurlijk staat de Bondsrepubliek toe dat Hongarije en Polen, die evenmin bijster democratisch zijn, hun rechtsstaat en democratie om zeep helpen. De geschiedenis kan raar lopen.

  1. halo1

   Onzin hoor… de Duitse sociaal-democratie b.v. was voor heel Europa (ook Rusland) voorbeeldig, ze hadden als eeen van de) eerste een burgerlijk wetboek, Jodenemancipatie enz. Maar als u “‘democratisch””ziet als links, tja.. dan is het een andere zaak. Die fout wordt vaak gemaakt.

   1. pasco

    “De volksaard van de Duitsers is niet wezenlijk veranderd”
    Inderdaad, het Duitse volk is nog steeds super volgzaam en trouw aan hun leiders (ij)!
    Er hoeft maar één charismatische rechtse leider te verschijnen, en ze strekken wederom een arm naar voren!
    Geschiedenis herhaalt zich áltijd!

  2. Meriadoc Brandebok

   Merkel: Wir schaffen das.
   Martin Schulz: een Europese superstaat, en wie niet akkoord gaat, moet wegwezen.
   Alexander Gauland: trots op de Wehrmacht
   Björn Hocke: vogelpoepje.

   Zo hebben we een beetje links tot rechts wel gehad.

   1. Vriend

    Zoals we van je gewoon zijn, zeg je niks zinnigs: jouw voorbeelden behoren tot de EU-kretologie die je van alle bobo’s (of in de laatste twee gevallen ook van Le Pen of Santini) hoort. Het illustreert nergens je ridicule statement dat Duitsland ‘ernstig autoritair en onrechtsstatelijk’ is.

    Je maakt jezelf belachelijk.

    1. Vriend

     Santini moet Salvini zijn.

    2. Meriadoc Brandebok

     Ik kan het niet mooier maken dan het is. Duitsland heeft sinds het bestaan van de Europese samenwerking een groot aantal ingrijpende beslissingen gemaakt, zonder daarbij oog te hebben voor de emoties en sentimenten in kleinere staten. Wir schaffen das is zo’n voorbeeld, de eurozone is een ander voorbeeld, haar eigen hereniging is een voorbeeld. Als er een zaak kenmerkend was, dan was het wel dat kleine staten werden overlopen alsof zij niet bestonden.

     Nog een voorbeeld is de toetreding van Polen. “Als Nederland dwarsligt over (de toetreding van) Polen, kijken we je honderd jaar niet meer aan,” aldus Schröder tegen Balkenende. Köhl over het dwarsliggen van Lubbers’ benoeming bij de Europese Raad: “niet Duitslandvriendelijk”.

     Het gaat om puur autoritair, ondemocratisch en onrechtsstatelijk gedrag. En uiteraard is de bondsrepubliek, voor de tigste keer, bereid om Oost-Europa de hand boven het ondemocratische hoofd te houden.

    3. Meriadoc Brandebok

     In Spanje, Italië en Frankrijk is er ook weinig veranderd, Vriend.

   2. Freba

    Zoek maar lekker je heil bij de Fransen. Wees maar blij met Duitsland. Zonder Duitsland bestond NL niet…………..Zo jammer dat Het destijds niet gelukt is. Werd mijn pensioen geindexeerd, een Benz voor de deur. Een degelijk huis. En niet een huis dat na 60 jaar wordt afgebroken. Moet ik doorgaan? Lees het boek van het Mannetje met het kleine Snorretje. Daar staat precies de hedendaagse tijd omschreven. Je hebt visie of niet…….

  3. Ernest Stern

   Meriadoc nam plaats aan de borreltafel en verklaart de wereld.

   Tenenkrommend.

   1. Meriadoc Brandebok

    Je hebt gelijk, Rene.

   2. Ernest Stern

    @ Meriadoc,

    Richard Carrier is a member of the Internet Infidels with numerous writings on the Secular Web. He has an M.Phil in history and is writing his dissertation at Columbia University (New York) on the perception of scientists in the early Roman empire.

    Interessanter dan zijn persoonlijke kenmerken is de kwaliteit van zijn analyse en de conclusie die hij onontkoombaar trekt, een inhoudelijke analyse die je niet inhoudelijk weerlegt en kunt ontkennen:

    Surveying Hitler’s remarks on religion in the Table Talk, Jochmann remarks that “Hitler was by no means unreligious.” It is the Genoud-Trevor-Roper text that distorts this picture far beyond that, painting Hitler as a quasi-atheistic anti-Christian. It is clear that Picker and Jochmann have the correct text and Trevor-Roper’s is entirely untrustworthy. Hitler was no more anti-Christian than your run-of-the-mill Protestant bigot. His Christianity was odd, surely, but so is that of many die-hard believers today.

    Dit was hetgeen te bewijzen viel.

   3. Linksbuster

    Foei, je gaat hier ernst-ig op je bek…hihi leuk gevonden.

  4. Ernest Stern

   Volksaard bestaat als begrip alleen aan de borreltafel. De term verklaart niets.

 3. rexm

  Merkel had het door en heeft de zaak slim opgelost, anders zouden de Balkan landen zelf een grote eenheid gaan vormen, dit zou het einde zijn geworden van de EU.
  De Balkan landen zijn al een tijd goede zaken aan het doen met Rusland, de EU zal dan ook de sancties tegen Rusland straks gaan oplossen, Rusland zit daar niet op te wachten, ze zijn allang zelf support en de zijde route is velen malen belangrijker.
  Hongarije is al duizenden vacins aan het testen van Rusland, India heeft al 100 miljoen vacins besteld bij Rusland.
  Voor diegene die het nog niet weten, Hongarije draait al tijden op het Russen gas en Duitsland straks ook en Rutte stond op het perron en de trein was al weg.
  Ja, helaas, heel Holland bakt,….er niets van.

 4. sonny

  Polen en Hongarije bewijzen hiermee overduidelijk dat EU simpelweg machteloos is, dreigementen hadden/hebben geen effect hebben op hun standvastige rechts-conservatieve politiek!
  Orbán en Morawiecki zijn niet bevreest voor de vleugellamme EU moloch!
  De EU dwingelandij was vruchteloos, uitstekend voor héél ‘rechts’ Europa!

  1. PG

   Yep, maar dat was al bekend – zie de extreeeeem slappe hap houding richting Turkije.

 5. pasco

  Dit is koren op de molen voor rechts-Duitsland, dit geeft ze morele steun en motivatie!
  De links dictatoriale EU, ging gewoon op zijn bek, tegen Polen en Hongarije!
  Een afgang, haha.

 6. Cootje

  Alleen al het hele ondemocratische zooitje dat met handje klap elkaar de bal toegooide , het corrupte zuid Europa , in Malta kan je Europese paspoorten kopen legaal , in Bulgarije gaan de mensen de straat tegen hun eigen corrupte leiders , in Polen en Hongarije doen ze wat ze willen en ze hebben nog gelijk ook . De ECB heeft volgen jaar 40% van het Europese BBP aan obligaties in hun bezit en er staat 2000 € aan garantie fondsen en stellingen voor zuid Europa in Brussel , ze zijn in het bezit van onze pensioen potten in Brussel . Het enige positieve is dat Corona het boeltje aardig om zeep helpt , die gaat in de solidariteit het boeltje slopen want zuid Europa is failliet

  1. Freba

   Inmiddels staat er 400.000.000.000 euris aan NEDERLANDSE pensioengelden geparkeerd in Parijs; lees Rothschild/Macron. Macron is slechts hun bediende. De Nederlandse Bank is destijds opgericht door Willem III met Rothschild geld. En “die jongens” komen vroeg of laat altijd hun centjes ophalen. Zij vergeten n.l. nooit iets………………..Waar denken jullie waar dat KLM verhaal vandaan komt?

 7. Ernest Stern

  Inderdaad.

 8. Vriend

  Zwaargewicht Lucinde kan dat vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond deskundig beoordelen. We varen allemaal blind op zijn mening.

  1. lucinde

   Zou je vaker moeten doen….
   Maar niet alles wordt hier aan me gevraagd
   Es kijken of je slaagt voor de “er is nog hoop voor je” test.
   Wetenschappelijk door mijzelf ontwikkelt.

   Ben je het eens met onderstaande stelling;

   – Baudet is een idioot
   – Die muts op nr9 van GL moet weg
   – D66 is een kwaadaardige partij
   – We zijn trots op onze boeren
   – Huizen bouwen! Veel en snel
   – Corona is geen hoax
   – meer geld naar defensie

   1. Vriend

    Wel potverdrie: met zes van de zeven stellingen ben ik het eens. Hier gaat iets niet goed.

   2. lucinde

    Er is hoop voor ons Vriend.

    Hopelijk dat we het er er Baudet dan wel eens zijn

   3. Xyz1234

    Met name punt 3 klopt en heeft met veel ellende te maken die we als samenleving ervaren en gaan ervaren. De rest van de punten zijn daardoor minder van belang. Als je een partij als D66 kunt elimineren uit het politieke spectrum los je veel op.

   4. Vriend

    Lucinde, ik vind Baudet door zijn karakterstructuur en warrige denken ongeschikt als politicus en dat heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken.

    Jouw fout is dat je denkt dat bij daardoor uitsluitend idiote dingen zegt. En dat is dom van je. Baudet zegt ook met regelmaat zinnige dingen maar dat onderscheid kun jij door je blinde haat niet meer maken.

   5. corenona

    meer geld naar defensie is onzinnig , Nederland gaat geen enkel verschil maken bij een gewapend conflict. De mier en de olifant.

    Enne corna is wel degelijk een hoax uitgaande van de eerste berichten “een killer virus ” .

    Overigens voor wie gaan we bouwen ? voor statushouders of voor de jeugd ?

    baudet een idioot ? ach lopen meer idioten buiten de inrichting dan binnen

  2. Freba

   ” Kennis/Wetenschap Is Niets; Ervaring Is Alles”.

 9. Cootje

  Dadelijk tegen je kleinkinderen vertellen , jij en je eventuele partner moet je hele leven lang werken opdat zuid Europa de boel heeft belazerd , de ecb 40/50% van het BBP van Europa moest opkopen om de failliete zuid Europa te redden , daar mag jij nu voor werken zodat de Italianen onze tulpen kunnen kopen met ons geld dat noemen ze toen solidariteit , maar toen kwam Corona die uitstekend deze geldverspilling uitvergrote

 10. plakband

  Polen verlaat over maximaal 12 jaar de EU.
  Dan is het gratis geld op en moet Polen meer gaan betalen dan er ontvangen wordt.
  Dat gaat Polen niet doen.
  Alleen idioten doen dat. Uiteraard op kosten van de belastingbetaler.

  Stem het kartel weg en Nexit voor het te laat is.

  1. Freba

   “Je ziet het pas als je Ze doorhebt” helemaal eens Plakband…….Vervang de letters NL op de kentekenplaten door (N)aieven (L)and)

 11. Heinz

  Wat een geweldige vrouw, politica van grote betekenis is Angela Merkel toch. Behoort tot de grootsten van Europa, beter, is de grootste.

  1. Linksbuster

   Heinz heeft weer eens te diep in het glaasje gekeken..merkel is de grootste ramp voor europa sinds ww2.
   Merkel..trut van de eeuw!

 12. rexm

  De Hongaars premier Orbán en zijn Poolse ambtsgenoot Morawiecki, zijn sterke leiders met visie, Putin heeft eens gezegd, met een lijn te trekken ,tot hier en niet verder, beide hebben ze die lijn voor de EU getrokken en met succes.

 13. Toverkol

  Orbán is een leider die de EU naar zijn voordeel heeft omgebogen !
  Kan je van onze ongewervelde premier niet zeggen…..

 14. saddy

  Frits toch, die 1,8 triljoen worden echt wel besteed om linkse regeringen aan de macht te houden. Dat gebeurt de laatste 5 jaar al.

  Aangezien de helft van Brusselaars banden heeft met Soros, incl. het hooggerechtshof, en gezien het succes van de stemmachines (ook weer van Soros) in Amerika, zal er echt niets veranderen.

  Blijft er wat geld over van die 1,8 triljoen, dan gaat dat naar de NGO’s van Soros

 15. Freba

  Ik ben zo blij dat er Verschillen bestaan, immers de Verschillen maken de Eenheid. Ik zei het 10 jaar geleden al, dat als de zakjes goed waren gevuld in de voormalige Oostbloklanden, zij een andere koers zouden gaan varen. Merkel “stopt” middels deze actie de grote invloed van het addergebroed in Parijs, o.l.v. Macron, De Vazal van de Rothschilds. Sinds de zonen van Frau Bauer/Rothschild rond 1750 uit de omgeving van Frankfurt naar Parijs zijn vertrokken is er gelazer en oorlog. Wanner gaan we met zijn allen het Zionistische Spook slopen? Zooo jammer dat e.e.a. destijds niet gelukt is!

 16. Freba

  De kinderen van Abraham EN Ibrahim behoren tot de dominante bedoeïenstammen. Dat betekent dat zij met hun kuddes naar graslandjes trekken, het gras opvreten en dan vertrekken naar andere velden. Tegenwoordig zijn de grasveldjes, goudmijnen, defensie-industrien, Facebook, Google, de FED etcetcetc.etc.etc.etc.etc. Vandaar dat het Trump niet gelukt is om te blijven. Hij is/was een van de weinigen die tegenstand bood aan het “Zooitje Ongeregeld” Nu Biden voor het karretje spannen. Nu oorlog gaan voeren met Iran en Noord-Korea en Zij hebben het weer voor elkaar. Dat “men” daarvoor uw pensioenpotjes nodig heeft, snapt de gemiddelde RTL/NPO kijker niet. Zij denken dat Rutte daarover gaat. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahaahahahahahaha

 17. corenona

  je gaat ervan dat “HET” een vrouw is. Dus waarschijnlijk is de vlag vrouw ook een vlag op een modderschuit ! Zo verdwijnt het laatste stukje positieviteit ook nog.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.