‘Avondklok brokkelt het maatschappelijk weefsel af: minder gezelligheid en sociale samenhang… catastrofaal!’

Ex-VVD-raadslid Sid Lukkassen keert zich tegen de maatregelen van de partij die hij in het recente verleden nog vertegenwoordigde. Hij vindt dat de langetermijngevolgen van de avondklok die invoering hiervan niet rechtvaardigen.

Premier Rutte en oppositieleider Geert Wilders voerden deze week een ongekend fel debat over de invoering van de avondklok: een maatregel die we niet meer hebben gezien sinds de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. De overheid en niet jijzelf bepaalt voortaan wanneer je jouw woning mag verlaten. Hun debat laat zien dat ons democratische systeem op zijn laatste benen loopt.

Rutte zei dat de PVV, door tegen de avondklok te zijn, de kant kiest van de wappies. Deze uitspraak is respectloos tegenover het principe van gekozen volksvertegenwoordiging. Hoewel miljoenen burgers zijn standpunt over de avondklok delen, is Wilders ongeveer de laatste persoon die dit standpunt kan verwoorden. Burgers kunnen dit niet zeggen omdat ze anders worden gecanceld en op het internet als wappies worden weggezet. Pogingen om over de verstrekkendheid van de coronamaatregelen te discussiëren, worden afgedaan als ‘complotdenken’. De premier zou er respect voor moeten opbrengen dat een voorgestelde maatregel vanuit meerdere invalshoeken kan worden bekeken. Dit is het grondprincipe van de representatieve democratie, zoals ook uiteengezet door de Duitse filosoof en voormalig cultuurminister Julian Nida-Rümelin in Demokratie und Wahrheit (2006).

Daarnaast merkte Rutte op dat hij méér macht heeft dan in andere situaties omdat het kabinet al is afgetreden. Dat het kabinet niet meer kan vallen, maakt kennelijk dat de bewindspersonen niet langer onder morele druk staan en zich meer kunnen permitteren. Onderaan de streep is deze opmerking gigantisch denigrerend naar de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het is ‘aftreden maar niet écht aftreden’ – precies zoals FvD-leider Thierry Baudet voorspelde – en vervolgens jezelf daarover nog op de borst kloppen ook.

Inderdaad, als het kabinet écht was afgetreden – niet slechts naar vorm maar naar substantie – dan hadden ze geen besluiten meer genomen en zéker niet zulke verstrekkende. Dan had het parlement met een initiatiefvoorstel moeten komen.

Wat er nu gebeurt is in feite caesarisme – gewoon voldongen feiten scheppen en alléén de regels naleven als ze in je eigen voordeel zijn, of je überhaupt niets gelegen laten liggen aan formele structuren. Dit kan uitsluitend doordat de overheid steeds meer informatie heeft over burgers en mensen zich niet meer ten eigen voordeel op het systeem durven te beroepen.

Dit brengt ons op de vraag wat vrijheidslievende burgers überhaupt nog van de Tweede Kamer kunnen verwachten? Een VVD’er meldde hierover:

“Helaas hebben we in de Tweede Kamer bijna uitsluitend angsthazen en jaknikkers. Buiten de Kamer zouden ze nooit zoveel kunnen verdienen, dus houden ze hun mond. Vanzelf ontstaan hieruit onuitvoerbare wetten. Die zijn dikwijls niet te handhaven. Je ziet het met de avondklok: onmiddellijk een lijst van uitzonderingen, waaronder het uitlaten van de hond en mantelzorgers. Er is niet langer een onderliggende visie op de maatschappij, dus het woord ‘beleid’ kunnen we beter vervangen door ‘losse flodders voor de komende vier jaar’.”

Hieruit maken we op dat met de invoer van de avondklok de overheid een leraar wordt die straf geeft, vervolgens gefrustreerd is dat de leerlingen de straf niet uitvoeren, en daarop nóg strengere straffen uitdeelt, in de hoop dat het dan plots wél lukt. Er is domweg te weinig handhavingscapaciteit en draagvlak onder de bevolking is ook gering. Op de lange termijn heeft dit vier consequenties.

Ten eerste, een aanhoudende perspectiefloosheid. De regering maakt alleen een model voor een opschaling van coronamaatregelen en niet voor de afschaling ervan. Afschalen wordt althans angstvallig buiten het publiek debat gehouden. Hierdoor kan de overheid stappen zetten voor eigen machtsvergroting zonder dat beleidsmakers daar achteraf op kunnen worden aangesproken.

Ten tweede volgen de meeste burgers de overheid, maar dit is puur uit angst, opportunisme en lijfsbehoud, terwijl iedereen er het zijne van denkt. Ja, men is tot dusver bereid geweest om de eigen mobiliteit te beperken om de verspreiding van het virus te remmen, maar een avondklok is te verstrekkend en tast het zelfbegrip aan van Nederland als vrije open samenleving. De meeste burgers durven dit niet uit te spreken of uit te schrijven, maar reken er maar op dat er honderdduizenden hardwerkende Nederlanders zijn die normaal niets met politiek hebben, die nu alle tijd krijgen voor het vormen van eigen kritische gedachten over het systeem.

Ten derde wijzigt de aanhoudende sociale isolatie het karakter van onze bevolking. Een ontwikkeling die reeds gaande was, de digitalisering van sociaal contact, is in een stroomversnelling geraakt waardoor mensen zijn vervreemd. Met de avondklok brokkelt het maatschappelijk weefsel verder af: minder gezelligheid en sociale samenhang. Dit is catastrofaal gezien de overheid al tien jaar inzet op het afschalen van staatszorg en het terugbrengen van verantwoordelijkheid naar burgers zelf.

Ten vierde gaat een groot deel van de middenstand kopje onder. Wat overblijft na faillissement wordt voor een prikkie opgekocht door oliesjeiks en Chinese vastgoedmagnaten verbonden aan de Communistische Partij. Als de Chinese invloed kenbaar wordt in onze economie, is het onvermijdelijk dat arbeidsrecht en omgangsnormen die met het werk samenhangen óók worden omgebogen naar het Chinese model. Hier past het perfect bij dat mensen die strijden voor de vrijheid van burgers worden weggezet als ‘wappies’. Maar in de toekomst zullen we deze medeburgers dankbaar zijn.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen zich bij de verkiezingen in maart ontwaakt zullen betonen – we gaan het zien.

Volg Sid Lukkassen via zijn nieuwsbrief en uiteraard waardeert hij ook uw steun voor zijn werk via BackMe zeer hartelijk.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. jennifer

  Zou Rutte zelf niet in de gaten hebben dat het merendeel van de burgers hem inmiddels uitkots met zijn beledigende uitspraken om mensen als wappies weg te zetten, omdat ze het niet met hem eens zijn. Het enige wat nog ontbreekt bij hem is n klein snorretje n uniform en laarsen , dan kan hij voor die persoon doorgaan waar veel burgers al een keer onder geleden hebben. Een walgelijk persoon is hij inmiddels geworden.

  1. M. Brandenburg

   Natuurlijk wel maar alles staat in teken van een Europese superstaat. Alles wat wordt opgelegd wordt gedirigeerd vanuit de EU, er komt steeds meer weerstand tegen de EU, dat zien we in de verkieizingen waar links elke keer zeer blij is dat men heeft gewonnen, maar waar we begonnen met 3% anti-EU (let op dit is niet anti-Europa), werd dat 27%, en dat werd 49% wat men zag aankomen waarvoor bijvoorbeeld de organisatie werd gewijzigd, waardoor de vice-president niet meer automatisch uit de tweede grootste partij hoeft te komen, waardoor de vice-president niet anti-EU kan zijn, je gaat daar nu omheen en kiest een EUrofiel, uiteraard wel zonder echte democratie, want zo werkt dat in een staatspartij, je mag kiezen wie wij bepalen dat je mag kiezen (zie gekozen burgemeester). De economieen binnen de EU moeten kapot, want bij elk probleem roepen de EUSSRfielen dat we meer EU nodig hebben, zoals straks de EUSSRfielen in koor zullen roepen dat die kapotte economie niet zelfstandig is te repareren maar dat we dat absoluut niet kunnen zonder totalitaire EUSSR aan de macht. Waarom denken we dat met Corona de wetenschap aan de kant werd geschaoven nadat deze steeds meer de kant van de wappies opschoot. Ik zit nog steeds te wachten op peer-review onderzoek dat de juiste keuzes van de Coronasekte onderbouwt, die zijn er niet, maar er komt wel meer en meer onderzoek dat tegen de sekte ingaat en dat word dan wel of genegeerd (ook peer-reviewed) dan wel in de doofpot gestopt (aerosolen en Horeca voorkomt meer besmettingen). Al dze politici zullen enkel maar als oplossing hebben wanneer het erop aankomt een totalitaire EUSSR waar andere meningen zullen worden vervolgd, iets wat we nu al in werking zien treden.

   1. jennifer

    Het kan niet zo zijn dat de burgers dit niet in de gaten hebben, en dit niet gaan stoppen, zo dom kan n volk toch niet zijn dat ze zich met corona als excuus in een totale onderwerping gaan storten.

    1. M. Brandenburg

     Hoezo al het EUSSR beleid is gewoon openbaar. alles staat in officiele dociumenten die iedereen kan inzien, maar de media doet of de neusbloed en brengt altijd het positieve nieuws wat de geweldige EUSR allemaal voor ons mogelijk maakt (onze groei is elk jaar minder geweest dan voordat de EUSSR echt een feit werd) en zelfs wanneer je verwijst waar zaken zwart op wit staan, willen mensen het niet geloven, maar dat is ook niet anders te verwachten, links heeft het onderwijs geinfiltreerd en onze kinderen leren al 20 20 kjaar niets anders dan dat we niet zonder overheid EUSSR kunnen. Geen tiener komt van school wetend wat er allemaal in Brussel bepaald en opgelegd word, en dan gaan we naar Iuniversiteiten toe waar andere meningen zelfs tot uitsluiting leiden.

 2. Rieks

  Maatschappelijk weefsel, catastrofaal…..ach hij moet toch wat roepen om aandacht te krijgen. Waar hebben we het over, binnen van 9 tot 04.30 en misschien maar 2 weken! Overdrijven is ook een vak zeggen wij hier. Dat DDS hier aan mee doet, verkeerde keuze.

  1. Cycle25

   Jaja, net als het kwartje van Kok, eenmaal invoeren, en nooit meer afschaffen.

   Dit corona grapje zal jarenlang uitgerold worden, keep on dreaming, het startschot was maart 2019 en eindigt ergens tegen 2030.

   Als je nog niet door hebt dat Covid19 de nieuwe 11 september x 1.000.000 is dan leef je gezellig in een waan.

   1. Queen

    Nee. Het startschot was ergens rond 2012. Toen Peter Hotez begon te waarschuwen voor corona virussen. Toen de journalistiek besloot hem te negeren en politici hem geen geld voor onderzoek beschikbaar stelden. Dit is een logisch gevolg van de prutsende journalisten en politici met boter op hun hoofd.

    Wappies die denken dat dit iets nieuws is bedoeld om het volk te onderdrukken hebben zichzelf zo slecht geïnformeerd dat ik begrijp dat ze massaal wc papier hebben gekocht.

    1. usb3.0

     Je moet je mond houden aytas, je hebt zelf geen idee waar je het over hebt, covid is slechts een afleiding, dit is al 50 geleden in gang gezet “WEF”

     1. usb3.0

      Dit wordt bedacht door mensen die gelijk een briefje krijgen en vrijgesteld worden van de avondklok hoor

 3. ropart

  stemmen op rutte is het stockholm syndroom.

 4. Cycle25

  Jaaaa, Sperrstunde Polizei, o wacht…weer die Duitse retoriek.

  1. ropart

   Cycle25,sperrstunde macht frei.

 5. Edjan

  Goed stuk van Sid Lukkassen.

  1. gargamel

   Wat ik denk, is dat je je houding niet zozeer kunt veranderen in een korte politieke carrière. Ex VVD zegt veel, ooit betekent altijd.

   1. gargamel

    Oftewel, hangt af van antal 0.

 6. Bunky01

  Onder Rutte is de VVD ofwel de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie verworden tot een partij die het tegendeel vertegenwoordigd. Vrijheid wordt steeds verder beknot en Democratie is ver te zoeken. Alle waarden waar deze partij in het verleden voor stond zijn opgeofferd op het altaar van Rutte’s ongebreidelde zucht naar macht. Typisch het beeld en gedrag van een moderne despoot. Het is hopen dat de Volkspartij – hetgeen een grote
  groep veronderstelt – in maart a.s krimpt tot de Micropartij voor Vandalen en Demagogen.

 7. gargamel

  Een gelijkwaardige stelling: 2 + 2 is 4. Het is ongelooflijk dat deze mensen ruimte verdienen, vooral in DDS

 8. Lucky Luke

  Onzin uitkramen schijnt het Nederlandse karakter te zijn, alle landen om ons heen hebben een avondklok zonder noemenswaardige problemen, alleen Nederlanders kunnen niet meer leven met een avondklok, waarom denkt u dat ik ben weggegaan uit dat kutland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.