Column Sid Lukkassen: Rutte stapt op, en nu?

De val van het kabinet komt de coalitiepartners goed uit. Zij krijgen twee maanden vrij spel om voormalige coalitie partners aan te vallen in de campagne. Enerzijds is er vanuit de corona maatregelen een partij-overstijgend nationaal belang, dat de bewindspersonen het liefst zo politiek neutraal mogelijk presenteren. Anderzijds krijgen we nu demissionaire ministers die elkaar tijdens verkiezingsspeeches ideologisch de oren wassen. Het is een interessante situatie, maar onderaan de streep zal er weinig veranderen.

Deze regering trapte blikjes vooruit een schiep bovendien haar eigen problemen. Én immigratie toestaan, én beperkingen wegens stikstof, én PFAS-regels voor de bouw. Dat op zich is een recipe for disaster, alleen al qua woningnood. Oppositiepartijen als PvdA, GroenLinks en de SP willen echter óók keihard deugen op deze thema’s, waardoor het gezond verstand ontbreekt waarmee het parlement de regering zou kunnen bijsturen. Vanuit diezelfde consensus van hypermoralisme lijken partijen als PVV en FvD bij voorbaat in de ban gedaan als coalitiepartners. Deze verkiezingen zullen geen feest worden van de representatieve democratie, maar slechts een volgend hoofdstuk van de veenbrand die nu al decennia smeult.

De regering van de afgelopen jaren werd gekenmerkt door the worst of both worlds: de kleurloosheid van de technocratie en de visieloosheid van de compromisdemocratie. Dat krijg je als je uitsluitingscoalities hebt waarin confessionele, progressieve en liberale partijen moeten samenwerken. De korte termijn management stijl van regeren – de stijl die Rutte kenmerkt – is ideaal voor de huizenbezitters en aandeelhouders van nu, maar laat toekomstige generaties berooid achter.

Het lot van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is tekenend voor deze situatie. Anderhalf jaar geleden kondigde hij een grote ideologische bezinningsoperatie aan, om met partijgenoten in het hele land te brainstormen en daar een visiestuk uit te persen over de toekomst van de VVD. Nadien verklaarde hij in de krant: “Ik weet al twee jaar dat ik wil stoppen.” Met andere woorden, Dijkhoff zette iets neer waarvan hij wist dat hij het niet zou gaan uitvoeren, dat hij althans niet de macht zou hebben om het door te zetten. Velen die aan de herbronningsoperatie hebben bijgedragen – waaronder ondergetekende – voelen zich bekocht.

De afgelopen vier jaar was er nogal wat woede over de toeslagen affaire, de stikstof maatregelen, (het doordrukken van) de klimaatwet, de afschaffing van het referendum, het instemmen met een EU-schulden- en transferunie, leugens omtrent de dividendbelasting en last but not least: het Marrakesh pact. Ondanks de waarschuwingen en het martelaarschap van Pim Fortuyn heeft de islam zich in Nederland kunnen doorontwikkelen tot een parallelle samenleving met geheel eigen waarden en een eigen interpretatie van de rechtstaat. Triest is ook dat het onder het bewind van Rutte normaal is geworden om mensen te cancelen – van wetenschappers tot sprekers – terwijl hij vroeger hoogstpersoonlijk een vrijdenkersruimte stichtte in de Tweede Kamer.

Op klaarlichte dag kunnen nietsvermoedende passanten als ‘collateral damage’ overhoop worden geknald en steeds minder burgers geloven dat het zin heeft om aangifte te doen bij de politie. In de politieke processen tegen een oppositieleider zien velen een bedreiging voor diezelfde rechtstaat. Ondertussen is Nederland verworden tot een narco-staat waar zelfs advocaten worden afgemaakt.

So much dus voor de premier die ooit werd gekozen op ‘meer blauw op straat’. Maar nu het kabinet opstapt kan Rutte zeggen: “Daar hebben wij onze verantwoordelijkheid voor genomen en zijn afgetreden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.” Doordat steeds meer mensen economisch van de overheid afhankelijk zijn en tegelijk door mainstream media worden gebluepilled over de staat van het land, zullen veel kiezers hem volgen. Hierom is de redding van Nederland geen kwestie van politieke partijen maar van levensbeschouwelijke zuilen.

Tegen de achtergrond van deze structurele problemen is het aftreden van Rutte een schoondeug operatie. Denk maar aan de verkiezingen van vier jaar geleden – geen cent meer naar de Grieken, duizend euro erbij voor elke werkende Nederlander, illegaliteit wordt strafbaar en de hypotheekrente aftrek staat als een huis. Allemaal niet waargemaakt, Rutte zegt even sorry aan het volk (kijk vanaf 2:13), wordt gewoon weer herkozen en gaat door in dezelfde stijl.

Als politicus is Rutte briljant in het spel, maar hij is het zicht verloren op de knikkers. Nederland werd onder zijn bewind een bureaucratisch land met een enorme regeldruk en een even ongezonde als ondoorzichtige versmelting van commerciële met collectieve belangen. Van het oorspronkelijke VVD ideaal bleef niets bewaard – een land van zelfstandige burgers waarin de staat niet inmengt maar waakt. Alsnog is de overheid geworden tot een ‘grote geluksmachine’, zoals Rutte dat vroeger noemde. Als je een hamer hebt, lijkt alles op een spijker. Als je een overheid runt, lijkt alles een probleem voor de overheid.

Wil de VVD een toekomst hebben ná Rutte, dan moet er een inhoudelijk verhaal komen dat past bij een klassiek liberale volkspartij. Er hangt nu een geur van opportunisme rond de partij waarbij de eigen ziel is verkocht om te kunnen regeren over links. Tegelijk zijn carnaval en cabaret op de plaats gekomen van ideologisch debat om naar de buitenwereld toe maar ‘volks’ te lijken.

In toekomstig VVD-beleid zal de regelgeving aantoonbaar moeten worden weggesnoeid en lastenverlichting voor gewone burgers moet prioriteit zijn. Laten we streven naar een land waarin vrijheid van denken weer boven alles staat. Zodat debat en expressie weer mogelijk zijn zonder dat je wordt gecanceled door Big Tech, wordt weggedeugd door extreemlinks of wordt bedreigd door moslimfundamentalisten.

Vrijdenkers als Sid Lukkassen hebben uw steun nodig om dit geluid onafhankelijk te blijven verkondigen – bekijk zijn BackMe pagina en schrijf u in voor zijn nieuwsbrief!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. halo1

  Tja.. in columns kan je lekker (hoogdravend) wegdromen.. maar de realiteit is vaak heel banaal : er verandert niets.

  1. agenda2030

   KLOPT ! tenzij …………………………………….. wordt wakker AUB

 2. Edjan

  Goed hoor! En lekker kort en leesbaar!

  1. Thant dolph

 3. Monty

  ”lijken partijen als PVV en FvD bij voorbaat in de ban gedaan als coalitiepartners”

  Als Wilders en FvD er nu voor zorgen dat niemand meer om hen kan kunnen zij een coalitie vormen.

  Misschien kan Wilders via zijn Amerikaanse stichting nog wat extra dollars ophalen om zijn campagne nog groter op te zetten.

  1. ManX

   Kansloze zwetser.

   1. Seneca

    @manx
    wie is volgens u een kansloze zwetser? is het de heer Lukassen, de heren Wilders en Baudet of Monty? of weet u het zelf ook niet en roept u maar iets…?

    1. ManX

     Nee Seneca, ik roep nooit zo maar wat.

     Mijn reactie staat direct onder die van Monty. Voor wie zou die bedoeld zijn denk je?

    2. agenda2030

     monty is een domme inhoudsloze blaaskaak , een zwetser , een ouwehóé®

  2. Marija

   Het is ee grof schandaal dat pvv nog steeds niet kan mee regeren als grootste of een na grootste partij. Daar zouden wij eens tegen in opstand moeten komen.

 4. Rieks

  De denkluiheid binnen de VVD is stuitend, ik denk dat dat nooit meer goedkomt te meer omdat vele weldenkenden de VVD hebben verlaten. En men vond het niet erg eigenlijk zolang men in de peilingen goed stond. Immers, de winnaar heeft altijd gelijk, zo was en is het denken binnen de VVD. En toch zullen we het van de VVD moeten hebben want de PVV en het Forum mot men niet en die christendraaiers heb je niks aan. Laat in godsnaam in de uitslag straks geen heropstanding van de PvdA te zien zijn, deze partij dient de weg te gaan van de CPN, eruit.

  1. ManX

   Waarom mot jij de PVV niet, Rieks? Kijken je familie en je buren je daarop aan denk je?

   1. Rieks

    Wel goed lezen graag. Uitleg: met MEN bedoel ik mogelijke coalitiepartners.

    1. ManX

     O, ik begrijp het. Als verstokte VVD’er mot jij de PVV ook niet.

     1. agenda2030

      de vvd ? dat is toch die verlinkste club van wiegel waarim rutte de forens de wacht heeft aangezegd om vol in de aanval te gaan tegen de auto voor woon-werk verkeer ?

      Als je nog op die club stemt kan zelfs het PBC je niet meer analyseren

     2. Rieks

      Al sinds windbuil Nijpels ben ik ex VVD

  2. Marija

   Ik denk dat pvda met Aboutaleb een grote partij zal worden vanwege de dan grote aantrekkingskracht op allochtonen.
   Ik denk dat Ab.dat gaat doen.

 5. Henry Higgins

  “Op klaarlichte dag kunnen nietsvermoedende passanten als ‘collateral damage’ overhoop worden geknald”

  Vroeger of later raken rechtspopulisten in paranoïde waanzin en complotgeneuzel terecht. Onze Sid volgt dit pad consequent.
  Geen hond neemt deze wappie nog serieus.

  1. Loelap

   Haal jij nou maar eens je kop uit het zand, Wappy Higgins.

 6. plakband

  Vrijdenkers zijn er genoeg.
  Geen daden maar woorden is hun parool.
  Rutte gaat gewoon de dictatuur verder aanscherpen.

  1. Thant dolph

   Ja hoor, de messen voor de aankomende lange nacht worden alvast geslepen.

   Niet waar, clown agenda2030?

   1. agenda2030

    inhoudelijk wat te melden walgelijk riekende strónt vlé®k II ?
    Nee ? hou je bek dan hufter

    1. Thant dolph

     Tut tut poepgassertje, weer eens van moeder de vrouw op je falie gekregen vandaag? 🤡

     1. agenda2030

      💩 goodbye , je stinkt hufter , val lekker dood met je dagelijkse inhoudsloze onzin

     2. Thant dolph

      Hahaha!, wie alsmaar kaatst kan een keer poep terug verwachten. Blijft een probleem dat alt-rechts altijd zo’n korte termijn-geheugen heeft.

 7. Rieks

  Maar razend moeilijk is het wel straks goed te stemmen. Immers, een stem op PVV of Forum is waarschijnlijk een verloren stem want ze gaan niet meeregeren. Op de VVD dan, zoals ik vroeger deed? Maar dat is een partij van quasi-liberale minkukels en ordinair stemvee, type Dijkhoff, alleen maar interesse voor regeringspluche. En ongetwijfeld weer bereid om vele standpunten op te geven om maar weer partners te vinden. Is alleen maar verder weggezakt sinds carrièrepolitici als De Grave en Linschoten en vele anderen. Armoe troef.

  1. ManX

   Waarom zou je per se stemmen op een partij die gaat meeregeren? Het gaat toch veel meer om een partij met het verkiezingsprogramma dat het meeste aansluit bij je eigen ideeen en visie?

   1. Rieks

    Natuurlijk is dat laatste zo maar je wilt zo graag dat er eindelijk iets verandert in dit land.

  2. Meriadoc Brandebok

   “alleen maar interesse voor regeringspluche. En ongetwijfeld weer bereid om vele standpunten op te geven om maar weer partners te vinden. Is alleen maar verder weggezakt sinds carrièrepolitici als De Grave en Linschoten en vele anderen.”

   Er is inherent niets mis met het streven naar een regeringspost, het maken van carrière of het verdelen van bestuurdersposten. Waarom wordt dat tegenwoordig toch beschouwd als iets dat ongezond is? Een natie heeft een sterke elite nodig. In de Gouden Eeuw hadden we ook bestuurlijke elites en toen was Nederland een supermacht.

 8. agenda2030

  Als nu het partijkartel in leven blijft na de verkiezingen heeft niemand meer recht van klagen. Het zal de laatste verkiezingen zijn waar brussel nog niet verankerd is in de grondwet !

  stem sociaal, stem PVV

 9. liefdevol rechts

  “Rutte stapt op en nu?”
  Als je dat nog moet vragen ben je een in slaap gevallen comateuze hersenloze linkse,….. Ach waarom probeer ik je het nog uit te leggen? Als het nu nog niet door gedrongen is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.