D66-minister Ollongren over Kamerverkiezingen: bij doemscenario pas eind juni naar de stembus

Vooralsnog lijken de Tweede Kamerverkiezingen ‘gewoon’ door te gaan op 17 maart. Toch houdt men rekening met de kans op uitstel. Als het doemscenario uitkomt, en we kunnen niet naar de stembus op 17 maart, vinden er pas op z’n vroegst eind juni verkiezingen plaats. 

In het uiterste geval dat de aankomende verkiezingen moeten worden verplaatst gaat de regering een ‘uitstelwet’ voorleggen aan het parlement. Dit zou betekenen dat we pas eind juni naar de stembus kunnen. Wat de hele dynamiek van de huidige campagneperiode zou veranderen. Ze schrijft er het volgende over:

“Uitstel van de verkiezing zou, indien aan de orde, bij wet worden geregeld en is daarom een gezamenlijk besluit van de regering en het parlement”

Gelukkig ziet minister Ollongren voorlopig nog geen reden om de verkiezingen te verplaatsen. Het “belang dat kiezers zich kunnen uitspreken” is enorm belangrijk in deze tijd. Het idee om de verkiezingen uit te stellen kreeg de laatste weken steeds meer aandacht. Sommigen vinden het namelijk onverantwoord om verkiezingen te houden terwijl het virus nog rondwaart. Anderzijds benadrukken critici juist waarom het wel door moest gaan: de kiezers moeten de kans krijgen om het huidige coronabeleid te beoordelen bij de stembus.

Ook Ollongren blijft uitstel als een mogelijkheid zien, gelukkig wel als een doemscenario. Eind februari komt ze met de definitieve stand van zaken.

Gemeenten in Nederland zijn zich al volop aan het voorbereiden op maart. Wat nog een hele klus is aangezien stemlokalen aan veel coronamaatregelen moeten voldoen, ook zal het mogelijk zijn om op 15 en 16 maart te stemmen als je in een risicogroep valt. Voor veel gemeenten betekent dit wel dat er nog flink wat extra vrijwilligers nodig zijn om dit allemaal in goede banen te leiden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. HD

  Helemaal D66 ziek, en een dubbele nationaliteit, mag dit ook in Zweden stemmen, is ze daar ook minister.

 2. ervi

  De tactiek van deze malafide regering is nu weleens duidelijk, toch?
  Balletje opgooien, zgn. draagvlak zoeken, derde golf erbij en dan geen verkiezingen mogelijk.
  Dit schuitwijf en de rest van de fascistenkliek levenslang opsluiten.

 3. usb3.0

  Verbaas je niet als de “besmettingen” ineens weer omhoog gaan, let maar op mijn woord zakken zal het iig niet..

 4. Heras

  Wij gaan gewoon stemmen. Dat moet de pvv en fvd bewerkstelligen. Daar hebben we recht op.
  D66 is al niets en met uitstel wordt het helemaal niets.

 5. Pauline Kummer

  Helemaal niet. Anders krijgen de heren Baudet en Wilders teveel tijd om het blazoen op te fraaien.

 6. Nostradamus

  Ze wacht natuurlijk op peilingen. Wanneer de peilingen gunstig uitpakken voor ‘rechts’ dan zal ze van alles verzinnen om het uit te stellen. Wanneer de peilingen zeggen ‘links’, dan gaat het gewoon door. Tip, doe net alsof je links gaat stemmen en stem ‘ze weg’! 🙂

  1. Edjan

   🙂

 7. Duckday

  Gewoon stemmen niks uitstellen. Stem gewoon PVV Breek het kartel daarna uit de EU en EURO Dit monsterverbond heeft nog niks bijgedragen aan de welvaart voorspoed voor de NOrmale bewoner van Nederland .We zijn er alleen op achteruitgegaan Alles is peper duur geworden Dank zei de EU zijn de huizen prijzen onbetaalbaar geworden. Stop het kom maar binnen beleid. Laten we weer Nederland Nederland maken baas in eigen land .Stop dubbele paspoorten laat de mensen gewoon kiezen . Mensen wakker worden laat U niet bang maken de PVV of FvD kan het best stuur dit handjeklap en inlegvelletje kabinet naar huis.Geen uitstel van de verkiezingen

 8. Augustus

  Eerst referendum en nu verkiezingen saboteren, Ollongren is een heel gevaarlijk mens die dankzij haar bevoorrechte status zich aan niemand hoeft te verantwoorden. Dubbele nationaliteiten en monarchen horen niet in de politiek!

 9. CZ

  De hoogste tijd dat Karin opdondert uit de Tweede Kamer, ze is een politieke ramptoerist.

 10. pasco

  Als men massaal, op gepaste afstand de Coronatest/vaccin injectie kan ondergaan en laten plaatsvinden, kan dat vanzelfsprekend ook om de Tweede Kamer kiesstem uit te brengen!
  Bovendien heeft het electoraat tijd te over, om in een rij te staan, om zijn burgerplicht te vervullen!

 11. Telex

  Vijf jaar na de tweede wereldoorlog zijn in Nederland de verkiezingen ook uitgesteld. Reden de communistische opmars. Olongren probeert andersom nu om in het zadel te kunnen blijven

 12. HD

  Wij gaan zeker PVV STEMMEN 🇾🇪🇾🇪🇾🇪🇾🇪

 13. Xyz1234

  We worden weer voorgemasseerd. Dit is uiteraard allemaal uitgedacht en voorbereid zoals het hele arsenaal aan maatregelen. Alles om tijd te rekken. Nu ook weer een Braziliaanse variant die hier de kop op gestoken zou hebben. Werkelijk alles kun je mensen wijs maken als je ze dom en bang houdt. En ook hier zitten enkele van die kneuzen tussen de reageerders die blind achter hun leiders aan lopen. En dan anderen wappies noemen in een wanhoopspoging zichzelf aan te praten dat de overheid het allerbeste met hen voor heeft. Wat een grap.

 14. gustav

  Waar heeft Ollongren het over?
  We hebben waarschijnlijk een succesvol geneesmiddel, ontwikkeld in Israel, daarenboven het vaccinatieprogramma begint langzaam aan te lopen, ondanks het gepruts van onze overheid!
  Deze vrouw wilt doelbewust het electoraat knevelen, dat is volksverlakking!
  Het stemmen kan gewoon doorgaan!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.