Stekeblinde prutsclown Hugo de Jonge vindt totaal lekke IT-systeem GGD toch “veilig genoeg”

Faalminister Hugo de Jonge werd vandaag in de Tweede Kamer stevig aan de tand gevoeld over het totaal lekke IT-systeem van de GGD, waardoor miljoenen privégegevens maandenlang konden worden doorverkocht. De Jonge werd duidelijk in het nauw gedreven, want hij gaf toe dat ruim 8.000 GGD’ers toegang hebben tot volledige datasets, maar stelde tegelijkertijd ook dat het systeem wat hem betreft veilig genoeg is!

RTL-journalist Daniël Verlaan stelde vast dat praktisch iedere GGD’er of callcentermedewerker toegang kon krijgen tot de complete dataset van de IT-systemen waar de GGD de gegevens van geteste personen in opslaat. Iets wat overduidelijk voorkomen had kunnen worden als het systeem vanaf het begin goed was ingericht.

De Jonge probeerde er in de Kamer echter met een grote boog omheen te draaien, en recht te praten wat krom is, door te stellen dat het systeem veilig genoeg is en uw zogenaamd loyale overheid wel degelijk genoeg doet om uw privacy te waarborgen. Dat zijn echt regelrechte nonsens.

Het enige wat volgens De Jonge nu pas op touw is gezet, is een aantal schijnoplossingen waar een beetje intelligente crimineel makkelijk aan kan ontsnappen. Hij kwam niet verder dan het eisen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), een geheimhoudingsplicht en een training in het omgaan met gevoelige informatie. Over het fatsoenlijk dichttimmeren van de IT-systemen, laat staan over het feit waarom dat niet meteen was gebeurd, hoorde je hem niet.

Dit is een beetje alsof je mensen een huis laat betrekken en bent vergeten een voordeur in te bouwen, waardoor de hele boel is leeggeroofd. Om het op te lossen komt er niet een voordeur met een degelijk slot, maar alleen een briefje aan een touwtje in de deurpost waarop staat: ‘niet stelen a.u.b.’. Zo’n deur met slot heeft toch geen zin, want, zo is de redenering van De Jonge: “Iemand die echt kwaad in de zin heeft, daar is geen kruid tegen gewassen”.

Slachtoffers waarvan hun privégegevens nu op straat liggen worden de eerstkomende tijd ook niet geïnformeerd. De Jonge wilde eerst het strafrechtelijk onderzoek afwachten.

Kortom: die minister blijft ook maar falen en dat zie je op zo’n beetje ieder terrein waar hij een vinger in de pap heeft. Vaccinaties, coronapreventie, normale schoenen aantrekken… Is er überhaupt een succesje dat we aan De Jonge kunnen toeschrijven? Het winnen van de lijsttrekkersverkiezing van het CDA misschien, en toen wist hij héél goed hoe het IT-systeem werkte… Toch vreemd!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Cycle25

  Joepi !! Iedere burger achter AVG, zelfs je eigen familie leden via machtigingen uitspelen, en de bureaucraten zitten verstopt achter digitale anonimiteit.

  Een schoolvoorbeeld van ambtelijke fascisme..

 2. Duckday

  Zou het niet beter zijn dat deze Minister de eer aan zich zelf zou houden en direct zijn ontslag zou indienen.Geen enkele vertrouwen meer in het CDA beleid leugens bedrog en belust op macht.Eigen belang eerst Angst om de macht te verliezen Deze partij is gewoon onbetrouwbaar.Maar dit kabinet met inleg velletje kan beter zeer snel verdwijnen het land zakt steeds verder weg Niemand neemt een duidelijk standpunt de minister president laat het land stuurloos worden

 3. usb3.0

  Huh maar iedereen (die niet nadenkt) vindt privacy toch niet zo belangrijk..

  1. usb3.0

   Totdat het dichtbij komt natuurlijk dan gaan mensen ineens nadenken en zeggen hè dat mag niet, maar geloof mij dit is nog maar het begin, al diegene die het wel prima vinden verkloten het voor anderen die het wél een probleem vinden dat iedereen maar bij privégegevens zitten..

 4. tata

  Nou daar ben je dan mooi klaar mee.

 5. Nostradamus

  Ik geloof dat ik maar minister ga worden. Maakt niet uit of je wat kunt. Slechter dan dit zal ik het niet doen.

  1. hans-e-pans

   Elke dove, blinde en die niet sprekende kan zal het vele malen beter doen als Hugo de J.

 6. de ziender

  Volgesnoven hooligan, prutsertje. Dus niet alleen je DNA wordt met die test geroofd, ook je privé/gegevens Lachwekkend als het niet zo ernstig was…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.