GGD blazen (te) hoog van de toren: ‘we willen komend jaar naar miljoen vaccinaties per week’

De GGD’en willen komend jaar ruim een miljoen vaccinaties per week gaan zetten. Daarmee lijken ze vooral de bereidheid en de mogelijkheid daarvoor aan te willen geven, want zoveel vaccins krijgt Nederland de komende tijd nog helemaal niet. We worden dus een beetje blij gemaakt met een dooie mus!

Hartstikke leuk dat de GGD’s dit willen en er kennelijk op termijn de capaciteit voor zullen hebben, maar het maakt voor de komende maanden echt geen enkel verschil. Om het een beetje in perspectief te plaatsen: de eerste dag werden er veertig vaccinaties gezet en de tweede dag tachtig. Op dit moment zijn bijna alle 408.000 tijdslots voor een vaccinatie-afspraak volgeboekt maar er kunnen relatief gezien slechts mondjesmaats mensen worden gevaccineerd, want we hebben er nou eenmaal niet zoveel. Lees maar:

“Tot 15 januari dienen de zes GGD’en die als eerste starten, de 12.500 vaccins toe die voor de pilotfase beschikbaar zijn. Vanaf 15 januari worden de vaccins die de komende weken binnen komen, in twee keer drie weken aan zorgmedewerkers in de langdurige zorg gegeven. Elke week komt een partij vaccins binnen en zo hebben we voldoende om 200.000 zorgprofessionals in de verpleeg- en zorginstellingen 2 keer te vaccineren.”

Het lijkt er eerder op dat de GGD’s met dit bericht voor het karretje van Hugo de Jonge worden gespannen om critici van het vaccinatiebeleid de wind uit de zeilen te halen. Ineens lijkt alles namelijk ontzettend goed geregeld en is het wachten alleen maar op voldoende vaccins en goedkeuring vanuit de EMA, waar De Jonge ‘natuurlijk’ niets aan kan doen.

Vlak voor dit bericht van de GGD naar buiten kwam moest het optimistische sentiment over het vaccinatiebeleid namelijk nog worden getemperd. Als er niet op tijd genoeg vaccins zouden arriveren kon het wel eens 2022 worden voor Nederland compleet is ingeënt. En Nederland heeft een extra lading Moderna-vaccins afgeslagen omdat die pas eind 2021 konden worden geleverd.

Hartstikke leuk dus dat de GGD’en straks een miljoen vaccinaties per week kunnen uitvoeren. Maar in de praktijk zullen we daar niet veel van gaan merken denk ik.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. 2030

  De helft wil niet eens gevaccineerd worden. Minder lúllen meer breien

 2. Jack Flash

  “We willen komend jaar naar miljoen vacctinaties per week”

  Help!

  1. Jack Flash

   Correctie; Vaccinazies

 3. ropart

  ik wil dit jaar miljonair worden.

  1. hans-e-pans

   Maar na de plannen van de WEF zal je dat niet zo lang zijn.

 4. liefdevol rechts

  Hoeveel Vaccines zal de overheid gaan voorzien denken jullie? Juist, bijna zoveel als de bevolking van het land en je moet natuurlijk weten dat deze vaccinaties kost wat kost gebruikt moeten worden want deze kosten geld en dat moet terug komen en als dat niet lukt zullen ze het vaccinatiepaspoort wel invoeren, een goed drukmiddel om toch iedereen te dwingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.