Hoogleraar maakt gehakt van rampzalig jojobeleid kabinet: ‘Kunnen niet repareren wat lockdowns stuk maken!’

Hoogleraar economie Bas Jacobs keek vol verbazing naar de aangekondige verlening van de lockdown. De effecten hiervan verwaarloosbaar en ondertussen wordt de economie en de samenleving in een wurggreep gehouden die desastreus zal zijn. 

De econoom pleit voor een nieuwe aanpak want het instrument van de lockdown is ‘bot geworden’. Al negen maanden doen we hetzelfde in Nederland en het werkt vrij slecht. Dit “jojobeleid” is rampzalig voor de economie en heeft ook verregaande gevolgen voor onze samenleving:

,,De huidige harde maatregelen zijn economisch extreem schadelijk. Lockdowns maken dingen stuk waarvan we niet weten of die te repareren zijn. Er komen meer bedrijven in de problemen, er raken meer mensen werkloos, zelfstandigen krijgen nog minder opdrachten, leerlingen en studenten lopen verdere onderwijsachterstanden op en de sociale en psychische druk in de samenleving groeit. Je mag hopen dat zulke gevolgen invloed hebben op de besluiten die het kabinet neemt.”

Jacobs pleit voor een beleid dat veel meer in balans is. Het huidige beleid is te voorspelbaar en tegelijkertijd desastreus voor de economie. Wanneer het goed gaat in de zorg worden de maatregelen versoepeld, maar gaat het slechter dan worden de maatregelen strikter.

Op deze manier beleid maken is een ramp voor de economie. Volgens Jacobs lijkt het wel alsof de overheid nauwelijks kijkt naar de economische gevolgen van haar beleid.

,,Als het beheersen van problemen in de zorg de enige maatstaf is – zoals tot nu toe het geval lijkt – dan hebben al die andere zaken nul gewicht. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Volgens Jacobs is het noodzakelijk om zo snel mogelijk de samenleving, met goede maatregelen, te openen. Bescherm de ouderen, werk met sneltesten zodat bedrijven weer open kunnen en zorg dat de economie maximale impulsen krijgt.

,,Dan kunnen we de samenleving veel sneller herstarten, met beperkte risico’s voor de volksgezondheid. Het kabinet differentieert terecht wel het beleid voor de toediening van vaccins: zorg­medewerkers en verpleeghuisbewoners eerst. Maar als het om de economie gaat, lijkt differentiatie uit den boze.”

Maar ja: zulk beleid vereist dat er een competent kabinet zit. En dat is helaas een luxe die we niet hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Jack Flash

  Bewust multiverwarring zaaien doe je met een jojobeleid.

  1. ropart

   absoluut waar jackflash, volkomen bewust en niet anders!.

 2. JFU

  Mondkapjes en anderhalve meter is verplicht….op de foto van de Jonge en Rutte mis ik dat toch echt….of geldt dat alleen voor de ‘gewone’ burger?

 3. Bon-vivant

  Wat een hersenloze babbelkont is die Bas Jacobs. Kijkt voornamelijk met een economische bril naar de huidige situatie. De alternatieve strategie die hij noemt (bescherm de ouderen, etc.) is in de praktijk volkomen onuitvoerbaar. Anders was dit al lang hier – of ergens anders in Europa – toegepast.

  1. 2030

   misschien kan enfant terrible even onderbouwen waarom zijn de oplossingen van Bas nog niet toegepast ? Het kinderlijke schreeuwen dat het niet werkt omdat het nog niet geprobeerd is geeft nu onverkort aan hoe kortzichtig men denken kan.

   Een lock down werkt niet. Een avondklok werkt niet. Mogelijk werken andere mogelijkheden beter maar dat weet je pas nadat je ze geprobeerd hebt. Overigens is een air born virus nauwelijks te beteugelen in een wereld economie met kwetsbare mensjes. Uiteraard kunnen we 2 keer per jaar tijdens de griepseizoenen in lock down gaan. Dan komen we er nooit meer uit en hebben we de nieuwe normaal waar de politiek zo graag over predikt !

   1. Bon-vivant

    2030 beweert dat een lock down niet werkt. Beweert ook dat een avondklok niet werkt.
    Terwijl toch overal ter wereld de afgelopen driekwart jaar is bewezen dat dit soort maatregelen wel degelijk het aantal besmettingen (en het aantal ziekenhuisopnames) aanzienlijk heeft gedempt.

 4. Cootje

  Jo jo beleid voeren ze in heel Europa uit , en het mooiste is buiten duitsland hebben ze er geen geld voor . Maar die zijn al failliet dus Jacobs heeft het al over een dood paard . De HEMA kan zijn voorraad niet kwijt en wij kunnen de zuid Europeanen niet kwijt , de Engelse zijn er van af . Die hebben 5/6 pijn onze kleinkinderen lezen dat in de Chinese geschiedenisboekjes staat over 50 jaar Nederland WAS een rijke provincie van europa

 5. 2030

  Duitsland langste lock down geen effect
  Engeland , zwaarste lock down , hoogste boetes geen effect
  Frankrijk avond klok in veel departementen geen effect

  De WHO roept al 2 maanden op te stoppen met lock downs omdat het middel erger is dan de kwaal . De kwal rutte roept dan we hebben geen andere middelen. Het handhaven van onzinnige regels biedt geen soelaas maar wel erg veel schade zoals zelfs de WHO nu eindelijk erkent.

  Wat roepen sommige Nederlanders ? we moeten stengere regels en zwaardere straffen. Geïndoctrineerd door de angst verhalen over mutaties en de beelden van de staatstelevisie gaan burgers gebukt onder de nepangsten zelf smeken om maatregelen.

  We zijn volledig krankzinnig. Gelukkig heeft de politiek influenza geheel en kanker gedeeltelijk genezen

  1. Cor Grijpstra

   @@2030 christenhondje leegt zijn onderbuik.
   Lockdown geen effect, zonder lockdown misschien meer besmettingen?
   WHO roept niet op met stoppen lockdowns.
   WHO erkent economie veel schade, wie niet.

   Geïndoctrineerd door de angst verhalen over mutaties en de beelden van de staatstelevisie.
   Mutatie is veel besmettelijker en dat is geen angst aanjagen, gewoon de werkelijkheid.

   De doorsnee bevolking kent geen covid angst, de kwetsbaren en zij die een afspraakf moeten maken bij een specialist, ja die hebben dat wel.

   1. 2030

    💩

 6. Cor Grijpstra

  Bas Jacobs is lid van het FVD.

  1. 2030

   EN ? hork , wat is de insinuatie ?

   1. Cor Grijpstra

    @@2030
    Je bent gewoon te dom om dat te kunnen bevatten.

    1. 2030

     dank voor je compliment en het bewijs dat je de eigen domheid niet onder woorden kan brengen hork.

     1. Cor Grijpstra

      @2030
      Haha hetzelfde verweer als @usb3.0

   2. ManX

    2030: Cor Grijpstra is vervallen tot een onaanzienlijke tr0l. Wellicht kun je overwegen hem te negeren en je krachten te spenderen aan zinvollere debaters.

    1. Cor Grijpstra

     @ManX
     Na jarenlang vertoeven op dit blogje ben ik tot de conclusie gekomen, debaters vind je hier niet.

     Ze kunnen wel goed schelden, dat geef ik toe.

     1. ManX

      JIJ bent geen debater, Cor, Dat zal iedereen beamen. Als tr0l doe je geen eens de moeite om de schijn op te houden.

      Maar er zijn wel degelijk serieuze debaters op DDS. Rene van der Grijp, Meriadoc Brandebok, Beukman, Piet151 en ook een Henri Higgins doen steeds opnieuw moeite om een zinvolle discussie te starten. Verder zijn er Cootje, 2030, Jack Flash, Edjan, Seneca, Piet Klein en talloze anderen die iets wezenlijks inbrengen. Je hoeft het niet met hen eens te zijn.

      Misschien dat je dat ook eens moet proberen. Dat zinloze en eenzijdige gekanker van je kennen we nu wel.

     2. 2030

      met linkse horken kan je ook geen debat voeren. de onwetende linkse horken drijven op subjectieve onderbuiken waarbij ze het zicht verliest op de objectieve feiten !

      Eigenlijk kansloos volk waar de houdbaarheidsdatum ver van overschreden is die krampachtig vasthouden aan woorden en daden van salonsocialisten .

     3. Mireille

      @ManX, U vergeet de unieke usb3.0 en last but not least, Jennifer. Nieuwe loten aan de stam.

 7. M. Brandenburg

  Maar de bedoeling is dat zaken kapot gaan, en straks zullen de EUSSRfielen in koor ropen dat de schade te groot is om zelf te repareren en dat dit niet kan zonder een totalitaire EUSSR die de lijnen uitzet en bepaald wat we moeten doen en niet meer mogen doen.

  1. 2030

   de EU oplichters zijn enkel bezig te bedenken hoe ze voor elkaar krijgen dat ze zelfstandig belastingen kunnen heffen in de EU om hun exorbitante begroting te financieren. Je denkt toch niet dat het volgevreten varken timmerfrans zijn 25.000 euris per maand gaat inleveren ?

   salon socialisten, NEXIT nu
   stem sociaal, stem PVV

 8. ervi

  Duidelijk is dat het midden-en kleinbedrijf ( het particulier initatief) kapot moet zodat een communistische planeconomie kan worden uitgevouwen. Wereldwijd.
  Regeringen en grootbedrijven bepalen dan wat mensen nodig (mogen) hebben.

 9. saddy

  Bewust JoJo-beleid toch?, 3 stappen naar meer fascisme, 1 stap terug om de schapen mak te houden, dan weer 3 stappen naar meer fascisme.

  En allemaal zonder enig wetenschappelijk bewijs, sterker nog alles wijst de andere kant op.

  Als alle schapen zouden zeggen: ik ben zo bang voor dat virus dat ik niet meer naar mijn werk durf, en iedereen zich dus volkomen legaal ziek gaat melden, dan is dat virus gegarandeerd over 2 weken verdwenen.
  Het is wel duidelijk dat de economie en het prive-eigendom helemaal stuk moet en ook gaat op de manier die de kartel-partijen willen. Dan kun je beter zelf de spelregels bepalen, dat recht heb je nu nog, straks niet meer.

  De toeslag-affaire laat zien dat het kabinet, de meeste politici, de topambtenaren en de rechterlijke macht door en door verrot zijn. Dus als ze The great reset willen, geef ze dan The GreatER Reset. Build back decent maw.

  1. usb3.0

   +++++++++++++

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.