Italiaanse restaurantondernemers komen in opstand tegen gedwongen sluiting: ‘Wij zijn niet verantwoordelijk voor besmettingen’

70.000 (!) Italiaanse restaurants gaan komende vrijdagavond gewoon open, ook al is dit tegen de geldende coronamaatregelen. “Het is een kwestie van overleven” aldus een van de initiatiefnemers. Zij zijn van mening dat de coronamaatregelen disproportioneel zijn. De horecasector ontvangt een van de hardste klappen. 

Een groot deel van de horecazaken mogen in Italië open zijn tot 18:00 uur maar dit is voor veel zaken bij lange niet genoeg om rond te komen. Vandaar dat zij deze regelgeving willen overtreden met een protestactie. Een actie die ze na dit weekend eigenlijk willen doortrekken:

„We openen om niet meer te sluiten. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de besmettingen, maar we betalen wel de hoogste prijs.”

Volgens de initiatiefnemers is de situatie penibel. Bij zo’n 80% van de horecaondernemers is de overheidssteun nooit binnengekomen. Voor hen is het een noodzaak dat zij zo snel mogelijk weer de deuren kunnen openen.

Ook in Nederland hebben winkeleigenaren al aangekondigd gewoon open te gaan, de kleine ondernemer kan de lockdown niet veel langer overleven. Komende zondag gaat een restaurant in Eindhoven weer klanten ontvangen.

Er komt voorlopig nog geen einde aan de economische malaise. Dus hoe langer de lockdown duurt hoe wanhopiger ondernemers worden. De overheid, zowel hier als in Italië, zou er verstandig aan doen om met beter maatwerk voor de dag te komen. Want zoals het nu gaat, vallen de restaurants bij bosjes om.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. 2030

  KLOPT , de despoot rutte heeft zelf gezegd , “mondkapjes bieden geen bescherming toch voeren we een draagplicht in en de horeca is nagenoeg geen bron voor besmettingen toch gaat ie op slot”

  Wat zal de rechter nu vinden van zo onzorgvuldige afweging ?

  1. ropart

   wat mij betreft overschaduwd die hele lockdown onlogica de hele kindertoeslagfraude gepruts.

   1. 2030

    beide is intimidatie van de eigen bevolking op een niveau waar de al oude dictators stinkend jaloers op zijn.

    1. Nostradamus

     Ook het elitaire gedeelte van NL wil dit: h**ps://www.prageru.com/video/who-is-karl-marx/

   2. jennifer

    Das misschien wel de bedoeling, eigenlijk zouden ze hier in Nederland precies het zelfde moeten doen,zodat Rutte eindelijk weet dat niemand meer geloof aan hem schenkt.

 2. Cootje

  Komt gewoon uit 2021 wordt het jaar van de waarheid . Maar het clubje uit Brussel gaat langzaam ten onder. Wie het ook doet de zuid Europeanen met hun eigen belang of de noorderlingen die een failliete boel niet blijven sponsoren , een ondemocratischs clubje van 27 landen met hun eigen sores kan je niet op één lijn houden als het geld op is en het perspectief niet aanwezig is komen de eilandjes vanzelf , Corona legt dat uitstekend bloot . Met de Engelse variant gaan deze 70000 horeca zaken gewoon failliet want de Italiaanse regering ligt al in duigen hoe ze het gratis geld moeten verdelen , Frankrijk Spanje komen in de zomer met hun grieven als het toeristen seizoen in de kreukels gaat wordt een hete zomer in Europa , zal niet veel van over blijven

 3. ManX

  De victorie begint ditmaal in Italie.

 4. Monty

  Nog twee maanden dan waait er een heel andere wind door Nederland onder de verantwoording van Wilders 1.

 5. HD

  De verantwoordelijkheid ligt bij onze geweldige regering vertegenwoordigd door Rutte, nog tot vandaag aan toe laat hij de grenzen op en mag iedereen binnenkomen.

 6. jennifer

  Juist de horeca heeft het meeste geld uit gegeven om het veilig te maken. Ik geef ze groot gelijk dit zouden alle zaken in dit land ook gelijk moete doen.

 7. Cootje

  Huntelaar

 8. Reinoud van Gelre

  Laat ze het zooitje maar openhouden.
  Direct kunnen wij weer euro’s storten bij die luie Zuid-Europeanen daar!

  1. Cootje

   Daar krijgen ze geen draagvlak meer voor , en de Corona rekening komt bij ons pas in 2022 op de deur mat . Maar dan ligt zuid Europa al lang in het ravein

  2. jennifer

   Die zuid Europeanen zijn helemaal niet lui, hoe kom je erbij. Wat als toeristen met het bootje als zogenaamde vluchteling steeds naar Europa komen dat zijn pas luie mensen, en die Grieken daar zie je pas wat lui is. Mensen in Italy en Spanje werken kei hard voor hun geld.

   1. RvdBe

    Jennifer, jammer dat de Italiaanse overheid zo weinig belasting heft over dat “keiharde” werken.

 9. usb3.0

  Ze hebben groot gelijk…

 10. Loelap

  KLM piloten hebben vandaag gezegd dat zij het niet verantwoordelijk vinden dat er dagelijks 20 vluchten vanuit Groot Brittannië in Nederland landen. En of de regering daar wat aan wil doen.

  1. usb3.0

   Ze moeten niet zeiken voor dat geld dat ze verdienen..

 11. saddy

  Ik hoop dat de Italianen in Nederland op vrijdag ook open gaan.

  Er is veel gepraat en geroep maar daden zijn in deze fase van de hoax van groot belang.
  Rutte en Hugo staan merkbaar onder druk, nu is de tijd om terug te slaan.

  Kun je geschiedenis mee schrijven want dit zou dan de eerste keer in de geschiedenis zijn dat Italianen een oorlog winnen.

 12. Happytissue

  Ja, dat ligt in de lijn der verwachtingen, ook in Nederland. Waarom denk je anders dat de overheid zo graag de avondklok wil? Niet om de burger te behoeden voor besmettingen, nee, gewoon om te voorkomen dat de horeca en een deel van de bevolking de ruimte niet heeft om zich niet aan de opgelegde regels te houden.

  Niks meer, niks minder

  1. Happytissue

   Ruimte wel heeft natuurlijk 🙂

 13. gargamel

  Bella Italia!!!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.