Joh! Aardgasvrije wijken zijn faliekante mislukking: slechts 206 van beoogde 10.000 huizen van het gas af

Het overheidsexperiment met de ‘aardgasvrije wijken’ is flagrant mislukt. Gemeenten zouden minimaal 5.000 huizen per jaar van het aardgas af moeten krijgen. Sinds de start van het project, inmiddels al twee jaar geleden, zijn er slechts 206 huizen aardgasvrij gemaakt. Een abominabel klein getal: het slaat toch ook werkelijk helemaal nergens op…

Duizenden huizen zouden aardgasvrij gemaakt worden. De ambities waren er: 5.000 huizen per jaar. Eindelijk groene energie in Nederland!

De Robjettiaanse ambities waren duidelijk geformuleerd. Enige probleem? Het valt totaal niet waar te maken. Gemeenten beweren nu last te hebben van opstartproblemen en verkondigen dat dit project vooral bedoeld is om “ervaring op te doen.” Allemaal smoesjes. Bij de selectie van gemeenten om mee te mogen doen aan dit project was er een duidelijk criterium: ‘spoedig verwachte realisatie.’ Met andere woorden: als je meedoet moet je ook snel kunnen beginnen. Dat is dus in geen énkele gemeente gelukt:

“Alleen al het in kaart brengen van technisch haalbare en voor huiseigenaren betaalbare alternatieven blijkt veel meer tijd te kosten dan gedacht. ‘Wij zijn een vrij kleine gemeente en we merkten dat we niet altijd alle expertise en ervaring in huis hadden hiervoor’, aldus de gemeente Assen.”

De gemeente Assen had dus gewoon nooit mee mogen doen en het Rijk had er nooit toestemming voor moeten geven. De voorbereiding die ze al hadden moeten doen is voor hun nu onderdeel van ‘het leerproces’ en zo proberen zij, net als al die andere gemeenten, hun falen mooi te verbloemen.

Maar Assen is niet de enige gemeentelijke faalklant. Inmiddels loopt Nederland met slechts 206 huizen genadeloos hard achter op het beoogde doel van 10.000 aardgasvrije huizen én wordt de lat van het Klimaatakkoord ook nog eens hoger gelegd. In 2030 moeten namelijk 1,5 miljoen huizen van het gas af zijn! Nou, succes jongens, komt vast goed!

Zul je zien dat er straks weer meer subsidie nodig is omdat geen enkele gemeente echt aanstalten weet te maken en als een malle belastinggeld over de balk blijft smijten voor “een leerproces”. En iedereen die een streep door deze mislukking van een project wil zetten wordt straks natuurlijk weer weggezet als een ‘klimaatontkenner’.

Los van wat je vindt van dat hele aardgasvrije project: als je nu eenmaal hardop ambities formuleert, dan moet je die waar maken. Kan je dat niet? Dan ben je gewoon een bende ongelofelijke prutsers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Jack Flash

  Masr 206?
  Valt dus mee dat er maar zo weinig mensen in de kou zitten.

 2. Edjan

  Ach ja, leermomentje, hè?
  Kieper er maar een bak belastinggeld over uit, dan is het weer goed.

  Stroom is al duur, maar stroom van windmolens en zonnecellen is nog een stuk duurder.
  Dan moet er verwarmd worden met een warmtepomp. Vroeger heette zo’n ding een airco. Hartstikke slecht voor t milieu en hartstikke duur, joh! Nou heet het deftig een warmtepomp, werkt de omgekeerde kant uit, is zeker 20x zo groot, dus vreet 20x zoveel stroom en is ontzettend duur in aanschaf.
  Dat wordt KOU LIJDEN. Overigens moet het elektriciteitsnet opnieuw worden aangelegd met veel dikkere kabels en sterkere masten. 10 miljardjes? Kunnen de drukpersen dat nog aan?

  Ik heb een mooi voorstel: geef al dit o zo hoogstaande gedoe aan alle kartel-stemmers en laat al die rot-PVV’ers mooi aan het gas. Doen? Goed zo!

  1. Loelap

   De CEO van TenneT waarschuwde afgelopen zomer al dat stroomstoringen in de toekomst schering en inslag zullen zijn. Het electriciteitsnet zal de enorme vraag naar electriciteit niet aankunnen. Er is ook nog nergens een begin gemaakt met de uitbreiding van bestaande electriciteitsnetten, dus maak je borst maar nat.

   1. agenda2030

    Een stabiele grote vraag zou het probleem niet eens zijn. De zeer sterke wisselende opbrengsten zijn van veel groter belang. Immers zonnepanelen en windturbines zijn onbetrouwbaar en verstoren in hoge mate de frequentie.

    domme politici die ongehinderd door enige kennis roeptoeteren denken dat je een powerlijn in de centrale aan en uit zet zoals thuis het licht

 3. Response

  Ik mis nog de gemaakte kosten voor dat handjevol gasloze huizen, als dat bekend is lig je helemaal in ’n deuk.

 4. ManX

  Duitsland ligt op schema om huizen op het gasnet aan te sluiten.

  1. Jack Flash

   Ollongren betaalt gemeente Appingedam om goede huizen af te breken om ze van het gas af te halen.
   De mensen in de afgelegen polder krijgen nauwelijks vergoeding voor de geleden schade. Dit zijn feiten.
   Ach ja, linkse logica.

  2. ropart

   manx,een inkoppertje, die hebben meer affiniteit met gas.

 5. Henry Higgins

  Een nieuwe technologie heeft per definitie last van opstartproblemen. Over 10 jaar zijn we van het gas af.

  1. agenda2030

   hahahahahaha , je blijft lachen met de strónt vlé®k. Zijn voorganger de zelf benoemde professor rotmans heeft al erkent dat het onmogelijk is en blijft.

   Aardgas is DE schoonste, efficienste, veiligste, goedkoopste bron van energie om huizen te verwarmen !

   We gaan dus nooit van het gas af mede omdat de gasvoorraden nog eeuwen lang genoeg voorraad hebben.

   1. Henry Higgins

    erkend

    1. usb3.0

     Het probleem van taalnazi’s is niet zozeer het walgelijke moralistische toontje dat ze uitslaan, maar dat ze door hun gezever de aandacht verschuiven van de inhoud naar de vorm, waardoor de discussie stopt.
     Dé tactiek om hun gebrek aan argumenten te verhullen.

    2. AidemediA

     U heeft gelijk. Taal is belangrijk. Ik wilde ooit secretaris bij een dierenclub worden. Afgewezen. Ik schreef namelijk kat met een “u”. Reageer eens een keertje inhoudelijk meneer Higgins

     1. Henry Higgins

      Ik maakte een inhoudelijke opmerking, AidemediA, nu jij nog.

  2. Edjan

   HH Sinds wanneer is 19de eeuwse technologie “nieuwe technologie”?
   Hier wil je “van het gas af”, elders stel je tevreden vast dat “zwarte Piet ter ziele is” .
   Onder al je goed gespeelde gereformeerde gemoraliseer verstopt zich een geweldige drang tot destructie. Nederland moet niet beter worden, zoals je het voorstelt, Nederland moet kapot.

   1. Yoyo

    Edjan+++++

  3. RvdBe

   Ja, daarom geeft Duitsland subsidie op gasaansluiting en wordt nordstream 2 een feit ( nog eens 50 miljardM3/jaar erbij)
   Dat doen ze om over 10 jaar gasvrij te zijn geloof je?

  4. usb3.0

   heinrich higgins zit aan het gas

  5. Servio

   Higgins moet onder de ‘douche’.

 6. JFU

  Werkelijk alles wat de Rutte kabinetten de afgelopen 10 jaar hebben ‘gepresteerd’ is op een fiasco uitgelopen. Maar ja…kan ook niet anders met al die veelal linkse kneuzen die het land moeten besturen. Geen enkele ervaring in het bedrijfsleven, alleen maar waan denkbeelden, en niet openstaan voor eenvoudige oplossingen die wel werken. We plukken daar nu de vruchten van, gezondsheidzorg is afgebroken, waardoor nu een tekort aan personeel, dus dan maar het land op slot en de economie kapot maken. De idioterie van het CO2 neutraal verhaal, terwijl andere landen subsidie geven op aardgas aansluitingen.
  Kern- energie wordt niet over gepraat, en waterstof bestaat niet voor hen. En dat is maar een kleine greep van idiote maatregelen van dit rampen kabinet.
  Maar ja…zolang de meerderheid van de kiezers telkens dezelfde partijen blijven stemmen zal er nooit iets veranderen…helaas.

  1. Niet L niet R

   Heel trieste constatering, maar waar !!!

 7. Niet L niet R

  Een kind met gezond verstand, kon voorzien dat dit een grote flop zou worden, van de uiterst linkse gekkies!

 8. Drollevanger

  De noodzakelijke verzwaring van onze elektriciteit netten hebben ook wel voordelen. Doordat er meer stroom door de leidingen moet worden ze ook warmer.
  Dus straks hoeven we met gladheid nooit meer met zout te strooien. De straten zullen zich in de winter straks dampend en ijsvrij tussen de zonnecollectoren slingeren.

 9. Patt

  Ik zou zeggen. Stop met immigratie nederland is vol. Help die mensen in hun eigen landen. Bouw daar huizen. En opvangkampen. En ga over op gas.

 10. Peet64

  Moet een huis dan van het aardgas af en gaan verwarmen op elektriciteit uit een
  biomassa centrale die vers hout stookt en 8 x het toegestane uitstoot?
  En dan komt de bus voorbij die trots adverteert dat hij schoon, dus op aardgas, rijdt!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.