LOL! Groenlinksig Amsterdam onderzoekt vervuilende biomassacentrale: ‘Huh, 8x meer uitstoot dan toegestaan?!’

In Amsterdam is er veel kritiek te horen over de biomassacentrale van Afval Energie Bedrijf Amsterdam. Na de storm van aanhoudende kritiek en vragen heeft de gemeente besloten de uitstootgegevens deels te gaan openbaren. Milieudeskundigen menen dat de biomassacentrale te veel schadelijke stoffen verspreidt en dat tal van normen worden overschreven. Lekker ‘duurzaam’ en ‘verantwoord’ dus, zo’n biomassacentrale. 

Er is al langer veel kritiek te horen over biomassa als duurzame en groene energie-alternatief. Toch zijn doorgeslagen klimaatridders als GroenLinks en Frans Timmermans er heilig van overtuigd dat dit een goed alternatief is. Alleen worden ze niet altijd gesteund door milieudeskundigen.

Milieudeskundige Johan Vollenbroek kwam erachter dat de biomassacentrale van Amsterdam niet altijd binnen de lijntjes kleurt. Na het bestuderen van de meetgegevens ontdekte hij dat de uitstoot van ammoniak achtmaal hoger is dan wettelijk toegestaan. Deze hoge ammoniakuitstoot is enorm schadelijk voor de omliggende natuurgebieden. Ook andere vervuilende stoffen worden mogelijk te veel uitgestoten. Alleen is dit nog niet te zien in de cijfers van de biomassacentrale zelf omdat zij hun cijfers op een rooskleurige en creatieve manier invullen:

‘Er is op deellast gedraaid, dus niet op vollast. Hierdoor ontstaat een te rooskleurig beeld van de emissies’

Ook Partij voor de Dieren vertrouwt de cijfers van de centrale niet. Zij willen meer openheid rondom de gegevens en heeft meerdere malen kritische vragen gesteld in de Amsterdamse raad:

‘Het lijkt erop alsof ze een punt hebben gezocht waarbij ze net onder de norm vallen, in plaats van op vollast draaien en toegeven dat ze gewoon boven de norm zitten. Hoe kan dat? Ik denk dat de centrale gewoon te veel uitstoot om aan de vergunning te voldoen. En dat Amsterdam een hele dure kachel heeft gebouwd die niet aan mag.’

In een week waarin Amsterdam zich eerst al blameert met de plaatsing van windmolenparken waar de eigen achterban op tegen is blijkt dat Amsterdam mogelijk een ‘duurzame’ biomassacentrale in huis te hebben die hartstikke vervuilend is. Het schiet dus niet echt op met verantwoorde ‘groene’ alternatieven in Amsterdam.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. agenda2030

  Dat was al lang bekent en is onder de pet gehouden weet u nog ? Buitenom dat die dingen zelf veel milieu belastender zijn dan de aardgas/kolen centrale is het verkrijgen van brandstof voor een bio-massa centrale de doodsteek voor de natuur. Immers een boom verbranden in vijf minuten kan je niet herstellen met herplant wat minimall 30 jaar duurt om een gelijkwaardige boom terug te krijgen

  Iedereen die betrokken is geweest bij het doordrukken van deze idioterie moeten ze levenslang opsluiten want die lui zijn bijzonder gevaarlijk voor onze kinderen en hun klein kinderen !

  Wanneer gaat eikel Jetten de hemweg centrale weer open gooien en komt ie sorry zeggen voor zijn stemmingmakerij ?

 2. Patt

  Ja rusland is gevaarlijk??? Geen russich gas stel je voor. Daarom beter bomen omhakken. En de boel vervuilen.

 3. de ziender

  Raar hé! Kolencentrales stoken kolen. Wat zijn kolen? Juist ja!! Bongo!! Oud hout.

  Oud hout mag niet, maar nieuw hout wel?

  De logica van een tuinkabouter.

  1. Appelstroop

   bijgestookt met gas, want vers vochtig hout brandt voor geen meter.

  2. Linksbuster

   Ik neem aan dat al de klimaatfascisten ook op vakantie gaan naar een bio- vakantieoord..zijn ze fijn onder gelijken!

 4. Edjan

  Biomassa = smeerlapperij. Op alle mogelijke manieren.

 5. wietordok

  Als Heer, hadden de armsten het recht om hout te sprokkelen in mijn bossen.

  Alleen dood hout, ik zou ze straffen, indien ze betrapt werden op het kappen van mijn bomen.
  Zo onderhield ik mijn domein.

  Indien het mij ter oren kwam, dat een horige een stère hout had gestolen, voeg ik mij niet af, hoe ik
  deze paganus zou straffen.

  Waarom is het nodig dat hij mijn hout steelt? Was eerder mijn gedachten.

  Op mijn grond heeft niemand het koud in de winter. Zij zorgen voor mijn inkomsten
  en ik behandel ze goed.

  Mocht er echter lijnen hout worden gestolen, méér dan één huishouden nodig heeft, jaagde ik, per direct, de dieven op, en strafte ze
  met de galère.

  Nu bezit ik al lang géén gronden meer. Révolutie onteigenden mijn bezittingen, werdt verdeelt, zogenaamd, onder het volk.

  Kijk eens, wat er nu gebeurd.
  Mijn bossen verdwijnen, na honderden jaren harmonieuse onderhoud.
  Verpatst voor wat kleingeld en een hoop subsidie, die voor enkele genoeg motivatie was om de natuur weer eens te
  verkrachten.

  1. Edjan

   @ Wiet. Mooi geschreven. Mensen mochten dood hout sprokkelen , ook op gemeenschappelijke (meent)gronden. Ieder kreeg een lapje grond toegewezen. De staat begon ca 1850 deze gronden te confisceren. Dat ging gepaard met rellen en opstanden.

   Overigens werd de bossen inderdaad goed verzorgd. Als er een kerk of kasteel werd gebouwd, werd er tevens een eikenbos geplant om een eeuw of zo later het dak te kunnen vervangen.

   1. ropart

    edjan tegenwoordig sprokkelt de overheid dor hout, met het bejaarden ruimen van die corona oudjes, en wordt aangevuld met import die we buitengewoon goed verzorgen..

    1. Edjan

     ropart +
     “the times they are a changing” zong Bob Dylan. Hij bedoelde het vast anders.

 6. Adriaen van Bergen

  We zijn (nog even) een rijk land, dus we kopen, met veel geld, gewoon andermans (Estlands) bos/longen om hier te verbranden.
  Als je maar betaald kan je zowat elk bos krijgen dat je maar wil.
  Dit wordt omgehakt en over enorme afstanden vervoerd, met zeer vervuilende vrachtschepen.
  En dan hier verbrand om elektrische auto’s mee aan te drijven.
  Dit is natuurlijk super inefficiënt.
  En dat terwijl we veel schoner gas kunnen oppompen of kopen, met datzelfde geld.

 7. Drollevanger

  8 X meer uitstoot dan is toegestaan.
  Ik vraag me af hoeveel extra doden dat per jaar oplevert. Betaalt Halsema de begraaf kosten?
  Je moet tegenwoordig toch alles via geld berekenen?

 8. Cootje

  GroenLinks is toch de partij van weinand duyvendak ex ra ra activist en nu weer zo top model Hauthar van de moslim broederschap beweging dan hebben we nog het boegbeeld met de button 1873 . Een duiventil is er niets bij maar al die ingrediënten bij elkaar is het een somber duister zooitje. De bio diversiteit in dat clubje stinkt naar rotte vis . En zal nooit een voorbeeld functie of serieus worden genomen die hebben waan ideen

 9. RvdBe

  Hoe kan dat nou?
  Het woord bio zit er toch in?

 10. ropart

  de windmolens in ijburg weer een stap dichterbij,hou op met klagen over de molens in je achtertuin groenlinks, doe het niet voor jezelf maar voor je kinderen enz, en blijf vooral jezelf in de voet schieten, dan valt er ook eens om jullie te lachen.

 11. sonny

  Ik ben benieuwd hoe het electoraat in maart gaat reageren op de miskleunen en onkunde van onze links linke overheid!

  1. agenda2030

   daar kan toch maar 1 antwoord op zijn ?
   Slechts 1 club heeft niets te maken met de waanzin !
   Slechts 1 club staat buiten het partijkartel met alle vindjes !
   Slechts 1 club is kritisch vanaf de presentatie door nijpels !
   Slechts 1 club stelt vragen maar krijgt geen antwoorden !

   stem sociaal, stem PVV

 12. Nostradamus

  Hele natuurgebieden in de VS en Canada worden omgehakt om hier de Groen (extreem)Linkse droom te verwezenlijken.

 13. Peet64

  Om voldoende brandstof te krijgen worden scheepsladingen vers gehakte bomen
  uit de USA naar ons toe gestuurd , dus per vervuilend schip, want dat kan je beter verbranden voordat het fossiel wordt. Zo zie je dat de term fossiele brandstoffen alleen maar handig is om te kunnen zeggen dat we minder fossiele brandstoffen gebruiken, zodat iedereen ziet dat we wat aan het milieu doen. Gas uit Rusland is natuurlijk fossiel, hoewel schoon, hout uit USA niet fossiel maar toch zwaar belastend voor het milieu.
  Pure politiek!

 14. Telex

  Fijnstof specialisten

 15. Pieter48

  Weer een nieuwe affaire.Hoogstwaarschijnlijk 80 miljard weggegooid voor linkse klimaat waanzin. Als deze beerput veroorzakers bij een onderzoek moeten verschijnen zijn ze hun daden vergeten of het waren de anderen.Als je de klimaatverandering wil stoppen moet je eerst de meest vervuilende landen bewegen hun uitstoot te verminderen dat zijn toevallig ook de grootste landen.
  Als in dit minuscule landje de uitstoot terug gebracht word naar nul hebben we wereldwijd nog niets bereikt .We zijn dan alleen straatarm geworden. Stop deze waanzin en stem met je verstand.Dus niet links.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.