Peilingen! Kiezers eisen massaal dat toeslagenaffaire-wegkijkers Asscher en Wiebes opstappen

Bij een nieuwe peiling van I&O Research blijkt dat bijna driekwart (72%) van de respondenten vinden dat er consequenties moeten komen naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Vooral de (oud) bewindslieden Wiebes en Asscher kunnen op weinig respect rekenen van de respondenten. 

Driekwart van de respondenten is van mening dat er consequenties moeten volgen maar veel respondenten vinden het kabinet laten vallen een te grote stap in deze tijd. Maar 8% is van mening dat het kabinet moet opstappen, enkele respondenten geven aan dat zij opstappen geen verstandige consequentie vinden omdat we nog steeds in een crisis zitten:

“Beleid dat dit heeft kunnen veroorzaken aanpakken. Mensen volgen regels en daardoor worden de fouten gemaakt. Aftreden is mogelijk nuttig, maar niet in een coronacrisis.”

Maar wat vindt men dat wel een gepaste consequentie? Het opstappen van zowel PvdA-leider Lodewijk Asscher (26%) als minister Eric Wiebes (25%)) wordt vaak geopperd.

Dat is begrijpelijk. Ondanks het mediaoffensief van brekebeen Asscher kan hij rekenen op weinig sympathie. Voor veel mensen blijft zijn aantreden als lijsttrekker voor de PvdA ongeloofwaardig. Als minister wist Asscher dondersgoed van de misselijkmakende praktijken bij de belastingdienst af. Hij heeft toen niet ingegrepen en het is dan ook meer dan terecht dat zelfs zijn eigen achterban klaar met hem is.

De vraag is dan ook hoe lang de positie van de blunderende Asscher nog houdbaar is. Wiebes heeft de mazzel dat hij maar een ‘VVD-minister’ is. Hij is niet het gezicht van de partij, in tegenstelling tot Asscher. Met Asscher aan het roer is echter één ding zeker: zijn stuntelende PvdA mag blij zijn met 10 zetels.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. hans-e-pans

  Peilingen! Wie vertrouwt daar tegenwoordig nog op?

  Het zal door de slachtoffers Asscher en Wiebes wel afgedaan worden dat de deelnemers aan de peilingen de vragen niet goed begrepen hebben.

  1. Cor Grijpstra

   @h
   ”de slachtoffers Asscher en Wiebes”

   Spreken, lezen en begrijpen het Nederlants niet zo goet.

   1. FreeThinker

    Cor Grijpstra heeft wederom gefaald om inhoudelijk te reageren.

  2. jennifer

   Slachtoffers? hoe noem je de mensen die door hun keihard als Fraudeur zijn aangemerkt dan? Als je het woord criminelen er neer gezet had was het tenminste nog geloofwaardig.

   1. yellow thread street

    Kijk eens waar het in het begin al fout gegaan is.
    Een gastouderbureau in brabant, die hebben er lustig op losgefraudeerd.
    Kijk maar niet naar hun achtergrond, want dan discrimineer je.
    Velen zijn er de dupe van geworden en de aanstichters ontlopen hun straf.
    Hef al die achterlijke toeslagen maar op en maak het gratis.
    De interesse zal afnemen en vele ambtenaren kunnen weggesaneerd worden.

   2. Mireille

    U hebt geen benul van de historie. Onder rechtse dwang moesten profiteurs en het eten uit de ruif fors aangepakt worden. “Zij hebben niets, krijgen alles, en wij moeten het betalen.” Dat moest allemaal anders. En nu opportunistisch zeggen dat het u aangrijpt…

    1. 2030

     rechtse dwang door linkse ambtenarren , een links partijkartel en links beleid ?

     jaja u bent knettergek , familie van vogelaar ?

    2. Logica

     Rechtse dwang? Leg dat eens nader uit, Cor/Mireille.

     Doel je op de periode dat ons land meer dan 1 miljoen arbeidsongeschikten had? Zonder ingrijpen, toen was de VVD inderdaad nog rechts, of liever: gezond verstand , hadden we nu helemaal geen sociale zekerheid meer gehad, misschien alleen nog bijstand. Die richting gaan we toch wel op. Er is de laatste jaren veel gesneden in de sociale zekerheid.

     Ze zouden eens moeten onderzoeken hoeveel procent van de bijstandsgerechtigden een asielstatus heeft. Om nog maar te zwijgen van de mensen die hier al 30 jaar wonen. De oude WAO? Heel veel mensen leven net een minimum uitkering als God in Marokko en Turkije. Niet gek dat veel mensen uit die landen hier naartoe willen. Hun fout? NEE!! Het is de fout van links die wegkijkt. Ik sta volledig achter de ideeën van het FVD. Alleen nog mensen toelaten die ook iets onze maatschappij toevoegen.

     Er zijn overigens ook een hoop mensen die het wel goed doen, dat mag ook niet onbesproken blijven.

 2. Cor Grijpstra

  BAM, JA21 vreet het FVD leeg (feest), daarna gaat de PVV kiezers inleveren.

  Gevraagd waarom mensen nu op JA21 zouden stemmen, zien we dat deze partij als alternatief voor zowel FvD als PVV worden genoemd. De PVV zou niet genoeg voor elkaar krijgen.

  I&O Research

  1. Telex

   JA21 ook niet en wordt evenals de overige rechtse partijen verrast met een cordon sanitair zoals te doen gebruikelijk. Deze tactiek heeft nog steeds goed gewerkt. Mochten de nieuwe rechtse partijen in een coalitie betrokken worden (hypothetisch) wel te verstaan dan moeten ze meehuilen met de wolven in het bos of ze worden net zoals de PVV destijds verweten geen verantwoordelijkheid te willen nemen.

   1. Cor Grijpstra

    Deelname aan een coalitie betekent water bij de wijn doen.
    We leven gelukkig niet in een één partijstaat.

    1. Cootje

     Water bij azijn doen is niet te zuipen , en de oude politiek zit met misbruik in de geloofs gemeenschappen , de socialisten die in heel zuid Europa een spoor van fraudes , oplichting , en eigen belang zijn weggevaagd tot klaverjas clubjes , plus dat die thee drinkende partijen nederland heeft opgeleid met allochtonen clubjes , de liberalen hebben met hoofdrol speler Pinokkio heel Nederland verkwanselt en weggegeven aan het Europese zooitje . Dus de azijn pissers zijn voldoende aanwezig om om afgestraft te worden op 17 maart en die hoef van mij geen oplossingen te hebben , laat het eerst maar tot de bodem zakken want die ellende hebben de oude politiek op hun geweten een onbestuurbaar land kan ook geen steun leveren aan het zooitje in Europa . En de Engelse variant van Corona diept het verschil nog eens duidelijk uit

    2. Logica

     Wat is het verschil tussen PvdA, GL, D’66 en CU? Ze denken op het gebied van EU, immigratie en klimaatbeleid allemaal hetzelfde. Het zijn slechts accentverschillen. VVD en CDA willen gewoon graag regeren, is nooit anders geweest. Belastingverlaging voor burgers en bedrijven was altijd een belangrijk VVD item. Onder 3 kabinetten Rutte zijn die lasten gigantisch gestegen. Zelfs middeninkomens redden het al niet meer. Het aantal voedselbanken neemt toe. Maar blijf gerust op de huidige kartelkliek stemmen hoor. Nederland krijgt wat het verdient.

  2. werikke

   een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. dus weer een dag voorbij uit je zielige leventje . ga iets nuttigs doen euthanesie ofzo .

   1. Mireille

    2 taalfouten. Het moet zijn Euthanasie en ofzo moet zijn 2 woorden of zo. (Taaluilen)

    1. 2030

     ach gut o gut , strónt vlé®kje toch , lekker belangrijk hufter

     1. Mireille

      Houd je muil, schrijf niet als een bakvis!.

     2. 2030

      hou zelf je muil zou een mp zeggen

    2. usb3.0

     mireille is een taalnazi, (je naam zonder hoofdletter en dat bewust want je bent niet belangrijk dus zonder)

 3. Spaanse_K0K

  Maar 8% is van mening dat het kabinet moet opstappen,

  Sorry Bart, wilt u zich wel aan de alternatieve MvG waarheid houden:

  IEDEREEN wil het kabinet WEG hebben:
  Het hele land wil dat Mark Rutte het bijltje erbij neergooit.

  1. leukeditter

   dat hij met liegen en bedriegen president wil blijven zegt in mijn beleving dat nog vele nederlanders zo stom zijn als een varken. smerige landverrader ist

   1. Spaanse_K0K

    Ik vrees dat slechts weinigen aan uw intellectuele niveau en inzichten kunnen tippen.

 4. lucinde

  Mensen snappen dus niet eens dat Asscher bij financiën zat en dus lang niet de last draagt, die voornamelijk op Monti van de VVD komen.

  Ondanks dat excuus is het voor een PvdA-minister een absolute doodzonde.

  De partij kiest wederom het pad naar definitieve opheffing. Geen gezicht, geen geloofwaardigheid, geen duidelijk verhaal.

  Sukkels!

 5. Nostradamus

  “Maar 8% is van mening dat het kabinet moet opstappen, enkele respondenten geven aan dat zij opstappen geen verstandige consequentie vinden omdat we nog steeds in een crisis zitten”

  Ja, maar met faal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal opfaal op faal rondom de coronacrisis kan je net zo goed een chimpansee de beslissingen laten maken.

  1. Linksbuster

   Bokito..heeft op het moment toch niets te doen.

  2. FreeThinker

   Dat is niet waar. Een chimpansee had het beter gedaan.

   1. Nostradamus

    Mijn excuses…

 6. Rieks

  Een peiling! En we hebben weer iets om over te steggelen. Hoeveel mensen zijn gepeild, 14, 15?

  1. Piet151

   @Rieks
   De steekproefgrootte was ongeveer 2.300. Daarmee is in een kiezersgroep van 12.000.000 een foutmarge te bereiken van 2% met een betrouwbaarheid van 95%. Lijkt me niet slecht.

 7. Bunky01

  Laat Asscher en Wiebes maar zitten. Het kabinet hoeft van mij niet vervroegd af te treden. En waarom zeg ik dat?
  Met een aangeschoten wild lijsttrekker zal het aantal zetels voor deze partij van de verkwanseling zetels kwijtraken, en dat is geen verlies.
  Hetzelfde geldt voor de rare (K)Wiebes, ook hij zal zorgen dat de mensen gaan zien dat de VVD maling heeft aan goed fatsoen zolang hij op een verkiesbare plaats wordt gezet of gehouden. Blijft Hoekstra, de gelegenheids-lijsttrekker van de partij van de schijnheiligheid, over waaraan ook de nodige twijfel kleeft.
  En uiteraard de grootste leugenaar van het stel oplichters zal ook door deze affaire geraakt gaan worden. Kortom; genoeg munitie voor de komende lijsttrekkers debatten.
  Dit zal deze randfiguren blijven aankleven, en dat doet mij het meeste genoegen.

  1. jennifer

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 8. ropart

  de betrokkenen denken;goodbye hello.

 9. usb3.0

  Elke mongool die vindt dat er nog discussie moet zijn wbt hun opstappen moet zich schamen

 10. Egbert van Zutphen

  Is Cor Grijpstra ook een nick van de beruchte Wím Hútten?
  Hij schrijft in ieder geval net zo dom als die tr0l.

  1. Thant dolph

   Nee man, probeer nou eerst eens wat aan schrijfstijlvergelijking te doen.

  2. Mireille

   Wat is het toch met Wïm Hutthen, ik kreeg ook al het verwijt mij te schuilen onder die naam.
   Waarom het met aanpassingen geschreven moet worden is mij een raadsel. Soort van verbod?

   1. 2030

    ach gut o gut , ons strónt vlé®kje speelt weer de kinderlijke onschuld

 11. rexm

  Onder wie zijn leiding hebben ze zitten knoeien, juist, allemaal opzouten, inclusief Rutte.
  Als een Generaal de veldslag door zijn schuld heeft verloren, geven ze, de kok de schuld, want hij had wat in het eten gedaan.
  Het is toch niet te filmen in dit bananen land, ieder begint het langzaam normaal te vinden wat er gebeurd.
  Een stelletje idioten regeert bananenland.

 12. 2030

  en asscher denkt dat ie de nieuwe verlosser is ?

  hahahaha domme regent

  1. Mireille

   Wat moet Asscher denken om u gelijk te geven?

 13. Henry Higgins

  “Als minister wist Asscher dondersgoed van de misselijkmakende praktijken bij de belastingdienst af.”

  Bart kan dit onmogelijk weten, laat staan bewijzen. Er zijn ook geen aanwijzingen dat dit zo was.
  Je kunt hoogstens zeggen dat Asscher er van had moeten weten.

  1. 2030

   de strónt vlé®k heeft de verhoren niet gevolgd of leegt gewoon weer zijn onderbuik ongehinderd door enige kennis

   1. Mireille

    U moet het hebben van “horen zeggen” geklets van achter de wastobbe. Zogenaamde lølkoek.

    1. 2030

     nog 1 die de verhoren niet gevolgd heeft maar hoog van de toren blaast onder zijn nieuwe pseudoniem

  2. usb3.0

   Je bent achterlijk heinrich dat is wel duidelijk, hebt geen idee wat er blijkbaar gaande is, vanavond even een stukje uit een talkshow gekeken waarin mevrouw Renske Leijten even duidelijk zegt dat ze het allemaal wisten maar bewust niets deden, nou mevrouw leijten zit er toch wel even dichter op dan wie dan ook…en jij gaat hier wel even vertellen dat het allemaal wel meevalt…

 14. Voss

  En wederom een duidelijk signaal dat goedwillende burgers worden misleid en voorgelogen door politici en hun uitvoerende instanties. Het UWV is dat ook een bijzonder goed voorbeeld van. Een rechtens toegewezen schadevergoeding wordt door de Belastingdienst als inkomsten beschouwd, terwijl er in diverse wetten staat dat een schadevergoeding toegekend door de overheid wegens blijvend letsel opgelopen in dienst van de overheid is opgelopen, volledig vrij is van belasting. Als ze geld willen terug eisen al dan niet terecht, dan zijn ze er als de kippen bij. Maar de Belastingdienst laat wel een voormalig medewerker van de overheid ruim 20 jaar wachten op zijn te veel betaaldde belasting. En dan gaar het niet over een paar tientjes, nee!!! Dan gaat het om enkele duizenden euro’s. De Belastingdienst faalt alweer en overduidelijk op meerdere vlakken. Maar wie denkt of de verantwoordelijken de eer aan zichzelf houden door ook maar de minste verantwoordelijkheid te nemen door bv af te treden en daarnaast af te zien van een uitkering in de vorm van wachtgeld; die komt alweer brogen uit. Oftewel, politici zijn beroepsleugenaarss en mogelijk zelfs oplichters.

  1. Logica

   Het UWV en de belastingdienst zijn 2 verschillende instanties. De klanttevredenheid bij het UWV ligt erg hoog. Maar zoals dat altijd gaat: 99 % mag goed gaan, de 1% wat fout gaat komt in het nieuws.

 15. Logica

  De eeuwige verkiezingsleuzes van de Pvda. Sociaal, rechtvaardig en verbindend.

  Klinkt mooi he? Kijkt u ook even naar de resultaten van de afgelopen 25 jaar? Die vallen vies tegen. Na elke regeringsperiode wordt de PvdA afgestraft door de kiezer. Maar die kiezers vergeten snel en dus mag de PvdA telkens weer in de regering deelnemen om vervolgens weer de kiezers zwaar teleur te stellen.

  Trapt u nog in de mooie woorden sociaal, verbindend en rechtvaardig? U krijgt Groen Links erbij. Ga alvast maar sparen voor zware tijden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.