Peilingen! Kwakkelend coronabeleid kost VVD en CDA beiden zetel, JA21 staat op twee zetels, en Code Oranje nog steeds op één zetel

Het aantal zwevende kiezers neemt, zo vlak voor de verkiezingen, alleen maar toe. Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond is er een duidelijke toename te zien van twijfelaars. Het kwakkelende coronabeleid van het kabinet Rutte III zorgt ervoor dat zowel de VVD als het CDA nu een zetel moeten inleveren. Daarmee lijkt het ‘Wopke Hoekstra-effect’ voorlopig gestold.

Maar liefst 47 procent van het electoraat geeft aan steeds minder vertrouwen te hebben in het coronabeleid van de regering. Vooral de trage start en de verwarring rondom het vaccineren speelt daarbij een grote rol.

PVV
De PVV van Geert Wilders verliest ook een zetel maar staat nu nog steeds op een robuuste 25 zetels in de peilingen. Wilders zal er dan ook niet echt van wakker liggen en gaat gewoon met de wind in de haren de verkiezingscampagne in.

Peilingen van 3-1-2021. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

JA21
Voor de andere partijen op rechts is er wél goed nieuws: JA21, de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, pakt er een virtuele zetel bij en staat nu op twee. Dat zou dus betekenen dat sowieso Eerdmans zijn koffers kan pakken voor een (nieuw) politiek avontuur in Den Haag.

FVD en SGP
Bij Forum voor Democratie zien we geen verschuivingen. De partij van Thierry Baudet staat al weken op vier zetels. Met de politieke onrust die vorig jaar ontstond binnen de partij, is vier zetels een hele mooie score voor nu. Bovendien laten deze vier zetels duidelijk zien dat FVD nog altijd een redelijk sterke achterban heeft. De SGP, die andere conservatieve partij op rechts, staat eveneens al wekenlang stabiel op vier zetels.

Code Oranje
Ook bij Code Oranje zien we geen verschuivingen. De partij blijft op één zetel staan, net als de weken daarvoor. Het is dus heel goed mogelijk dat we ook Richard de Mos weer gaan terugzien in De Tweede Kamer. Voor advocaat en DDS-columnist Peter Plasman is vooralsnog geen zeteltje te vergeven, maar wie weet dat wanneer Code Oranje de aandacht op zich kan blijven vestigen, dat ook die partij nog een zeteltje kan afsnoepen bij bijvoorbeeld de VVD of het CDA.

BIJ1
Blijkbaar zijn de kiesgerechtigden in Nederland dermate zwevende, dat ook Sylvana Simons op één zetel staat. Hoewel die zetel misschien ook weer niet helemaal uit de lucht komt vallen: De Black Lives Matters-protesten en de vele media-aandacht voor links-activisten zoals Sylvana Simons, Akwasi en Jerry Afriyie hebben in ieder geval wel alle spotlights op zich weten te schijnen. Hoe stabiel de virtuele zetel voor BIJ1 is zal de komende weken moeten blijken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Cor Grijpstra

  Geen woord over de derde partij op rechts 🙂 🙂 🙂

  1. Kenneth Steffers

   Jawel hoor! Misschien de pagina even refreshen?

   1. Nico Sibelijn

    Kenneth heeft in zijn contract staan dat hij de sponsor van DDS altijd even positief moet noemen.

    1. eenling

     Hij heeft nog wat goed te maken. Thierry heeft boos naar Michael gebeld ivm alle berichtgeving door Tim vlak na het afvallen van de maskers bij het FvD….waar is Tim eigenlijk gebleven? Vakantie of…..Texit??

 2. eenling

  SGP is niks nieuws over te vertellen…al jaren hetzelfde psalmpje.

 3. Nico Sibelijn

  Ik vind dat de guurrechtse kabouters de zetels eerlijk moeten verdelen. Er zijn er ongeveer 25 te verdelen dus allemaal 5. dat is pas eerlijk en dat zal rechts enorm invloedrijk maken in de Tweede kamer.

  🙂

  1. eenling

   Nou Nico…guur rechts is meer dan 25 zetels hoor.

   1. Nico Sibelijn

    In deze peiling halen ze 32 zetels. De ervaring leert dat ze bij echte verkiezingen nooit zo hoog uitkomen.

    1. Cootje

     Welke ervaring ?? Volgens mij is Corona nog steeds bezig de boel aan het slopen , lockdown eindigt niet op 19 januari plus er komt op een zeker nog een derde golf , het electoraat is gewond zwaar gewond en jij wil beweren dat je ervaring hebt met wat het electoraat doet bij verkiezingen , het is aangeschoten wild en het is niet te peilen , plus Wilders hoef niet voor oplossingen te zorgen de helft van de mensen stemt op zijn onderbuik gevoelens en niet op partij programma’s . En dat die protest stemmen komen van een publiek dat vol in hun kruis is geraakt is zeker , en alle Corona ingrediënten zijn in het voordeel van Wilders , namelijk onvrede , dus legt die ervaring maar in de kast

     1. Monty

      ”Wilders hoef niet voor oplossingen te zorgen”

      Als hij echt voor Wilders 1 wil gaan, zal hij toch wel met oplossingen moeten komen.

    2. 2030

     gelukkig zijn de voorspellingen van de strónt vlé®k nog nooit uitgekomen

     Zoals gezegd , met de VVD op links is het hele midden gebied voor het oprapen.
     Een potentie van 40 tot 50 zetels

     stem sociaal, stem PVV

 4. NO8DO

  Dat zou dus betekenen dat zowel Eerdmans als Nanninga hun koffers kunnen pakken voor een (nieuw) politiek avontuur in Den Haag.

  Nanninga heeft nog nooit aangegeven de eerste voor de tweede kamer te willen verwisselen.
  Of zou Kenneth meer weten dan Annabel zelf?

 5. Monty

  ”maar staat nu nog steeds op een robuuste 25 zetels”

  Wilders 1 wordt een feit.
  Rustig de corona crisis afwachten en enkele partijen vinden om een kabinet mee te vormen.

  Dit zal Wilders geen moeite kosten toch, hij heeft immers ruim 20 jaar ervaring in de tweede kamer.

  1. Cor Grijpstra

   Binnenkort het verkiezingsprogramma van de PVV, niet op één maar op twee A viertjes.

   1. Cootje

    In 2012 hadden de pvda en de vvd 6 A viertjes vol gekrabbeld met etnische en ideologische veren , waar mensen dachten wat te stemmen en onder leiding van Wouter Bos werden teniet gedaan met een kaartje trekken dus het spelletje kort verliest en lang betaald , en wie wil er op een programma stemmen . Macht en pluche gaat zelfs voor de ideologie . Politici zitten er voor zich zelf en hun verzekering van het banen carroussel . Rutte heeft Nederland vergooid tot een rijke provincie van Europa en heeft Nederland tot het bot uitgekleed en weggegeven aan Europa . Corona hersteld duidelijk de verschillen tussen zuid en noord Europa , dus nog even pijn lijden en dan laat zuid Europa economischs het loodje een tweede weggeef partij is geen draagvlak voor , en een grote verkiezing resultaat Wilders geeft hier en in Europa een beroering die zijn weerga niet kent , er zijn namelijk nog meer populisten in Europa allemaal met een andere agenda maar net zo onberekenbaar , de oude politiek heeft afgedaan

    1. Nico Sibelijn

     ‘etnische en ideologische veren’

     🙂

    2. Nico Sibelijn

     ‘Wilders geeft hier en in Europa een beroering die zijn weerga niet kent’

     🙂

     1. ManX

      Grappig dat de topdebater Nico Sibelijn nimmer een inhoudelijk weerwoord heeft op de bijdragen van Cootje en niet verder komt dan wat stupide emoticon reacties.

  2. eenling

   Dat lijkt mij heel mooi. Kan heel Nederland aanschouwen wat het bindend en samenwerkend vermogen van Geert Wilders is. Hebben er al een klein voorproefje van gezien in de gedoogconstructie destijds. Wil het nu wel eens vol doorgetrokken zien. Ik zet in op een formatie van minstens een jaar en val van het kabinet binnen een jaar.

   1. RS

    Catshuis-overleg mislukte door CDA.
    Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.
    Artikel uit de Volkskrant van 22 feb 2014. Terwijl menigeen denkt dat de PVV schuldig is aan het mislukken van het Catshuis-overleg, bleek het CDA de schuldige.

    1. Duckday

     😁Dit is juist maar de media is wederom de grootste boosdoener probeerd de PVV in een zwart gat te zetten.

     Artikel uit de Volkskrant van 22 feb 2014. Terwijl menigeen denkt dat de PVV schuldig is aan het mislukken van het Catshuis-overleg, bleek het CDA de schuldige.
     Waarom geven de mensen de VVD CU CDA Groenlinks D66 PVDA een stem Dat zijn en waren de partijen die dit land naar de klote hebben geholpen.

   2. RvdBe

    Ja, was inderdaad een staaltje van samenwerkend vermogen van Wilders ten tijde van die gedoogconstructie.
    Jammer dat het immer hypocriete cda dat heeft laten ploffen en Rutte dat voor zoete koek nam.

    1. Monty

     ”inderdaad een staaltje van samenwerkend vermogen van Wilders”

     Als hij het toen zo goed kon moet dat voor hem nu heel eenvoudig zijn.
     Hij is immers alleen maar gegroeid in de politiek.

     Hij zal dan ook binnen een mum van tijd medestanders kunnen vinden om zijn politieke agenda rond te krijgen en een nieuw kabinet te vormen.

   3. Nico Sibelijn

    Maak je geen zorgen. Geen enkele serieuze partij in Nederland gaat in een coalitie weer samenwerken met Geert Wilders, ook al haalt hij 35 zetels. Dat leergeld is nu wel betaald.

    1. Logica

     Je hebt denk ik nog gelijk ook. Je moet alleen het woordje ” serieuze” vervangen door ” antinederlandse”

     Je onderbouwt het overigens niet maar dat zijn we van je gewend Nico, of is het Ernest?

 6. NO8DO

  Vaccinatiebereidheid 2-1-2021 en de reactie op de trage start
  03/01/2021/in Corona crisis, Onderzoek, Peil.nl /
  Voor de derde keer is via Peil.nl vastgesteld of de Nederlanders zich willen laten vaccineren en in hoeverre die wens samenhangt met de politieke voorkeur. Uit het onderzoek van 2 januari blijkt nu 72% zich zeker of waarschijnlijk wel te laten vaccineren. Dat was half november nog maar 53%. Nog slechts 10% geeft als antwoord “zeker niet”. Dat was in november 17%. De rest twijfelt (11%) of zegt “waarschijnlijk niet” (6%).

  Als we de verschillen zien naar huidig stemgedrag dan zien we bij alle partijen een duidelijke stijging in de tijd van de bereidheid om zich te laten vaccineren. Alleen bij kiezers van FVD zien we een beweging in de andere richting. Maar op 15 november stond deze partij nog op 8 zetels in de peiling en nu op 4. Het lijkt erop dat onder de kiezers, die sindsdien afscheid hebben genomen van FVD, meer kiezers waren die zich wel willen laten vaccineren. Bij de PVV zien we namelijk dit keer wel een duidelijke stijging van het aandeel dat zich wil laten vaccineren.

  1. Cor Grijpstra

   Michael liet weten zich direct te vaccineren, die geeft het goede voorbeeld aan de FvD leden.

   Wel benieuwd waar hij dat laat doen, krijg het idee dat hij nu al een tijdje in NL woont.

   1. eenling

    Hij woont ongetwijfeld al weer een tijdje in Nederland. Toppunt van opportunisme waar guur rechts zo’n beetje patent op heeft. Flink afgeven op van alles en nog wat in Nederland maar in covid tijd snel hierheen ivm onze voorzieningen in oa de gezondheidszorg.

  2. JochemX

   Na 1933 was de staatspropaganda ook erg effectief.

  3. NO8D0

   Oooohhh my god wat was ik stoned toen ik dit hierboven neerplempte.
   Ik ga me ook niet laten vaccineren , ik lijk wel gek.

   1. Cor Grijpstra

    Zielepoot, vast zo’n kwispelende christen hondje.
    Zegge maar, gereformeerde streken

   2. Jezus van Nazareth

    Grasmaaier 4 maanden geleden Beantwoorden

    Kenneth Steffers/redactie: geef deze reaguurder svp een ban? Het is een NEPaccount bedoeld om de gewaardeerde reaguurder NO8DO in diskrediet te brengen en verwarring te zaaien. Kortom, louter om te tro*llen.

    1. Nico Sibelijn

     Grasmaaier heet nu ManX?

 7. DubbelZout

  “Bovendien laten deze vier zetels duidelijk zien dat FVD nog altijd een redelijk sterke achterban heeft”

  Zijnde een mengeling van wappies met stukjes hele en halve nazies, overgoten met een nationalistisch xenofoob sausje, op een bedje van homeopatische verdunning

  1. Nico Sibelijn

   Klopt, Dubbelzout, mensen die na alles wat we nu weten over Baudet en zijn bruine vrienden, toch menen op het FvD te moeten stemmen zijn niet meer te redden. Dat soort onnozelen bestaan gewoon en eigenlijk is het wel goed dat ze nog ergens politiek onderdak vinden, anders zijn dit soort dwaalgeesten aan het oog onttrokken. Op deze manier kunnen we ze nog een beetje in de gaten houden.

 8. joost2

  De partij van de zetelrovers Ja21, met politieke baantjeszoekers zoals kakelkip Nanninga, -wat stelt die nou voor (?) – en mannetje Eerdmans ( wat moet die man nu weer in den Haag klaar spelen, weer niets, zoals de vorige keer !).
  Ja 21is voor Nederland van nul en generlei waarde, allemaal mensen die de politiek als hun verdienmodel beschouwen. Wat voegen hun 1 of 2 zetels nou toe?
  Om over verrader, niet meer serieus te nemen Eppink, met zn grote salaris en onkostenvergoeding dankzij Baudet , ook ineens wegloopt maar wel lekker in het parlement in Brussel blijft zitten maar niet te spreken.Waar hij ook nog niks uitvoert

  De partij van mevr. Simons is een activistische partij, opgericht om Nederland op vele gebieden maar te ontwrichten en pogingen om schadegeld te krijgen voor de slavernij van eeuwen gelden en waar niemand nu in Nederland nog voor verantwoordelijk gesteld kan worden.
  Tevens vielen die misdragingen van de Nederlanders destijds wel mee, als je de boeken leest van de Nederlandse hoogleraar Piet Emmer!
  Zou eens door mevr. Simons ook gelezen moeten worden.

  De meeste sympathy van mij gaat nog uit naar de partij code Oranje van Hagenees Richard de Mos, alleen vanwege het feit dat hij wel het volk aanspreekt en begrijpt.

  Als je het bovenstaande eens goed leest, lijkt het mij wél duidelijk dat de ouderwetse kieswet nodig een gemoderniseerd moet worden.
  Straks hebben we 21 partijen en wordt Nederland, wegens een te grote verdeeldheid, onbestuurbaar.

  1. Nico Sibelijn

   “De partij van de zetelrovers Ja21”

   Het mooiste is dat de rechtse kabouters elkaar in de campagne voor rotte vis gaan uitkafferen.

  2. NO8DO

   De partij van de zetelrovers Ja2

   Haha, zetelrover Ha, Ha, Haga op plek 2

  3. DubbelZout

   Ga je nu je naamgenoot afvallen ?
   Anyway, mooi dat knetter rechts elkaar weer eens de tent uit vecht
   Zo wordt het uiteindelijk nooit wat

 9. Heras

  Hoezo, kwakkelende coronabeleid. Denk je nu echt dat mensen staan te springen om een vaccin? Jullie gaan steeds meer lijken op de msm.
  En nee, ik koop geen mondkapjes…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.