RTL overdrijft racisme in Nederland weer flink: ‘Ben niet uitgenodigd voor een vervolgopleiding, racisme!’

RTL Nieuws en de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) doen weer eens een walgelijke poging om ieder vermoeden van mogelijk racisme maar direct voor waar aan te nemen en zoveel mogelijk uit te vergroten. Hun onderzoek toont namelijk nauwelijks iets aan.

Het is werkelijk verbijsterend hoe makkelijk RTL en de LVV tot de conclusie komen dat racisme op de werkvloer echt een groot probleem in ons land is. Dat doen ze namelijk uitsluitend op basis van meldingen die vertrouwenspersonen hebben ontvangen vanuit het vermeende slachtoffer. Aldus het onderzoek:

Je kunt toch nooit hard maken dat er sprake is van racisme en discriminatie alleen omdat iemand beweert dat er een grap over zijn huidskleur is gemaakt of dat hij geen uitnodiging heeft ontvangen voor een bedrijfsfeestje of een vervolgopleiding? In het hele artikel is er geen enkel spoor te vinden van wederhoor of überhaupt bewijs dat het hier daadwerkelijk om racisme gaat.

Moet je voorstellen dat er iemand aanklopt bij zo’n vertrouwenspersoon: ‘De baas heeft mij niet uitgenodigd voor een vervolgopleiding en ik denk dat dit komt omdat ik zwart ben.’ Wat is de reactie van die vertrouwenspersoon, RTL Nieuws en het LVV? ‘Nou, dat kan vast echt nergens anders aan liggen en moet wel om racisme gaan hoor, die tellen we mee!’ Één zo’n (anoniem) vertrouwenspersoon geeft dat zelf ook eigenlijk min of meer toe:

“Wat ik zie is voornamelijk het sociaal buitensluiten van een medewerker of betrokkene. Dat iemand niet mee mag doen, vanwege huidskleur of etnische achtergrond.” En dat gaat niet altijd bewust. “Vaak komt het door onbewuste veronderstellingen of aannames.”

Racisme en discriminatie zullen heus wel voorkomen (soms ook in erge mate) maar ‘volgens mij ben ik racistisch bejegend dus er is sprake van racisme’ gaat mij toch wel echt te ver.

En dat is wel wat RTL Nieuws en het LVV nu de wereld in helpen met hun onderzoek. Precies waar we met z’n allen zo’n ongelooflijke behoefte aan hebben met z’n allen, maar niet heus. Dank!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. ga stemmen

  racisme wordt opgewekt door volk wat graag benoemt wil worden onder racisme

  racisme is in Nederland nagenoeg onbekend zoals u kunt zien in uw eigen werkkring of woonomgeving dan wel in de winkel

  1. hans-e-pans

   Ben in Schiedam geboren, daarom ook wel eens Jeneverneus genoemd, maar heb me nooit gediscrimineerd gevoeld. Je wordt natuurlijk alleen gediscrimineerd als je dat zelf wilt. De bijnaam van Schiedammers is Jeneverneus, mag de waarheid dan niet gezegd worden?

 2. jennifer

  Moet zeggen dat ik vroeger nooit van dit woord gehoord had, men gebruikte het ook niet in Nederland zover ik mij kan herinneren, bij ons op school zaten toen wat kinderen van indonesie afkomst maar dat heeft nooit wat uitgemaakt voor ons. Ik vind wel inmiddels dat al die import racistisch en discrimineert tegen over Nederlanders.

  1. J.P Coen

   Precies Jennifer , de woorden discriminatie en racisme hebben hun kracht volledig verloren. Dat is een juiste constatering

  2. Mireille

   Welke import Jenny. Toch niet die kinderen nu op leeftijd? Ik hoop het niet. Maar met hun geschiedenis was het toch vaak een kwestie van zich bewijzen.

   1. jennifer

    Nee last heeft Nederland juist van de Islam import gekregen, zeker niet van die mensen uit Indonesie die toen hier heen gekomen zijn. Het zijn allemaal christenen ,en geen gehersenspoelde ideologie aanhangers van dood en verderf.

 3. HD

  Een tijdje geleden werd er aangebeld, iemand van een energiemaatschappij, niet nodig zei ik.
  De verkoper was een aardige Marokkaanse jongen.
  Ik vroeg hem of dit voor hem dagelijks werk was, nee zei hij ik zit op de politieschool.
  Omdat onze dochter met een HBO opleiding zich had ingeschreven op een politieacademie en was afgewezen omdat ze niet aan de wensen voldeed vroeg ik welke vooropleiding hij had genoten. Lagere school een een paar jaar mavo, maar niet afgemaakt.
  Maar voegde de jongen eraan toe, ik stop ook nu met deze opleiding omdat het toch zwaar is.
  Erg dom zei ik je moet doorgaan.
  Daarna namen we afscheid.
  Niet verzonnen, ga maar informeren in Amsterdam.

  1. ropart

   net als in amerika mag je niet te slim zijn als politie, zie docu michael moore die ging ook soliciteren en werdt te slim bevonden exit!,daarom heeft het vaak geen zin om met hun in discussie te gaan,daar is over nagedacht.

  2. Cootje

   Bij mij staat op de brievenbus , sollicitanten van opsporing verzocht worden ontvangen met een stukje hout . Er bellen maar weinig mensen bij mij . De bezorgers van parketten voor de buren nemen ze gewoon weer mee

   1. Mireille

    Daar schatten ze u op in, gewoon discriminate. Iemand beoordelen op gezicht, dat kan niet.

   2. EvertB

    Nauwelijks te geloven, Cootje. Wie wil er nu geen stukje zoethout?

    1. Cootje

     Ik had ook meer klandizie verwacht .

    2. Cootje

     Volgens mij nog niet goed genoeg geïntrigeerd en ze nemen het risico niet dat het een stukje zoethout is . De volgende keer hang ik een kopie van mij strafblad er bij maar dan ontneem ik de vriendelijke Nederlanders ook om aan te bellen / was een verkeerd boete /

     1. EvertB

      Een verkeersboete imponeert niet snel, Cootje, behalve als je met 100 km/u het wegdek van een woonerf hebt gepolijst.

      Ik ken genoeg sollicitanten van jouw favoriete tv-programma die geïntegreerd zijn. Ze spreken met Brabantse en Limburgse tongval en niet van echt te onderscheiden.
      Ze zijn net als jij en ik.

      De soort bezorgers overigens die jij wilt begroeten met een stukje hout komen die niet gewoon binnen zonder aanbellen?

  3. Telex

   Dan maar BOA

 4. Queen

  Uit het RTL artikel:

  “Vertrouwenspersonen beschrijven dat medewerkers binnen hun organisatie worden uitgescholden of slachtoffer zijn van grappen over hun etniciteit.”

  Daar lijkt mij weinig ruimte voor dubbelzinnige uitleg.

  Ik vind grapjes met vrienden erg leuk. Gaat over en weer. Elke dag hetzelfde grapje van blanke collega’s aanhoren is iets anders. Originaliteit is bij humor erg belangrijk om het als humor te kunnen kwalificeren.

  Bij geweigerd worden voor vervolgopleiding is het lastiger maar als jij driemaal bent overgeslagen en nieuwe collega’s niet geeft dat te denken.

  1. Nostradamus

   Als je iemand uit wilt schelden dan pak je ‘m op het uiterlijk. Schele, rooie, manke etc. Zou best kunnen dat daar zwarte bij ziet. Zwart zoals menig pigmet verwende zichzelf noemt. Maar dan is het een scheldwoord. Ja, super erg!

   Ik vraag mij wel eens af hoe donkere mensen grapjes maken over blanken. Hoe ik behandeld zou worden als ik in China, Saoudi Arabië of Angola behandeld zou worden als ik met ze zou werken op gelijk niveau. Wat denk jij?

   1. Queen

    Dat gescheld vind je hopelijk niet normaal. Zodra daar racisme bijkomt is het nog erger.

    Hoe jij in het buitenland behandeld kunt worden is hopelijk geen argument. In Kenia zal dat heel erg verschillen. Sommige kenianen hebben zichzelf nog niet bevrijd en kruipen nog. Sommige zijn gelijk de KKK. Veel zijn gelijk aan de meeste Nederlanders en kijken naar de persoon.

    Racisme is een achterlijk iets en moet tegen uitgesproken worden, vind ik. Ik erger me altijd kapot aan mensen die de term Witte onschuld bestaat niet gebruiken, ik vind dat racisme en spreek mensen daarop aan.

 5. ropart

  je zou voor de verandering ook eens kunnen zeggen; het is fijn om te zien dat er bij de uitkeringsinstanties niet wordt gediscrimineerd, een uitkering aanvragen lukt ondanks dat ik zwart ben altijd.

  1. jennifer

   Haaaaa ja daar voelen ze zich nooit gediscrimineerd.

 6. Aborifa

  Het lot van een blanke is dat hij zich als hij uit de boot valt nooit kan beroepen op racisme.

 7. Nostradamus

  En als je als blanke man bij zo’n vertrouwenspersoon komt dan word je keihard uitgelachen met “weer zo’n witte die zichzelf als slachtoffer ziet”. Dat kan natuurlijk niet want alleen als je een kleurtje hebt dan kan je slachtoffer zijn.
  Fake-nieuws media. Goed dat Dennis Schouten ze de rechte rug toekeert!

  Hoe meer anti-racisme clubjes met subsidie betaald worden, hoe meer racisme gevonden wordt.

 8. RobertB

  200 vertrouwenspersonen kregen dus geen enkele melding.

  Het is maar hoe je het leest.

 9. Cycle25

  Racisme is de uitspeel-troefkaart van de media, totdat je aan ze vraagt hoe racisme op de donorlijst er uit ziet. Ze lijken een beetje op het oude slavernij tuig , een tijd waar slaven op kleuren werden geïndexeerd, en anno 2021 bezit moedertje Aarde ineens duizenden uit te spelen rassen.

  Moeten we nu echt gaan knokken met aliens om erkenning te krijgen dat er maar 1 type mensenras is ?

 10. Duckday

  Je gaat er van over je nek. Stop met die onzin. Men is liefdevol ontvangen toen men binnen kwam. Racisme komt gewoon niet voor. in dit land dat op het ogenblik volledig verziekt is door kom maar binnen en door die weg kwijt partijen die zelf het racisme promoten om hun bankrekening te spekken. De politiek is gewoon de weg kwijt . Je bent vrijwillig gekomen je bent goed ontvangen .Je krijgt voorrang op alles Maar pas je ook eens aan en doe gewoon mee.

 11. Linksbuster

  Ach..een mooi mens wordt ook boven een lelijk mens gekozen..its human nature…en dat laat zich niet veranderen, hoe de lelijkers ook schreeuwen.
  Met zo min dat je je team wilt uitbreiden met figuren die niet in je team passen…wel realistisch blijven aub.
  Zolang ik de salarissen betaal, bepaal ik wie er voor mij werkt!

 12. Bes Tolen

  Dat racismegedoe versterkt extreem links en onderdrukt de oorspronkelijke bevolking wat altijd al het doel is geweest van Rome, dat nu de presidentsverkiezingen in de VS heeft binnengehaald. Wat de intentie heeft van een definitieve overwinning op de tegenstanders, die vooraf al machteloos waren gemaakt. Het samen gaan van extreem links met Rome sinds de jaren negentig leidt tot steeds meer volkomen machteloosheid. De oorlogen in Joego Slavië als experiment en oefening van die verbonden groepen. Met het verraad van links als verbazingwekkend onheil. Oorlogen onder valse mom, massa immigratie van de achterlijkheid, diefstal op grote schaal en verraad, laster, bedrog en bedreiging van personen en hele bevolkingen en groepen als hoofdthema. Er is waarlijk een nieuw tijdperk aangebroken. De ethiek van de maffiosi op de grootste schaal is terug.

 13. Peet64

  Het probleem is vaak dat als ik bij de kassa sta en de juf heeft een slechte bui dan denk ik “sjachrijn” .Maar de persoon achter mij die zwart is denkt “die doet zo omdat ik zwart ben” dat win je nooit.

 14. M.Dikker

  Leuk altijd die discussies. Begint er iemand over vermeend racisme te janken en over witten en als je dan zegt: we zijn niet wit maar blank, dan blijven ze je wit noemen “of je dat nou wilt of niet”. Is dat geen pesten op basis van huidskleur dan?! Sinds dit soort discussies kunnen ze me de boom in met hun racisme.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.