Sigrid Kaag (D66) is klaar met premierschap Mark Rutte (VVD): ‘Niet gezond om zo lang hetzelfde te doen’

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag vindt het tijd worden om een maximumtermijn in te stellen voor de premier. Volgens de minister van weet-ik-het-wat is het namelijk niet goed dat Nederland zolang dezelfde minister-president heeft. De prestaties van een premier worden op een gegeven moment eenvoudigweg niet beter meer, zegt ze. Die maximumtermijn waar ze het over heeft moet dan twee termijnen zijn, dus maximaal acht jaar. Let wel, Mark Rutte komt aan het einde van drie termijnen, en wil voor zijn vierde termijn gaan.

In Kaag zegt in gesprek met het AD dat ze het tijd vindt voor nieuw leiderschap. “Ik vind het nooit gezond als mensen zo lang hetzelfde willen blijven doen,” aldus de D66’er die nu al zo’n vier jaar probleemloos samenwerkt met de huidige premier. Vervolgens legt ze uit dat je eenzelfde fenomeen terugziet in het bedrijfsleven. Volgens haar wordt een persoon een tijdje steeds beter, maar daarna houdt de groei op. Het plafond wordt bereikt.

“Het past dan niet meer bij de tijd,” gaat ze verder. “Ik vind het een aantrekkelijk idee dat een premier maximaal twee termijnen mag dienen. Dat houdt iedereen fris, en het zorgt voor meer in- en uitstroom in de politiek.”

Natuurlijk valt daar op zich weinig tegen in te brengen. Maar het is wel bijzonder merkwaardig dat D66 niet zegt dat dit dus inhoudt dat ze niet van plan zijn te gaan samenwerken met Rutte. Hij zit er in de ogen van Kaag te lang. Hij heeft zijn plafond bereikt. Wordt niet beter meer. Het is ongezond als hij langer doorgaat. Waarom zou een partij willens en wetens meewerken aan zo’n “niet gezonde” situatie?

Het antwoord is, natuurlijk: macht. Het probleem van Kaag is dat de VVD alsmaar blijft winnen met Rutte. Daarom willen ze zo’n maximumtermijn instellen nu; om te voorkomen dat hij nóg langer kan doorgaan. Niet omdat ze het oneens zijn met zijn beleid, maar omdat mevrouw Kaag zélf zo graag premier wil worden.

Prima doel hoor, Rutte uit de politiek te duwen. Maar de reden waarom is minder fraai!

Word lid van onze NIEUWE Facebook-groep en abonneer je (gratis en voor niets)op mijn Telegram-kanaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Edjan

  Juiste conclusie: Kaag wil zelf premier worden. En dan het maximum aantal termijnen naar 5 verruimen. Brrrrrr.

  1. Barbera

   Wanneer de regels niet veranderen en het volk ziet dat wel zitten, waarom niet.

  2. Yoyo

   De enige reden om Rutte te laten zitten, nadat weer De VVD als grootste partij de premier mag leveren, is om in ieder geval niet Hare Kaqheid daar plaats te laten nemen.
   God verhoede dat doemscenario.

 2. Henry Higgins

  Rutte vertoont nog geen verschijnselen van slijtage. Het zou heel goed zijn als hij opgaat voor een volgende termijn

 3. Barbera

  ”Dat D66 niet zegt dat dit dus inhoudt dat ze niet van plan zijn te gaan samenwerken met Rutte.”

  Haha, dat is toch logisch, ze willen best met Rutte samenwerken.
  DDS bakt ze weer bruin.

 4. Mireille

  Rutte werkt dag en nacht. Hij heeft geen last van een Jet lag. Als Baudet naar zijn boreale borrel afdruipt, gaat Rutte nog door zijn dossiers. Het laat niet onverlet dat er capabele vrouwen zijn die hem kunnen evenaren. Inderdaad, Sigrid Kaag, Carola Schouten, Lilianne Ploumen Kajsa Ollongren. Als ik er een vergeten ben, dan hoor ik dat graag.

  1. ManX

   Nee hoor, je bent er niet een vergeten: je hebt er vier teveel opgenoemd.

   1. Beukman

    Inderdaad, dr. X.

  2. Monty

   ‘Niet gezond om zo lang hetzelfde te doen’

   Hoezo niet, er zijn kamerleden die er al meer als 20 jaar zitten.
   Is toch geen enkel probleem.

  3. Seneca

   @mireille
   vermoedelijk ben je vergeten – of nooit geleerd – wat het woord ‘capabel’ betekent.

  4. koekeroe

   Misschien dat u vanmorgen uw medicijnen vergeten bent
   Maar er is geen enkele muts capabel om wat dan voor functie te bekleden
   aan alle wie u opnoemt kleeft een merkwaardig luchtje

   1. Mireille

    Waar heeft u aan geroken?

    1. usb3.0

     als mereille dat dan al niet snapt hebben de pillen die ze slikt ook geen nut

  5. Cootje

   Bij dat soort kan feilloos Femke Louise

  6. Cootje

   Zijn leuke vrouwen maar het licht moet echt uit zijn .

  7. Linksbuster

   Q…gaat Rutte nog door zijn dossiers…….
   Om daarna te melden dat hij er geen aktieve herinneringen aan heeft.
   Stemwegdielúl!

  8. usb3.0

   8 jaar Mark Rutte samengevat in 8 glasharde leugens.

   1. Om te beginnen met de klassieker ‘geen cent meer naar Griekenland’. Enfin u weet hoe dit verder afliep. pic.twatter.com/l5tp3j8QD0

   2. Kent u die mop van iedere werkende Nederlander die € 1.000 zou krijgen?

   Dit grapje zou gefinancierd worden door bezuinigingen op ambtenaren, subsidies en ontwikkelingssamenwerking.

   Die € 1.000 kwam er niet, net zo min als de beloofde bezuinigingen. Integendeel…. pic.twatter.com/J8S6vArdaC

   3. De hypotheekrente-aftrek stond als een huis bij de VVD en Rutte. Dan weet de goede verstaander eigenlijk al voldoende… pic.twatter.com/FmrCiC2O03

   4. ‘Windmolens draaien op subsidie’ wist Rutte jaren geleden al toen ie nog niet gecorrumpeerd was door de groene lobby. Tegenwoordig is ie de grootste pleitbezorger voor deze windhandel. pic.twatter.com/Jl1zu92Lmv

   5. Je hebt leugenaars en je hebt Rutte. Zelfs voor het liegen over zijn eigen partijprogramma tijdens een live tv-debat draait deze pathologische leugenaar zijn hand niet om. pic.twatter.com/crClRlg8Gd

   6. Volkert van de Graaf zou niet op proefverlof, daar zou Rutte persoonlijk een stokje voor steken!

   Niet alleen ging de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof, hij werd nadien op alle mogelijke manieren door de overheid gefaciliteerd. pic.twatter.com/wBjTcfpBVT

   7. Rutte zou de uitslag van het Oekraïne-referendum respecteren. Wat volgde waren geitenpaadjes, betekenisloze inlegvelletjes…en werd er ‘gewoon’ bij het kruisje getekend. pic.twatter.com/RvYvvrLcnW

   8. Ook Dividendbelasting-gate mondde uit in een typisch Ruttiaans leugenfest. Alleen lopen zelfs de meest doortrapte leugenaars weleens tegen de lamp. Dan wil acuut geheugenverlies nog weleens helpen. “Ik heb er geen herinnering meer aan”. pic.twatter.com/ZzTzMmUDSI

  9. trutje

   Je vergeet Sylvana Simons.

  10. Yoyo

   Wat dacht u van Sharon Dijksma?🤣

   1. Mireille

    Inderdaad, dat is zo. Een zeer capabele vrouw die zich zeer goed kan verwoorden.

 5. Beukman

  “Ik vind het nooit gezond als mensen zo lang hetzelfde willen blijven doen,” aldus de D66’er die nu al zo’n vier jaar probleemloos samenwerkt met de huidige premier. Vervolgens legt ze uit dat je eenzelfde fenomeen terugziet in het bedrijfsleven. Volgens haar wordt een persoon een tijdje steeds beter, maar daarna houdt de groei op. Het plafond wordt bereikt.
  aldus Kaag.

  Een strategische opmerking van Kaag, die maar wat graag Rutte zou willen opvolgen – dat gaat echt niet gebeuren.
  Maar er zit zeker een kern van waarheid in haar woorden. In de politiek blijkt de houdbaarheidsdatum van een premier op maximaal een jaar of 10 te liggen, daarna gaat het bergafwaarts.

  Merkwaardig genoeg vertoont Rutte echter nog geen slijtplekken. In tegendeel: hij lijkt gaandeweg nieuwe vaardigheden op te doen, hij leert van zijn fouten én hij is bezig een institutie te worden.

  Aangezien er op dit moment niemand anders is die de klus zou kunnen klaren, de VVD gewoon weer verreweg de grootste partij wordt, en ook binnen de VVD Ruttes positie op het moment onaantastbaar is, kunnen we luchtfietsen wat we willen, maar straks hebben we gewoon Rutte IV, en stevent hij af op het langste ononderbroken premierschap ooit.

  1. Meriadoc Brandebok

   Rutte is in de Nederlandse politieke geschiedenis sinds WWII inderdaad uniek. Langzittende premiers als Balkenende en Lubbers waren na tien jaar opgebrand. Dat gold ook electoraal. Zij regeerden onder gemakkelijker omstandigheden en met steun van een solide politiek landschap. Rutte heeft het draagvlak na 10 jaar premierschap weten te vergroten, terwijl het land vanaf 2010 door crisis na crisis is gestrompeld en het politieke landschap grote versnippering doormaakte.

   Tja, waar zou het precies aan liggen? Wie het weet mag het zeggen.

   1. Beukman

    Tja, waar zou het precies aan liggen? Wie het weet mag het zeggen.

    Rutte is een geniale politicus. Het is bij een genie altijd moeilijk om de vinger er precies op te leggen, of het nou gaat om Rembrandt, Mozart of Cruijff, omdat genie hem voor een groot deel zit in oorspronkelijkheid.

    Maar als ik dan toch een poging mag wagen: het strekt tot Rutte’s grote voordeel dat hij harmonieus is ingesteld, de menselijke maat respecteert, niet al te eerzuchtig is en geen narcist, niet corrupt is en altijd bereid blijkt om te leren.

    Maar eerlijk is eerlijk: het wordt hem wel makkelijk gemaakt door de concurrentie, die te extremistisch is, of te puberaal, of te populistisch, of te ijdel, of te wispelturig.

    1. Meriadoc Brandebok

     Dat ben ik met je eens, Beukman. Ruttes geniale politieke inzicht en bekwaamheid nadert die van Bismarck.

     1. Rene van der Grijp

      “…nadert die van Bismarck.”

      Heb je gedronken, Brandebok? Bismarck maakte Duitsland tot een eenheidsstaat, dat is een prestatie van historische proporties, zeker gezien de tegenwerking die hij ondervond.

      En Rutte? Een partijgenoot zei ooit over hem: “hij heeft geen ideeën”. En dat klopt als een bus. Daarom is de bijnaam rubberen Rutte ook zo treffend. Het maakt hem geschikt om compromissen te sluiten, maar dat is het dan ook. Geen vlees, geen vis, maar een kleurloos zetbaasje dat op de winkel probeert te passen, maar mede door eigen fouten over de ene bananenschil na de andere struikelt.

      Dat hij daar electoraal nog niet voor is afgestraft komt omdat de concurrentie nog minder voorstelt. In het land der blinden is eenoog koning.

     2. Meriadoc Brandebok

      Tja, Rene, maar de meeste VVD-partijleiders hadden weinig ideeën. Nijpels kwam met inhoudsloze en platte slogans, bijvoorbeeld, maar ook de veelgeprezen Wiegel kon niet met veel ideeën komen. Om nog maar te zwijgen over Gerrit Zalm. Bolkenstein was wellicht een uitzondering, hoewel hij louter traditionele rechtse aambeelden sloeg. Wellicht is ideeënloos regeren inherent aan de Nederlandse rechtsliberalen en moet men daar vooral bij het CDA/PvdA zijn.

      Electoraal waren er zeker concurrenten met aansprekender ideeën dan Rutte: Cohen in 2010 bijvoorbeeld, Samson in 2012, Asscher en Buma in 2017 en Wopke Hoekstra in 2021. Maar geen van die ideologische scherpslijpers heeft de VVD onder Rutte kunnen verslaan. Wellicht doen grote verhalen er toch minder toe.

      Maar het briljante is er hierin gelegen, dat Rutte het verder heeft geschopt dan enig ander minister-president voor hem. En in dat opzicht handelt hij met een ongekende politieke bekwaamheid.

     3. Rene van der Grijp

      “dat Rutte het verder heeft geschopt dan enig ander minister-president voor hem.”

      Wat versta je daaronder? Dat hij al zolang MP is? Dat is toch geen criterium? Wat heeft hij nu eigenlijk concreet bereikt? Rutte is middelmaat, absoluut niet historisch, een grijze muis.

      Dan kan Den Uyl hoger worden aangeslagen want zijn kabinet is erin geslaagd de sociaal-economische koers van Nederland op beslissende wijze te verleggen. De rol van Wiegel was om daar tegenin te gaan en dat deed hij op briljante wijze. Wiegel is naar mijn mening de beste debater die Nederland ooit heeft gehad en alleen al daarom is hij veel groter dan Rutte.

      Ter verduidelijking: ik ben van mening dat het kabinet Den Uyl rampzalige beslissingen heeft genomen, maar als ik mijn politieke voorkeur buiten beschouwing laat dan moet ik zeggen dat ik Den Uyl als politicus en MP veel hoger heb zitten dan Rutte.

     4. Meriadoc Brandebok

      Het is een lastige opgave om een minister-president te beoordelen op diens beleid. Zoals je al schreef wordt dat mede door het kabinet in het geheel gemaakt. En natuurlijk ook door de Tweede Kamer. In mijn optiek zou men daarom beter politieke partijen in het geheel kunnen afrekenen op kabinetsbeleid. En zou men een premier beter kunnen beoordelen op hetgeen zij in het eigen vakgebied (het coördineren van de ministerraad) heeft bereikt. Anderzijds is het wel weer mogelijk een staatshoofd als de Amerikaanse president op diens beleid te beoordelen, aangezien deze per decreet kan regeren.

      De lengte dat een premier zit is, in vergelijking met de omstandigheden en de duur van de missionaire kabinetten die hij aanstuurde, interessant. Immers, als een premier over lange tijd enige kabinetten leidt, hangt dat samen met de bekwaamheid die hij bezat om de kabinetten aan te sturen. Den Uyl was na vier jaar al klaar geloof ik, en toen mopperden confessionele bestuurders dat zij zich neerbuigend behandeld voelden in het kabinet. En toen zijn partij vervolgens een verkiezingsoverwinning behaalde was hij niet in staat een tweede kabinet te formeren.

     5. Rene van der Grijp

      “Den Uyl was na vier jaar al klaar geloof ik, en toen mopperden confessionele bestuurders dat zij zich neerbuigend behandeld voelden in het kabinet. En toen zijn partij vervolgens een verkiezingsoverwinning behaalde was hij niet in staat een tweede kabinet te formeren.”

      Die verkiezingsoverwinning was historisch (53 zetels) maar de rancuneuze Van Agt blokkeerde na een van de langste kabinetsformaties ooit een nieuw kabinet en ging ten langen leste met de VVD in zee.

     6. usb3.0

      occult fantasietje vergelijkt graag met Duitsland en dan met name het Duitsland van begin 1900

     7. Meriadoc Brandebok

      Klopt. Maar men moet ook begrijpen dat linkse sociaaldemocraten neerkeken op de christendemocraten. De PvdA heeft het CDA dan ook voortdurend vernederd en geminacht. De rancune van Van Agt tegenover de PvdA was wel ergens te begrijpen. De laatste keer dat het CDA en PvdA samenwerkte was Balkenende IV: een groot vechtkabinet.

    2. Henry Higgins

     Hier ben ik het wel mee eens. Rutte is de meest briljante premier die Nederland ooit heeft gehad. Zijn grootste talent is gelegen in zijn vermogen consensus te organiseren in een politiek totaal verdeeld land als Nederland. In die zin hadden premiers voor hem die ook hoog werden aangeslagen (Drees, de Jong, Lubbers, Kok) het veel gemakkelijker. De problemen die ze onder ogen moesten zien waren in de regel ook niet van de omvang waar Rutte mee geconfronteerd wordt.
     Zijn kernkwaliteit is polderen, de politieke stijl en het politieke ambacht dat Nederland groot heeft gemaakt. Dat doet hij briljant en het is interessant te zien dat hij dit ook doet met persoonlijke kwaliteiten: onverstoorbaarheid, vriendelijkheid, tolerantie, flexibiliteit en ontspannenheid.

     Ik bewonder de man zeer, hoewel ik niet op zijn partij stem. Het zou geweldig zijn als deze gigant het nog een termijn of twee weet vol te houden.zijn

     1. usb3.0

      Nee hoor, jij liegt, dat is leugenclown rutte dus niet getuige de waslijst met politieke vernielingen die hij achterlaat..

      “Zijn grootste talent is”

      Zakken met geld ons land uit bonjouren, de grenzen wagenwijd open houden, liegen, liegen, liegen, liegen en nog eens liegen en wïmpjes zoals jij verdedigen dit ook nog…

   2. trutje

    Ten eerste Rutte heeft geen gezin dus hij concentreert zich alleen op zijn werk. Ten tweede hij kan liegen als de beste net zoals hij goed kan kletsen. Ten derde geeft hij iedereen de schuld als het verkeert gaat en hij blijft altijd buiten schot. Ten vierde moet hij wel weer minister president worden als hij gaat verliest de VVD gelijk veel zetels. Ten vijfde op dit moment zijn er geen goede kandidaten van andere partijen die het kunnen behalve Thierry Baudet. Rutte is eigenlijk hetzelfde type als Gordon.

    1. Beukman

     Ten vijfde op dit moment zijn er geen goede kandidaten van andere partijen die het kunnen behalve Thierry Baudet.

     Hoe bedoel je: “behalve Thierry Baudet”?

    2. Henry Higgins

     “Ten vierde moet hij wel weer minister president worden als hij gaat verliest de VVD gelijk veel zetels. ”

     Ja, de VVD profiteert van zijn enorme populariteit. Die heeft hij niet verdiend door slecht werk af te leveren.

     1. usb3.0

      Dat komt omdat of het Nederlandse volk die op hem stemt achterlijk is of er is fraude gepleegd..

  2. Yoyo

   En toch hebben we over 5 jaar geen herinnering meer aan deze heer Rutte.

   1. Henry Higgins

    Jawel hoor, dan zullen we hem herinneren als de langst zittende premier.

   2. Mireille

    Vreest u voor uw geheugen?

 6. Meriadoc Brandebok

  In Nederland hoeft er geen max aan termijnen te komen, aangezien de minister-president geen feitelijke uitvoerende macht bezit. Bovendien combineert de premier zijn functie niet met de positie van het staatshoofd. De Nederlandse premier is eerste onder de gelijken en coördineert in feite een groep autonome ministers. De vaders van het Nederlandse grondwettelijke systeem hadden dat goed gezien: de concentratie van de macht in één positie leidt op den duur tot problematische toestanden.

  Het heeft er alle schijn van dat Kaag een proefballonnetje oplaat, maar inhoudelijk is het gebakken lucht. De hele campagne van D66 is trouwens niet bijster geslaagd. Bedenkelijk.

 7. koekeroe

  Deze doodhaas hoort ook niet thuis in Nederland

  1. Brenda Welsh

   Uw zwakke punt is dat u niets kunt zeggen zonder te schelden. Het gaat u misschien beter af dan ademen, denk ik.

  2. Brenda Welsh

   Typisch usb0.3

 8. Telex

  Wisselen is niet erg, maar het moet wel een verbetering zijn, toch?

 9. usb3.0

  De d666 is een eng clubje, kaag! getrouwd met een terrorist en geeft bakken met geld aan terroristische organisaties, ze hebben een bloedhekel aan ouderen, ongeboren baby’s noem het maar op..

  1. Linksbuster

   Heb je die gluiperige ogen van die moslim wannabe wel eens bekeken, wat een enge deugtrut.
   Kaag is het schoolvoorbeeld van een elitaire linkse broodprater.

   1. Brenda Welsh

    Uw zwakke punt is dat u niets kunt zeggen zonder te schelden. Het gaat u misschien beter af dan ademen, denk ik.

    1. usb3.0

     En jij inhoudelijk niets toevoegt annaantichristnazisympathiereinoudbrendaaytaswatcherklaver

 10. Bolkestein

  Dan moet ze uit het kabinet stappen met Rutte als premier.

 11. Lucky Luke

  Beweren héél véél mensen al jaren, ze zegt niets nieuws.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.