Video! FVD is klaar met door Rutte veroorzaakte corona-faillissementen: ‘Kabinet moet bedrijven 100% compenseren!’

Het zijn geen makkelijke tijden voor Nederlandse ondernemers. Al weken zitten we in een zware lockdown waardoor tal van bedrijven niet hun normale werkzaamheden kunnen uitvoeren en zelfs op grote schaal over de kop gaan. Hoe langer de situatie onveranderd blijft, hoe groter de kans op massale faillissementen. De steun vanuit de overheid is bij lange niet genoeg, volgens Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Hij wil meer boter bij de vis.

De lockdown is verschrikkelijk voor de Nederlandse economie, en met name kleine winkeliers en horecaondernemers staan onder druk. Er wordt gevreesd dat tienduizenden banen op het spel staan. In de Tweede Kamer pleit FVD-lid Wybren van Haga dan ook voor een totale compensatie vanuit de overheid. Ook wil Van Haga dat het debat hierover wordt uitgebreid qua tijd:

“Voorzitter, de Nederlandse ondernemer heeft het loodzwaar. Kappers, beautysalons, kroegen, restaurants, hotels, sportscholen, kleine winkels, grote winkelketens, alles is dicht. En de schade is enorm en we gaan praten over de nieuwe steunmaatregelen, maar die zijn bij lange na niet genoeg om alles te compenseren. Er zitten allerlei bureaucratische onvolkomenheden in. Dus ik zou graag willen vragen of we daar niet vier minuten spreektijd voor kunnen hebben maar zes minuten?”

Brancheorganisatie INRetail is ook al langer op de ontoereikende noodsteun vanuit de overheid. De overheid moet met een realistisch steunpakket aankomen, de schattingen die het kabinet maakt kloppen simpelweg niet meent INRetail:

“Voorzitter, de Nederlandse ondernemer heeft het loodzwaar. Kappers, beautysalons, kroegen, restaurants, hotels, sportscholen, kleine winkels, grote winkelketens, alles is dicht. En de schade is enorm en we gaan praten over de nieuwe steunmaatregelen, maar die zijn bij lange na niet genoeg om alles te compenseren. Er zitten allerlei bureaucratische onvolkomenheden in. Dus ik zou graag willen vragen of we daar niet vier minuten spreektijd voor kunnen hebben maar zes minuten?”

Er is in een jaar tijd al 30 miljard euro aan belastinggeld uitgegeven aan coronasteun, maar dit is nog steeds niet genoeg om te voorkomen dat tal van bedrijven failliet gaan. Het ergst van allemaal nog wel is dat de coronacrisis ook nog bij lange na niet over is. De totale schade zal gigantisch zijn, al is de omvang daarvan nog lang niet duidelijk. Een volledige schadeloosstelling, zoals Wybren van Haga wil, is wel het minste wat geleverd kan worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Barbera

  Haga, een man waarvan je weet dat je er geen tweedehands auto van moet kopen.

  Een griezel, past wel goed bij Baudet.

  1. usb3.0

   wat zeg je nou eigenlijk over de inhoudt? even wachten, ah helemaal niets natuurlijk, tedje babera

  2. Augustus

   Wat een griezels die mensen die minder macht willen leggen bij een overheid, brrrr. Stel je voor dat er minder mensen zijn die zonder verantwoording aan anderen regels kunnen opdragen. Moet er echt niet aan denken.

 2. ET007

  Wat een geldsmijterij! Als mij iets overkomt geldt er altijd een eigen risico.
  Natuurlijk moeten bedrijven gecompenseerd worden, maar ook alleen maar als ze belasting afdragen. Daarbij vind ik ook dat ondernemers moeten kijken of ze hun strategie veranderen door aan te passen aan de behoefte van de huidige tijd.
  Want ook van een normale burger wordt flexibiliteit gevraagd, zelfs als het gaat om een verzekering als werkeloosheidsuitkering. 100% Vergoeding is echt bijna te Links voor woorden.

  1. Nostradamus

   Ja, die lockdown was ook helemaal niet nodig. Corona noodhospitalen neerzetten daarintegen wel. (nee, ik ga niet weer uitleggen hoe) Maar goed, na 10 jaar MR is daar niet veel meer van over.

   En bedrijven volledig compenseren. I.d.d. naar mate ze belasting betalen. Je weet vast wel wie er dan minder gaan krijgen. Zo ken ik een kapper die alleen contant geld accepteerd. Daar ga ik dus nooit meer naartoe!

   1. Seneca

    @nostradamus
    wat is dit nu? ben jij voor het afschaffen van contant geld? dan speel je het tuig dat zichzelf de ‘elite’ noemt, juist in de kaart…

    1. Nostradamus

     Nope, dat zeg ik niet. Maar ik vertrouw geen ondernemer die alleen maar contant geld aanneemt.
     Ik betaal belastingen. Best wel veel. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Compensatie mag je van mij alleen krijgen relatief aan het deel waarover belasting betaald werd. Wat je zwart verdient kan je niet als misgelopen inkomsten opgeven. Lijkt mij best eerlijk.

     En dat geldt zeker voor de kampioenen in belasting ontduiking, de elites.

     Ik betaal overigens graag belastingen in het huidige stelsel. Het liefst miljoenen per jaar.

  2. Augustus

   Als jou iets overkomt door iemand anders is er geen sprake van eigen risico, maar aansprakelijkheid. Gezien vele mensen banen zijn verloren en vele bedrijven kapot zijn wegens het directe toedoen van de overheid, zijn zij de aansprakelijke voor de gevolgen.

   Het is trouwens ronduit absurd dat in Nederland de bevolking nog geen één stimulus check heeft gekregen voor alle schade die de overheid de burger heeft aangedaan. Zelfs in Amerika heeft de bevolking al een paar duizend euro terug gekregen uit belastinggeld. De Nederlandse regering kan alleen maar belasting innen en uitdelen aan hun vriendjes in de gevestigde multinationals zoals Amazon en Pfizer.

 3. ET007

  FvD gaat onder grote aandacht een eigen weg. Dat kan alleen heel goed of heel fout gaan.

 4. NO8DO

  door Rutte veroorzaakte corona-faillissementen:
  ‘Kabinet moet bedrijven 100% compenseren!’

  Er is nog geen cijfer waaruit deze faillissementen blijken.
  Er is nog geen onderbouwing waar het geld voor die 100% compensatie voor KLM en dergelijke vandaan moet komen.

  Maar FvD en realiteit, dat gaat niet samen.

  1. usb3.0

   Domme reactie natuurlijk, rutte moet gewoon compenseren klaar, jij hebt natuurlijk geen onderneming.
   Ik vind dat rutte op moet rotten maar deze smerige leugenaar blijft gewoon zitten..

   1. Thant dolph

    Jij wel dan?

    1. usb3.0

     Op de inhoudt geen reactie!

     1. Eksteroog

      @usb3.0
      Jij geeft een reactie zonder inhoud (Domme reactie ..). En je eist van anderen dat zij op de inhoud reageren? Echt?
      Niets gelijk oversteken, zij moeten van jou en jij zelf doet het niet?

     2. usb3.0

      Uiteraard verdedigt eksteroogje transdolfje, logisch want het zijn dezelfde nest bevuilers hier..

 5. Meriadoc Brandebok

  Haga weet ook wel dat er nog geen bedrijf extra failliet is gegaan dan in voorgaande jaren. Al dat geschreeuw over een gebroken economie is gelül van de bovenste plank.

  De coronasituatie is voor het MKB in wezen zelfs voordeliger. De miljarden houden ook financieel ongezonde bedrijven overeind.

  1. Piet151

   @Meriadoc Brandebok
   “… er nog geen bedrijf extra failliet is gegaan dan in voorgaande jaren. …” Dat klopt, want er zijn nog niet veel corona-faillissementen, in totaal in 2020 bijna 20% minder dan in 2019. Maar die faillissementen gaan in 2021 waarschijnlijk wel komen en het lijkt me goed om nu al na te denken hoe de gevolgen daarvan gecompenseerd kunnen worden. Compensatie van 100% lijkt me heel leuk voor de slechte ondernemers en daarom teveel van het goede.

 6. Tedje Kruis

  Goh…dat maakt indruk. 😂😂😂

 7. Monty

  ”Kabinet moet bedrijven 100% compenseren”

  Dat zal dan het kabinet Baudet 1 worden. Hij kan rekenen op alle ondernemers van ons land.

 8. usb3.0

  Ik stel voor dat de 1% rijkste eens wat terug doen voor deze wereld en dan bedoel ik niet in de vorm van fascistisch vaccinatiegedram

  1. NO8DO

   Usbtje wil dat Gates en Soros zich met de wereldproblemen gaan bezighouden.
   Wie had dat nu verwacht ?

   1. usb3.0

    Jij bent te dom om te begrijpen wat ik bedoel..

 9. Eksteroog

  Fantastische man, die Haga,
  Eerst roept FvD op om de corona maatregelen te frustreren, zodat de crisis langer voortduurt. Allemaal om maar op te vallen.
  Vervolgens klaagt FvD over de schade. Waaraan zij dus mede schuldig zijn.
  En dan zijn mensen met een bord voor hun kop, die geloven, dat alle ondernemers op FvD zullen stemmen. Dat getuigt een lage dunk van de modale Nederlandse ondernemer.

 10. Winfrida

  Alle middenstanders 100 procent compenseren. Dan kunnen wij ook weer een beetje genieten, als het kan. Misschien kunnen de ultra rijke Nederlandse voetballers, geheel vrijblijvend natuurlijk, ook iets schenken aan hen die iets wilden opbouwen of daar mee bezig waren. Ook niet te vergeten de winkels die gesloopt zijn door relschoppers. Goed dat Wybren van Haga hier ook aandacht aan geeft.

 11. Henry Higgins

  Voor populistische retoriek op kosten van de belastingbetaler moet je bij het FvD zijn.

  1. usb3.0

   Aldus coronafetisjist en fascistische vaccinatiedrammer hingis

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.