Woedende winkeliers en horeca zijn klaar met verstikkende Rutte-lockdown: ‘Ons geduld is echt op’

Het moet afgelopen zijn met de verstikkende lockdown van Mark Rutte. Er moet licht komen aan het einde van de tunnel. Maar horeca en winkeliers hebben bar weinig vertrouwen in het zogenaamde ‘exitplan’ van het kabinet. Dat wil “stapsgewijs” uit de lockdown komen en heeft daar zelfs een “routekaart” voor gemaakt. Maar ja, er is één probleem: die routekaart is totaal nietszeggend. Het is dus niet verbazingwekkend dat het MKB daar alles behalve positief over is.

“Als het kabinet vindt dat de scholen op 8 februari weer open moeten, omdat dat maatschappelijk gewenst is, dan vind ik dat prima,” aldus Jan Meerman van brancheorganisatie INretail. “Maar je kunt het niet maken om dan niks te doen voor winkels en horeca.”

Daar zit ‘em natuurlijk precies de kneep. Want volgens de ‘routekaart’ — waar overigens totaal geen rechten aan ontleend kunnen worden en waarvoor geen keiharde data genoemd worden zo van het ‘we gaan het sowieso, echt doen.’ Dus je hebt er eigenlijk niets aan — blijven de horeca en winkels nog lange tijd gesloten. Eerst mogen de basisscholen open. Straks. Ooit. Misschien begin februari. Daarna de middelbare scholen. Dan contactberoepen als kappers…

En dan… helemaal aan het einde van de reeks komen winkels en horeca. Die mogen pas helemaal aan het einde open. Als alle andere delen van de maatschappij de boel min of meer hebben opgepakt.

Er heerst veel frustratie en machteloosheid onder ondernemers. Ze hebben geen enkel perspectief en dat doet wel wat met iemand,” zegt Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel tegen De Telegraaf.

Natuurlijk is het voor winkeliers vreselijk maar horeca-ondernemers hebben het zo mogelijk nog erger. Daar zegt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland tegen De Telegraaf dat hij en zijn achterban het gewoon niet pikken als zij als laatsten open mogen.

Wij kunnen niet meer accepteren dat we zonder enig wetenschappelijke onderbouwing een achtergestelde sector blijven,” aldus Beljaarts helemaal terecht. “Ons geduld is echt op. Wij vinden echt dat we tegelijkertijd met de winkels weer open kunnen.”

Het rampenkabinet Rutte III is achter de schermen bezig met het maken van een “stappenplan.” Daarin worden geen keiharde data genoemd, maar wordt er naar statistieken gekeken. Dit mag open als er zoveel besmettingen en ziekenhuisopnames zijn, dat mag open als er zoveel zijn, etc. Daarbij wordt ook gekeken naar de vaccinatiegraad onder “kwetsbare ouderen.”

Maar harde data zijn er dus niet. Het kan daarom nog wel maanden duren voordat we echt uit de lockdown zijn; voordat normale winkels en de horeca weer open mogen.

Het is heel simpel. Als dit langer duurt dan, zeg, februari, is het voor veel winkels en horeca einde oefening. Zij gaan dan failliet. Want deze kosten kunnen zij niet meer dragen. Hele ondernemersgezinnen zien hun hele hebben en houden als sneeuw voor de zon verdwijnen. En dat komt niet door corona, maar door de draconische maatregelen van het kabinet.

Het is een grof schandaal. En het ergste is nog wel dat dit gebeurt onder leiding van een “VVD-premier.” Wat een ondernemerspartij is die club he? Schande!

Word lid van onze NIEUWE Facebook-groep en abonneer je (gratis en voor niets)op mijn Telegram-kanaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Queen

  Wat wil Michael voor Nederland? Chaos en vernieling zodat de freikorpsen van PVV en FvD de macht kunnen pakken?

  1. Barbera

   Voor een machtsovername zijn er al gesprekken tussen de legerleiding en PVV, FvD.
   Baudet weet hoe je legerkleding waardig moet dragen, die heeft dus een streepje voor.

   1. werikke

    na de machtsovername gaan we op zoek naar je. hahhaa

    1. Barbera

     Dad’s Army

     1. werikke

      leuke opmerking dat dan weer wel

  2. werikke

   wat een heerlijke voorstelling

  3. Edjan

   Ik ken maar één Freikorps: antifa!

   1. Queen

    Dan heb je afgelopen weekend iets gemist.

    Ik zou antifa eerder een sovjet noemen.

  4. Logica

   @Queen, nu weer even on topic graag. Ik weet dat bashen van Baudet en Wilders je enige reden is om hier te zijn . Waarschijnlijk heb je geen argumenten. Wel zwak dan.

 2. Barbera

  Woedende winkeliers en horeca, waar?

  Er komt extra geld voor winkeliers en horeca.
  Even nog op een houtje bijten, komt vanzelf wel weer goed 🙂

  1. Cootje

   Nog even volhouden peilingen VVD 40/42 zetels wegens uitstekenden prestaties in de Corona pandemie

   1. Barbera

    Mooi zo, een rechts kabinet zit er mooi niet in.

    Daar gaat je stelling, -PVV hoeft niets te doen, de zetels komen vanzelf binnen.

    1. Cootje

     Aan het eind van de fuik zit de meeste paling

     1. Jack Flash

      Cootje@ +++

  2. Tedje Kruis

   Ze zijn er niet, ze worden verzonnen waar je bijstaat.

   Behalve die evenementengast uit Den Haag waar de Mos wat diensten voor heeft geleverd dan. En de huurders van Haga die zijn huren niet verlaagd in deze lastige tijden.

  3. Patje

   Barbera,

   Ben jij winkelier, werk je in de horeca of ben je ZZP’er?

   Waarschijnlijk geen van allen, want anders kan je zo’n tenenkrommend commentaar gewoon niet geven.

   Heel makkelijk om van de zijlijn te zeggen: “Er komt extra geld voor winkeliers en horeca, dus nog even op een houtje bijten”.

   Op een houtje bijten, ben je wel goed bij je plaat?

 3. Cootje

  Ik vind dat Rutte zijn beleid moet volhouden voor deze ondernemers , zij mogen dan op 17 maart hun ongenoegen kenbaar maken , volgens de peilingen zijn ze in Nederland geweldig tevreden met zijn beleid dus laten we het zo houden . Ik hou wel van een electoraat dat voelt dat ze vol in hun kruis zijn geraakt , zonder pijn komen er geen veranderingen .

  1. Barbera

   Cootje zal het niet fijn vinden dat deze mensen financiele steun krijgen. 🙂 🙂 🙂

   1. Cootje

    Ze zijn volgens de peilingen uitstekend tevreden

 4. Tedje Kruis

  Hoe simpelnom dit opruiende, onjuiste stuk in perspectief te plaatsen.

  De winkeliers zijn dol op de VVD en Rutte.

  Ze krijgen steun, er zijn minder faillissementen dan ooit, ze snappen dat Corona de kop in moet worden gedrukt en stemmen massaal op de VVD.

  Dus spreek voor jezelf en niet namens de winkeliers en het MKB

 5. Spaanse_K0K

  Woedende winkeliers en horeca nemen het niet langer.
  Woedende winkeliers en horeca gaan gewoon open
  Woedende winkeliers en horeca starten rechtszaak
  Woedende winkeliers en horeca gaan de straat op.

  Winkeliers en horeca doen niets.

  En vd Galien gooit nog wat Pontius Pilatus water over zijn handen.
  Hebben onze artikelen voor sommigen een opruiend karakter ?
  Das haben wir nicht gewüst!

  1. Cootje

   De onderste regel is in de taal die de oorlog hebben gewonnen .

 6. Cootje

  Als ik reageer op de peiling uitslagen , dat de rekening komt in maart omdat gewonde dieren niet peilbaar zijn . Is het onzin . Van mij had er geen 85 miljard gratis geld naar Europa moeten gaan . Maar onze ondernemers voor 100% moeten compenseren maar die zijn volgens de peilingen 42 zetels VVD geweldig tevreden . Dus moeten ze niet huilen met een oog

 7. Cootje

  De woedende MKBers moeten niet op een houtje bijten maar op een hele boomstam , de nieuwe varianten berichten uit portugal Frankrijk delen Spanje en België en onze buur Duitsland zijn niet voor de poes . Actualiteiten kan je niet wegkijken de het licht aan de horizon is op ster afstand . Volgende week komt het demissionaire kabinet met het perfectief . De uitslag kan je raden

  1. Spaanse_K0K

   Gelukkig,
   Zijn voorspellende gave voor Nederland heeft mogelijk ergens in Europa een bevestiging gevonden.
   Cootje, een soort leerling Nostradamus.

 8. Vogel

  Altijd maar weer die arme zielige horeca kut lui. Alsof de rest er geen last van heeft.
  En maar janken, egoïstische kut horeca ondernemers die geen enkele sympathie tonen met de rest van Nederland.

  1. Tedje Kruis

   Tis wel grappig dat die oer-VVDers anderen beschimpen als ze in de bijstand zitten als handophouder

   nu hebben ze daar helemaal geen probleem mee, pakken ze wat de pakken kunnen en dan moeten wij domme burgers onze mond houden.

   Ach leer mij de VVD-mentaliteit kennen

 9. M. Brandenburg

  Ze hieven helemaal niet zo veel te bewijzen dat is immers al voor hen gedaan via peer-reviewed onderzoek dat data uit bijna de gehele wereld naast elkaar heeft gelegd en alles helemaal heeft doorgerekend, en daar komt prachtig uit naar voren dat alle maatregelen geen enkel positief effect hebben het stoppen dan wel vertragen van het virus het toont prachtig aan dat landen zonder maatregelen, beperkte maatregelen dan wel vrijwillige maatregelen, het niet slechter doen dan al die landen met links totalitaire vrijheidsontnemende maatregelen. Dat onderzoek is op zich voldoende om vandaag nog alles open te gooien, maar zoals we sinds Mei vorig jaar al konden constateren hebben de Coronasekteleden niets met wetenschap te maken sinds deze steeds meer in een andere richting ging, van we gaan allemaal dood naar het is een stevige griep en voor jonger dan 60 is het niet eens een griep. We giongen van niet onderbouwde mondkapjes plicht waarin zelfs door het overheid aangehaalde onderzoek om te onderbouwen onomwonden word gesteld dat deze geen bescherming bieden, we hebben nu meerdere onderzoeken die wijzen op het gevaar van veelgebruik van mondkapjes (en nee specialisten gebruiken in de regel niet zo vaak een mondkapje zoals de gemiddelde burger nu gedwongenis te doen, nog niet een fractie van die tijd) . Zo weten we ook dat de anderhalve meter niet beschermt, nog niet een beetje, we weten ook dat het niet de grote druppels zijn maar microdruppels beter bekend als aerosolen en de beste bescherming daartegen is frisse lucht, maar daar mag je niet in van de overheid. Zo zagen we ook in de data dat de Horeca nog geen 1% van de besmettingen voor haar rekening nam, en dit was voor alle maatreglen om te ventileren door de Horeca, zelfs een rapport dat aantoonde dat een open Horeca besmettingen voorkomt (je zit namelijk niet thuis waar meer dan 75% van de besmettingen plaatsvinden) moest de doofpot ion en mocht het volk niet bereiken. En uiteraard de klap op de vuurpijl dat peer-reviewde onderzoek dat onomstotelijk aantoont dat al die maatregelen geen enkel nut hebben en geen enkel doel dienen, ja het opsluiten van de eigen bevolking maar meer niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.