Amerikaanse praktijken met poststemmen Kamerverkiezingen: 1470 stempassen verkeerd bezorgd, ook bij overledenen

De burgemeester van Hoorn, Jan Nieuwenburg (PvdA), moet een pijnlijke fout erkennen: bijna 1500 stempassen zijn verkeerd bezorgd. Ruim tweehonderd zijn er zelfs verstuurd naar overledenen. Dat wekt niet bepaald vertrouwen in het stemmen per post, dat dit jaar voor het eerst in beperkte vorm wordt toegestaan.

Gedonder met stempassen in Hoorn. In de gemeente zijn maar liefst 1470 stempassen verkeerd bezorgd, omdat de gemeente niet heeft zitten opletten met het nieuwe regime omtrent poststemmen. Kennelijk gebruikte de ambtenarij van de Noord-Hollandse plaats het kiezersbestand dat is vastgelegd op 17 november 2020, in plaats van op 1 februari 2021. In die periode zijn er mensen verhuisd en natuurlijk ook overleden, want corona. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Burgemeester Jan Nieuwenbrug (PvdA) heeft het gelukkig wel snel op kunnen lossen door de stempassen ongeldig te laten verklaren, excuses te maken aan de nabestaanden en alle nodige instanties in te lichten over de gemaakte fout. Nieuwenburg pakte het dus snel op, maar dit laat wel zien dat er echt héél makkelijk een fout kan worden gemaakt, met mogelijk enorme gevolgen.

Dit keer liep het dus met een sisser af, maar het vertrouwen in poststemmen krijgt een knauw. En dat nog vóór het goed en wel is ingevoerd. Daarbij genomen: letterlijk alle gemeenten hebben het druk met corona, dus het kan zomaar zijn dat het gemeentelijke basisregister niet helemaal up-to-date is. Zitten ze er straks allemaal net zo strak op als de burgemeester van Hoorn zodra er weer stembiljetten worden opgestuurd naar overledenen? Vast niet. En dat maakt het risico op dit soort fouten simpelweg te groot.

Het is niet de eerste faux-pas met poststemmen deze verkiezingscampagne: een tijdje geleden liet D66-minister Kajsa Ollongren meerdere proefonderzoeken doen naar stemmen per post. Binnen haar eigen ministerie verliep het allemaal prima, maar bij de senioren in Den Haag was het een ramp. Ruim de helft vulde de biljetten niet goed in, waardoor de stem ongeldig werd. Dat maakte voor Ollongren helemaal niets uit: stemmen per post was hartstikke makkelijk en met wat duidelijkere instructies kon er haast niets misgaan, beweerde de D66-dame. Niets om ons zorgen over te maken!

Mooi niet dus. De poststemmen zouden wel eens hét hoofdpijndossier van deze verkiezingen kunnen worden. En dat komt geheel en al op het conto van incapabele bestuurders die geen flauw idee hebben hoe ze zoiets op een goede manier opzetten. Ja, looking at you, Kajsa Ollongren en Jan Nieuwenburg!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Monty

  Straks zal Rutte verklaren dat hij alleen door fraude de verkiezingen kan verliezen.

  1. vvw

   hij heeft het NIET verklaard sprookjesverteller, weer een leugentje leeghoofd

 2. JFU

  In de USA is er heel veel mis gegaan met poststemmen…ten voordele van de democraten…toevallig. Gaat ook hier gebeuren.

  1. Thant dolph

   Ja hoor, en Trump heeft zijn imperium goudeerlijk opgebouwd, zonder ook maar één cent van iemand te lenen Koekkoek!

   1. Tepelkloofje

    Pardon? Je probeert grootschalige, diepingrijpende verkiezingsfraude goed te praten door het te vergelijken met ondernemers die kapitaal aantrekken voor hun bedrijfsvoering?

  2. vvw

   klopt JFU , 1500 stempassen zijn al te koop omdat doden niet kunnen stemmen !

   randdebielen zegen dat stemmende lijken geen fraude is.

  3. Beukman

   Onzin.
   In de VS heeft Trump heel veel gedaan om het stemmen per post te saboteren, aangezien hij wist dat Democraten percentueel vaker gebruik maken van deze mogelijkheid om te stemmen.
   In Nederland hebben we geen president noch een tweepartijenstelsel. Gaat hier dus niet gebeuren.

 3. Barbera

  Amerikaanse toestanden, dat maken Wout en Thierry ervan.
  Zij zijn er nog steeds van overtuigd dat Trump als winnaar uit de bus kwam, maar door fraude werd Biden aangewezen.

  Krijgt het FvD maar hooguit 4 zetels, dan komt dat door fraude.

 4. Finish

  Als Wilders al die moslimhaat zou laten varen, zou hij de grootse zijn.
  KOPVODDETAKS…HET SLUITEN VAN ISLAMITISCHE SCHOLEN…HET VERBIEDEN VAN DE KORAN…EN HET INLEVEREN VAN EEN 2E PASPORT. UIt de EU, de man heeft alle troeven in
  handen. 

   

  Hij zoekt het maar uit en betaalt een hoge prijs voor dit haat zaaien

   

  Hij is in ieder geval voor de rest van zijn leven verzekerd van een goed jaarinkomen

  1. vvw

   is dat jaarinkomen voldoende compensatie om 24/7 bewaakt te worden omdat je leven op het spel staat door een totalitaire ideologie die je naar het leven staat over het gesproken woord ?

   je hebt een steekje los dat is volledig duidelijk

  2. usb3.0

   Wilders haat geen moslims..

 5. Spaanse_K0K

  Wazige Wout redeneert:
  Als een gemeente verkeerd adresseert (heeft totaal niets met bezorgen te maken) worden door heel Nederland een fiks aantal uitgebrachte poststemmen niet op het daarvoor bestemde adres bezorgt.
  Geen idee wat Wout ooit gestudeerd heeft.

  Zou FvD brievenbussen gaan camoufleren om het stemmen voor 70 jarige en ouder te bemoeilijken, zoals zijn leermeester deed?

  1. vvw

   voorlopig gaan de doden stemmen sukkel en dat is fraude micro zwetscockje

   1. Thant dolph

    De doden gaan helemaal niet stemmen randdebiel!

    1. usb3.0

     transdolfje snapt het natuurlijk niet daarom denkt transdolfje echt dat leugenclown de grootste is..

 6. Cycle25

  Verkiezingen in Nederland zijn net zo erg/corrupt als dat de slager zijn eigen waren keurt.

  De ons kent ons fabriek moet geolied blijven..

  O ja, ’t rode manipuleerbaar potloodje, een schoolvoorbeeld hoe onze verkiezingen zijn eigen keurmeesters in stand blijft houden.

 7. maraton

  Een tegenvallend resultaat van FvD ligt dan uiteraard aan fraude.
  Een geluk, Therry krijgt hier niet genoeg tuig op de been om het binnenhof te bestormen.
  Gelet op zijn gevaarlijke gebral over het Neurenberg-proces( ronduit een fascistiche opmerking) is te hopen dat we hem niet meer terug zien.
  Het antisemitische geschreeuw in zijn intieme kring blijkt dus geen incident te zijn.
  Deze publieke uiting valt niet meer weg te tweeten.
  Ben benieuwd of hij de verkiezingen haalt.
  Er zit nu zeker een proces tegen hem in.

  1. Meriadoc Brandebok

   Met één zetel spreek je zeker over ruim 50.000 Nederlanders. Als er van het aantal stemmen dat Baudet haalt ook maar 20.000 geschiftelingen aanwezig zijn, en Baudet hangt de demagoog uit, dan gaat 18 maart de geschiedenis in als de dag van de eerste staatsgreep sinds Troelstra in 1918.

   We zien de laatste weken een onmiskenbaar patroon van Trumpgedrag – het geschreeuw over fake-peilingen, over het in twijfel trekken van de verkiezingen, het geschreeuw over poststemmen. We moeten serieus vrezen voor een staatsgreep in maart.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.