Bizar kabinet gaat eigen lockdownbeleid te lijf met honderden miljoenen euro’s voor luisterlijnen en dieetcoaches

Het demissionaire kabinet heeft de smaak goed te pakken als het om geld uitgeven gaat. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) mag maar liefst 200 miljoen euro over de balk smijten om de “psychologische en maatschappelijke schade van de coronacrisis te verzachten.” In de praktijk komt dit neer op gesubsidieerde luisterlijnen en ‘leefstijlcoaching’ om je coronakilo’s kwijt te raken.

Het kabinet probeert nu wel echt een goeie sier te maken, zo vlak voor de verkiezingen. Tientallen bedrijven gaan kopje onder omdat de financiële hulp is stopgezet of ontoereikend is gebleken, maar 200 miljoen euro voor de bestrijding van eenzaamheid kan er wel vanaf! Blokhuis zegt tegen het AD: “Ik heb met huilende jongeren aan de telefoon gezeten, de nood is hoog. Ouderen, dak- en thuislozen en jongeren kampen met psychische problemen, zijn eenzaam. Ondertussen komen de coronakilo’s er ook aan, daar willen we wat tegen doen.”

Het is raar dat dit als een taak van de overheid wordt gezien. Hulp voor dak- en thuislozen (helemaal met dit weer) zal iedereen kunnen begrijpen, maar zitten we echt te wachten op een gesubsidieerde callcentermedewerker die even naar jouw gezeur gaat luisteren? Of een lifestyle-coach die je gaat aansporen om toch maar dat wandelingetje in de buitenlucht te maken? Kom op zeg.

Het zou prima zijn als de overheid hier en daar wat initiatieven steunt om de (reële) sociale en psychische gevolgen van nota bene hun eigen lockdown wat tegen te gaan, maar dat kan ook op een manier die niet zo kneuterig en betuttelend overkomt. Mensen hoeven echt niet als een klein kind te worden behandeld en te worden aangespoord om meer te bewegen, althans niet vanuit de overheid. En als het kabinet écht wat wil doen: ontsla Hugo de Jonge, neem een capabele coronaminister aan en zorg dat de pandemie zo snel mogelijk onder controle is. Dát zou pas wonderen verrichten voor de coronabuikjes en lockdowndepressies, denk je niet?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Edjan

  Ik sta stomverbaasd over het gemak waarmee de laatste tijd geld wordt uitgegeven. Het vliegt met de miljarden het raam uit. Soms is er sprake van honderden miljarden. Ik heb de indruk dat de geldpersen op volle kracht draaien of dat er digitaal geld met een simpele druk op een knop wordt “geschapen”.
  Ik ben geen econoom maar vroeger zeiden ze dingen als: “geld kun je maar éen keer uitgeven”, “geld dat je uitgeeft moet je eerst verdienen” en “de tering naar de nering zetten”.
  Hadden ze het toen helemaal fout?

  1. Edjan

   Of zijn ze een gigantische schuldenberg aan het creëren?

  2. Rene van der Grijp

   “Ik sta stomverbaasd over het gemak waarmee de laatste tijd geld wordt uitgegeven.”

   Toevallig ben ik wel econoom. Het is levensgevaarlijk want bij te veel geldschepping is het denkbaar dat het monetaire systeem in elkaar klapt. Dan is je geld in één klap niets meer waard (hyperinflatie).

   Dat besef leeft niet bij het gros van de huidige politici, mede daarom zijn het non-valeurs. Brokkenpiloten.

   Wie het in een tijd als deze (en dan doel ik niet eens alleen op de economische gevolgen van de lockdowns) in z’n bolle harses haalt om duizend miljard in een bodemloze put (de klimaatreligie) te stoppen is knettergek. En niet alleen dat: het is misdadig.

   1. Edjan

    Rene. Met die kapitaalvernietiging ivm de klimaatreligie zit het feitelijk nog veel erger.
    Energievoorziening is van het grootste belang. Zonder dat stort onze maatschappij in elkaar. Nu worden gigantische schulden gemaakt voor een “groene” energievoorziening die zichzelf nooit zal terugverdienen. Op een gegeven moment zal die energievoorziening dus stoppen. Optimisten onder ons denken dan: dan beginnen we toch gewoon opnieuw en doen we het anders/goed?
    Helaas gaat dat niet. Onze industriële revolutie kon beginnen omdat er zeer makkelijk delfbare brandstoffen en ertsen waren. Die zijn nu op. Er zijn nog wel brandstoffen en ertsen, maar die zijn alleen te delven met ver voortgeschreden technologie. Als er eenmaal een grote kink in de kabel is gekomen omdat de “groen” energie is gestopt en het geld op is, is die technologie niet meer beschikbaar. Er kan geen tweede industriële revolutie komen: er komt geen tweede kans.

    Als het windmolen en biomassa-avontuur mis loopt (en dat zal het), is het op naar de middeleeuwen. Er zullen nog wat brandstoffen her en der rondslingeren waarom gevochten gaat worden: er zullen nog metalen, rubber en kunststoffen van de afvalhopen te gebruiken zijn, maar na 100 jaar is alle op of onbruikbaar geworden. We zijn dan weer in het neolithicum. De aardse bevolking is weer een paar miljoen mensen groot.

    Besmettelijke ziektes zullen over de aarde razen terwijl de medische technologie is verdwenen. Er zullen opstanden en oorlogen uitbreken vanwege grondstoffen, voedsel en energie. De bevolking zal eens in de zoveel tijd gedecimeerd worden: de overgeblevenen zullen de vruchtbare gronden innemen en zich vermeerderen, bij een bepaalde bevolkingsgrootte ontstaan er weer tekorten en dus oorlogen of een besmettelijke ziekte en de bevolkingsgrootte zakt weer in elkaar.

    Dit verhaal zullen de groene smeerlappen u nooit vertellen. Dat komt omdat ze te stom zijn om hun eigen réet af te vegen. Het zijn allemaal alpha’s: ze kunnen niet rekenen alleen ouweh;oe;ren en dwingen.

    1. Rene van der Grijp

     @ Edjan: Goedkope energie is inderdaad de sleutel tot onze welvaart geweest. Je schetst nu wel een erg somber beeld voor de toekomst. Als tijdig wordt overgeschakeld op kernenergie dan is het nog niet te laat.

     Wie hebben kernenergie al die jaren tegengehouden? We weten allemaal het antwoord op die vraag.

     Wat betreft je constatering dat het (met name) alfa’s zijn die het discours domineren: volledig eens. Van de week las ik een column van Ronald Plasterk getiteld “het klimaatplan is door alfa’s geschreven”.

    2. Thant dolph

     “De bevolking zal eens in de zoveel tijd gedecimeerd worden: de overgeblevenen zullen de vruchtbare gronden innemen en zich vermeerderen, bij een bepaalde bevolkingsgrootte ontstaan er weer tekorten en dus oorlogen of een besmettelijke ziekte en de bevolkingsgrootte zakt weer in elkaar.

     Dit verhaal zullen de groene smeerlappen u nooit vertellen. Dat komt omdat ze te stom zijn om hun eigen réet af te vegen.””

     Tamelijk onzinnige bewering. In elke degelijk geschiedenis/economie/ economische geschiedenis-boek staat het malthusiaanse probleem expliciet beschreven! (geschreven door historci etcetera dus “linksen”, vul ik alvast maar even in!!)

     Alsmede hoe het mogelijk is dat In de moderne tijd deze malthusiaanse spanning opgelost is kunnen worden.

     Dan heb ik het nog niet eens gehad over de club van Rome.
     Kortom, veel rechts geframe en weinig wol.

     1. Rene van der Grijp

      “Alsmede hoe het mogelijk is dat In de moderne tijd deze malthusiaanse spanning opgelost is kunnen worden”.

      Dat zeiden we al: door goedkope energie. Daardoor werd het mogelijk de (landbouw)productie te mechaniseren en ver op te voeren. Maar dat kan niet oneindig door blijven gaan. In essentie had Malthus gelijk: “Het vermogen van de mens tot bevolkingsgroei is onbegrensd veel groter dan het vermogen van de aarde om voor de mens een bestaan te produceren.”

      Het houdt een keer op…

      En dat is pas ECHT een probleem waar de mensheid aan zou moeten werken in plaats van zich blind te staren op die klimaatheisa.

      Dus: vol inzetten op kernenergie en geboortebeperking (wereldwijd). Maar ja, daar hebben de meeste politici de ballen niet voor.

     2. Edjan

      Rene, “vol inzetten op kernenergie” maar dat zou dan zo ongeveer nu moeten gebeuren. Of dat over 10 jaar nog kan, geloof ik niet. Er zijn dan aan de “groene” energie schulden gemaakt ter grootte van duizenden miljarden die niet terug verdiend worden. Of je dan nog met kernenergie kunt beginnen, waag ik te betwijfelen.
      Dan geboortebeperking. Het is nodig, het zou de oplossing voor heel veel problemen zijn, maar heeft nog nooit gewerkt. De Chinese éen-kind-politiek stond onder dwang van de staat. Toch is de Chinese bevolking in die periode nog langzaam gegroeid. Dwz elk gezin kreeg niet één maar iets meer dan twee kinderen.

 2. ervi

  Open direct de sportscholen.
  Flink sporten doet de hersenen Endorfine aanmaken, wat heilzaam is bij depressie. Daarbij doe je wat tegen overgewicht.
  Sportscholen zijn allemaal hartstikke Coronaproof.

  1. Vrijedenkert

   Inderdaad maak sporten weer mogelijk, open de sportscholen en maak sporten weer mogelijk!
   De schade die is ontstaan voornamelijk op langere termijn is veel groter dan wat men voorkomt met al die maatregelen…

 3. J.P Coen

  slechts met verzet kunnen wij onze rechten terugwinnen

  Dictator rutte heeft immers gezegd dat de “oude normaal “nooit meer terugkomt.

  stem sociaal, stem PVV

 4. Heras

  Typisch weer ons kabinet. Pleisters plakken. Ipv lockdown opheffen, gaan ze andermans geld wegsmijten. Want who, de vn en brussel: o ja, en great reset hé

 5. Vrijedenkert

  Nog meer gesubsidieerd geneuzel, mensen willen gewoon leven!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.