Demissionair kabinet stort nieuwe groene tirannie uit over winkeliers: statiegeld op blikjes

Het demissionaire kabinet heeft op de valreep een groene wens door de Kamer weten te drukken. Al jaren pleiten linkse partijen voor de invoering van statiegeld op blikjes. Vanuit het bedrijfsleven werd er altijd flinke kritiek geuit op dit idee want het komt kijken met flink wat logistieke uitdagingen. Helaas voor hen luistert het kabinet niet naar de geuite kritiek. 

D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven meldde nieuws aan de Tweede Kamer: vanaf eind december 2022 komt er 15 eurocent statiegeld op blikjes drinken ‒ op zowel frisdrank, alcohol als water. Producenten en supermarkten bieden al jaren weerstand tegen dit plan, maar ze trekken nu toch echt aan het kortste eind. De groene almachtige overheid zal en moet zijn zin krijgen, natuurlijk.

Critici wijzen er al sinds jaar en dag op dat dit statiegeldproces veel te duur is en uiteindelijk te weinig oplevert. Van Veldhoven vindt in deze kwestie milieu-wensdromen belangrijker dan eventuele logistieke problemen.

Er worden jaarlijks 2 miljard blikjes verkocht in Nederland, zo’n 150 miljoen daarvan worden gedumpt in de natuur. Ergens is het niet gek dat de overheid mensen zwaarder gaat belasten als zij niet eens in staat zijn om een blikje weg te gooien. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar nee, de winkeliers worden onterecht als schuldige aangewezen, en zij moeten dit varkentje nu maar gaan wassen. Vandaar de enorme betutteling vanuit de overheid, die producenten en winkeliers met een hoofdpijndossier opzadelt.

Voor supermarkten wordt het de komende tijd uitvogelen hoe ze dit allemaal gaan regelen. Er moet namelijk nog een plan worden uitgewerkt hoe de blikjes straks moeten worden ingeleverd. D66 weet zo vlak voor de verkiezingen met behulp van de coalitiepartners er toch nog een groene maatregel door te drukken. Hebben ze toch nog iets om over op te scheppen in de aankomende verkiezingsdebatten, over de rug van hardwerkende ondernemers. Politiek op z’n meest cynisch.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Franz Biberkopf

  Het Kabinet drukt helemaal niks door. Het demissionaire Kabinet kan geen stap zetten zonder brede steun in de Kamer. Kennelijk is die er.

  1. WayneGretzky99

   Omdat die vergeven is van de linksch extremisten.

   1. Franz Biberkopf

    Kennelijk is dat de wens van het overgrote deel van de bevolking.

  2. NoDoubt

   Gisteren is anders een wet aangenomen (moet nog door de 1e kamer) maar dat geweld tegen politie per definitie gevangenisstraf is.

 2. Forlan

  Hoewel ik een felle tegenstander van nutteloze klimaat-bullshit ben, denk ik dat dit erg veel rotzooi scheelt. In Duitsland al jaren het geval en dit werkt prima.

  1. Nostradamus

   Ik ben het helemaal met je eens.

  2. Jack Flash

   Forlan ++

 3. Dolph Thans

  Hier hebben wij van die vangnetten waar fietsers hun blikjes in kunnen gooien. Veel ligt ernaast.
  Verder op in het gazon idem. Dat is de reden, geen gezicht. Op 15, 16 en 17 maart kunt u stemmen. 70+ kan dat doen per brief. Misschien dat er een partij te vinden is die dat afval niet serieus neemt. Daar kunt u dan op stemmen.

  1. EvertB

   “Hier hebben wij van die vangnetten waar fietsers hun blikjes in kunnen gooien.”

   Goede omschrijving van “blikvangers”.

 4. Linksbuster

  Het is helaas nodig..blijkbaar werken die energie drankjes niet bij de jeugd gezien het aantal blikjes op <1m afstand van de prullenbak..een schier onoverbrugbare afstand voor onze lachgas snuivers….of 15c genoeg is om de jeugd tot bukken te overreden zal moeten blijken.

 5. Albion

  De teringzooi op straat loopt de spuigaten uit. Het wordt ook steeds erger.
  Ooit was ik in Singapore, wat een verademing. Zo zou het moeten zijn. Overal die teringzooi degradeert het hele land ook.
  En ja, het ligt aan de gebruikers, helaas hebben veel mensen verschillende opvattingen over wat rommel nou is.

  1. Linksbuster

   Rotzooi past wel bij een bananen republiek..ga maar eens kijken in de tokkie en allochtone wijken.

 6. ManX

  Het is achterlijk dat Nederland er nu pas mee begint – ik ben niet anders gewend in Duitsland.

  De blikjes kunnen hier bij de inname-automaat op dezelfde band gelegd worden als de statiegeldflessen. Het werkt feilloos. De aanpassingen voor de supermarkten zullen dus niet al te groot hoeven zijn.

  1. EvertB

   Het is zeker achterlijk, ManX. Het past in het falend beleid ‘laat zoveel mogelijk maar aan de marktpartijen over’.

   In Duitsland betaal ik 25 cent statiegeld per flesje of blikje (behalve gezonde drankjes in deze verpakkingen, geloof ik).

   Ik vraag mij af of de Nederlands doelstellingen met 15 cent statiegeld gehaald zullen worden.

 7. wietordok

  Goed idee, statiegeld op blikjes.

  In mijn jeugd, naast de camping stond het speedway circuit van de N.A.C.O.
  Als kind kroop ik vaak onder het hek door.
  Ik zag echter weinig van het evenement.

  Op flesjes, blikjes en zelfs verpakking van snoep stond een statiegeld van 5, 10, of 15 cent.
  Zo kreeg ik een mooi zakcentje bijelkaar. De volwassenen gooide alles in de struiken. Teveel moeite,
  plaats kwijt, altijd wel een reden.

  Ook kon je, gewapend, met vuilniszak en prikker, het gazon van het buitenbad na sluiting schoon maken.
  Dan kreeg je een toegangs kaartje voor de volgende dag.

  Ik geloof niet dat, de jeugd van tegenwoordig, daar nog moeite voor zullen doen.

  Misschien dat de daklozen die de blikjes gaan verzamelen.
  Daklozen, anno 2021, schande.

 8. Tedje Kruis

  Bij DDS vertrouwen ze erop dat je dat aan de markt kunt overlaten.

  Oh…dat beloven ze al 20 jaar….

 9. Tedje Kruis

  Daar sta je dan, Bart…

  Je zeikartikel wordt door niemand gedeeld.

  Jennie hé publiek wel? Rotzooimaker

 10. Bjornernst

  Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, gewoon in landen als Denemarken kijken hoe zij het doen. Ik ben absoluut niet links maar irriteer me heel vaak aan mensen die wel blikjes of pet flesjes mee kunnen nemen meer te beroerd zijn om deze leeg weer mee naar huis te nemen. Het terug dringen van de plastic soep is geen klimaat hysterie maar bittere noodzaak.

 11. Seneca

  ik beschouw het als een uitstekende wet. jammer dat het bijna 2 jaar moet duren voordat deze wet in werking treedt.

 12. Flach

  Prima, ik heb er geen enkel bezwaar tegen. Ik erger mij te pletter aan al dat zwerfvuil. Plastic oorzaak van tienduizenden (zo niet meer) dieren die akelig aan hun eind komen, plastic tot op micro niveau in het water wat we allemaal nodig hebben.

  Prima zaak om zowel op de plastic flesjes als op de blikjes statiegeld te heffen. En omdat zij, met wat meer geld, de troep toch op straat gooien, een nieuw verdienmodel voor hen die begrijpen dat het geld soms gewoon op straat ligt 😉

 13. Marcel4x4

  Met de redenatie van afval op straat kun je op alles wel statiegeld gaan heffen. Ik zie nu voornamelijk mondkapjes liggen. Daar dus ook maar statiegeld op?

  Probleem is dat je een blikje helemaal niet meer af kunt sluiten. Dus na het leegdrinken van je blikje cola die terug doen in je tas geeft vlekken in je tas.
  Zelfs bij een bierflesje kun je het dopje er weer opduwen waardoor de kans op lekken minimaal is.

  Schaf al het statiegeld gewoon af. Linkse betutteling. Waarom alle burgers en ondernemers straffen omdat er mensen zijn die rotzooi op straat gooien (en dat zijn niet alleen blikjes)?

  Gewoon vee hogere boetes op het dumpen van afval. En daarnaast ook zorgen dat er genoeg afvalbakken zijn waar je je afval in kwijt kunt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.