Energiebedrijf pikt drammerige klimaatwetten niet: eist 1,4 miljard euro schadevergoeding van Nederlandse Staat

Energiebedrijf NWE sleept de Nederlandse Staat voor de rechter. Het bedrijf eist een schadevergoeding omdat de overheid energie opwekken door middel van steenkool wil verbieden. De duurzaamheidsregels vanuit de overheid worden niet altijd ondersteund door het bedrijfsleven. 

De plannen voor de grootschalige energietransitie valt niet bij ieder bedrijf in goede aarde. Het Duitse bedrijf NWE heeft een kolencentrale in Nederland, maar moet uiterlijk in 2030 haar deuren gaan sluiten wegens de ambities van Rob Jetten, Greenpeace en Frans Timmermans. Het bedrijf is woedend over het aanstaande verbod en eist van onze Staat een vergoeding.

Waar Urgenda via de rechter de noodzaak tot een klimaatplan kon opleggen probeert NWE ook via de rechter haar gelijk te krijgen. Allemaal leuk en aardig dat de Staat bedrijven gaat dwingen om mee te gaan in de groene transformatie, maar dan moeten ze wel betalen voor eventuele gemiste inkomsten.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is van mening, aldus Nu.nl, dat het bedrijf genoeg tijd heeft de centrale geschikt te maken voor andere brandstoffen. Het energiebedrijf denkt daar dus anders over.

Het is interessant om te zien dat een bedrijf nu via de rechter een schadevergoeding probeert te eisen. Er zullen namelijk veel meer bedrijven zijn die getroffen gaan worden door de energietransitie.

Als Europa in 2050 echt helemaal ‘klimaatneutraal’ wil zijn dan gaan nog veel meer sectoren flink op de schop. Maar niet ieder bedrijf of sector zal dit zonder slag of stoot omarmen. NWE gaat in ieder geval alvast verhaal halen. En driemaal raden wie de rekening van dit alles mag gaan betalen. Precies: u en ik – de belastingbetalers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Jack Flash

  Overal waar de groene lobby opduikt is er getouwtrek om geld.

  1. WayneGretzky99

   Overal waar extreem don linksch opduikt is gelijk een gebrek aan geld.

 2. Lefty

  Elke lobby gaat om geld. Maakt niet uit welke.

 3. Pieter48

  We worden geregeerd door onkundige klimaat waanzinnige regenten. Normaal nadenken lukt niet bij deze meestal linkse hysterische figuren. Let op de volgende blunders. Het drama van de biomassa.Om deze blunder terug te draaien gaat miljarden Euro’s kosten. De veroorzakers gaan gewoon verder met hun geknoei .Wie durft ze te stoppen. U kunt ze niet stoppen maar hooguit bijsturen als u gaat stemmen.

  1. Lefty

   Ik wil niemand stoppen en stemmen helpt niet. Zolang er steenkool gewonnen wordt zal er steenkool gebruikt worden. Tot de laatste gram. Maak je geen zorgen. Marktwerking noemen ze dat.

   1. Jack Flash

    Lefty@Tot bruinkool aan toe? Kijk eens naar Duitsland.
    Linkse paniek& hysterie leidt tot sluiting kerncentrales ivm japanse kernenergiegeschiedenis.
    Je reinste kapitaalvernietiging.
    Wie betaalt die onzin?

    1. Lefty

     Zolang er bruinkool in de grond zit wordt die eruit gehaald. Zolang er wind is maken mensen windmolens. Zolang er uranium in de grond zit worden er kerncentrales gebouwd. etc etc. Vrije markteconomie heet dat. Wie het hardst schreeuwt bereikt misschien het meest, dat is altijd zo geweest. Kapitaalvernietiging krijg je alleen als je je spaargeld in de kachel gooit. De belastingbetaler betaalt alles. Links en Rechts zijn totaal achterhaalde begrippen in de politiek. Ze houden mekaar lekker aan de gang en de stemmer vliegt erin. Veel succes ermee.

 4. Pieter48

  Toch een jammer dat als de hele Noordzee vol parkeren met windmolens en elk stukje gras vol leggen met zonnepanelen we toch noch steeds als backup de energie bedrijven nodig zullen hebben. Zelfs de regering kan nog de wind nog de zonneschijn besturen. Dus bij windstil en bewolkt weer zullen we toch energie nodig hebben. Door een paniek reactie zijn we gestopt met kernenergie verder te ontwikkelen. Als we daar weer mee verder gaan zijn we van de onzin molens verlost en word de horizon niet meer vervuild.

  1. Lefty

   Kernenergie komt terug; is eigenlijk nooit weggeweest. . Kolen en olie winning gaat door tot de laatste druppel, denk even aan de oorlogsindustrie. Windmolens en zonne-energie hebben ook voor en nadelen. De vraag is welke energiebron op termijn het meest effectief is. Bovendien staan al deze energiebronnnen niet los van mekaar. Sterker nog, in economisch opzicht werken ze perfect samen en hebben ze mekaar productie-technisch nodig. En iedere crypto-wappie heeft aandelen in alle sectoren. Zoiets hou je niet meer tegen. Bovendien heb ik nog nooit een linkse windmolen of rechtse kolencentrale gezien. Iedereen grijpt een baan in doet er niet toe wat wat voor sector omdat het gezin de hoeksteen van de samenleving is. Ha Ha.
   Het is totaal zinloos om je over zoiets op te winden over linkse of rechtse politiek. The show must go on.

 5. EvertB

  “Het Duitse bedrijf NWE heeft een kolencentrale in Nederland, maar moet uiterlijk in 2030 haar deuren gaan sluiten.”

  Het bedrijf heet RWE.

  Wikipedia:
  ‘In juni 2017 kondigde de directie van de centrale aan, dat in de volgende jaren het aandeel biomassa in de brandstof van de centrale stapsgewijze zal worden opgevoerd en dat van steenkool afgebouwd. Als de financiering rondkomt, kan de centrale over tien jaar volledig draaien op biomassa.’

  Kappen met deze biomassawaanzin.

 6. liefdevol rechts

  “eist 1,4 miljard euro schadevergoeding van Nederlandse Staat”
  Goed zo!! Miss dat dit helpt om te stoppen met die klimaat nonsens en zoniet moeten er nog meer ondernemingen schadevergoeding eisen.

  1. WayneGretzky99

   Enig idee wie dat gaat betalen als die energie aso in het gelijk gesteld gaat worden? Ga alvast je broekriem nog maar een gaatje strakker zetten.

   1. liefdevol rechts

    Dat is juist wat die klimaatwappies nodig hebben, mss dat ze dan ook wakker worden als ze ook zeer diep in de geldbeugel moeten tasten, mss dat ze dan ook eens tegen het klimaat demonstreren inplaats van voor.

 7. JFU

  Zolang al die millieu clubjes voldoende aanhang hebben blijft dit door etteren. In mijn naaste omgeving woont ook zulke freaken. Schreeuwen aan de zijlijn, maar zelf niet het goede voorbeeld geven. overbodige auto’s voor de deur terwijl er maar 1 echt nodig is, elke avond enorme rookwalmen van de openhaard, BBQ-en dat het een lust is, geen zonnepanelen enz..enz….en maar demonstreren en schreeuwen….!

 8. Adriaen van Bergen

  Shell heeft ook een mooi aftrekpostje van 22 miljard.
  Kunnen we ook met zijn allen ophoesten.

 9. Robin Hoed

  Als je Atlas Shrugged hebt gelezen weet je hoe je dit aanpakt.
  Jij als overheid denken dat jij het voor het zeggen hebt in mijn bedrijf?
  Dan sluit ik het per direct en voorgoed.

 10. usb3.0

  Nederland snijd zich zichzelf altijd in de vingers, de regering word volledig buitenspel gezet, het kost linksom of rechtsom de belastingbetaler klau-wen met geld..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.