Feest! Gedecimeerde woke splinterpartij PvdA bestaat 75 jaar: ‘We hebben zo veel bereikt!’

Vandaag bestaat de PvdA 75 jaar, maar zo vlak voor de verkiezingen valt er weinig te vieren. De partij kende in 2017 een ongekend verlies en weet sindsdien maar moeizaam op te krabbelen. Maar geen zorgen: de leuke baantjes blijven vooralsnog binnenstromen voor PvdA’ers. Dus… feest! Met een heuse video en Lilianne Ploumen. Het kan niet op!

De PvdA is opgericht in 1946, en sinds die tijd zijn er een heel scala aan sociaaldemocraten de revue gepasseerd. Van ‘vadertje’ Willem Drees die de fundamenten van de moderne zorgstaat ontwierp, tot aan premiers zoals Joop den Uyl en Wim Kok. Ploumen laat ze allemaal de revue passeren in haar verjaardagsvideo. Ze roemt de “grote successen van de sociaaldemocratie” en vinkt de AOW, de verzorgingsstaat en het homohuwelijk allemaal af.

Maar sinds de roemruchte tijd van bovengenoemde heren is de klad er goed ingekomen. De tijd dat de PvdA kon rekenen op verkiezingsuitslagen van rond de 40 zetels lijkt definitief tot het verleden te horen. En met de nieuwbakken PvdA-leider Lilianne Ploumen aan het roer mag de partij blij zijn als ze vijftien zetels kunnen binnenslepen. De sociaaldemocratische machtspartij van weleer zit in een diepe dip. Het oorspronkelijke PvdA-mandaat is al een tijdje weg bij de partij en sindsdien zet de beweging momenteel vol in op de identiteitspolitiek. Een doodlopende weg.

Met Ploumen aan het roer wordt een van de hoofdthema’s de loonkloof tussen mannen en vrouwen: “En zorgen dat mannen en vrouwen, 66 jaar na Corry Tendeloo, eindelijk gelijk loon krijgen.”

Ook op een tal van andere valse beloftes wordt flink ingezet. De grijsgedraaide plaat dat er sprake zou van loondiscriminatie in Nederland wordt weer van stal gehaald. Ook belooft de PvdA, net zoals onder Den Uyl, ons weer vele cadeautjes. Veel huizen, hoger minimumloon en beter onderwijs. Beloftes die we al jaren horen van de linkse partijen maar vooralsnog niet zijn geleverd. Dit terwijl de PvdA van 2012 tot 2016 zelf nog in een kabinet zat.

Het maken van loze toezeggingen zit de linkse rakkers echter in het bloed.

“Gewetenloze reclamejongens,” zoals Hans Wiegel in 1972 al zei is wel de perfecte benaming voor de valse en onhaalbare beloftes die de PvdA al decennia maakt.

Er zal tijdens dit jubileum dus bitter weinig te vieren zijn voor de partij, ook al pocht Ploumen in haar verjaardagsvideo dat de 75-jarige PvdA “pas net begonnen” is. Bij de aankomende verkiezingen mogen ze blij zijn met een middenmotersplekje. Dus “nog zoveel te doen.” Haha, ja. Vast!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Duckday

  ZE hebben mee geholpen dit mooie land naar de klote geholpen.Dank zei deze partij moet je een vertaalcomputer hebben en de NEDERLANDERS worden weg gezet als rasisten .
  De PVDA eigen belang eerst ike ike en de rest kan stikken als het hun zelf aan gaat komen ze in opstand maar ze pakken wel de bevolking

  1. Spaanse_K0K

   ZE hebben mee geholpen dit mooie land naar de klote geholpen.
   Dank zei deze partij moet je een vertaalcomputer hebben.

   U heeft duidelijk geen vertaalcomputer nodig gehad hebben gehad.

  2. NO8DO

   Dank zei deze partij

   Wat is er mis met het uitspreken van iemands dankbaarheid?

 2. Tedje Kruis

  Ze hebben dit land tot ongekende hoogten mede opgebouwd, de positie van de gewone man / vrouw verbetert.

  Die zelfde ondankbare honden die nu VVD stemmen of FvD/PVV omdat dat deel van het volk zich niet heeft kunnen verheffen/verbeteren.

  Die sukkels geven de schuld vangen kwetsbare positie nu aan buitenlanders.

 3. halo1

  De AOW is inderdaad een verdienste.. de verzorgingsstaat is al doorgeschoten.. het homo-huwelijk is=vind ik decadent.. dit zijn de drie ontwikkelingsfases van de PVDA in een notedop. Neem een vorbeeld aan Denemarken. Tip: ga een coalitie aan met de PVV: economisch links, cultureel rechts.

 4. NO8DO

  Laatste peiling:

  CDA 18 zetels
  D66 13 zetels
  PvdA 13 zetels
  Gedecimeerde splinterpartij FvD 5 zetels

  1. halo1

   Die komen wel weer terug op 10 schat ik.. gezien de anti-corona-stemming ..dus wees niet te blij.

   1. NO8DO

    U juicht FvD +5 en PVV-5 toe?
    Bij andere partijen ziet u weinig anti-corona aanhang

    1. halo1

     Nee hoor: 10 voor FVD, 20 voor Wilders zou al mooi zijn.. maar het is nog ver van de 51 %..de mensen laten zich moeilijk vermurwen…

 5. Edjan

  Ooit, in een ver verleden, was er een stel egoïstische liberalen die de arbeiders uitbuitten. Arbeiders moesten zich zowat dood werken, als ze ziek werden hadden ze pech gehad: zelfs kinderen werden de mijnen in gestuurd. De liberalen lieten zich in hun rijtuigen naar de club rijden om er sigaren te roken, cognac te drinken en het plebs uit te lachen.
  Geen wonder dat het socialisme tot bloei kwam.

  Rond 1965 had het socialisme al zijn materiële doelen bereikt. De arbeider mocht er op zijn 65ste mee stoppen en kreeg dan een uitkering. Hij mocht ook ziek worden en kreeg dan doorbetaald. Hij kreeg zelfs vakantie en omdat hij geld genoeg had voor een autootje, toog hij elk jaar naar de Costa Brava. Hij kon zich een TV en een fototoestel veroorloven. Zijn kinderen mochten nu ook naar de universiteit en er werden hele hordes linkse doctorandussen afgeleverd die het hele ambtelijke apparaat begonnen te bezetten.

  In de PvdA begon men zich zorgen te maken. Hoe moesten zij de arbeiders verleiden om nog op de PvdA te stemmen? Hij kon bijna net zo goed op de VVD gaan stemmen.
  Toen kwam Nieuw Links met de oplossing: niet meer de arbeider was het doelwit van de PvdA maar andere chronisch onderdrukte slachtoffers, te weten: vrouwen, negers en mohammedanen. De geschiedenis werd enigszins aangepast door de linkse doctorandi om die groepen echt zielig te maken en men ging aan de slag. De boze arbeiders keurde men geen blik meer waardig (die gingen later naar de SP).

  Den Uyl was het er maar half mee eens en Drees verliet de partij. Maar onverdroten ging de PvdA door op haar moreel steeds hogere route. Weinigen die haar nog volgen kunnen.

 6. Eppo123

  Socialisme heeft nooit gewerkt en zal ook nooit werken.

  1. halo1

   Onzin hoor.. de AOW is b.v. inderdaad een enorme verworvenheid.. maar het (socialisme) heeft de neiging uit de hand te lopen. Ik zeg altijd maar als 10 mensen gezamenlijk een huis bouwen en er wordt er 1 ziek. ..werken de andere 9 voor hem.. maar owee als er nog een 2e ziek wordt.. tja!!

 7. Drostemannetje

  PvdA, voormalige arbeiderspartij. Nu partij voor de diversiteit, inclusiviteit, rascisten, pro-islam, geschiedenisuitwissers, anti-Nederlandse tradities, asielzoekers, plofkraakknuffelaars, theedrinkers, ben ik nog iets vergeten? Wat een k*tpartij!

  1. Eppo123

   Ja ze kunnen de A beter veranderen in een U. De Partij van de Uitkeringen.

 8. Telex

  Dat veel bereiken is na Drees wel opgehouden, en Wiegel kan wel humoristisch doen tegen Den Uyl, maar de huidige regering (VVD) speelt ook voor Sinterklaas, en om ook met andere woorden van Wiegel te spreken “laat ons met de zwarte Piet zitten”

 9. Telex

  Oh ja het ging over Ploumen, a gossie toch daaraan kun je zien wat er van die club is overgebleven Bhrrr!

 10. liefdevol rechts

  “We hebben zo veel bereikt!’

  Wat hebben jullie dan bereikt???
  Een topsalaris om je zakken te vullen?

 11. Flach

  Leuk, het had vd Speld kunnen komen, afin toch nog even lachen. Dan heb je geen bord voor je kop maar een muur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.