PvdA75jaar

Feest! Gedecimeerde woke splinterpartij PvdA bestaat 75 jaar: 'We hebben zo veel bereikt!'

Geen categoriefeb 09 2021, 12:00
Vandaag bestaat de PvdA 75 jaar, maar zo vlak voor de verkiezingen valt er weinig te vieren. De partij kende in 2017 een ongekend verlies en weet sindsdien maar moeizaam op te krabbelen. Maar geen zorgen: de leuke baantjes blijven vooralsnog binnenstromen voor PvdA'ers. Dus... feest! Met een heuse video en Lilianne Ploumen. Het kan niet op!
https://twitter.com/PvdA/status/1359049395589832706?ref_src=twsrc%5Etfw
De PvdA is opgericht in 1946, en sinds die tijd zijn er een heel scala aan sociaaldemocraten de revue gepasseerd. Van 'vadertje' Willem Drees die de fundamenten van de moderne zorgstaat ontwierp, tot aan premiers zoals Joop den Uyl en Wim Kok. Ploumen laat ze allemaal de revue passeren in haar verjaardagsvideo. Ze roemt de "grote successen van de sociaaldemocratie" en vinkt de AOW, de verzorgingsstaat en het homohuwelijk allemaal af.
Maar sinds de roemruchte tijd van bovengenoemde heren is de klad er goed ingekomen. De tijd dat de PvdA kon rekenen op verkiezingsuitslagen van rond de 40 zetels lijkt definitief tot het verleden te horen. En met de nieuwbakken PvdA-leider Lilianne Ploumen aan het roer mag de partij blij zijn als ze vijftien zetels kunnen binnenslepen. De sociaaldemocratische machtspartij van weleer zit in een diepe dip. Het oorspronkelijke PvdA-mandaat is al een tijdje weg bij de partij en sindsdien zet de beweging momenteel vol in op de identiteitspolitiek. Een doodlopende weg.
Met Ploumen aan het roer wordt een van de hoofdthema's de loonkloof tussen mannen en vrouwen: "En zorgen dat mannen en vrouwen, 66 jaar na Corry Tendeloo, eindelijk gelijk loon krijgen."
Ook op een tal van andere valse beloftes wordt flink ingezet. De grijsgedraaide plaat dat er sprake zou van loondiscriminatie in Nederland wordt weer van stal gehaald. Ook belooft de PvdA, net zoals onder Den Uyl, ons weer vele cadeautjes. Veel huizen, hoger minimumloon en beter onderwijs. Beloftes die we al jaren horen van de linkse partijen maar vooralsnog niet zijn geleverd. Dit terwijl de PvdA van 2012 tot 2016 zelf nog in een kabinet zat.
Het maken van loze toezeggingen zit de linkse rakkers echter in het bloed. "Gewetenloze reclamejongens," zoals Hans Wiegel in 1972 al zei is wel de perfecte benaming voor de valse en onhaalbare beloftes die de PvdA al decennia maakt.
Er zal tijdens dit jubileum dus bitter weinig te vieren zijn voor de partij, ook al pocht Ploumen in haar verjaardagsvideo dat de 75-jarige PvdA "pas net begonnen" is. Bij de aankomende verkiezingen mogen ze blij zijn met een middenmotersplekje. Dus "nog zoveel te doen." Haha, ja. Vast!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten