Idioot! Staatsbosbeheer vernaggelt de bossen: verandert wandelpaden in stortplaatsen voor plastic bouwafval

De natuurliefhebbers van Staatsbosbeheer lijken niet altijd het beste over te hebben voor de Nederlandse natuur. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat Staatsbosbeheer plastic dumpt bij de aanleg van wandelpaden. Maar al dit kunststof is – verrassing! – natuurlijk helemaal niet goed voor onze bossen en velden. 

Het is natuurlijk te bizar voor woorden: Staatsbosbeheer die zelf in feite massaal plastic in de natuur achterlaat. Al een tijdje klagen Nederlandse wandelaars dat ze veel afvalresten vinden in de Nederlandse bossen. Hoe is dit nu mogelijk? De conclusie die KRO-NRCV-platform Pointer trok was dodelijk: Staatsbosbeheer veroorzaakt dit zélf. De ambtelijke organisatie werkt namelijk met een recyclingsgranulaat waar afval uit de bouw in zit.

Het resultaat? Mensen kunnen dus van alles tegenkomen op de Nederlandse wandelpaden. Van plastic tot betonresten maar dus ook elektriciteitsdraden. Volgens de wetgeving mag dit allemaal: er mag namelijk gewerkt worden met gerecyclede afvalstoffen, mits dit onder een bepaalde norm blijft. Maar die norm staat onder druk, want in de realiteit worden er alsnog ladingen met afval gevonden.

Maar is het niet hartstikke hypocriet van Staatsbosbeheer dat ze zelf plastic dumpen in de natuur? Zoals op de bovenstaande video pijnlijk duidelijk wordt gaat niet om een klein beetje afval. Nee, op een stukje van nog geen 100 meter vond men al een aardige zak aan vuilnis met afvalstoffen.

Staatsbosbeheer heeft natuurlijk direct gereageerd op de situatie en laat het volgende weten:

“We doen er alles aan om te voorkomen dat dit plastic daadwerkelijk in de natuur terecht komt. Hieronder leggen we uit hoe we dat doen. Met alvast een hand in eigen boezem: bij onze afspraken met aannemers mogen en zullen we er nog scherper op zijn.”

Veel mensen vonden het afval in de natuur, het lijkt er dus sterk op dat Staatsbosbeheer zelf heel nalatig is geweest in deze kwestie. Zogenaamd veel geven om de Nederlandse natuur maar ondertussen niet even grondig checken hoe het nu zit met de storting van plastic in wandelpaden. Een blunder van jewelste.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. EvertB

  Het is allemaal niet zo erg als Bart denkt.

  Hoe zit het met die zak plastic die Teun van de Keuken aan boswachter laat zien?

  Zoals uit de uitzending blijkt, is dat afval gevonden bij het Groene Schip in het Amsterdamse Havengebied. Ruim 10 jaar geleden heeft de ontwikkelaar van dat gebied menggranulaat gebruikt voor de aanleg van een 600m lange bouwweg en als fundering voor de bouwkeet. In 2019 was de bouwkeet niet meer nodig en is de fundering gebruikt voor een 100m lang verbindingspad. Maar het pad is nog niet klaar. Na afronding van de werkzaamheden, komt er nog een schonere laag betongranulaat overheen. Het pad is niet opengesteld en er staat een groot hek voor, dat helaas steeds opzij geschoven wordt door wandelaars. Staatsbosbeheer heeft het beheer over het gebied (en de paden) overgenomen. We hebben bij de overname geen onderzoek gedaan naar de twee paden, dat had wel moeten gebeuren. We gaan de twee paden op zeer korte termijn helemaal lostrekken en al het spul dat er niet hoort verwijderen.

  h*tps://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/nieuws/2021/02/reactie-op-pointer-granulaat

  1. Adrianzoon

   domme evertje krakeelt weer onzin. Staatsbosbeheer en provincie storten deze troep nu in de Marker wadden en in het land van maas en waal

   schandelijk

 2. Flach

  Ik dacht dat Staatsbosbeheer inmiddels wel rock-bottom had beriekt met hun falende organisatie. Maar dit ontstijgt mijn meest zwarte gedachten, dat dit mogelijk is en dat SBB hiervoor verantwoordelijk is, onvoorstelbaar. Dit zit ongeveer in de categorie olifanten schieten van het Wereldnatuurfonds, en de #Metoo schandalen bij Oxfam NOvib ed.
  Beroerder kan je niet bedenken. Van mij mogen ze per direct ontslagen worden zonder compensatie en per direct betrokken en verstandige mensen hun plaatsen in laten nemen. Die hele tussen en bovenlaag is verziekt. Bij de overheid en semi-overheid, ambtenaren, bij SBB enz. Het is verbijsterend. Ik ben sprakeloos. 🙁

 3. 56RdK

  En de mond vol hebben over Hongarije, Polen ….
  Ja, de ketel (Nederland) verwijt de pot…

  Of Nederland aantoonbaar corrupt en verziekt!! Op véle gebieden, dus niet alleen in de natuur!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.