Kijk! Van der Staaij (SGP) draait avondklokprutser Rutte de duimschroeven aan: 'Ik wil voor vanavond duidelijkheid!'

Kijk! Van der Staaij (SGP) draait avondklokprutser Rutte de duimschroeven aan: 'Ik wil voor vanavond duidelijkheid!'

Kees van der Staaij over de avondklok bij Ongehoord Nederland. Bron: Schermafdruk Ongehoord Nederland YouTube.

De Nederlandse Staat lijkt geen genoegen te nemen met het oordeel van de Haagse rechtbank. Ze gaan in hoger beroep tegen de uitspraak dat de avondklok niet rechtsgeldig zou zijn. Via een 'turbo spoedappèl' hoopt men ervoor te kunnen zorgen dat de avondklok in ieder geval vanavond nog geldig is. Hoe dan ook moet er vanavond duidelijkheid geboden worden, eist Kees van der Staaij (SGP).

De Nederlandse Staat heeft zich nog niet genoeg geblameerd en probeert in een hoger beroep alsnog de avondklok te kunnen verdedigen. Vandaag om 16.00 uur vindt het beroep plaats zo meldt het AD. Het kabinet hoopt hiermee te bereiken dat de avondklok vanavond nog in ieder geval geldig is.

Ondertussen neemt de onrust in Den Haag toe. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij, die vorige week het kabinet al wees op de onjuiste juridische basis van de avondklok, is van mening dat Nederland zo spoedig mogelijk duidelijkheid nodig heeft.

"Je had tijd genoeg om een gewone wet te kunnen maken, zo lees ik de uitspraak. Het kabinet is nu aan zet om hier op te reageren. Het is op dit moment een heel onduidelijke situatie."

Van der Staaij kaart hier een serieus probleem aan. Enerzijds horen we dat rechter de avondklok per direct van tafel veegt maar ondertussen probeert de Staat via een hoger beroep alsnog de avondklok te verlengen. Dit zorgt natuurlijk alleen maar voor onduidelijkheid en onrust. We hebben inderdaad voor vanavond helderheid nodig. De rechter heeft al gezegd dat de avondklok niet rechtsgeldig is en het is nu aan het kabinet om hun blunder toe te geven, niet om allerlei juridische spelletjes te spelen om de eigen zin door te drijven.

De avondklok was al vanaf het begin een omstreden maatregel. In andere landen was een duidelijk effect niet zichtbaar, en ondertussen was de weerstand in Nederland tegen deze maatregel bijzonder groot. Toch heeft de regering deze klok ingevoerd, met behulp van een wet die helemaal niet mocht worden gebruikt hiervoor.

Kortom: het wordt tijd dat het kabinet haar fout gaat erkennen. Laat de avondklok liggen op de mestvaalt der gesneuvelde kabinetsplannen en verschaf duidelijkheid. Lijkt me een heldere koers, toch?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties