Kijk! Van der Staaij (SGP) draait avondklokprutser Rutte de duimschroeven aan: ‘Ik wil voor vanavond duidelijkheid!’

De Nederlandse Staat lijkt geen genoegen te nemen met het oordeel van de Haagse rechtbank. Ze gaan in hoger beroep tegen de uitspraak dat de avondklok niet rechtsgeldig zou zijn. Via een ‘turbo spoedappèl’ hoopt men ervoor te kunnen zorgen dat de avondklok in ieder geval vanavond nog geldig is. Hoe dan ook moet er vanavond duidelijkheid geboden worden, eist Kees van der Staaij (SGP).

De Nederlandse Staat heeft zich nog niet genoeg geblameerd en probeert in een hoger beroep alsnog de avondklok te kunnen verdedigen. Vandaag om 16.00 uur vindt het beroep plaats zo meldt het AD. Het kabinet hoopt hiermee te bereiken dat de avondklok vanavond nog in ieder geval geldig is.

Ondertussen neemt de onrust in Den Haag toe. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij, die vorige week het kabinet al wees op de onjuiste juridische basis van de avondklok, is van mening dat Nederland zo spoedig mogelijk duidelijkheid nodig heeft.

“Je had tijd genoeg om een gewone wet te kunnen maken, zo lees ik de uitspraak. Het kabinet is nu aan zet om hier op te reageren. Het is op dit moment een heel onduidelijke situatie.”

Van der Staaij kaart hier een serieus probleem aan. Enerzijds horen we dat rechter de avondklok per direct van tafel veegt maar ondertussen probeert de Staat via een hoger beroep alsnog de avondklok te verlengen. Dit zorgt natuurlijk alleen maar voor onduidelijkheid en onrust. We hebben inderdaad voor vanavond helderheid nodig. De rechter heeft al gezegd dat de avondklok niet rechtsgeldig is en het is nu aan het kabinet om hun blunder toe te geven, niet om allerlei juridische spelletjes te spelen om de eigen zin door te drijven.

De avondklok was al vanaf het begin een omstreden maatregel. In andere landen was een duidelijk effect niet zichtbaar, en ondertussen was de weerstand in Nederland tegen deze maatregel bijzonder groot. Toch heeft de regering deze klok ingevoerd, met behulp van een wet die helemaal niet mocht worden gebruikt hiervoor.

Kortom: het wordt tijd dat het kabinet haar fout gaat erkennen. Laat de avondklok liggen op de mestvaalt der gesneuvelde kabinetsplannen en verschaf duidelijkheid. Lijkt me een heldere koers, toch?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Mireille

  Kees van der Staaij neemt het Coronavirus niet serieus. Net als een flink aandeel van zijn gelovigen. Dat zegt mij genoeg. Dwars en tegen de draad in.

  1. Cootje

   Als je de peilingen ziet heeft het mkb volledig vertrouwen in Rutte , dus hoeft er de komende maanden niets te veranderen ze zijn allemaal gelukkig en hun salaris valt in de brievenbus . Er gaat niemand failliet en niemand heeft pijn

  2. werikke

   dus als je tegen avondklok bent neem je Coronavirus niet serieus???? dat slaat natuurlijk nergens op

   1. WayneGretzky99

    Echt begaan ben je er dan ook niet mee.

 2. Aborifa

  Typisch Nederlands. Door juridisch geneuzel een effectieve maatregel torpederen.

  1. werikke

   jij vind dit een effectieve maatregel ??? er is juist gebleken dat het juist NIET effectief was maar omdat men al had besloten en geen gezichtsverlies wilde hebben heeft men het aangenomen.

   1. WayneGretzky99

    Welke onomstotelijke bewijsvoering heb je dan waar dat uit blijkt?

   2. Aborifa

    Het kabinet geeft aan 10% minder besmettingen.

    1. Adrianzoon

     waardoor kunnen de leugenaars niet aangeven !

     1. Emma Louise

      Het model dat door experts in Nederland in Coronatijd wordt gepraktiseerd is een zogeheten Swiss cheese model. Het wordt toegepast bij risicoânalyse en risicobeheer. Het wordt ook wel het cumulatief-effectmodel genoemd: de afzonderlijke effecten van afstand houden, handen met water en zeep (desinfecterende middelen) wassen, hoesten en niezen in de ellebogen, mondkapjes en lockdown zijn moeilijk exact te meten.

 3. Cootje

  Maar het kabinet heeft een uitstekende old boys netwerk tot zijn beschikking . En je kan nu al raden wat er wordt beslist want een democratie bestaat in sprookjes boeken maar niet in een land waar een Rutte doctrine heerst , waar de wodc wetenschappelijke teksten aanpast aan de believen van een bewindspersoon , en waar blunders onder de tafel worden geschoven of klein gehouden wegens repressie uitbarstingen wat gelijk staat aan een bananen republiek

  1. Edjan

   ++++++++++++

  2. werikke

   inderdaad. hoewel men weet dat deze maatregel niet werkt gaat men alle zeilen bijzetten om dit te verdedigen terwijl allang is gebleken dat deze maatregel voor de buhne was

  3. Niet L niet R

   Perfect verwoord!
   Rutte is een gladjanus van de bovenste plank!

 4. sonny

  Meerdere virus-specialisten hebben het meermaals verkondigd, vaccineer de meest kwetsbare groepen als éérst, in deze volgorde: ouderen, extra vatbaren en verzorgenden! Laat de achterlijke massa, zonder discipline elkaar maar onder de zoden helpen!
  Wie niet luistert moet maar voelen, avondklokken en lockdowns helpen sowieso niet!
  De plakzeikers organiseren toch wel hun feestjes en samenkomsten!

  1. gustav

   sonny/
   Onze overheid is zonder bestaansgrond structureel eigenwijs en onverantwoord bezig mbt 65+ers, enkel het Phizer vaccin wordt door de andere Europese landen aanbevolen en gegeven aan deze groep, vanwege minder bijwerkingen en betere bescherming, effectiviteit, maar onze halfwatt Nederlandse specialist “de Jong” wilt deze groep alsnog het vele malen GOEDKOPERE AstraZeneca verstrekken!
   Die vent is crimineel!

 5. EvertB

  Het is niet moeilijk om het op vele onderwerpen met deze rechtlijnige politicus-in-de-Heere oneens te zijn. Maar dat wij vóór 21:00 uur absolute duidelijkheid over wel of geen avondklok willen, daarover zijn we het eens.

 6. kees cup

  Interessant zeg, dat onze junta een gerechtelijke uitspraak zomaar in de kattenbak kan kwakken.

  Een suggestie: met terugwerkende kracht, voor de “urgenda” uitspraak van een paar jaar geleden, ook maar in de kattenbak ?

  Of die onzalige stikstof wet ?
  Of het floegteliengen verdrag, wat het nederlanse volk ook alleen maar ellende brengt.

 7. Yoyo

  Kees van der Staat die president!
  Dat zal ze leren!!😄

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.