Laf! Openbaar Ministerie vervolgt “F*ck VOC”-bekladders van Indische monumenten niet: ‘Gekunsteld en wrang!’

Het Openbaar Ministerie (OM) wil niemand vervolgen voor het vernielen van Indische monumenten in de zomer van 2020. “Onbegrijpelijk” vindt Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN). Hij heeft inmiddels een artikel 12-procedure aangekondigd om het OM alsnog te dwingen te vervolgen.

Het draait allemaal om twee vernielingen en een daaropvolgende digitale oproep van de Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP) om (nog meer) Indische oorlogsmonumenten te vernielen. De vernielingen en oproep waren bovendien vergezeld met teksten waarmee de Bersiap werd vergoelijkt. De oproep bestond verder uit een afbeelding van een zoekactie in de database van het Comité 4 en 5 mei, waarbij de term “Indië” was ingevuld, en de kreet “268 monuments to go”.

Waarschuwingen van FIN over een op handen zijnde bekladding van het Indisch Monument in Den Haag konden niet voorkomen dat AMP ook dit iconische monument daags voor de Nationale Indië-herdenking met beledigende en racistische leuzen wist te bekladden. De ontheiliging zorgde voor een golf van verontwaardiging binnen Indisch Nederland en de roep het monument permanent te beveiligen.

Toch ziet justitie geen grond voor vervolging. Volgens het OM vormen de vernielingen en de oproep om andere Indische monumenten te vernielen geen strafbare groepsbelediging of aanzetten tot geweld (tegen goederen) van Indische Nederlanders. De oproep zou volgens de Officier van Justitie (OvJ) weliswaar als strafbare opruiing kunnen worden gekwalificeerd, maar “gelet op de capaciteit en de gestelde prioriteiten kies ik ervoor om de mogelijke opruiing niet op te (laten) pakken”. De vernielingen veranderen die beslissing niet, want “van de daders ontbreekt elk spoor”.

Moll noemt de beslissing “gekunsteld en wrang”. “Het OM wil blijkbaar niet-vervolgen, maar dat laat onverlet dat dit soort aanvallen op onze gemeenschap niet zonder strafrechtelijke consequenties mogen blijven. Daarom zal ik het Hof vragen om de daders alsnog te vervolgen”.

* FIN heeft het OM om een reactie gevraagd, maar die willen niet reageren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Nostradamus

  Antifa wordt beschermd door de antifa van het OM.

 2. PankyPancake

  “Het OM wil blijkbaar niet-vervolgen, maar dat laat onverlet dat dit soort aanvallen op onze gemeenschap niet zonder strafrechtelijke consequenties mogen blijven. Daarom zal ik het Hof vragen om de daders alsnog te vervolgen”

  Dit laat zien dat het OM haar eigen geschiedenis verloochend, bang om de VOC te verdedigen omdat Nederland onder een vergrootglas ligt. Vergeet niet dat het Nederland wat we nu hebben is gekomen dóór de VOC. En ik ben er trots op!

 3. Drollevanger

  Ik ben erg trots als Nederlander, over de heldhaftige daden die vroegere Nederlanders wereldwijd hebben gepresteerd.
  Als ik dan lees in oude logboeken hoe die Nederlanders, vaak nog overtuigd van het bestaan van een enorme waterval die aan de rand van de wereld gelegen, hun schepen in het verderf kon storten, nadat men eerst het land van draken, eenogige mensen en reuzen was gepasseerd. Toch die enorme gevaren durfden trotseren.
  Ik kan me wel indenken dat personen afkomstig uit delen van de wereldbol, waar men nooit trots op dergelijke heldendaden door voorouders bedreven kan zijn, jaloers wordt op volken als het onze, die wel met trots kunnen terugkijken op de dappere daden en verrichtingen door onze voorouders begaan.
  Ik denk dus met trots aan de helden Houtman en le Maire, Willem Barensz, of Michiel de Ruiter.
  Wie van dat vernielzuchtige Tuig, kan net als ik en de echte Nederlanders, terugkijken op dat soort illustere voorouders.
  Er was vroeger een liedje waarvan de laatste regel luide. “Loopt Jan Salie op zijn muilen, Jan Courage kiest het want”.
  Ik denk dat wij tegenwoordig met een grote Jan Salie club zijn blijven zitten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.