Lockdownliefhebber Rutte gaat avondklok zo snel mogelijk weer invoeren: ‘Geen seconde getwijfeld!’

De demissionaire premier Rutte en minister Grapperhaus reageerden vanmiddag via een persconferentie op de avondklok-uitspraak van de rechter vanochtend. Beiden blijven pal achter de maatregel staan en zeggen er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat die van kracht blijft. Rutte zei zelfs: “Hou je aan die avondklok, zelfs als deze juridisch niet afdwingbaar blijkt.”

Zowel Rutte als Grapperhaus zijn er heilig van overtuigd dat het invoeren van de avondklokmaatregel een goede keuze is geweest, zo rapporteert de NOS. Deze verstrekkende coronamaatregel moet ook vooral van kracht blijven. Ook dáár hebben ze vertrouwen in, wat dus betekent dat ze er volledig vanuit gaan dat het hoger beroep in het voordeel van de Nederlandse Staat uit zal vallen:

“We zijn nog steeds erg bezorgd over de Engelse variant, de avondklok is juist ingevoerd om voor te zijn dat door deze variant het aantal besmettingen weer omhoog gaat. We hebben die avondklok echt nodig”, aldus Rutte.

“Geen seconde getwijfeld om de avondklok te schrappen”, is wat premier Rutte zei in reactie op het nieuws over de rechterlijke uitspraak. Opvallend, want de proportionaliteit van deze maatregel is totaal niet aangetoond. Er is namelijk op geen enkele manier vastgesteld dat deze maatregel verantwoordelijk is voor een noemenswaardig effect. Met andere woorden: een daling (áls die er al is) zou net zo goed kunnen komen door de lockdown of de anderhalve meter afstand. Of zelfs het weer.

De enige onderbouwing die Rutte voor de avondklok geeft is gebaseerd op rekenmodellen van het RIVM en het OMT, en daarmee komt de aap uit de mouw: deze maatregel is dus puur gebaseerd op een verwachte effectiviteit op basis van een papieren werkelijkheid.

Maar dat betekent niet dat de premier en zijn volgelingen zich nu bij de gerechtelijke uitspraak neerleggen. Oh nee, zeker niet: het kabinet gaat nu proberen om de avondklok er echt keihard door te drukken, via het Gerechtshof of anderszijds. Ze vechten de rechterlijke uitspraak aan, waarvan ze hopen dat dit voldoende zal zijn.

Én ze proberen nog snel een nieuwe spoedwet in elkaar te flansen, die het alsnog sowieso mogelijk maakt om de avondklok in stand te houden. Als beide tactieken niet werken, dan zoeken ze waarschijnlijk naar een andere manier en blijven ze ondertussen hameren op het advies om de illegale maatregel alsnog na te leven.

En zo rommelen we verder, van de ene maatregel naar de volgende. Inmiddels alweer twee maanden in een lockdown, en een jaar in een pandemie. Fijn!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Stanly2000

  Inderdaad, zo rommelen we maar verder!
  De rechtbank is gewraakt, wachten op de volgende stap.

 2. Seneca

  Wout schrijft: ‘ze proberen nog snel een nieuwe spoedwet in elkaar te flansen’. dat kan niet. dit kabinet is demissionair en kan derhalve geen wetten maken en aan 2e en 1e K voorleggen. het zijn net twee kleine jongetjes die door een derde (de rechter) verslagen zijn tijdens de wedstrijd: wie kan verst piesen…

  1. werikke

   precies ten koste van alles de wet proberen aan te passen om maar geen gezichtsverlies te lijden. Dictator Rutte gaat net zo lang door totdat ik hoop dat mensen hem door hebben . Deze avondklok heeft geen resultaat gehad maar toch doorduwen . belachelijk

 3. Beukman

  Als de avondklok inderdaad 10 procent minder besmettingen oplevert, is het nogal wiedes dat Rutte hem wil laten doorgaan. Waarschijnlijk zullen de verpleegkundigen die zich nu de benen uit het lijf rennen dat ook vinden.

  1. werikke

   onzin het levert geen 10 % minder besmettingen op. En dat ziekenhuizen vol liggen is ook al een sprookje besmettingen ja ic’s vol nee. Het kinderlijk gedram van deze regering is echt belachelijk . vooral niet schaatsen want ziekenhuis ligt vol en stoppen met leven dat scheelt ook ziekenhuis opnames.

   1. Beukman

    Het scheelt volgens Rutte 10 procent besmettingen. De verpleegkundigen rennen zich de benen uit het lijf, en het ijs is verdwenen.

    Misschien is het een optie als degenen die zich niet aan de avondklok houden en vervolgens corona oplopen, geen recht hebben op behandeling?

    1. WayneGretzky99

     Voor het eerst ben ik het met je eens.

     1. Beukman

      Daar moet op gedronken worden!

    2. Stanly2000

     Beukman,
     Volgens het RIVM scheelt het inderdaad 10%, maar er wordt wel bij gezegd dat dit is in combinatie van de maatregel van één bezoeker per huishouden. De winst van de avondklok staat dus niet onomstotelijk vast.

     1. Beukman

      Het is nu inderdaad aan de regering om aan te tonen dat de winst door de avondklok substantieel is; eens.

     2. WayneGretzky99

      Beukman 24 minuten geleden
      Het is nu inderdaad aan de regering om aan te tonen dat de winst door de avondklok substantieel is; eens.
      Is nooit goed te kwantificeren.

    3. liefdevol rechts

     Beukman, je wordt in je kont geneukt en je wordt het niet eens gewaar.
     Ik ga hier niet zeggen wat ik je toe wens, maar je mag aannemen dat dit hetzelfde is dat jij ons toewenst

     1. Beukman

      Ik ga hier niet zeggen wat ik je toe wens, maar je mag aannemen dat dit hetzelfde is dat jij ons toewenst

      Dat is goed om te horen, Rechts.

    4. werikke

     dus iedereen die blijft sporten en gebroken enkel op loopt is eigen schuld en moet niet worden geholpen net als iedereen met hart en vaat ziektes of toch gaat auto rijden want is opzoeken van gevaar. slaat dus nergens op

     1. Beukman

      Stoppen met leven, werrike, dat scheelt ook ziekenhuis opnames.

     2. WayneGretzky99

      Operaties van mensen worden al doorgeschoven vanwege die mongolen die zonodig onbeschermd moeten feesten e.d.

     3. usb3.0

      beukho*r is een echte curlingpappa

    5. WayneGretzky99

     Daar moet op gedronken worden!
     Plop! Proost.

    6. Adrianzoon

     de rechter zegt “hoe kan je nou stellen dat de avondklok 10% van de besmettingen voorkomt terwijl je vier maatregelen tegelijk invoert “?

     beukhol heeft de uitspraak weer niet gelezen het domme adept

     1. Beukman

      1 nick is meer dan genoeg, Coentje.
      En probeer het eens zonder structureel gescheld.

     2. Adrianzoon

      probeer het eens op inhoud beukhol

     3. usb3.0

      “En probeer het eens zonder structureel gescheld.”

      Zegt beukho*r de structureel tegendraadse reaguurder

     4. Adrianzoon

      je bedoelt de man die met het K – woord begint te gooien uit radeloosheid op zijn aperte onzin USB ? lijkt wel een marokkaan met hele lange tenen.

      De stakker zet je met 2 zinnen uit positie met zijn goedkope gekopieerde reacties. Een uitspraak van een rechter lezen kunnen ze niet eens het domme cock-tail trio.

    7. Seneca

     @beuk
     Rutte zegt wel eens meer iets. November 2020 zei hij: ‘als het aantal patiënten op de IC onder de 700 wordt, dan gaat de horeca open’. het aantal patiënten op de IC schommelt rond de 500. Is de horeca open? De vraag stellen is haar beantwoorden. Wat is trouwens dat gezeur over besmettingen? Hoe meer besmettingen des te beter. Iets met groepsimmuniteit…

    8. ikweetwatikwil

     Misschien is het een optie als degenen die zich niet aan de avondklok houden en vervolgens corona oplopen, geen recht hebben op behandeling?

     Dat zegt genoeg over Beukman.

    9. usb3.0

     “Misschien is het een optie als degenen die zich niet aan de avondklok houden en vervolgens corona oplopen, geen recht hebben op behandeling?”

     Diegene die zich niet houden aan de achterlijke avondklok, geen corona oplopen, belonen!…
     Iedereen heeft recht op behandeling immers iedereen betaald voor zijn zorg of ben jij het type die een kankerpatiënt dood laat gaan…

  2. driewerf

   Die rennen samen met de kok en directeuren en admin medewerkers het hardst van allemaal voor de de vaccins die niet voor dat gajes bedoelt is walgelijk volk .

  3. RvdBe

   Beukman blijft een rotsvast vertrouwen hebben in de machthebbers, het is wel aandoenlijk, alsof je een kind zegt dat Sinterklaas niet bestaat en ze er toch in blijven geloven.

   1. Beukman

    Onzin.
    Probeer het eens inhoudelijk, R.

    1. Adrianzoon

     zoals de rechter stelt , bij invoering van meerdere maatregelen tegelijk is het effect van de avondklok niet meetbaar

     makkelijker kunnen we het niet maken wel leuker , weg met de corona waanzin

    2. werikke

     precies wat RvdBe zegt is n.m erg inhoudelijk maar kan zijn dat je niet snapt. Daarom houden we het niveau laag zodat jij kan begrijpen

   2. Yoyo

    Exact.

  4. Vrijedenkert

   Volgens de rechter is het helemaal niet duidelijk wat de avondklok oplevert in combinatie met de andere maatregelen dus wat Pinokkio beweert gaat de rechter niet in mee!

   Als links-gespuis die avondklok zo geweldig vinden dan vooral zichzelf opsluiten maar laat anderen die gewoon willen leven met rust.

  5. usb3.0

   beukho*r vindt dat de rechterlijke macht moet worden ontheven en dat leugenclown rutte buiten deze macht om mag werken…

 4. RvdBe

  Wat houd dat demissionair eigenlijk nog in?
  Dit lijkt meer op een staatsgreep, de rechter die nu niet op de eisen van de glibberaal in gaat kan wat anders dan covid vaccin in z’n spuitje verwachten,

  1. Aborifa

   Dat er nog enkel verstandelijk begaafden dit gekkenhuis runnen. Wees daar blij om.

  2. Edjan

   Inderdaad begint het trekjes van een staatsgreep te krijgen.

  3. Vrijedenkert

   Inderdaad een staatsgreep, een verregaande maatregel zoals avondklok verlengen zonder debat en instemming van Eerste en Tweede kamer is idioot en volslagen krankzinnig!

 5. Adrianzoon

  uiteraard , dictator rutte heeft overal schijt aan. rutte wil de geschiedenisboeken in als willie wortel tegen de griep virussen waar 98,5% van de mensen geen enkele last van hebben

 6. Edjan

  En het RIVM, een en al gedienstigheid, levert onmiddellijk: “snelheid waarmee coronavirus zich verspreidt, neemt toe”.

  Komt dat even goed uit. Iedereen weer doodsbang (zoals het hoort) en de avondklok gehoorzaam opvolgend ook al heeft de rechter er een streep door gezet.

 7. Winfrida

  Wat mankeert Mark Rutte toch? Hij is zichzelf niet meer.

  1. Jack Flash

   Hij staat onder druk Winfrida.
   Agenda 2030.

   1. Winfrida

    @Jack Flash

    Dus eigenlijk heeft Rutte niets meer te vertellen. Hij luistert en naar het RIVM en naar Agenda 2030.

 8. Meriadoc Brandebok

  Het Gerechtshof is door Willem Engerd en zijn bende direct gewraakt. Het kabinet staat voor joker. Wat een clusterflok allemaal weer.

  1. Edjan

   Ach Meriadoc, huil maar niet. Morgen zal het gezag wel weer zijn zin hebben gekregen en moet het grauw weer gehoorzaam binnen lijven. Dan lach je weer.

 9. liefdevol rechts

  Rutte weet maar al te goed dat hij de volgende verkiezingen op zijn buik kan schrijven, dus gaat hij helemaal los als een losgeslagen gek met gewoon wraak intenties op het gewone volk.

 10. Jack Flash

  De vuile kop van rutte spreekt boekdelen.
  Hij is op zijn pik getrapt.

 11. RCS

  Mijn stem gaat steeds meer richting FVD. De angst- en paniekzaaierij en de daarop gebaseerde maatregelen hebben onze samenleving al genoeg beschadigd.

 12. Neko-

  Rutte is er heilig van overtuigd…

  Hmm… had ie niet net zoiets ‘in het diepst van zijn vezels’ over die ineens verschenen dividend belasting?

 13. usb3.0

  Sja en dan hoor je de mensen natuurlijk niet over, “dat als de rechter het zegt”, hè want ja het is leugenclown rutte

 14. Yoyo

  Ik ben voor een hele lange lockdown.
  Al dan niet door de rechter of linker goedgekeurd.
  Van Mark Rutte.
  Ga iets anders doen in een ver land.
  Ik ben je gestumper meer dan zat.

 15. A-BBa

  Het kabinet wint deze zitting toch. Eén grote schijnvertoning deze zitting.

  1. Vrijedenkert

   Inderdaad schijnvertoning!

   Als persoon of bedrijf is het onmogelijk om op deze korte termijn het hof bijeen te roepen na een onwelvallige uitspraak van de rechter.

   Nu het addergebroed uit slangenkuil Binnenhof door de rechter wordt teruggefloten is er direct een bijeenkomst mogelijk om zaken terug proberen te draaien…

 16. Vrijedenkert

  NOS staatszender gisteren.
  Daling houd aan:
  h**ps://nos.nl/artikel/2368835-2875-nieuwe-besmettingen-daling-houdt-aan.html

  Nu avondklok afgeschaft door rechter…

  Nu plotseling op huichelachtige staats en propagandazender/NOS journaal van 20:00:

  Aantal besmettingen deze week gelijk gebleven en aantal patienten in ziekenhuis licht toegenomen…

  Regering kan/mag avondklok niet handhaven en men slingert even aan knop van staatszender en besmettingen plotseling gelijk gebleven!

  1. usb3.0

   Ja en niet te vergeten omdat het zo koud was is er minder getest en zij gaan ervan uit dat de “besmettingen” toenemen, lekker negatief..

   1. Vrijedenkert

    Corona-crisis en handelen onze overheid/regering:

    Afgelopen 10 jaar IC-bedden massaal wegbezuinigd.
    Vanaf begin geen beschermingsmiddelen beschikbaar.
    Testbeleid vanaf begin drama.
    Vaccinatiebeleid vanaf begin drama.
    Alle genomen Corona-maatregelen steeds te laat dus drama.
    Avondklok juridisch drama.

    Dit kabinet is al afgetreden maar nog beter is dat het gespuis taken per direct neerlegd en ophoepelt, ik heb totaal geen vertrouwen meer in zittend gespuis!

    Nieuwe met spoed opgetrommelde politiek-correcte D666-rechters draaien besluit vorige uitspraak per direct terug.

    Nederland is vanaf nu niet meer een rechtsstaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.