NOS Teletekst vergoelijkt terreur: brute ISIS-genocide op jezidi’s was slechts “hard optreden”

De NOS heeft weer eens een volstrekte flater geslagen: ISIS heeft enkele jaren geleden gepoogd om de yazidi’s ‒ een religieuze minderheid in Syrië ‒ uit te roeien door massamoord en verkrachting. Enig idee hoe de Staatsomroep dat noemt? Nou, gewoon simpelweg “hard optreden.” Niks geen volkerenmoord of uitroeiing, gewoon ‘optreden’. Bah!

Tegenwoordig hebben we het er met regelmaat over dat de politie hard optreedt tegen deze of gene. Die term gebruiken we zeker in verband met het politieoptreden bij anti-lockdowndemonstraties. Maar bij NOS Teletekst bewaren ze “hard optreden tegen” voor het plegen van genocide. Nee, dat is geen grap. Het staat er echt.

“In Irak zijn voor het eerst jezidi’s begraven met een mas[s]ale begrafenis,” aldus Teletekst. Het ging om 104 personen die in 2014 bij de opmars van Islamitische Staat werden vermoord. IS trad hard op tegen de religieuze minderheid: mannen werden gedood, meisjes en vrouwen tot seksslaaf gemaakt en jongens kindsoldaat. Vele tienduizenden sloegen op de vlucht.”

De reacties op dit bericht van NOS Teletekst zijn niet mals. “Genocide plegen, vrouwen tot slaaf maken en serieel verkrachten, kinderen martelen en vermoorden, een heel cultuur-volk proberen uit te roeien = ‘IS trad hard op’,” aldus Telegraaf-journalist Wierd Duk.

Voormalig DDS-redacteur Paul van der Bas vindt dat NOS Teletekst hier een enorme fout heeft gemaakt. “De SS ‘trad hard op’ tegen Joden,” schrijft hij. “Zie je hoe raar dat staat? Wat een blunder om een genocide als ‘hard optreden’ te beschrijven.”

Ook Monique de Vos-Verwaijen, VVD-raadslid in Alphen aan den Rijn, vindt het een volstrekt ongepaste woordkeuze. “Serieus? ‘Trad hard op?’ Dat doet de politie tegen relschoppers of zo. We hebben het hier over systematische genocide op een volk. Zie ook ‘Het vergeten volk’-boek van Brenda Stoter.”

“Doe durven jullie,” voegt rechtse twitteraar Sytse de Jong daar terecht aan toe.

De bekende twitteraar @RealShowStopper denkt daar net zo over. “IS trad hard op… Wie verzint dit soort teksten?! Het was GENOCIDE,” schrijft hij.

Een Twitteraar genaamd Riann denkt dat het aan “de stagiair van dienst” ligt: “Manmanman.”

En Chadin Art heeft even in het woordenboek gekeken en de betekenis van “hard optreden” opgezocht. Gewoon voor de zekerheid, zeg maar. “Teenkrommend beschamend,” laat zij weten. Want ja, die betekenis is, aldus Chadin, “ingrijpen, handelen om een probleem te voorkomen of op te lossen.” “Walgelijk om het zo te verwoorden, Teletekst.”

Volgens Frank Wijn is het niet de eerste keer dat de NOS zulke beschamende taal gebruikt met betrekking tot jezidi’s: “Yezidi-vrouwen die door IS verkracht zijn, ‘ongewenst zwanger’ noemen,” stelt hij. “Ook NOS.”

Beste Teletekst, wat de Jezidi’s in Irak is overkomen was onderdeel van een zorgvuldig geplande genocide. Noem het ook zo,” laat de officiële Twitter-account van het boek Het vergeten volk, dat over deze materie gaat, tenslotte weten. 

Doe jezelf een plezier en abonneer je gratis en voor niets op op mijn Telegram-kanaal. Oh, en volg de MeWe-pagina (een fantastisch alternatief voor Facebook) van De Dagelijkse Standaard voor het laatste nieuws. 

En zo gaat het nog even door. Als je op Twitter op de term “trad hard op” zoekt zie je tweet na tweet waarin er de vloer wordt aangeveegd met het totaal wereldvreemde Teletekst.

Als NOS Teletekst iets van schaamtegevoel heeft moet er nu een excuusbrief komen, aan alle nabestaanden van de afschuwelijke genocide op de yezidi’s ‒ waarvan een deel ook in Nederland woont en óók naar Teletekst kijkt. Want dit kan zo écht niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Linksbuster

  De npo trapt liever niet op bevroren isis teentjes…er mocht er eens eentje het plan opvatten hilversum met een bezoekje te verblijden…(iets wat ik persoonlijk zou toejuichen!).

 2. Edjan

  Mohammedanen zijn altijd slachtoffer en de dader is altijd de blanke man.

  Dat zagen we al lang geleden in voormalig Yougoslavië: avond aan avond werden de arme mohammedanen op ons “onpartijdige” journaal als slachtoffers gepresenteerd, net zo lang tot ze ons zo gek kregen om tegen de Serviërs te gaan vechten.
  Aansluitend was het de zielige UCK van Kosovo die gesteund moest worden (totdat bleek dat ze handelden in de organen die ze uit hun krijgsgevangenen sneden).
  Later werden het de Rohingya van Myanmar die we moesten steunen en nu weer de Oeigoeren in China.

  Het is dus begrijpelijk dat isis feitelijk het slachtoffer is van die Jezidis die vast iets heel ergs hebben gedaan!

  1. Edjan

   En dan ben ik nog de palestijnen vergeten, de grootste slachtoffers aller tijden, de “nieuwe joden”.

   1. Linksbuster

    De “nieuwe Joden” waren toch de marokkanen..Edjan???

    1. Edjan

     Linksbuster, volgens mij strooit links nogal kwistig met die kreet. Ik dacht dat ze alle mohammedanen de “nieuwe joden” noemden, maar ik kan het mis hebben …

 3. Pffff

  Dit slaat echt alles! Hoe kun je, schaam je kapot! Die mensen zijn juist het slachtoffer die moet je bescherming bieden. En niet terroristen vrij laten en asiel geven en het walgelijke van alles is nog ze vinden het zo zielig allemaal. Blijkbaar niet ze krijgen een helpende hand. En de slachtoffers een trap na kick theme when they are down

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.