eerdmans j

Peilingen! Incapabele VVD gaat hard onderuit: -4 zetels, JA21 (+2) en FVD (+1) schieten omhoog

Geen categoriefeb 19 2021, 14:00
Er is een flinke verschuiving gaande in de peilingen van I&O Research. Bijna alle coalitiepartijen staan op verlies. De VVD daalt het sterkst met vier zetels verlies. Ook de ChristenUnie krijgt een forse tik mee en daalt twee zetels. Het CDA verliest er ook één.De enige coalitiepartij die het wel iets van oké doet is D66. Ondertussen stijgen Forum voor Democratie en JA21 juist.
Het volledige overzicht:
Het meest opvallende is dus de daling bij de coalitiepartijen, op D66 na. De non-stop media-optredens van Sigrid Kaag beginnen hun vruchten af te werpen, want die partij is nu met twee zetels gestegen: van 12 naar 14 zetels. Jawel, 'premier Kaag' komt steeds dichterbij! Ahem.
Op de linkerflank blijft het relatief stabiel. GroenLinks stijgt een zetel en de SP daalt licht, terwijl de PvdA gelijk blijft op 13. Het is ongelooflijk, eigenlijk. Elke keer dat ik de peilingen van de PvdA zie verbaas ik me er weer over. Nog maar een paar jaar geleden was dit één van de grootste partijen van het land. Een traditioneel grote partij zelfs. Nu is er écht niets meer van over, en wie de club ook leidt, beter wordt het niet.
Ondertussen weet de De PVV opvallend genoeg niet te profiteren van het zetelverlies van de coalitiepartijen (VVD, CDA en ChristenUnie). De verloren zetels van het partijkartel gaan dus elders naartoe.
JA21 profiteert veruit het meest en schiet van 1 naar 3 zetels. FVD doet het ook goed, en gaat van 3 naar 4 zetels in deze peiling. Dan is er nog nieuwkomer Volt. De linkse eurofielen (nog erger dan D66!) verschijnen ook op het podium met één zetel. Hoe ze dat doen begrijpt helemaal niemand, maar misschien dat er toch een paar verloren zielen zijn in ons land die vinden dat de eurofilie van D66 en GroenLinks niet ver genoeg gaan. Schokkend, eigenlijk.
Hoe dan ook lijkt het er langzamerhand op dat Nederland zich begint af te keren van de traditionele grote partijen. Links profiteert daar met uitzondering van Volt en D66 niet van. Nee, er lijkt juist een voorkeur te ontstaan voor een 'nieuw' geluid. Eentje dat duidelijk rechts van het midden is - maar nadrukkelijk géén VVD.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten