RIVM staat grandioos voor paal: veel minder besmettingen met ‘Britse variant’, coronabeleid was onnodig streng

Het kabinet zegt nu al weken dat de avondklok gehandhaafd moet worden, omdat de nieuwe Britse variant van het coronavirus flink om zich heen aan het slaan is. Jawel, het aandeel van die mutatie zou razendsnel toenemen! Er komt daardoor een enorme derde golf aan! De samenleving moet op slot! Niemand ’s avonds de deur uit!  Maar wat blijkt? Het valt eigenlijk allemaal nogal mee. Nogal een ‘lol, oeps’, ja.

Uit steekproeven van he RIVM blijkt momenteel dat de Britse, besmettelijkere variant van Covid-19 veel minder voorkomt in Nederland dan tot dusverre steeds werd aangenomen. Deze dataverzamelingen hebben het RIVM zelf gedwongen om de voorspellingen over de verspreiding van de mutatie bij te stellen. Naar beneden dus, en behoorlijk flink ook.

Het Algemeen Dagblad legt uit:

Op 2 februari zei premier Rutte dat de Britse mutatie op dat moment goed was voor ‘twee derde van alle besmettingen in Nederland’.
Een week later, op 9 februari, kwam het RIVM met een iets voorzichtigere inschatting. Volgens de rijksdienst was van alle mensen die op 2 februari hun eerste ziektedag beleefde 53,7 procent besmet met de Britse variant. In berekeningen die afgelopen dinsdag gepubliceerd zijn, is die schatting verder bijgesteld: nu denkt het RIVM dat dat op 2 februari nog maar voor 47,6 procent van de besmette Nederlanders gold.

Het wordt dus steeds bijgesteld ‒ en steeds weer in dezelfde richting. Namelijk naar beneden. Maar in de tussentijd worden die schattingen wel steeds gebruikt om draconische maatregelen te verdedigen, zoals de avondklok, sluitingen van scholen en zelfs de faillisementen van hele bedrijfstakken.

Zelfs het AD valt daarover: “Tweederde of minder dan de helft: het is nogal een verschil. Anders gesteld: de Britse variant rukt in de praktijk minder hard op dan het kabinet ons voorspiegelde. Het waren juist die eerdere voorspellingen die mede tot een verlenging van de strenge lockdown leidden,” schrijft de krant.

Goh. Ja. Dat is nogal een verschil en ja, dat is inderdaad belangrijk omdat die eerdere voorspellingen gebruikt werden om de coronadictatuur te verdedigen.

Chantal Reusken, topexpert virologie bij het RIVM, geeft óók toe tegen het AD dat er geen sprake is van een toename, maar van een afvlakking. “De meest recente cijfers zijn dus nog voorlopig, maar het is nauwelijks nog een stijging te noemen, inderdaad. We zoeken op dit moment uit hoe dat kan. Stokt het aantal besmettingen met de Britse variant echt, of is er een andere oorzaak?”

Mevrouw de RIVM-wetenschapper heeft ook nog het volgende te zeggen op de opmerking dat als de cijfers van nu wel kloppen, het harde ingrijpen misschien niet nodig was:

“Hopelijk hebben we de snelheid van verspreiding van de Britse variant inderdaad overschat, zou ik bijna zeggen. Het is niet zo dat die eerdere voorspellingen onze wensen bevatten, dat wij graag wilden dat de nieuwe varianten zo snel oprukten. Het waren de scenario’s die op basis van de getallen die we toen hadden realistisch waren.”

Ha, ha, ja! Inderdaad! “Hopelijk” hebben jullie mensen nodeloos ’s avonds opgesloten in huis en kinderen nog dieper een depressie ingejaagd! Ja, dat zou nog eens ‘goed’ nieuws zijn, hè?

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

Dit zijn de mensen die het beleid bepalen en dit is hoe ze denken. Ze denken werkelijk dat het beter is om alle vrijheden op te offeren dan om een ‘risico’ te nemen met de besmettingscijfers. De R0 ‒ dat is het enige waar ze mee bezig zijn. De rest interesseert ze helemaal niets, of de maatschappij nu verpietert of niet. Bedankt dus maar weer, RIVM, voor dat onzorgvuldige geroeptoeter over die snelverspreidende en ultrabesmettelijke Britse variant. Wát een feest was dat!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. LifeBuddy

  Uit dit bericht blijkt maar weer, hoe de arische sLinkse SM. fijn vinden.

 2. Franz Biberkopf

  De wetenschappers gaan er van uit dat we in maart te maken zullen krijgen met een derde golf. Ik ben benieuwd of Michael, als dat blijkt te kloppen, zich dan nog dit artikel zal herinneren.

  1. CZ

   Binnenkort weer een nieuwe editie van de grote leugenaar en bejaarde ouweho#r… 🙂

  2. FreeThinker

   De wetenschappers gaan steeds uit van modellen met een gammele basis. En stel al was het zo, de bijkomende schade weegt niet op tegen de levens van een aantal 80 jaar oude mensen. En voor je aan komt zetten met wat anekdoten over jongere mensen die overleden zijn aan corona, dat zijn uitzonderingen. 20 mensen die roken en 90 worden bewijst niet dat roken onschadelijk is.

   1. Franz Biberkopf

    Tot nu toe zijn de modellen van het RIVM uitgekomen.

    Ik bedoel maar.

    1. ManX

     Nee lüllekop, dat lieg je. In zowel AD als de Volkskrant gaat het RIVM voor schut en moeten ze toegeven dat ze ‘een grove rekenfout’ hebben gemaakt. Het RIVM wordt bemand door sukkelige amateurs.

     1. Piet151

      @ManX
      Ik heb de rekenfout waaraan je refereert helemaal gemist in AD en Volkskrant. Ik herinner me wel kortgeleden een rekenfout over het aantal vaccinaties. Maar die werd snel toegegeven en hersteld en ging dus over heel iets anders.

      Veel interessanter vind ik de uitleg van het RIVM bij hun modellen. Ze maken modellen en ontwikkelen ze verder a.h.v. data uit de praktijk. Hun modellen passen bij de verzamelde historische data. Bij elk nieuw gegeven worden de modellen aangepast en op die manier worden die steeds beter. Die werkwijze impliceert, dat modellen foute voorspellingen kunnen geven. Net als het weer dus. Je kunt geen model maken met het weer van morgen, want je moet het doen met de gegevens van gisteren en eerder. Maar dat weer van morgen stelt je wel in staat om na morgen het model te verbeteren.

      Maar wat door veel mensen vergeten wordt, is het feit dat modellen worden gebaseerd op bestaande regelgeving. Als die regelgeving met maatregelen wordt veranderd, soms heel ingrijpend, kloppen de modellen natuurlijk niet meer. Dus de opmerking, dat een bepaalde virusvariant voor hele grote problemen gaat zorgen wordt uiteraard ingehaald door de maatregel die nu juist bedoeld is om die problemen te voorkomen.
      Vergelijk het met verkeer. Toen ooit de zorg over het te verwachten aantal verkeersslachtoffers leidde tot de beslissing om de snelheid in woonwijken te beperken, bleek het aantal slachtoffers inderdaad te dalen. Dan kun je natuurlijk niet volhouden, dat die modellen niet deugden, omdat die voorspelde rampen nooit hebben plaatsvonden. Die modellen deugden waarschijnlijk (we zullen het nooit zeker weten), maar zijn ook nooit in de praktijk getest.
      Met corona is het niet anders. Die modellen deugen, maar gelukkig neemt men toch veel eerder maatregelen, waardoor de praktijktest nooit volledig wordt uitgevoerd. Je zou beter kunnen zeggen, dat de RIVM-modellen de weg wijzen, maar dan zelf aan waarde hebben hebben moeten inleveren, tot het moment waarop ze a.h.v. de nieuwe ervaringen zijn aangepast.

    2. ET007

     RIVM dacht niet dat het EU zou treffen, RIVM dacht vliegt over toen het in Italie was. RIVM vond mondkapjes niet nodig. RIVM hield onderzoek tegen betreffende ventilatie. RIVM zag niks in aerosols. Het enige wat RIVM bezig houdt zijn statistiekjes. En geloof maar dat deze gemanipuleerd worden. Waarom houdt RIVM zich niet bezig met onderzoek naar besmettingen op het werk? Alles in lockdown, maar stijgende getallen. Ik weet dat bij ons Corona op het werk verzwegen wordt door de werkgever. Er moeten zelfs meer thuiswerkers terug naar werk komen.
     De overheid speelt een smerig spelletje en de RIVM is de advocaat van de Duivel.

  3. Linksbuster

   Vergeten dat rutte’s bezuinigingen in de zorg voor een flinke vermindering aan IC bedden heeft gezorgd…en dat daarom nederland op slot gegooid moest worden omdat de zorg het niet aan kan?
   Ik niet!
   Stem rutte weg!

  4. Cootje

   Gaan er van uit is een reden om een hele economie te slopen en alle vrijheden te ontnemen . Volgens mij pure willekeur die wetenschappelijk gelijk gestemde niet met elkaar wetenschappelijk eens zijn

  5. trutje

   Het doet me meer denken aan wat ze in Duitsland gedaan hebben mensen zoveel angst aanjagen alleen maar om strenge maatregelen er door heen te voeren. Het Britse corona variant was al in Nederland 20 december er werd gezegd dat deze veel dodelijker en besmetteljker zou zijn. Nu zijn we 2 maanden verder en er is niks gebeurd dan zeggen ze opeens in maart komt de derde golf eraan van de britse variant. Waar was hij dan de afgelopen 2 maanden.

  6. Cootje

   Onbegrijpelijk dat de MKB meute zich laat ringeloren door Rutte bv zich naar hun faillissement laat drijven en hem hoog op een standbeeld hijsen .als die wetenschappers geen gelijk krijgen ben ik benieuwd of mensen dit artikeltje van Michael nog kunnen herinneren en de MKBers hun schuldpapiertje bij Rutte in de brievenbus kunnen gooien , maar als de peilingen zo blijven mogen de wetenschappers nog maanden gelijk krijgen je krijgt wat je verdiend

 3. Marija

  Zo af en toe komt er toch flink aan het licht dat onze bestuurders, allesweters, etc. toch flink de plank misslaan.
  Alles omtrent Corona.
  Belasting affaires etc.

 4. gjverweg

  Wat hebben wij toch een ongelofelijk stelletje golddiggende onervaren ministers in de kamers zitten.

 5. Cootje

  Wie heeft er nog vertrouwen in de rechtstaat ? Wilders heeft gelijk als hij net in het debat zegt dat Rutte in een minimum van tijd een mobilisatie van het gerecht kon mobiliseren , en dat ook nog met de verwachte uitkomst plus dat het een niet inhoudelijke zitting was kon van dissel toch het woord voeren , de zitting van vrijdag is ook een formaliteit en de uitslag staat vast precies als in een bananen republiek , en nu de wetenschappelijke afwegingen het RVIM en het WODC passen hun adviezen en teksten wetenschappelijk aan op de wensen van bewindslieden of verzwijgen ze op het juiste moment welke rechtsstaat ???

 6. PankyPancake

  Weg met de bangmakerij, weg met de belastende maatregelen!

 7. Nostradamus

  Jaap van Diesel, de s0kp0p van pinokkio 🙂

 8. Piet151

  Het is, zoals zo vaak, een fraai staaltje van cijferwerk. Als Rutte op 2 februari een besmettingsgraad aangeeft van 66% met de Britse variant, heeft hij het natuurlijk niet over de besmettingsgraad van die dag. Er gaat wat tijd overheen om dat te berekenen. Laten we eens uitgaan van een week. Op 9 februari meldt het RIVM een besmettingsgraad, op 2 februari, van ruim 50% met de Britse variant voor alle mensen die op 2 februari hun eerste ziektedag beleefden. Dat is helemaal niet strijdig, want het zijn twee verschillende getallen in een periode waarin strengere maatregelen een verlagend effect zouden moeten hebben. En dat lijken ze dus inderdaad te hebben. De besmettingsgraad is inmiddels a.g.v. diezelfde maatregelen verder gedaald. Afgelopen dinsdag meldde het RIVM een besmettingsgraad voor 2 februari van minder dan 50% voor alle besmette mensen. Dat zijn veel meer dan de mensen die op die dag hun eerste ziektedag beleefden. Kortom, verschillende aantallen die niet zo maar onderling te vergelijken zijn. Ik kan daarover in ieder geval niet zo maar uitspraken doen.

  Het is nu vooral een heel grote vraag of de Britse variant op korte termijn niet zal zorgen voor een verhoging.

  1. Gerda2

   Piet, sorry maar daar ben ik weer met Maurice de Hond.

   Er staat vandaag weer een heel leesbaar artikel op maurice.nl

   Samenvatting van het artikel
   Vandaag is de dag waarvan je dacht dat die nooit zou komen. Met informatie van een klokkenluider heb ik het AD benaderd. Die krant was er zelf ook mee bezig en heeft vandaag een groot artikel geplaatst met als titel “Aandeel Britse variant in Nederland kleiner dan eerder voorspeld”. En de werkelijkheid is nog erger dan het AD schrijft. Begint het tij eindelijk te keren, ook al blijft het RIVM stug jokkebrokken?

   1. Piet151

    @Gerda2
    Sorry? Niet nodig hoor. Altijd gezellig met Maurice.

    Ik gaf eerder hier een reactie op een vergelijkbaar bericht van @ManX. Die opmerking laat ik staan, maar een verklaring van die verschillen is het waarschijnlijk niet. Maar ook het AD-artikel maakt geen verschil tussen die drie grootheden voor besmetting en besmetting op de eerste ziektedag.
    In het AD-artikel wordt zeker geen afstand genomen van de veronderstelde ernst van de Britse variant. Dat heb je vast ook gelezen.
    De Hond kijkt daar anders tegenaan. Ik wil wel benadrukken, dat de verdachtmakingen van De Hond mij beslist niet aanspreken. Ze lijken me ook niet nodig. In het AD-artikel wordt duidelijk uitgelegd hoe het RIVM modellen en praktijkcijfers door elkaar gebruikt. Soms moeten ze het doen met wat er is en dat is soms alleen maar een model, dat per definitie een vereenvoudiging van de werkelijkheid is. Achteraf constateren dat men het bij het verkeerde eind had, is niet zo moeilijk. Wel nuttig overigens.

    Voor nu laat ik deze info voor wat er nis. Met dank aan jou en ManX voor het presenteren ervan. Ik blijf e.e.a. in detail volgen en ben benieuwd naar de uiteindelijke uitkomsten. Dit weekend neem ik wat tijd om de schrijfsels van De Hond nog eens te bekijken. Ik wil graag weten, wat hij nu precies beweert en hoe hij dat onderbouwt.

    1. Gerda2

     Doe er je voordeel mee, Piet.

 9. Lefty

  Overal waar mensen zijn zie je kakkerlakken en ratten. Eens kijken welke soort het langst overleeft. ..De slimste.

 10. Heras

  Had Willem Engel toch weer gelijk. Variant nog minder gevaarlijk…

 11. JFU

  In ons land 300 ziekenhuizen , rond 2200 corona opnames is rond de 7 patiënten per ziekenhuis.
  Gemiddelde griep opnames elk jaar rond de 6 per ziekenhuis, en daar is nooit geen probleem van gemaakt, en werd afgedaan als een flinke jaarlijkse griep….hoort er nu eenmaal bij. Nu iedereen in paniek…of iets anders aan de hand?

 12. Max Aue

  Michael meende op 18 februari dat het RIVM met zijn voorspelling over de Britse variant ‘gigantisch voor paal’ stond maar inmiddels zal hij toch wel hebben ingezien wie er voor paal staat?

  1. coenzoon

   ja het RIVM , al vijf maanden lang presteren we ver onder de oversterfte van de afgelopen vijf jaar tról

   sterftecijfers zijn nog nooit zo laag geweest domme tról

   Nog geen enkele voorspelling van het RIVM is uitgekomen domme hobbezak

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.