Zo kunnen we optreden tegen de vele linkse en marxistische universiteiten die ons land telt

Econoom Frits Bosch blikt terug op zijn eigen tijd als student aan de UVA, en vergelijkt deze met de ervaring van studenten elders. “het algehele profiel van de Nederlandse universiteiten is fors links,” memoreert hij. Het levert een verstikkend wereldbeeld op. Gelukkig weet Frits raad: “Tracht de ander niet te zien als oneerlijk of zelfs minderwaardig. Probeer serieuze argumenten van de ander dan ook serieus te nemen,” zo houdt hij de lezer voor.

Stel een gemiddelde collegezaal met 150 studenten sociale wetenschappen, bijvoorbeeld sociologie, antropologie of sociale economie. En je zou als docent aan hen vragen met handopsteken “wie rekent zich tot politiek links?” en “wie rekent zich tot politiek rechts?” Naar mijn inschatting zal de verhouding links versus rechts 90-10 zijn, inclusief de docent op links. Voor economie kan het op 80-20 uitkomen, maar voor andere sociale wetenschappen zal het richting 100% links zijn. Andere faculteiten sluiten zich bij de gangbare mening aan, veelal zonder interesse of benul wat hier sociaal speelt. Het zal ook per universiteit verschillen. Zo is Radboud Universiteit een gekend marxistisch bolwerk, terwijl de Rijksuniversiteit Groningen wat meer naar links van het centrum neigt. Maar het algehele profiel van de Nederlandse universiteiten is fors links.

De bekende Amerikaanse hoogleraar sociale psychologie, Etisch leiderschap aan de Stern School of Business van de University of New York Jonathan Haidt zegt in zijn recente boek “Het rechtvaardigheidsgevoel” en in zijn YouTube-video’s dat dit een “levensgevaarlijke situatie” is. Hij meent dat de universiteit niet langer een plek is waar op een onafhankelijke wijze gezocht wordt naar de waarheid, maar het is verworden tot een plek om de “maatschappij te veranderen,” dus in linkse richting. “Social justice”-activisten veroorzaken een cultuur die het openbare debat verstikt.

Wat is daarvan de diepere oorzaak? Haidt meent dat de mens niet alleen uit is op eigenbelang, maar ook een sociaal dier is, gericht op groepsvorming. Dat betekent dat in een collegezaal met 95% linkse studenten, een rechtse student stevig in z’n schoenen moet staan om qua visie te kunnen opboksen tegen die enorme meerderheid. Hij of zij heeft moeite om de oprechte mening te ventileren, wetende dat er een enorme oppositie is. Buitengewoon frustrerend voor de betreffende minderheid. Men wordt gemarginaliseerd, geminacht, want men beschikt over de verkeerde mening. Iedere psychologische proef toont aan dat het individu zich dan aansluit bij de overweldigende meerderheid, zelfs tot in het absurde aan toe.

Aldus staat de uitkomst van een debat vooraf al vast. Het debat slaat dood en wordt oninteressant. De universiteit is niet langer een plaats voor onafhankelijk denkwerk, het belichten van de problematiek, de clash tussen verschillende opinies, visies, gezichtspunten, these en antithese. Nee, het is verworden tot een plek waar koekoek eenzang heerst, een plek van één enkele visie, één gezichtspunt, één these.

Het gevolg is zowel logisch als desastreus. Wat de groep meent en gelooft wordt zo vanzelfsprekend correct. Het hoeft daarom niet bewezen te worden. Feiten doen er niet (meer) toe: het is gewoon waar, ‘we’ weten het intuïtief. Degenen die hierbij in de weg staan, zijn ofwel ongelooflijk dom, slecht geïnformeerd, simpelweg oneerlijk of minderwaardig (Marcel van Dam).

Een onthutsend voorbeeld van deze laatste kwalificatie kregen de lezers van Het Financieele Dagblad te zien toen de hoofdeconoom Mathijs Bouman in zijn Nieuwjaarsartikel in meerdere delen rechtse mensen met naam en toenaam vergeleek met stront en rioolwerkers: I kid you not. Bouman meent dat hij zich dit kan permitteren, want links heeft per definitie gelijk en een ieder die dat anders ziet zijn volgens hem ‘strontwerkers.’ Cancelcultuur ten top.

De universiteit heeft met deze groepsvorming haar fundamentele functie van zoeken naar waarheid ondergraven. De voorbeelden zijn legio, zoals ikzelf ondervonden heb aan de UvA. Als een groep de overweldigende meerderheid heeft dan kan deze groep zich niet meer voorstellen dat men tot andere conclusies kan komen dan die van de groep. Haidt: “Mensen horen enkel wat ze willen horen.” Dat is correct. Ook al zijn de contra-argumenten nog zo sterk, de groep wil het niet horen. Linkse Amerikanen vinden Jonathan Haidt niet zo aardig, want hij claimt een ‘traditional liberal’ te zijn. Hij is dus een van hen die hen hardhandig erop wijst dat ze bezig zijn op de samenleving te ondermijnen.

We kunnen het ook zien als een welbegrepen machtsspel. De groep behoeft contra-argumenten niet te overwegen, want zij bezit de macht, dus het gebeurt wat de groep wil, hoe dan ook. “We doen alsof we u horen, maar we drijven gewoon onze zin door, want wij hebben de touwtjes in handen”, onuitgesproken. Levensgevaarlijk. Als de groep de verkeerde richting inslaat (zoal ex post blijkt) dan kan enkel nog de wal het schip keren. Er is dan geen “halt, keer om” meer.

Ik meen dat we in Nederland al decennia in een samenleving verkeren waar de balans tussen links en rechts ongezond verstoord is. De balans helt al sinds decennia naar links door. Ik zal nu niet weer ingaan op de Lange Mars door de Instituties, maar het gevolg is dat wat rechts zegt sowieso verkeerd is, dus negeer het en verketter het. Dat kunnen we ook doen want “wij” hebben de macht.

Haidt zegt eigenlijk niets nieuws. We weten het al zo lang. Nederlanders slaan zich op de borst voor onze consensuscultuur en ons meerpartijenstelsel. Maar in de VS heerst veel meer balans tussen links en rechts dan hier. En rechts wordt aldaar gehoord met wisseling van de politieke macht.

Wat is hier te onzent aan te doen? Hoe kan het debat nog gevoerd worden zonder cancelcultuur? Haidt raadt ons aan het gesprek aan te gaan met iemand buiten je groep. Tracht dan niet meteen een heikel onderwerp aan te snijden. Toon oprechte belangstelling en zoek naar dingen die je gemeen hebt. Dan heb je een basis om over morele en politieke zaken te spreken.

Goed advies dunkt me. Ik vul aan: tracht los te komen van wat je traditioneel altijd gemeend hebt als zijnde “correct.” Tracht de ander niet te zien als oneerlijk of zelfs minderwaardig. Probeer serieuze argumenten van de ander dan ook serieus te nemen, en negeer ze niet. Ga er op in. En als die argumenten hout snijden, probeer dan ook eens te zeggen: “je hebt gelijk!”

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Tedje Kruis

  Alleen een idioot slikt deze onzin voor zoete koek.

  Kom er maar in idioten!

  1. The devil and the deep blue sea

   Doe jezelf is een plezier extreem links stuk ongedierte wat is feite uitgeroeid dient te worden, tracht eens niet zo dom over te komen, het is maar een tip hoor inlegkruisje!

  2. Loelap

   Je illustreert precies wat Frits Bosch bedoelt, oude rode rakker.

 2. Rene van der Grijp

  “Ik meen dat we in Nederland al decennia in een samenleving verkeren waar de balans tussen links en rechts ongezond verstoord is.”

  Probeer maar eens een linkserd te vinden die dat ruiterlijk toegeeft. Misschien dat je dan een basis hebt voor een gedachtenwisseling, eerder niet.

  Verder een uitstekende schets van wat er mis is op de universiteiten.

  1. halo1

   Voor de oorlog waren veel universiteiten nog rechtse bolwerken.. de Tweede Wereldoorlog heeft als een katalysator gewerkt.. en rechts heeft toen natuurlijk ook veel schade aangericht.. ik zeg altijd maar.. die oorlog (van toen) was (achteraf)het allermooiste geschenk voor links nu..

 3. Monty

  Hoe komt het dat er zo weinig studenten die zich als recht beschouwen doorstromen naar een universiteit?

  1. Loelap

   Mijn dochter was midden/Rechts voordat ze naar de uni ging. Helaas is ze na twee jaar universiteit volledig Links geïndoctrineerd al heeft ze dat zelf niet zo in de gaten. Als je 24 uur per dag doorbrengt in een Linkse omgeving, word je daar vanzelf sterk door beïnvloed. Dat is mij inmiddels wel duidelijk.

   1. Piet151

    @Loelap
    Klopt. Links heeft inderdaad heel sterke argumenten om politieke tegenstanders te overtuigen. Je moet sterk in de schoenen staan om je niet te laten overtuigen.

    1. usb3.0

     onzin pietje, waar jij op doelt is het Goebels gedrag, als je leugens en onzin maar vaak genoeg herhaalt wordt ze vanzelf waarheid..

     1. Franz Biberkopf

      Nee hoor, Wilders en Baudet herhalen al jaren leugens en onzin en waarheid is het nooit geworden. In elk geval is het aantal mensen dat erin trapt niet toegenomen.

     2. J.P Coen

      probeert wím nu de islamisering en massamigatie te ontkennen ?

    2. Loelap

     Het is eerder naïviteit en weinig levenservaring .

     1. Rene van der Grijp

      En groepsdruk.

    3. Franz Biberkopf

     “Links heeft inderdaad heel sterke argumenten om politieke tegenstanders te overtuigen.”

     Het komt inderdaad op inhoudelijke overtuigingskracht aan.

     1. gustav

      frans/
      Angstige, bange mensen kunnen niet overleven zonder bescherming van een groep, het groepsgevoel is geruststellend, geeft een veilige gevoel van ” ergens bij te horen”!
      Toevallig zijn dat meestal links georiënteerde slappe mensen!

   2. Mireille

    Lijkt mij een sterk verhaal. Vooral die 24 uur in een “linkse” omgeving. Maar ze is toch nog wel je dochter, neem ik aan.

  2. Jack Flash

   Omdat deze studenten het veelal door hebben, en op grond hiervan ook eerder gemeden worden.
   Ik ken een paar gevallen hiervan.

  3. Rene van der Grijp

   “Hoe komt het dat er zo weinig studenten die zich als recht beschouwen doorstromen naar een universiteit?”

   Die stromen wel door naar universiteiten maar niet of nauwelijks naar de genoemde “soosjale” studierichtingen. Dat is vrijwel volledig het domein van links.

   Zelf heb ik geen hoge pet op van dergelijke studierichtingen. Het niveau is stukken lager dan de bêta-studierichtingen. Was al zo in mijn tijd op het VWO. De alfa’s waren ronduit dom vergeleken met de bêta’s. Het alfa-pakket stond bekend als “pretpakket”.

  4. halo1

   Ik denk dat veel mensen zichzelf (in hun verwatenheid) graag het “”kwaliteitsstempel”” links=deugen geven.. Links staat voor toestaan/geven + betalen: rechts voor verbieden + niet-betalen.. en vooral dat “verbieden”‘ is na de oorlog besmet geraakt.. in ieder geval is voor “”rechts”” heel wat meer moed nodig …

 4. Piet151

  Bedoelt hier Frits Bosch met zijn veronderstelde verdeling van politieke voorkeur te zeggen, dat de studenten en universiteitspersoneel overwegend links zijn? De gemakkelijke conclusie zou zijn, dat links Nederland dus beduidend intelligenter is dan rechts Nederland. Vooral links Nederland lijkt in staat een universitaire studie te voltooien.
  Maar dan moet ik de heer Bosch toch een riem onder het hart steken. Ik ben niet zo negatief over rechts Nederland. Er zijn echt veel studenten die rechtse standpunten aanhangen, naast vaak ook linkse. De werkelijkheid laat zich namelijk niet zo gemakkelijk in twee kampen verdelen. Het is helaas wel zo, dat men daar niet zo voor uit durft te komen. Maar dat komt, omdat met het etaleren van een rechtse politieke voorkeur iemand hiermee ook de politieke uitwassen op zich projecteert. En daar passen die studenten en personeel, heel begrijpelijk, voor. Studenten willen wel selectief rechts denken, maar niet geassocieerd worden met PVV of FvD.

  1. halo1

   Ik denk ook wel dat de gemiddelde linkse stemmer in NL wat intelligenter is, maar dat kan ook wereldvreemdheid met zich meebrengen.. wat weegt zwaarder.? Bij de vluchtelingenproblematiek b.v. denkt links aan een “”welkomstcultuur, terwijl dat in mijn ogen volstrekt naief is: veel te veel gelegenheid de kluit te flessen.. dus niet doen.. al besef ik dat het “lelijk staat” mensen af te moeten wijzen. T.a.v. de criminaliteits-behandeling idem: zacht straffen leidt echt tot meer misdaad. Verder is niemand in zijn geheel rechts..of links.. het zal eerder veelal 70-30 of 30-70 zijn : ook rechtse mensen helpen elkaar bij ziekte b.v. .. maar niet tot in het eindige . En linkse mensen kunnen erger zijn de meest rechtse etterbak. Ergo: leven dwingt soms tot hardheid en onsympathieke handelingen… dat spreekt voor rechts.. maar links heeft naturlijk het voordeel van “natuurlijke sympathie””

  2. J.P Coen

   de decadente sukkkel malle pietje doet zijn best weer om het schrijven te verkrachten en probeert het werkelijke probleem van de linkse indoctrinatie te vertalen naar allemaal linkse studenten

   hoe kan iemand nu zo stom staan zijn meneer blabla bladieblabla ! ga lekker je moeder pesten of ga beukenootjes zoeken lamstraal

  3. Rene van der Grijp

   Ook Pietje heeft niet goed opgelet: het gaat hier over de “soosjale” studierichtingen. Dat zijn bij uitstek studies waarvoor je niet al te intelligent hoeft te zijn. Goed uit het hoofd leren wat voorgekauwd wordt is daar het belangrijkste.

   Zelf nadenken wordt niet op prijs gesteld.

   1. Monty

    ”Dat zijn bij uitstek studies waarvoor je niet al te intelligent hoeft te zijn.”

    Misschien is het daarom dat studenten die zich rechts noemen niet voor deze studies kiezen.
    Logisch dat de meerderheid dan ook links is.

    Waar gaat het dan ook over.

 5. Alpenmelk

  het is alweer een tijdje geleden dat ik na een mijn havoiploma heel even op het atheneum verkeerde. mijn indruk was dat de jongens en meisjes aspirant universiteit studenten ideologisch totale nitwits waren en meer naar rechts dan links neigden. inmiddels is links al helemaal uit de mode dus beweren dat universiteiten linkse bolwerken zijn lijkt mij onwaarschijnlijk. de uni van Maastricht links ? van Tilburg van Rotterdam of Leiden ? de vu ? waarschijnlijk vind de schrijver van bovestaande alles in t centrum al links.

  1. J.P Coen

   Sla de studie boeken eens open en de linkse indoctrineer stof is niet meer te ontwijken. Leugens over klimaat, energie, migratie en geschiedenis hebben de overhand.

   Het is maar goed dat zwarte piet verwijdert is uit de boeken anders verdween het hele zooitje in de zak.

 6. Franz Biberkopf

  “Zo kunnen we optreden tegen de vele linkse en marxistische universiteiten die ons land telt”

  Ik zag de kop en toen wist ik het al: malle Frits heeft weer een stukkie geschreven.

  🙂

  1. J.P Coen

   goede kop he ! geeft veel info zelfs voor wím

  2. Vanduinen

   Toen ik destijds de Lts metaal had afgerond, metaal opleiding, ben ik bij een blikfabriek gaan werken. Van het een kwam het ander. Vaak komt het aan op slimheid om te slagen. Het juiste moment, de juiste keuzes.

  3. usb3.0

   franzje kan het inhoudelijke niet onderscheiden van het op de persoon spelen

 7. halo1

  Ik denk dat het advies dat hier gegeven wordt: tracht de ander enz .. weinig zoden aan de dijk zal zetten.. voorlopig lijkt me de confrontatie met keiharde, zakelijke, niet-emotionele argumenten de enige remedie.. want de rechtse (her)emancipatie heeft nog een lange weg te gaan..

 8. Eksteroog

  Interessant stuk, maar het roept gemengde gevoelens bij me op. Iets positiefs, zijn laatste alinea.
  Ik wil dat best doen, maar alleen is maar alleen. Wie wil daaraan meedoen? Wie durft?

  Of zijn er te veel mensen, die het onzin vinden?

  De alinea:
  Goed advies dunkt me. Ik vul aan: tracht los te komen van wat je traditioneel altijd gemeend hebt als zijnde “correct.” Tracht de ander niet te zien als oneerlijk of zelfs minderwaardig. Probeer serieuze argumenten van de ander dan ook serieus te nemen, en negeer ze niet. Ga er op in. En als die argumenten hout snijden, probeer dan ook eens te zeggen: “je hebt gelijk!”

  Meedoen, betekent je tekst toetsen aan die alinea. En deze er niet opzetten als deze niet daaraan voldoet.

  1. J.P Coen

   eigen raad is goud waard !

   Kijk is wat vaker in de spiegel

 9. Vanduinen

  Het zal er ook vanaf hangen wat je studeert. Diergeneeskunde, godsdienst wetenschappen of bedrijfskunde.

 10. Eksteroog

  Iets wat er niet goed is aan dat stuk. Frits Bosch haalt zichzelf onderuit, door met een verkeerd voorbeeld te komen. Dat roept de vraag op, hoe erg het dan wel is, als hij niet met een beter voorbeeld kan komen.

  Het zou gaan over de linkse universiteit en zijn voorbeeld is een columnist die een niet serieuze column, een geschreven cartoon zeg maar. Daarin wordt de draak gestoken over onzin, die via internet wordt uitgestort. Zo te zien is noemt Bosch de columnist links, omdat hij zich tegen onzin keert.

  De uiniversiteiten zouden te links zijn, en een voorbeeld is een columnist die onzinbeweringen belachelijk maakt? Maar dat is toch goed, dat universiteiten onzinbeweringen ontkrachten?

  1. halo1

   Bedoelde u Bouwman? Kan u het nog even uitleggen ? s.v.p.

   1. Eksteroog

    Inderdaad Bouwman.
    1. Volgens zijn cv werkt hij niet op een universiteit. Dit voorbeeld gaat niet eens over universitair onderwijs.
    2. De kritiek is geuit in een column, duidelijk in parodievorm. Dus vergelijkbaar met cartoons, maar dan in woorden. Cartoons en dit soort teksten, schandalig?
    3. De klacht van Bouwman gaat in essentie over de vele onjuiste beweringen, die over ons uitgestrooid worden. Linkse wetenschap gaat tegen onjuiste beweringen in.
    Bosch doet nu voorkomen, dat linkse wetenschap fout is omdat waarde gehecht wordt aan feiten. Wat is zijn rechtse wetenschap? De holocaust is een Joodse leugen, de opwarming van de aarde vindt niet plaats, het coronavirus is niet dodelijker dan een virus?
    Dan hoort wetenschap links te zijn. Of hij is niet geïnteresseerd in het probleem, maar wil hij pseudo wetenschap die zijn eigen ideologie ondersteunt?

 11. Rene van der Grijp

  ““Ik meen dat we in Nederland al decennia in een samenleving verkeren waar de balans tussen links en rechts ongezond verstoord is.”

  Probeer maar eens een linkserd te vinden die dat ruiterlijk toegeeft. Misschien dat je dan een basis hebt voor een gedachtenwisseling, eerder niet”.

  TUSSENSTAND: nog geen enkele linkserd gezien die het toegeeft. En al zeker de nieuwe likdoorn van Joop niet.

  1. Eksteroog

   @Rene van der Grijp
   Begrijp ik het goed, dat je het advies/verzoek van Bosch op het einde liever negeert? Dat je de liever scheldt, dan met een argument te komen?
   Ik moet je eerst gelijk geven, terwijl ik heb aangetoond, dat in ieder geval het voorbeeld van ‘Bosch’ niet deugt. Daarna kom je misschien met een poging tot bewijs of niet.
   Ik maak liever het onderscheid tussen goede en slechte wetenschap. Geef me een seintje zodra je ‘goed’ belangrijker vindt dan ‘links’ of ‘rechts’.

   1. Rene van der Grijp

    “Begrijp ik het goed, dat je het advies/verzoek van Bosch op het einde liever negeert?”

    –> Na een leven vol ervaring weet ik dat discussie met linksen zinloos is. Ik gaf er ook een argument bij: “Probeer maar eens een linkserd te vinden die dat ruiterlijk toegeeft. Misschien dat je dan een basis hebt voor een gedachtenwisseling, eerder niet.”

    “Dat je de liever scheldt, dan met een argument te komen?”

    –> Je bent wel een teer zieltje, dat je jezelf zo snel uitgescholden voelt. Moeilijke jeugd gehad?

    “Ik maak liever het onderscheid tussen goede en slechte wetenschap.”

    Ik ook. De “soosjale” wetenschappen zijn links verpolitiekt en verdienen de naam wetenschap niet meer. Dat is allang bekend en de heer Bosch bracht dat in dit artikel nog eens goed onder de aandacht. Dat je het daar moeilijk mee hebt (cognitieve dissonantie) blijkt uit al je posts.

    Sterkte gewenst!

    1. Eksteroog

     Goed dan, niet te lief zijn. Ik heb niets met je frustraties over links onderwijs in het verleden te maken. Ik ga me dus ook niet druk maken over het waar zal zijn. Ik constateer, dat jouw beoordelingsvermogen slecht is, dat lijkt me voldoende:
     Bosch kwam met een voorbeeld, dat niets met de universiteit te maken heeft. Hij zou goede voorbeelden hebben, maar hij komt met een onzinvoorbeeld. Samengevat: Een columnist en econoom heeft kritiek en dus deugen de universiteiten niet. En dan zeg je dat je voor goede wetenschap bent ….
     Het criterium is dat kritiek op jou fout is. Nee, je interesseert je helemaal niet voor wetenschap, meer een dictatortje in de dop.

     1. Adrianzoon

      wat een kul , woordenbrij zonder inhoud. moet een links adept zijn , veel woorden gebruiken en niets zeggen

     2. Rene van der Grijp

      “Bosch kwam met een voorbeeld, dat niets met de universiteit te maken heeft.”

      Bosch schreef: “de hoofdeconoom Mathijs Bouman in zijn Nieuwjaarsartikel in meerdere delen rechtse mensen met naam en toenaam vergeleek met stro*nt en rioolwerkers”.

      Dat valt niet te ontkennen omdat Bouman dus namen noemde. Dat deze smakeloze linkse agressie en intolerantie mede ingegeven is door het linkse onderwijs lijkt me evident, maar het is slechts een klein voorbeeldje en speelt verder geen essentiële rol in de column.

      Dat jij dat stukje er uitgerekend uitpikt geeft al aan hoe zwak jij staat.

     3. Rene van der Grijp

      “Nee, je interesseert je helemaal niet voor wetenschap, meer een dictatortje in de dop.”

      Pas op, hè. Niet in je toetsenbord bijten. Dat kost je je gebit.

     4. Eksteroog

      @René van der Grijp
      Bosch poneert stellingen met als onderbouwing zijn gevoel en dat ene voorbeeld . En juist dat voorbeeld laat zien dat zijn gevoel in deze niet zo goed is. En jij gooit er nog meer gevoel tegenaan, als ultiem bewijs hoe goed rechtse sociale wetenschappen zijn.
      In je bijdrage hiervoor zegt je nog iets duidelijke wat het probleem met links onderwijs is. Het leidt tot mensen, die cartoons en parodie maken, die de heilige profeet Baudet belachelijk maken. Je hebt volkomen gelijk, helemaal volledig gelijk. Aanpakken die cartoonisten en parodie-schrijvers! De universiteit mag alleen mensen afleveren, die niet kritisch zijn op de heilige profeet. Kritisch zijn is zo fout links.

  2. Eksteroog

   @René van der Grijp,

   Ik begrijp, dat het voorstel in de laatste alinea van Bosch niet jou ding is. Op dat punt is er dus verschil van mening tussen jullie. Niet argumenteren, liever schelden.
   Dus eerst moet ik toegeven en dan kom je met de argumenten. Of niet natuurlijk, want dan vindt je het mogelijk niet meer nodig.
   Ik heb hierboven al uitgelegd, wat er mis is met het voorbeeld van Bosch, maar dat lijkt je niet te interesseren. Jammer, ik had je uitleg graag gezien. Nu lijkt het alsof rechtse wetenschap wetenschap zonder bewijsvoering moet zijn. En daar moeten we dan meer van hebben volgens jou.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.