Achterlijke faalclowns Ollongren en Jorritsma geven opdracht terug na “Omtzigt functie elders”-debacle

SP’ers, CDA’ers, zelfs Lilianne Ploumen. Allemaal zijn ze woest. Op Ollongren. Want die was zo dom om een document open en bloot met zich mee te dragen over de formatiegesprekken. “Positie Omtzigt, functie elders,” stond er onder meer in te lezen. En ook: “Linkse partijen hielden elkaar niet echt vast.” Reden voor iedereen dus om woest te zijn. Heel erg woest. Witheet. Ollongren moet daarom opstappen, vinden ze. En zie, ze worden meteen op hun wenken bediend. Want inderdaad, Ollongren en Jorritsma hebben de formatieopdracht teruggegeven. Aan de man die hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is voor het aandachtspunt “positie Omtzigt, functie elders”: Mark Rutte himself.

Toen de foto viraal ging van aandachtspunten in de tweede ronde van de verkenningsgesprekken ontplofte er iets in Den Haag. Vooral het zinnetje “Omtzigt functie elders” zette kwaad bloed. Journalisten én politici, allemaal zeiden ze het vreselijk te vinden. Amateuristisch, belachelijk, maar ook onethisch (over Omtzigt) en onwaar (over de linkse eensgezindheid). Zie hier de enigszins activistische tweets van HP de Tijd journalist Ton F. van Dijk:

Pritt van GeenStijl vatte samen hoe het er in het Torentje aan toe is gegaan vandaag:

SP-leider Lilian Marijnissen was woest. Ten eerste omdat er tijdens de formatie blijkbaar “over kritische Kamerleden” wordt gesproken, maar ook omdat er andere informatie zichtbaar was, bijvoorbeeld over de houding van de linkse partijen (die elkaar volgens Ollongren “niet vast” leken te houden):

Volkskrant-redacteur Frank Hendrickx berichtte om 12:04 uur dat het vertrekt van Ollongren als verkenner “onvermijdelijk” leek te zijn. Daarbij baseerde hij zich op meningen “achter de schermen bij betrokken partijen.” Zo leuk dat dit “achter de schermen” meteen met zo’n ‘journalist’ gedeeld wordt, hè? Je denkt bijna dat ze continu samen een spelletje spelen met elkaar. Maar dat geheel terzijde:

Zelfs PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen liet meteen van zich horen. Dat over het niet vasthouden van elkaar, dat was een leugen!

En toen kwam om 12:41 uur het verlossende woord: Ollongren en Jorritsma geven hun verkenningsopdracht inderdaad terug.

In een verklaring stellen de twee dat “door het naar buiten komen van deze notities ze hun werk niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten.” Daarom beëindigen ze hun werkzaamheden per direct.

Deze druk heeft ervoor gezorgd dat verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma hun ‘opdracht’ in recordtijd terug hebben gegeven. Hilarisch.

Met andere woorden, Mark Rutte is erin geslaagd om niet één, maar twéé mensen voor de bus te gooien in een nieuwe poging zichzelf te beschermen. Want ja, zoals wij al eerder uitlegden komt dat punt over Omtzigt vrijwel zeker van hem… aangenomen dat Wopke Hoekstra de waarheid vertelt als hij zegt dat het niet bij het CDA zelf vandaan komt, tenminste.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en word lid van de fantastische DDS-Groep op Facebook-alternatief MeWe!

De vraag is nu: laat het CDA, en dan met name Pieter Omtzigt zelf – de verantwoordelijken hiermee wegkomen? Want ze maken nu ‘het uitlekken’ van de inhoud van de gesprekken het probleem. Maar dat lekken zelf is het probleem niet – nou ja, de foto – maar de specifieke inhoud, namelijk dat de betrokken partijen het klaarblijkelijk hebben over het wegpromoveren van een ongekend, maar kritisch Kamerlid!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Cootje

  Wat een beerput . Hoe kan je het ruim 10 jaar volhouden , en met een vingertje wijzen naar wit Rusland . Het optreden tegen demonstranten en het elimineren van tegenstanders in een zogenaamde democratie. Volgens mij met een keiharde ijzige doctrine , omtzigt zit thuis ? Het is te hopen dat hij niet chanteerbaar is omdat hij thuis zit .

 2. Neko-

  Als het bericht politici niet bevalt hebben ze het veelal over de toon… nooit / zelden over de inhoud.

  Dat zie je in kamerdebatten terug, en nu dus ook inzake dit.

  Maar Ollongren mag uitleg geven over dat regeltje, en waarom (door wie) dat op dat papier staat.

  Of is Rutte aan het proberen nu al demissionair te worden? Want hij had meer macht demissionair omdat ie toch niet weggestuurd kon worden. Zou wel een record zijn…

  1. Cootje

   Voor demissionair worden en blijven hebben we in jullie augustus een vierde Corona golf nodig , dan ligt Nederland met Europa samen gestrekt , zowel financieel als emotioneel . En is het draagvlak weg bij de gewonde MKBers

   1. Cootje

    Juli

 3. Duckday

  Is de verkiezing wel eerlijk gegaan .Ook nu blijkt iemand over te plaatsen die een gevaar is voor VVD. Het is inderdaat een grote beerput. En dat noemen ze democratie .Is de politiek nog wel te vertrouwen .

  1. Cootje

   De rijen worden normaal gesloten door het old boys netwerk met baan garantie . Deze kikker wilde toch uit de pan springen , dus op een vriendelijke manier aan de kant zetten goedschiks of kwaadschiks / waarom zit hij thuis is hij chantabel /

  2. Marija

   NEE.

 4. Piet Klein

  Het is volstrekt duidelijk. In de toeslagenaffaire keek Rutte weg. Toen er steeds meer twijfel ontstond heeft Rutte alles in het werk gesteld om de affaire onder het vloerkleed te vegen. Toen de feiten op tafel kwamen werd Wiebes geslachtofferd en bleef Rutte gewoon zitten. Nu in de formatie probeert Rutte via de formatiedeals Omtzigt er uit te krijgen en daarin wordt niet geschuwd om via de pers, fluister campagnes e.d. Omtzigt te beschadigen. Het zou kunnen dat het CDA dat prima vindt, de merkwaardige lijsttrekker verkiezingen, de merkwaardige berichten over Omtzigt tijdens de campagne. Wel de behoefte om de zetels van Omtzigt te scoren maar niet aan Omtzigt zelf. Maar het is volstrekt helder dat Rutte ook hier weer regie geeft. Rutte is rotter dan rot. Partijen zouden er verstandig aan doen om de formatie pogingen te laten mislukken zodat er nieuwe verkiezingen komen. Want als Nederland behoefte heeft aan een goede toekomst, aan integriteit dan lijkt dat alleen maar te kunnen zonder Rutte.

  1. Marija

   P.Klein: duizendmaal ++++

  2. hetfietsmenneke

   Precies dat. Ik ken in mijn familie, vrienden- en klantenkring niemand – maar dan ook echt niemand – die op Rutte of VVD heeft gestemd. En ook geen D66 stemmers trouwens. En toch zijn dat de grootste partijen. Waar zitten die stemmers dan?

 5. P. Puk

  Twee stompzinnige mutsen die terecht de eer aan zichzelf houden. Van Ollongren was al bekend dat het een muts was, maar nu blijkt het ook nog eens een STOMME muts te zijn.
  Afserveren, strik erom en permanent in quarantine.

 6. Meriadoc Brandebok

  Mijns inziens had men de verkenning bij de koning moeten laten liggen. Ik geloof dat men dit in 2010 heeft afgeschaft. De koning staat boven de partijen en bezit derhalve het oppergezag over de politiek. Wijs nu de koning als verkenner aan en stop partijpolitiek!

 7. Flach

  Onvoorstelbaar. Dus deze oh zo zeer geroemde en zeer adequate mevrouw, het voorbeeld van adequate vrouwen aan de top, is zo onvoorstelbaar dom en zelfs onverschillig, dat ze dergelijk uiterst gevoelige informatie zo onverantwoordelijk behandeld dat iedereen het kan zien. Het is voorbij verbijsterend. Deze mevrouw moet opzouten, weg uit de politiek. Dit is een vrouw die dus helemaal geen rolmodel kan zijn en heeft aangetoond een positie met ballen niet aan te kunnen. (ps, ik ben zelf een vrouw, voor jullie weer over mij heen kotsen :P) Geen massa en niet in staat om op hoog niveau te kunnen werken en die verantwoordelijkheid aan te kunnen.

  En wat Omtzigt betreft, daar heb ik helemaal geen woorden voor. Wat een onvoorstelbare schoffereing van een man in wiens schaduw weinigen kunnen staan en van die hele CDA niet eentje. Ze moeten zich kapot schamen. En al diegenen die deze luis in de pels niet kunnen waarderen en proberen deze man kapot te maken, ook op laten rotten. Dat soort van politiek tuig, want dat is het dan, hoort niet in een kamer te zitten van volksvertegenwoordigers. Zo ga je niet met mensen om en zeker niet met zo’n zeer gewaardeerde collega politicus. Ik ben een PPV stemmer maar Omtzigt heeft het voor elkaar gekregen dat hij ver boven alle partijen uitsteekt. Daardoor juist een verbindende man omdat hij wordt gewaardeerd van links tot rechts en het CDA had hem op handen moeten dragen. Omtzigt moet dit echt niet pikken, maar ja, die man heeft wel even rust nodig denk? En waardering. Dit hoort een staartje te krijgen en opzouten uit de gehele politiek is het minste + openlijke diepe excuses. En dan oprotten.
  Wat een schandaal.

  Afin, de wereld kan ons voor de zoveelste keer weer eens hard uitlachen. En Nederland moet door dit soort zaken steeds vaker een toontje lager gaan zingen, want laten we eerst maar eens hand in eigen boezem steken. Wat een kneuzen. :X

  1. Marija

   Helemaal met u eens en ik hoop dat dhr.Omtzigt hier ook leest hoe hij gewaardeerd wordt.

 8. StemPzeweg

  Het rode ink van de stembiljetten is amper opgedroogd, het kabinet nog niet eens begonnen met formeren en nu al een crisis. Dit moet wel een record zijn.

  Ik vraag me werkelijk af nu Rutte zo hard op zijn bek ging welke partijen in de rij staan om met hem een regering te vormen? Eigenlijk zouden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden

  1. Stanly2000

   Sarko, misschien wel de eerste keer dat ik het met u eens ben!

 9. JoopvdJoop

  Geeft het niveau aan van de gemiddelde politici.
  Welbespraakt maar in hun eigen wereldje net als menig linkse reageerder hier.

 10. Marija

  Erg?? Ik moet even lachen met leedvermaak.
  Wie een kuil graaft voor een ander, moet niet gek opkijken als hij er zelf in valt.
  Vele maanden geleden schreef ik een mailtje aan Pieter Omtzigt dat hij maar over zou stappen naar een partij waar hij wel gewaardeerd wordt.
  Later nog eens met : uw tijd komt nog wel, weet ik zeker.
  Ik hoop dat een en ander nu dichtbij komt en de zo door kiezers gewaardeerde Omtzigt kan gaan oogsten waarvoor hij jarenlang heeft gewerkt.
  CHAPEAU !

  1. Pauline Kummer

   Meer dan juist. Omtzigt doet er beter aan de pijp aan Maarten te geven. Het “volk” koos voor het opportunisme van het FvD. Zijn inspanningen zijn niet gewaardeerd door het volk, stem je vrij, daar ging het om. Een showmaster met zijn aangever.

   1. usb3.0

    paulientje is natuurlijk de grootste küt die hier reageert en meent de topic af te moeten wenden om faalmutsen ollongren en jorritsma uit de wind te houden..

 11. Duckday

  Waarom Rutte niet opstappen hij is de aanstichter van dit alles Macht Hoogmoed Waanzin

  1. Max Aue

   Probeer het eens in fatsoenlijk Nederlands.

   1. coenzoon

    inhoudelijk ben je het dus eens ! das erg fijn .

 12. Red52

  Ollongren heeft haar hele leven de zaken al van de verkeerde kant bekeken. Nu heeft ze haar eigen graf gegraven en mag voor het eerst in haar leven de goede kant opkijken namelijk de onderkant van het gras.
  Toch prijs ik haar, want met hetgeen vanmorgen naar buiten kwam, slaat ze namelijk de spijker op zijn kop.
  De elite duldt geen pottenkijkers die ingaan tegen het belang van Kaag en Rutte en de ambtenarij.

  Volgens D66 met veel ambtelijke leden mag Omtzigt zich niet bemoeien met corrupte ambtenaren, die zichzelf boven de wet hebben geplaatst.
  Het OM heeft al bepaald dat niemand verantwoordelijk is voor het toeslagen debacle en daarmee wordt nogmaals onderstreept, dat onze zogenaamde democratie op het niveau is van China of Rusland.

 13. rexm

  Peppie en Kokkie geven de pijp aan Maarten, wat een circus.???

 14. plakband

  De verdeling van burgemeestersposten en CvK-benoemingen stond op pagina 2.
  Voorlopig komen de partijprogramma’s niet aan bod bij de besprekingen.
  Eerst afspraken maken over mooie baantjes, het volk moet maar even wachten.

 15. usb3.0

  De opdracht terug geven is niet genoeg dit soort vrouwen moeten echt oprotten uit onze regering

  1. Dwight Tralee

   Een gekozen bewindsvrouwe rot niet op. Zij treedt af, neemt ontslag.Maar de vraag is waarom? Niet omdat u in het wilde weg iets roept.pt

   1. coenzoon

    wím is incognito , tenminste dat denkt de tról

 16. Cycle25

  Ollongren & Jorritsma…, bij deze…positie elders, wat een aanfluiting…, ons kent ons corrupties,…Omzigt als waker/klokkenluider liet te veel zien wat het daglicht niet kon verdragen waar coalities niet van gediend zijn. Dus op voorhand moet een integer politicus gesloopt worden door een Trumpiaantje. Aanvallen op gezondheid is een poging net zoals Trump in 2016/17 om non-globalisten buiten spel te houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.