Paniek bij CDA! Wopke Hoekstra reageert: ‘Omtzigt functie elders is niet met mij besproken!’

Het is paniek bij het CDA. Wopke Hoekstra himself heeft meteen gereageerd op het inkijkje in het formatiedocument van minister/verkenner Kajsa Ollongren waarin onder meer staat dat Pieter Omtzigt de Tweede Kamer uitgeduwd wordt en “elders” een “andere functie” krijgt. “Bizar,” noemt Hoekstra het, waarna hij ten stelligste beweert dat dit onderwerp in het geheel niet met hem besproken is.

Zoals wij eerder vandaag al berichtten is er iets heel opmerkelijks gebeurd. Want toen verkenner Kajsa Ollongren het Binnenhof vandaag verliet hield ze per ongeluk een formatiedocument open en bloot naar de camera toe. Een oplettende fotograaf maakte daar een foto van… en zo kon heel Nederland opeens zien dat onder het kopje “CDA” staat: “Positie Omtzigt, functie elders.”

Het is natuurlijk een grove schande, maar wel bewijs eens te meer dat Omtzigt absoluut niet populair is in Den Haag. Ze willen van hem af.

De vraag is nu: van wie komt dat punt? Is het afkomstig van het CDA zelf? Wil Wopke Hoekstra zelf af van Omtzigt en praat hij daar open en bloot over met Mark Rutte en Sigrid Kaag? Of is het afkomstig van één van die andere twee?

Nou, Hoekstra heeft publiekelijk al snel gereageerd. Niet zo gek natuurlijk, want ook hij beseft dat deze ene foto het CDA kan doen exploderen. Omtzigt kreeg bij de afgelopen verkiezingen immers genoeg stemmen voor vijf zetels. Als die man op zo’n manier behandeld wordt door zijn partijgenoten, nou, dan kon de vlam weleens héél snel in de pan slaan.

“Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren,” schrijft Hoekstra op Twitter. “Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat.”

Met andere woorden, hij ontkent dat dit afkomstig is van het CDA zelf, en zelfs dat er ook maar over gesproken is.

Liegt hij? Dat kan best. Maar ik denk dat er best wat te zeggen valt voor het standpunt dat Hoekstra voor eenmaal de waarheid verkondigt. Want als je goed naar het document kijkt dan zie je dat daar helemaal bovenaan staat: “Aandachtspunten 2e ronde.” Die tweede ronde begint met Rutte en Kaag, niet met Hoekstra. Sterker nog, er stond niet eens een gesprek met hem gepland voor vandaag.

Dit betekent dus dat het punt hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van één van de twee andere partijleiders. En ja, dan komen we logischerwijze toch echt uit bij Rutte. Want tussen Rutte en Omtzigt botert het al tijden niet. Omtzigt hijgt Rutte al sinds MH17 in de nek, en nu met de toeslagenaffaire is hun relatie écht totaal verziekt.

Het is een publiek geheim dat Rutte af wil van Omtzigt. Al veel langer. In dat licht bezien zou hij de meest waarschijnlijke bron van dit punt over Omtzigt zijn: in onderhandelingen met het CDA duidelijk maken dat als het CDA mee wil doen, dat de partij Omtzigt dan moet lozen, bijvoorbeeld door hem een mooie functie elders te geven. Wegpromoveren noemen ze dat.

Zo kan Rutte, die door de waakhond Omtzigt steevast op zijn fouten wordt gewezen, weer wat rustiger slapen. Eén kritisch Kamerlid minder. Dit is natuurlijk speculatie, maar wel gegrond: gebaseerd op feiten én kennis van de verhoudingen op en rond het Binnenhof.

Het woord is nu aan Pieter Omtzigt. Het doel van het partijkartel is duidelijk: ze willen van hem af. Nu is het tijd voor hem om te bewijzen dat hij voor niemand bang is. Ga de strijd aan, sla terug! Zo’n 350.000 mensen hebben op hem gestemd. Die kan en mag hij niet teleurstellen door de politiek nu zijn rug toe te keren.

Nee, als het CDA hem niet verdedigt, als hij daar niet welkom is, nou dan zit er maar één ding op: weggaan bij het CDA en zijn eigen partij beginnen. Met zoveel voorkeursstemmen heeft hij die zetel de komende vier jaar veilig in handen.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en word lid van de fantastische DDS-Groep op Facebook-alternatief MeWe!

Dus kom op voor jezelf én voor je kiezers, Pieter! Wees strijdbaar! Als je niet meer bínnen het CDA een luis in de pels kan zijn, dan maar daarbuiten!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Cootje

  Politiek en doctrine baas Rutte totaal verrot , dementie op de juiste tijd politieke BAGGER

 2. Cootje

  Laat omtzigt de beerput openen .

  1. Vanduinen

   Doe mee en laat hem niet alleen staan @Cootje. Wel hem de hemel inprijzen maar toch op clown Wilders stemmen. Hypocriet!

 3. Edjan

  Een “modern” tweede-kamerlid is geen volksvertegenwoordiger meer, maar een partijvertegenwoordiger. Dat komt doordat er rond deze tijd en de komende weken/ maanden regeerakkoorden worden onderhandeld waar iedereen zich aan dient te houden. Het doorsnee kamerlid is eigenlijk weinig meer dan een kwantitatieve factor voor zijn baas en het regeerakkoord.
  In de grondwet (artikel 140) staat dat een kamerlid moet kunnen stemmen zonder last of ruggenspraak: nou, vergeet het maar.
  Omtzigt heeft teveel gedaan wat zijn geweten hem ingaf, teveel volksvertegenwoordiger geweest, teveel “vriendjes van” tegen de haren ingestreken, dus zoekt men voor hem een functie elders.
  Want ja, het volk dat Omtzigt vertegenwoordigde mag natuurlijk niet weten dat dat afgestraft wordt met ontslag, dus dat moet mooi verpakt worden.

  1. Stanly2000

   Edjan, volkomen mee eens! De “democraten?” op deze site zullen het er niet mee eens zijn maar je hebt wel degelijk gelijk. De democratie is een partijdictatuur geworden!

   1. Edjan

    Stanly, van de “linksen” op deze site heb ik de indruk gekregen dat ze altijd en op elk niveau vóór het gezag kiezen. Dus vóor de top van het CDA en tegen Omtzigt, vóor politie en burgemeester als demonstraten tegen coronamaatregelen in elkaar gerost wordt, en vóor een klimaat of een BLM demonstratie die de mening van de overheid uitdraagt.

  2. Logica

   Uitstekend verwoord Edjan.

 4. Cootje

  Aan onze premier begint geen vrouw geen man geen transgender . Dat is behelpen in de avond. Zo eenzaam

 5. Cootje

  Wat is het verschil tussen Orban en Rutte ??

  1. Seneca

   @cootje
   in wezen nagenoeg gelijk aan elkaar maar met een punt in het voordeel van Orban. deze man beschermt zijn burgers en staat niet toe dat een EU daar de boel komt opschudden. Rutte vindt alles goed zolang het hem persoonlijk geen windeieren zal leggen. de Nederlandse burgers zal hem aan zijn reet roesten. het is een schoolvoorbeeld van een sociopaat.

   1. Marija

    Wat zijn wij dan voor hufters die toch weer voor hetzelfde gajes kiezen?
    Dan verdien je niet beter.
    Weg met die zooi en nieuwe verkiezingen en dan a.u.b. je hersens gebruiken.

 6. Cootje

  Hun monden vol hebben over het verdrag van Istanbul . Waar bij vrouwen als ze mede de macht hebben een politieke dissident in hun ogen weg proberen te elimineren . Hopend dat dit kruit is voor de linkse en rechtse garden om de aanval te openen of laten ze de democratie stikken

 7. RieninSpain

  Mag ook wel gezegd worden dat die Ollongren een stom mens is, je gaat toch niet met wat mapjes en papieren open en bloot over straat, doe dat spul in een tas of koffertje of is dat niet woke? Rutte heeft het aardig voor elkaar, een vice-premier die zo’n blunder begaat en een vice-premier (De Jonge) die niets tot een goed einde kan brengen.

 8. Marija

  PER ONGELUK?

 9. Red52

  Hier kun je uit opmaken, dat Nederland met Rutte een corrupte smeerlap heeft gekozen als toekomstig minister president.
  Kunnen ze hem niet wegpromoveren naar bijvoorbeeld Malta, want in zo’n staat hoort deze klootzak thuis.
  Het wordt tijd, dat de Nederlandse bevolking zich eens uitspraakt over deze ziekelijke machtswellusteling.

 10. Tuinpaden

  Laten we eerlijk zijn het CDA wil graag van Omtzigt af net als de andere partijen.
  En Wopke moet niet nu de verbaasde spelen omdat andere politici hetzelfde denken.
  Er is nog genoeg ruimte om een leugenachtig kabinet samen te stellen.
  Nederland krijgt wat het graag wilt.
  Het is jullie van harte gegund.

 11. ajamhavermans

  Poetin praktijken in Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.