Amsterdam gaat finaal ten onder door de lockdown: winkelpanden staan massaal leeg

De coronacrisis heeft voor een enorme leegstand in Amsterdamse winkelstraten gezorgd. De situatie is zelfs zo erg dat men verwacht dat volgend jaar zo’n 14,6 procent van de winkelpanden leeg staat in de hoofdstad. En het kabinet is verbaasd dat het draagvlak voor de coronamaatregelen verminderd is? Niet gek als ondernemers nauwelijks overeind blijven.

De hoofdstad van Nederland ziet de grootste stijging van het verwachte aantal lege winkelpanden. Onderzoekers vrezen voor twee zware jaren. Volgend jaar zou de leegstand kunnen groeien naar bijna 15 procent ‒ tot voor kort was dit nog slechts 5,5 procent.

Onderzoeker Gertjan Slob zegt hierover tegen het Parool dat de cijfers misschien nog slechter worden:

“Toen we dit rapport schreven, wisten we niet dat er nog een lockdown voor winkels zou komen. Dus ik denk dat de cijfers zelfs nog iets negatiever uitvallen.”

Ondanks alle ‘steun’ vanuit de overheid redden veel ondernemers het niet in Amsterdam. De stad is simpelweg onbetaalbaar voor ondernemers, en al helemaal als zij maandenlang hun deuren dicht moeten houden. Onderzoeker Slob vreest voor een kettingreactie; wanneer veel kleine ondernemers verdwijnen uit de stad verdwijnen ook tal van banen:

“Dadelijk ontstaat de situatie dat de stad niet alleen onbetaalbaar wordt om in te wonen, maar dat er ook nog eens geen werk meer te vinden is voor lager opgeleiden. Dan verandert het centrum in een yuppenstad en worden anderen de stad uitgedreven.”

2020 was een rampjaar voor winkeliers en ondernemers, en tot op heden is 2021 ook alles behalve een goed jaar te noemen. In Amsterdam ziet men de desastreuze gevolgen van de coronacrisis al.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Cootje

  Er zijn toch nog veel dankbare MKBers volgens de peilingen maar Corona is nog met een offensief bezig om de puntjes op de I te zetten

 2. LifeBuddy

  ”Ondanks alle ‘steun’ vanuit de overheid redden veel ondernemers het niet in Amsterdam.” Let op Mijn woorden, de taliban hebben al miljarden klaarliggen om Amsterdam over te nemen. Ik heb al 6 maanden geleden geroepen dat de banken 19.000 miljoen euro naar de moslimlanden [zonder adres] hebben overgemaakt. Alleen 17 maart kan Amsterdam nog redden.

  1. Jack Flash

   Van wereldstad Amsterdam waar iedereen ter wereld heen wilde, en alles kon en mogelijk was een “Ghost Town” maken binnen een paar jaar blijft een onovertroffen extreemlinkse facistische kunst.
   Chapeau valsema.

   1. Jack Flash

    fascistische.

 3. Billyslurf

  Vandaar de uitdrukking: in het Slob geraken

 4. Augustus

  Kunnen vervolgens de panden worden opgekocht door internationale miljardairs die VVD en D66 erg dankbaar zijn voor deze destructie.

 5. Genesis

  Dat lossen de kameraden daar wel op. Zijn heel erg creatief met andermans geld. Ze hebben wel een probleem de kas is al leeg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.