Amsterdamse winkeliers extreem hard getroffen door coronacrisis: 20% minder winkels in de binnenstad

De Nederlandse hoofdstad is bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Doordat 2020 een rampjaar was en het toerisme op z’n gat lag konden veel winkeliers nauwelijks rondkomen. De Amsterdamse binnenstad zag zo een vijfde van haar winkels de deuren definitief dichtdoen. En nog steeds dreigen veel ondernemers er mee te moeten stoppen.

Uit de jaarlijkse Amsterdam City Index blijkt dat de binnenstad extreem harde klappen heeft mogen ontvangen in 2020, en op dit moment nog steeds financieel harde klap ontvangt. Ruim de helft van de ondernemers zegt er slecht tot zeer slecht voor te staan. En al 20 procent van de winkeliers heeft haar deuren definitief moeten sluiten. Veel ondernemers zijn niet te spreken over de gemeente, zij hekelen het gebrek aan steun vanuit de politiek, zo meldt AT5.

Al langer klagen Amsterdamse ondernemers over de gemeente. Zij merken op dat de politiek hun overlaadt met regelgeving waardoor het vaak onmogelijk wordt om financiële steun te krijgen.

Dit is helaas goed terug te zien in het aantal faillissementen; als een vijfde van de winkels in de binnenstad door de crisis failliet is gegaan dan mag je je als bestuurlijke elite wel even achter de oren krabben.

Het blijven voorlopig nog wel even uitzichtloze tijden voor veel ondernemers. Het wantrouwen tegen zowel de centrale als lokale overheid groeit enorm onder ondernemers. En dat is niet gek als zij allemaal collega’s zien die hun levenswerk niet kunnen voortzetten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. liefdevol rechts

  Die 20% is niet genoeg voor het establishment dit moet naar boven de 50% gaan.
  Dan kan het zijn dat er genoeg mensen zijn die het genoeg vinden en het establishment de vernieling geven waar ze achter vragen want pas dan kan er werk gemaakt worden van het”build back better”
  Dus de pandemie is bijlange nog niet voorbij en de Lockdown die we nu kennen is nog maar een voorproefje van wat ze in petto hebben voor ons.
  Je mag er geld of zelfs je leven op zetten, Europa moet eerst in de vernieling en dan pas kunnen ze starten met “build back better”

  1. Cootje

   Zo stemmen ze ieder geval wel , dus lekker in hun sopje gaar laten koken , zakelijk is en blijft de ene zijn dood is de andere zijn brood dus volgens de peilingen wensen we de Rutte aanhang nog veel Corona plezier

   1. Cootje

    Europa is al de vernieling in , de helft ligt al aan het infuus en kan op de bedel tour zich net boven Jan houden , nog een Corona zetje en ze vallen om en dan zijn de dominosteentjes vertrokken die blijven dan rollen

 2. Cootje

  Geweldig toch volgens de peilingen uitermate tevreden , en ze mogen hun schuld aan de belastingen over 3 jaar uitsmeren , plus dat ze hun overgebleven spulletjes en terrassen op marktplaats te koop kunnen zetten en ze hebben een uitstekende burgemeester die wel de button 1873 groep voortrekt , en dat was belangrijker dan die paar Corona gedupeerde ondernemers die zien het teveel zwart wit

 3. JFU

  Gezien de peilingen hebben het merendeel van de kiezers er geen moeite mee…dus…!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.