Bedankt, Ollongren! Drama rondom poststemmen: in Bernheze is 8,5% (!) ongeldig

Stemmen per post leek vanaf het begin al één groot drama te worden. Minister Ollongren (D66) beloofde beterschap en verzekerde ons ervan dat het hele proces hartstikke makkelijk en “logisch” zou worden. Met wat duidelijke instructies zou er niets aan de hand moeten zijn, verzekerde de D66-vicepremier ons. En nu komt de gemeente Bernheze dus tóch met het bericht dat maar liefst 8,5 procent van de poststemmen tot nu toe ongeldig zijn, en worden afgekeurd.

“Bij reguliere verkiezingen is meestal ongeveer 0,3 procent van de stemmen ongeldig”, zo stelt de NOS. Maar in Bernheze zien we dát getal dit jaar vermoedelijk véél hoger zal liggen. De instructies bij de poststemmen zijn dermate onduidelijk dat maar liefst 8,5% ongeldig is en dus niet meetelt voor de einduitslag.

We hebben hier dus te maken met een enorme stijging in het aantal ongeldige stemmen. Het is te hopen dat de gemeente Bernheze de uitzondering is, maar de kans zit er dik in dat er nog veel meer gemeentes zullen zijn die zo’n enorme toename in het aantal ongeldige stemmen zullen gaan zien. In de weken voor de verkiezingen ging het namelijk al in zeker drie gemeentes mis.

In de meeste gevallen blijken de stempas en het stembiljet in dezelfde envelop te zitten. Zou een teller de envelop openmaken, dan kan diegene dus zien wie waarop heeft gestemd.

“Het is gewoon zonde want zo gaan heel veel stemmen verloren”, zegt de voorzitter van het stembureau. “Maar we volgen de instructie van het ministerie. Die kunnen we niet op eigen houtje veranderen.”

De enveloppen die zowel de stempas als het stembiljet bevatten worden nu apart gehouden. De kans bestaat immers dat Ollongren de stemmen alsnog mee gaat laten tellen, wat dus zou betekenen dat er kan worden ingezien wie waarop heeft gestemd! En dat is een enge gedachte, want de voorzitter van het stembureau in Bernheze zegt:

“We zijn benieuwd hoe andere gemeenten dit hebben ervaren, want ik kan me niet voorstellen dat het alleen bij ons zo vaak verkeerd is gegaan.”

We konden het allemaal aan zien komen, maar Ollongren moest en zou het poststemmen erdoor drukken. En nu zitten we met de gebakken peren… Dankzij de minister die ook eerder al het referendum afschafte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. StemPzeweg

  Als alle poststemmers PVV stemmen hoor je mij niet klagen 😁

  1. ikweetwatikwil

   Stemze mee draait zijn hand niet om voor Fraude.

  2. ET007

   Ik heb een paar ouderen gevraagd en ze stemmen allemaal Omtzigt. Dus CDA. Dikke pech voor Omtzigt die de verkiezingen niet mee heeft dit jaar.

 2. Max Aue

  Het betreft 134 stemmen die ongeldig zijn. Teveel, maar ook niet een aantal om wakker van te liggen.

  De ingewikkelde procedure is juist gemaakt om te voorkomen dat stempas en stembiljet tegelijktijdig konden worden ingezien. Veel bejaarden stopten ze in dezelfde enveloppe en dat is strijdig met de privacy.

  1. halo1

   Ik heb ook geen medelijden…als de mensen zo dom zijn.. de instructies waren overduidelijk!

  2. Egbert van Zutphen

   134 stemmen in een kleine gemeente.
   Er zijn 352 gemeentes en de meesten zijn groter dan Bernheze.

   Maar 134 stemmen per gemeente is toch in totaal 47.168 stemmen.
   Dat kan net genoeg zijn om een zetel te winnen of te verliezen.

 3. Beukman

  Een leermomentje. De instructies blijken net iets te ingewikkeld voor een klein deel van de kiezers, en dat heeft weer te maken met de privacy-regels.

  Opnieuw is er NIETS aan de hand. Van foutjes leert men. Jammer voor de Ollongrenhaters, dat wél.

 4. Adriaen van Bergen

  Die stemmen gaan toch allemaal naar d’66.
  Hoe zouden ze anders zo oog in de peilingen kunnen staan?
  Alleen door fraude met de poststemmen denk ik.

  1. Beukman

   Het zal je niet verbazen om te horen dat de Nederlandse stemmentelmachines van het merk Dominion zijn. En dat de Ollongren hier aandelen heeft, onzichtbaar omdat er een financiële constructie via Venezuela is opgetuigd om zulks aan het oog te onttrekken.

   Het schijnt dat de enige manier om straks niet op D666 te stemmen, is juist hun vakje rood te maken. Alle andere vakjes leiden via de software van Dominion naar een stem voor die partij.

  2. NO8DO

   Precies.
   Postnl had al aan de peilingbureaus doorgegeven hoe ze de poststemmen zouden gaan verdelen.
   Allu hoedje weer afgezet.

  3. Branzino

   Die stijgende score van D66 tot nu is heel eenvoudig te verklaren. Ze hebben een groot geldbedrag als schenking ontvangen en meteen al aangegeven, dat ze dat in de campagne zullen stoppen. Daarom is D66 elke dag op TV in reclamespots op heel plezierige maar dure tijdstippen. Veel views dus. En dat helpt enorm om kiezers te winnen. Dat gecombineerd met een erg in het oog springend optreden van Sigrid Kaag in diverse talkshows en debatten, maakt dat relatief veel zoekende kiezers nu hun keuze kunnen maken. Ik verwacht, dat die stijging nog even voortgezet wordt. Joost Vullings gaf D66 gisteren bij Op1 een mogelijk zeteltal van maximaal 25. Ik betwijfel dat wel, al zou ik het wensen. Maar ze gaan in ieder geval goed. Nogmaals, niet dankzij fraude, maar o.m. dankzij weloverwogen gebruik van de schenking van een gulle gever en het optreden van hun lijsttrekker.

   1. ManX

    Gekochte verkiezing dus.

    1. Branzino

     ManX, dat is wel een heel bijzondere visie. Elke partij bestaat vooral bij de gratie van giften en subsidies. Die paar euro ledencontributie houdt geen enkele partij in leven. In die zin is elke uitslag gekocht. Koploper was tot nu de PVV die geen contributies int, ook nauwelijks of geen overheidssubsidies ontvangt. Ze zijn er heel knap in geslaagd om al heel lang op die manier er goed politiek van te leven. FvD is ook terecht trots op het bedrag aan schenkingen dat ze hebben binnengehaald voor de verkiezingen. Waarom je nu ineens D66 beschuldigt, want zo komt het op mij over, van het kopen van een uitslag is me niet meteen duidelijk. Het kopen van een uitslag heet ook wel “corruptie”. Als je dat hier vindt, is er bij zo’n bedrag alle reden voor aangifte.

     1. Max Aue

      Mijn goede vriend ManX denkt nooit zo lang na voordat hij hier wat neerkalkt. Neem het niet al te serieus, de man heeft het moeilijk en moet zijn frustratie ergens uiten.

   2. Max Aue

    Kaag doet het goed en dat komt vooral door haar klasse. Ze zou een geweldige premier van Nederland zijn.

    1. Aborifa

     Gelukkig wordt ze het niet. Vraag me af of het een goede vaderlander is.

    2. The devil and the deep blue sea

     ‘Kaag geeft toe: Nederlands belastinggeld werd overgemaakt aan Palestijnse terroristen die 17-jarig Israëlisch meisje doodden.’

     DDS

     Die palezwijnensnol behoort achter de tralies!

    3. usb3.0

     Nee hoor, zij is een verschrikking voor Nederland, het is overigens een schande als dit soort ook nog eens een positie krijgt

   3. ikweetwatikwil

    Omdat we dagelijks Kaag voor TV zien, denkt Branzino dat je op Kaag stemt. Nu nog horen wat ze zegt. Nee dank u Kaag , liever niet.

 5. NO8DO

  Gezien de prachtige resultaten die Kanjer Kaag gaat halen en de onbetekenende rol welke FvD straks gaat vervullen, heeft DDS genoeg stof voor de komende 4 jaar.
  Soms zijn de pilaren rood, soms is het logo en beleid groen,
  Zo is er voor DDS altijd iets te doen.

  1. Max Aue

   😂

 6. RvdBe

  Waarschijnlijk linksstemmers, die moeten alles precies voorgekauwd krijgen zoals ze gewend zijn.

  1. NO8DO

   Waarschijnlijk linksstemmers?
   Wat een tegenvaller voor u.
   allecijfers.nl/verkiezingsuitslagen/bernheze/

 7. palko

  We hebben in de V.S. gezien waar schriftelijk stemmen toe leidt. Tot megafraude bij de verkiezingsuitslag. Iets wat zelfs een klein kind vantevoren kon voorspellen. Het is echt te hopen dat schriftelijk stemmen in Nederland beperkt blijft tot een eenmalig gebeuren. Al zal een non-valeure en incompetente kneus als Kajsa Ollongren dat zelf nooit willen toegeven.

 8. Appelstroop

  Gewoon braaf naar het stemhokje, prima dat de optie er is hoor voor de oudjes en mensen die heel bang voor covid zijn. Goed instructies lezen, kun je dat niet, dan heb je maar pech.

 9. Aborifa

  Stemmen per post: onzinnig idee. Kost veel geld. Fraudegevoelig. En is nergens voor nodig. Alleen groene angsthazen kunnen zoiets bedenkeen.

 10. usb3.0

  Iedereen ziet het gebeuren

 11. usb3.0

  Verkiezingsfraude 2021
  Door Jan de Man op zaterdag 13 maart 2021

  Nog nooit in de geschiedenis van parlementaire democratie van Nederland waren de verkiezingen zo belangrijk en cruciaal als die van 2021!

  Mondiale belangen
  Wie goed oplet, kijkt en luistert, heeft gezien, gehoord en gelezen dat er een mondiaal plan wordt uitgerold. Degene die het hebben gelezen, gehoord en gezien weten dat het hier gaat om de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Onze huidige premier, Mark Rutte, is warm pleitbezorger van deze doelen en de lijsttrekker van D66, Sigrid Kaag, heeft deze doelen in haar takenpakket. Hetzelfde geldt voor internationale handel, ontwikkelingssamenwerking en Internationaal milieu- en klimaatbeleid. M.n. dat laatste onderdeel speelt op mondiaal niveau een primaire rol.

  World Economic Forum (WEF)
  Het WEF, onder leiding van Klaus Schwab, steunt en ondersteunt de SDG. In januari 2019, maar ook in 2020 waren Mark Rutte, Wobpke Hoekstra, Maxima Van Oranje en Sigrid Kaag aanwezig tijdens de verhandelingen van Agenda 2030 (pdf). Deze agenda is de routekaart en de gebruikshandleiding voor het invoeren, (politiek) implementeren en uitvoeren van de SDG. Het WEF is de grote promotor en aanjager van deze agenda die ervoor zorgt dat alles wat wij normaal vonden wordt afgeschaft.

  Nederlandse verkiezingen en briefstemmen
  Vanwege de mondiale belangen en de ‘dreiging’ van het SARS-CoV-2 virus is het van het allergrootste belang dat de combinatie VVD + D66 doorgang blijft vinden in de regering en Tweede Kamer van ons land. Deze twee partijen in het algemeen, en Mark Rutte en Sigrid Kaag in het bijzonder, spelen een absolute en fundamentele sleutelrol in de implementatie van de SDG en de daarbij behorende economische- en klimaatdoelen.

  Kajsa Ollongren (D66) staat als minister van Binnenlandse Zaken aan het roer van de organisatie van onze nationale verkiezingen. Vanwege de eerder genoemde ‘dreiging’ van het virus en de daarbij behorende maatregelen, heeft zij bedacht dat er massaal (2.4 miljoen) per post gestemd mag worden. Nu al is verwarring ontstaan en worden er fouten gemaakt en dat terwijl ik mijn artikel al begon met de constatering dat juist deze verkiezingen cruciaal zijn voor ons land en onze bevolking.

  Omdat er zoveel fout kan gaan met het briefstemmen (pdf) ligt de fraude om de hoek en is er niet veel nodig om fraude in de hand te werken. Tot nu toe werden al 10.000 briefstemmen ongeldig verklaard. Maar wat nog veel belangrijker is? De uitslag! En juist wanneer er 2.4 miljoen briefstemmen worden verstuurd, kan er bij de verzameling ervan zomaar van alles ‘fout’ gaan.

  FVD waarschuwt voor fraude
  Al deze maatregelen maken de verkiezingen gevoeliger voor fraude. Zo heeft ook de Kiesraad al gewaarschuwd voor het risico op misbruik bij poststemmen en geadviseerd dit alleen op aanvraag mogelijk te maken. De regering heeft dit advies niet overgenomen.

  Om onbegrijpelijke redenen heeft de minister zelfs besloten dat uitgebrachte poststemmen waarbij de handtekening ontbreekt, tóch mogen worden meegeteld. Het stemmen per volmacht is al jaren omstreden, kan ronselpraktijken in de hand werken en doet ook afbreuk aan het stemgeheim. Dit is nu echter niet verder ingeperkt maar juist uitgebreid.

  En doordat uitgebrachte stemmen dit jaar massaal vervoerd en opgeslagen worden, voordat ze zijn geteld, hebben kiezers bovendien niet meer de mogelijkheid om fysiek toezicht te houden op het proces – vanaf het tijdstip dat de stembureaus open gaan totdat de

  laatste stem is geteld. Ook indien de stembussen worden verzegeld, biedt dit geen absolute garantie dat er niet tijdens het vervoer met de stemmen gerommeld kan worden. Zo heeft in 2012 een grootschalige examenfraude plaats kunnen vinden op de Rotterdamse school Ibn Galdoun, ondanks verzegeling van de examens. (Bron)

  Verkiezingsuitslag
  Tot slot de verkiezingsuitslag. In dit artikel heb ik uitgelegd wat het belang is van de combinatie VVD/D66. Beide partijen voeren nauwelijks campagne waarbij grote overeenkomsten zijn te zien met de verkiezingen van Amerika waarbij Joe Biden nagenoeg onzichtbaar was en toch de grootste overwinning ooit binnensleepte. Hoe kon dat? Met briefstemmen kun je de uitslag beïnvloeden en die beïnvloeding staat ons land te gebeuren omdat ‘ze’ het niet meer kunnen winnen zonder valsspelen. Als VVD en D66 deze verkiezingen winnen, dan weet ik dat we als land verloren zijn omdat deze partijen onze vrijheden, onze democratie en onze gezondheid verder om zeep zullen helpen, want dat is precies wat ze in 2020 hebben gedaan en nog steeds doorzetten.

  FVD
  Wanneer Rutte en Kaag het voor het zeggen krijgen zijn onze kansen na 17 maart 2021 verkeken. De NPO, alle andere staatsgezinde omroepen en mediaorganisaties wijzen graag in de richting van Rutte en Kaag. De Nederlandse kiezers hebben nog één kans! Alleen FVD pleit voor de volledige vrijheid van Nederland. FVD is de enige partij die alle maatregelen wil opheffen en ons volk en ons land de volledige vrijheid wil teruggeven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.