CDA trekt bizarre conclusie na nieuwe verkiezingsnederlaag: niet langer ‘VVD-light’, maar GroenLinks-met-de-Bijbel

Bij het CDA zitten ze met een politieke identiteitscrisis. Na opnieuw een verkiezingsnederlaag is het tijd om een andere koers te varen. Maar ook die nieuwe koers bepalen lijkt bij voorbaat al te zijn mislukt. Die wordt namelijk omschreven als: “meer gericht op jongeren en steden en minder op boeren en de regio”, meldt EenVandaag.

Binnen het CDA zijn ze kennelijk zo blind als maar kan. Totaal inspiratieloos en compleet vastgeroest in hun denkpatronen, komen ze niet verder dan ‘we kunnen niet langer ‘VVD-light’ blijven, dus moeten we meer richting D66-light gaan.’ Dat is namelijk waar ze nu op af dreigen te gaan.

Midvoor, de vernieuwingsbeweging binnen het CDA, en jongerenvereniging CDJA, zijn van mening dat de partij zich op jongeren en steden moet richten, in plaats van op boeren en de regio. En hét thema dat jongeren aantrekt is volgens hen natuurlijk: klimaatbeleid. En bij welke partij kom je normaal gesproken uit als je ‘jongeren’, ‘steden’ en ‘klimaatbeleid’ roept? GroenLinks.

Dit is de bedroevende conclusie van wat zichzelf de ‘vernieuwingsbeweging’ binnen het CDA noemt. En daarmee laten ze precies zien hoe erg de rot binnen die partij eigenlijk is, want de oplossing staat pal voor hun neus: Pieter Omtzigt. De principes waar die man voor staat en de doortastendheid waarmee hij ze uitdraagt, zijn precies datgene waar ook de rest van het CDA goed mee zou kunnen scoren. Train volksvertegenwoordigers om op dezelfde manier te werk te gaan als Omtzigt en trek mensen aan met eenzelfde rechtschapen karakter. Dát gaat scoren!

Maar nee, ‘laten we van VVD-light naar GroenLinks-met-de-Bijbel gaan’, dát gaat vast werken…

Het is dus wel duidelijk: Omtzigt, en met hem andere CDA’ers die geen zin hebben om de christelijke variant van Jesse Klaver te worden, zou serieus moeten gaan overwegen om op te stappen bij die partij als ze deze inspiratieloze strategie serieus blijven volgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. EU_K0K

  De flexibiliteit van het CDA wordt bepaald door hun politieke opportunisme.
  Principes zijn bij het CDA niet gewenst. (zie Omtzigt, Klink, Koppejan en Ferrier, enz)

  1. Hawthorne_Abendsen

   I have to say dat een toenaderingspoging tot ‘links’, bezien v.u. een positie van politiek opportunisme, bepaald een misser zou zijn.

 2. ET007

  Het CDA maakt nooit kans tegen GL en D66. Als CDA wilt blijven voortbestaan, dan moeten ze de boeren en ouderen steunen. En met een vergrijzing in het verschiet zou dat in principe gunstig zijn. CDA moet weer terug naar hoe ze waren: maw een beetje meer Omtzigt dan Wobke. Terug naar een liberaal bestaan met een menselijk tintje.

 3. Fortiori

  Wie zichzelf niet meer thuisvoelt bij het CDA is er toch een Boeren Burgers Buitenlui partij in de aanbieding?

 4. plakband

  CDA wordt GroenLinks-met-de-Bijbel.
  Dat geeft aan waar deze CDA-politici voor gaan.
  Niet voor hun eigen ideeën, normen en waarden.
  Nee, zij richten zich op de groep kiezers die zich gemakkelijk voor de gek laat houden.
  Gesteund door MSM, universitaire indoctrinatie en moderne marketing
  Dat levert lekker pluche zetels op waar je 4 jaar op kunt teren.
  Nederland gaat verder bergafwaarts.
  Het partijkartel is failliet.

 5. StemPzeweg

  De politieke strijd lijkt nu vooral te gaan tussen liberaal en nationalistisch. Conventioneel en links worden daarentegen vergeten

 6. Hawthorne_Abendsen

  Elke alliantie met D’666, de partij voor derderangs reclamemagiërs en zielloze politieke oppervlaktemuggen, is m.i. uit de hel. D’66 is eerder slinks dan links. En wat rest van links heeft een terechte opdonder gekregen. Wegblijven.

  Met GL gaat men niet in zee.
  Men deponeert… en gaat niet mee.

  De ‘jongeren’ waarnaar ‘vernieuwinsbewegingen’ en jongerenafdelingen van gevestigde partijen (die zich te veel laten verblinden door media en ‘denktanks’) bij te rade gaan hebben niet altijd de toekomst.

 7. Adriaen van Bergen

  Groenlinks met de bijbel? Dat is de CU.

 8. Rieks

  Men is de weg kwijt, dat is zo duidelijk als wat. En dan gaat men nota bene een andere partij na-apen. Bij de volgende verkiezingen wordt men nog eens gehalveerd. Jongeren gaat men zeker niet trekken en de ouderen komen hun stoel niet uit voor zo’n partij.

 9. Augustus

  Wat betekend het CDA nog? Voor christenen komen ze niet op, zowel wereldwijd als in Nederland, en de islamisering van Nederland vinden ze prima.

  Het is vooral een partij om de gematigde christenen langzamerhand naar hun eigen ondergang te leiden omdat ze te bescheiden zijn om voor hun eigen rechten uit te komen.

  1. Rieks

   Goed opgemerkt. Het CDA zou eigenlijk best een positieve kracht kunnen zijn in de NL politiek maar men staat nergens meer voor, dan weer helpt men links (meestal) dan weer rechts aan een meerderheid. Dit slappe CDA verdient het dat de kiezer het laat vallen.

 10. BarryCitroen

  Men kiest niet meer voor de boeren! Is het niet andersom? Ik denk dat ze eerder een andere koers varen omdat boeren het CDA massaal de rug hebben toegekeerd. Ze kiezen voor jeugd en klimaat en denken hiermee te kunnen scoren tussen de rest van de klimaat jojo’s. Zielig clubje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.