Column Jan Roos: De mainstream media vinden verkiezings-fake news geen probleem, als het maar voor de goede zaak is

In zijn laatste column voor de Tweede Kamerverkiezingen beschouwt Jan Roos de wisselwerking tussen de geschreven media en politieke partijen. Er wordt een hoop geframed en, wat hem betreft, zelfs fake news gepubliceerd. De PvdA werd voorheen op handen gedragen, en nu probeert de pers Kaag er doorheen te drukken. Maar ook op de rechtse pers heeft Jan het nodige commentaar…

Het is niemand ontgaan dat de verkiezingen eraan komen. Dan zijn er altijd de bekende tradities. We worden doodgegooid met allerlei sturende peilingen, die gebaseerd zijn op een paar mensen die een lijstje invullen. Iedereen zet opeens een grote mond op om aan te tonen dat ze echt heel erg uitgesproken zijn om een dag na de verkiezingen al die stoere praatjes weer voor vier jaar in een lade te schuiven. En natuurlijk het gemanipuleer van de mainstream media. En dan heb ik het niet zozeer over het in de hoek zetten van rechtse partijen. Dat gebeurt altijd al. Alles wat rechtser is dan de VVD is heel eng en moet vooral bestreden worden, aldus de jongetjes en de meisjes die zichzelf journalist durven te noemen. Nee, het gaat mij vooral over hoe de media sturen op links, hun eigen politieke kleur.

We kunnen ons allemaal nog herinneren dat de Volkskrant steeds met een pro-PvdA nieuwsartikel kwam in de laatste week van de verkiezingen. Achteraf bleken ze vaak niet waar, maar fake news is geen probleem als het voor “de goede zaak” wordt aangewend. Zo schreef de krant in 2006, net voor de dag waarop we mochten stemmen, dat Nederlandse militairen Irakezen zouden hebben gemarteld. Dat hielp de Partij van de Arbeid. Maar pas na de verkiezingen zou hoofdredacteur Peter Broertjes, later bedankt met een burgemeesterspost in Hilversum namens de partij, de term martelen betreuren. Zo zijn er nog een reeks van dat soort publicaties geweest die geheel toevallig precies op het juiste moment over het juiste onderwerp gingen en altijd in het voordeel van de PvdA.

Ook bepalen de media altijd wie hun linkse voorkeur krijgt. Zo werd SP-lijsttrekker Roemer in 2012, toen hij heel hoog in de peilingen stond en het zou opnemen tegen Rutte, totaal gesloopt door de linkse pers. Daardoor werd Diederik Samsom (PvdA) opeens de uitdager van de VVD-premier. Totaal gemanipuleerd.

Dat zie je ook in 2021 weer gebeuren. Nu is Kaag (D66) de favoriet van de media. Overal wordt de totaal kansloze vrouw gebombardeerd tot de nieuwe premier. Hoe dat zou moeten met een schamele 15 zetels wordt er niet bij vermeld. Maar dat zij de eerste vrouwelijke minister-president wordt staat al vast. Slachtoffer in deze strijd is Jesse Klaver geworden. Hij wordt aangevallen door de NOS en Nieuwsuur alsof hij rechts is. Op de Hilversumse burelen is namelijk besloten dat hij moet bloeden voor het succes van Kaag.

Overigens moeten we wel eerlijk zijn. Aan de rechterkant is het niet veel anders. In het flutartikel op deze website dat Code Oranje niet rechts zou zijn vanwege nummer vier op de lijst ‒ Ruud Koornstra ‒ staat louter nonsens. Volgens het stuk zou hij klimaatwaanzinnige zijn en een extreemlinkse klimaatkoers willen varen met de partij. Allemaal lulkoek eerste klas. Want als je de klimaatplannen van Code Oranje leest staat daar gewoon in dat zij de Klimaatwet en het Klimaatakkoord afwijzen, willen stoppen met de bouw van windmolens en beginnen met kernenergie. Dat is precies was Forum voor Democratie ook wil. Dus wat nou links?

Overigens moet de Dagelijkse Standaard wel eerlijk zijn: ze staan op de loonlijst van FVD, dus dat zal dan wel de reden zijn van dit fake news-bericht. En nu we toch bezig zijn: wanneer komt eens naar buiten dat de leider van de vrijheidskaravaan om mijn ontslag heeft gevraagd bij deze site vanwege kritiek op zijn radicale clownsclub?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. liefdevol rechts

  Jan Roos, vertel eens welke richting ga je uit?
  Heb je een geldschieter, donateur gevonden om plots de linkse toer op te gaan?

 2. Nikita

  Mensen nog 1 keer met een andere nick om even te vertellen dat alle tr%llen hier betaald worden door DDS driewerf neemt afscheid hier toedeloe .

  1. Rueda

   Alweer?
   Ga toch lekker koffiedrinken in Albufeira.

 3. Gebande_3

  Overigens moet de Dagelijkse Standaard wel eerlijk zijn: ze staan op de loonlijst van FVD, dus dat zal dan wel de reden zijn van dit fake news-bericht. En nu we toch bezig zijn: wanneer komt eens naar buiten dat de leider van de vrijheidskaravaan om mijn ontslag heeft gevraagd bij deze site vanwege kritiek op zijn radicale clownsclub?

  Dat wordt een Roos-exit.

 4. ikweetwatikwil

  Ja Jan, je bent zoooooo zielig in elk van jouw artikeltjes.

 5. ManX

  Als Jan Roos niet liegt, is het een schande dat Thierry Baudet om dat ontslag gevraagd heeft bij DDS. Een grove schande: afwijzing van de vvmu, regelrechte censuur en persbreidel.

  Zoiets komt voor bij totalitair geleide regimes, maar hoort nimmer in Nederland plaats te vinden.

  Maar misschien kan Jan Roos met wat meer bewijs en toelichting op de proppen komen alvorens een oordeel te vellen?

  1. Meriadoc Brandebok

   Roos heeft er geen belang bij het medium dat hem betaalt te demoniseren. Ik ga er dus van uit dat hij gelijk heeft. Dit bevestigt mijn vermoeden dat DDS een promobus van FvD is gewordenen dat Engelbart daarom is gewieberd.

   1. ManX

    Het bewijst tevens dat Michael van der Galien zijn rug recht houdt en een streep in het zand zet naar Baudet toe.

    1. Gebande_3

     Dat zal blijken als Jan hier blijft vervuilen.

    2. Meriadoc Brandebok

     Het gaat er niet om dat Van der Galien Roos niet heeft ontslagen. Het gaat er om dat er tussen Van der Galien en Baudet de sfeer heerst waarin Baudet daartoe op kan roepen en dat het niet in de publiciteit wordt gebracht. Dit duidt erop dat het blog welke pretendeert onafhankelijk te zijn nauw verknoopt is met de top van FvD, zoals ik reeds vermoedde.

     1. Beukman

      @Meriadoc
      en dat het niet in de publiciteit wordt gebracht.

      Met de suggestie dat MvdG het in de publiciteit had moeten brengen ben ik het dan weer niet mee eens.
      Als Baudet MvdG persoonlijk heeft gevraagd om Roos te wippen, en dit is in vertrouwelijkheid gedaan, dan hoort de hoofdredacteur dit niet naar buiten te brengen.
      Enfin, Roos is nu het lek. Zo’n achterdeurtje is er altijd wel te vinden.

     2. Meriadoc Brandebok

      Daar zit het hem precies, Beukman. Een objectieve blogger had deze informatie gepubliceerd (en moeten publiceren). Maar het feit dat de informatoe aangaande het verzoek tot ontslag niet is gepubliceerd, wijst op een vertrouwelijkheid waarin zoiets kon worden gevraagd en een vertrouwelijkheid waarbij het niet gepast was de informatie te publiceren. En dat is zeer ongezond voor een blog dat pretendeert onafhankelijk te zijn. Ongezond voor de onafhankelijke pers.

     3. Beukman

      Ik snap je punt Meriadoc, maar vind je dat een hoofdredacteur zaken mag publiceren die hem vertrouwelijk zijn meegedeeld?

      Heel veel doet het er eigenlijk ook niet toe. Wie de reacties niet leest, zou denken dat DDS de partijkrant van Forum is geworden.
      De reageerders wordt echter geen strobreed in de weg gelegd bij het afschieten van de propaganda, en juist dit ondergraaft de gedachte dat DDS een propagandakanaal van Forum is.

      Dit levert een tamelijk unieke situatie op en het maakt DDS tot een uniek blog. Stel dat Roos gelijk heeft, zou Baudet dan ook geëist hebben dat er iets aan de comments werd gedaan?

     4. Meriadoc Brandebok

      Zeker niet, Beukman, uiteraard niet iets wat hem in vertrouwen is medegedeeld. Maar zoals ik in mijn eerste comment aan ManX reeds schreef vind ik dat er zo’n sfeer van vertrouwelijkheid tussen media en politici niet mag heersen. Want dat ondermijnt het principe van de onafhankelijke pers.

     5. Fax uit Darmstad

      Brandebok,
      Beschrijft u nu de NPO?

     6. Beukman

      Dan zijn we het eens, Meriadoc.

   2. The devil and the deep blue sea

    ‘dat Engelbart daarom is gewieberd.’

    Engelbart heeft hier gisteren nog een artikel geplaatst!

    1. ManX

     Huhh?

     1. The devil and the deep blue sea

      Artikel over Femke Merel van Kooten

      Video! Femke Merel van Kooten (Splinter) grijpt flipflop-kabinet:

      ‘Vertrouw ze niet, zeker niet over de avondklok!’

    2. ManX

     Krijg nou de hik – je hebt gelijk! Het was me totaal niet opgevallen, heel alert van je devil.

     Dan ben ik wel heel benieuwd wat Tim vanaf half december tot nu heeft gedaan: een kwartaal sabbatical, corona, overspannen?

     1. The devil and the deep blue sea

      Het zal mij een zorg zijn wat hij heeft gedaan in de tussentijd, het gaat mij er maar om dat die Brandebok uit zijn nek zwetst en dit toon ik graag aan.

     2. Gerda2

      Op 9 maart is er ook een artikel van Tim Engelbart geplaatst.

      dagelijksestandaard.nl/2021/03/femke-merel-van-kooten-splinter-slaat-partijdiscipline-aan-gort-politieke-partijen-zijn-te-machtig-geworden/

     3. Beukman

      Jullie gaan steeds veel te vaak op zoek naar duistere theorieën om dingen te verklaren die jullie niet begrijpen. Uit werkelijk helemaal niets is ooit gebleken dat Tim er bij DDS uit werd getrapt.

     4. Beukman

      Wat ik wel aan jou waardeer, links_liegbeest, is dat je bijzondere Amsterdamse uitdrukkingen kent, al zijn het dan niet altijd de friste, zoals deze.
      Verder zit je er gewoon weer naast.

     5. Gerda2

      Beukman, als je mij schaart onder “jullie”, dan kan ik je uit je droom helpen.
      Ik geef alleen een link door, omdat ik al eerder een een artikel van Engelbart had gelezen. Verder interesseert het me geen zier.

   3. ManX

    Wat Engelbart schreef was geen gewone kritiek op Baudet: dat was gefrustreerde demagogie, die terecht door Van der Galien op den duur niet meer getolereerd werd (Engelbart heeft maanden lang zijn gang kunnen gaan).

    1. Meriadoc Brandebok

     Jokkebrok.

     1. ManX

      Fantast en leugenaar Meriadoc Brabbelkous: “Dit bevestigt mijn vermoeden dat DDS een promobus van FvD is geworden en dat Engelbart daarom is GEWIEBERD.”

      Tim Engelbart heeft gisteren nog een artikel op DDS geschreven, zoals je inmiddels (zie Devil) had kunnen weten.

      Je bent een charlatan, Brandegeit.

     2. Meriadoc Brandebok

      Nee, jij bent een charlatan. Ook jou zinde de kritiek op de Grote Leider niet en je vond het maar wat geweldig toen Engebart er af werd geschopt. Gisteren riep je al op tot verbanningen. Je gaat steeds verder achteruit.

 6. Meriadoc Brandebok

  “ze staan op de loonlijst van FVD, dus dat zal dan wel de reden zijn van dit fake news-bericht”
  “En nu we toch bezig zijn: wanneer komt eens naar buiten dat de leider van de vrijheidskaravaan om mijn ontslag heeft gevraagd bij deze site vanwege kritiek op zijn radicale clownsclub?”

  Zou Baudet ook hebben gevraagd om het ontslag van Tim Engelbart en zou FvD-groupie Van der Galien daarmee hebben ingestemd? We zien dat DDS op het randje van de afgrond staat.

  1. ManX

   “We zien dat DDS op het randje van de afgrond staat.”

   Waar baseer je dat op, behalve op je met diarree gevulde onderbuik?

   1. Meriadoc Brandebok

    Het is duidelijk de promotionele arm van FvD geworden.

 7. HD

  Vroeger was Roos leuk, nu een vreselijk zieke man.

  1. Syrah

   Waarom, hij is nog steeds dezelfde rechtse l#l de behanger.

   1. ikweetwatikwil

    Jan verteld haast in elk artikel wat hem , volgens hem, is aangedaan. Daar zit geen mens op te wachten. Werk is werk.

 8. Rene van der Grijp

  ” In het flutartikel op deze website dat Code Oranje niet rechts zou zijn vanwege nummer vier op de lijst ‒ Ruud Koornstra ‒ staat louter nonsens.”

  Dat deze Koornstra op de lijst staat roept de nodige vragen op die de heer Roos niet heeft beantwoord.

  Verder lijkt dit op een afscheidscolumn. Het botert kennelijk niet meer tussen Roos en DDS.

  Ik zal hem niet missen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.