Compleet naïeve Rutte over China die terugslaat na EU-sancties: ‘Volledig onterechte reactie!’

De Europese Unie legt China voor het eerst sinds 1989 sancties op. Dat is het gevolg van het schenden van de mensenrechten door China van de Oeigoeren. China reageerde vrijwel direct met een sanctielijst, waar ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op staat. Maar premier Rutte vindt dat een “volledig onterechte reactie” en gaat stampij maken in Brussel.

In de Europese Unie is men er kennelijk van overtuigd dat je andere landen sancties op kunt leggen, zonder dat zo’n land dan terugslaat. Dat blijkt in ieder geval uit de tweets die onze minister-president heeft verstuurd. Rutte veroordeelt de sancties vanuit Rusland, die ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma troffen:

Dat de EU sancties oplegt aan China, vanwege mensenrechtenschendingen omtrent de Oeigoeren, is helemaal prima. Een tikkeltje hypocriet wellicht, aangezien EU-grensbewakingsorganisatie Frontex zelf nog steeds bezig is met het terugduwen van asielzoekers in de Middellandse Zee.

Maar goed, China is niet één of ander derdewereldland waar je lukraak sancties aan kunt opleggen en geen klappen van terug hoeft te verwachten. Natuurlijk meppen ze terug! En dan is het nogal raar dat zoiets wordt bestempeld als een “volledig onterechte reactie”, want het gaat hier helemaal niet meer over of iets terecht of proportioneel is of niet.

De Chinezen zien dit diplomatieke schouwspel als een stukje machtspolitiek. Vanuit hun optiek ‘schoffeert’ de EU hun land met deze strafmaatregelen en wordt hun machtspositie uitgedaagd. En zij weten donders goed dat de EU niet de ballen (of de capaciteit) heeft om openlijk tegen hun beleid in te gaan. Wil je als Europese Unie dus de Chinese overheid aanpakken, dan zul je bereid moeten zijn om klappen terug te ontvangen en de daad bij het woord te voegen.

Een beetje janken over hoe ze het überhaupt in hun hoofd halen om terug te slaan zet totaal geen zoden aan de dijk. Veel succes dus voor de bewoner van het Torentje, die dit “in Europees verband” zal oppakken. Daar zullen ze in Beijing echt niet om malen. Sterker nog: ze zien die Europese reactie van mijlenver aankomen, en hebben hun respons daarop allang uitgedacht en klaargezet. Dit is geen spelletje dat lui als Rutte kunnen winnen van de Chinezen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. HD

  Mag Sjoerd Nederland nog wel in.

  1. Jack Flash

   Geen wig tussen sjoerd & rutje.
   Allemaal reeds beklonken.

 2. C.A.Barstow

  Rutte kakelt natuurlijk zijn linkse bazen in na, je kunt ook niet anders van deze figuur verwachten.

  Overigens, waarom staat Rutte niet op die lijst? ik bedoel waarom staat al die linkse machtswellustelingen uit Brussel niet op die lijst?

 3. gggg

  rutte doet NIETS zonder goedkeuring, rutte is een vazal.

  h**ps://static.wixstatic.com/media/b6ee20_3e93e479183d47a3998bf3531a024d3d~mv2.jpg/v1/fill/w_960,h_672,al_c,q_90/b6ee20_3e93e479183d47a3998bf3531a024d3d~mv2.webp

  1. Jack Flash

   Rutte geeft niets zonder vooraf te stelen. Zei ik hier al jaren geleden.Maakt niet uit over welke materie je het hebt., zowel moreel als politiek materiëel.

 4. Cootje

  Hebben die boeren toch hun old boys netwerk gebruikt

 5. Cootje

  Hij hij gezorgd dat Kaag op de tafel klimt , zorgt china dat hij verdwijnt van het wereldtoneel .

 6. RvdBe

  Wij sancties tegen de Chinezen, Chinezen virussen tegen ons, kijken wie er wint.

  1. gggg

   chinezen ontwikkelen de virussen in opdracht , rara wie zijn de opdrachtgevers …….

 7. rexm

  Rutte, hij maakt zich alleen belachelijk, denk dat hij Trump neigingen krijgt.
  Iedereen zand in de ogen strooien, ga eerst die zorgtoeslag terug betalen aan de bevolking.

 8. rexm

  Sjoerd en Mark op een kajak, lijkt mij wel wat.!!!

 9. Niet L niet R

  Laat Linkse Rutte eerst eens zorgen, dat ons land weer normaal functioneert!

 10. rexm

  EU-sancties naar China toe is totaal onzinnig en getuigd niet van gezond verstand.
  Laat de EU nou eens vertellen wat het de burgers van Europa gekost heeft met sancties tegen Rusland, miljarden en miljarden.
  Het probleem is dat de idioten in de gouden kooi zitten in Brussel en niet gewoon in een gewone kooi, zou beter zijn.

 11. Aborifa

  Genadeloze Sjoerdsma. China siddert.

 12. Pengyou

  Terecht artikel. De Chinezen tolereren geen buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.