Exit poll: FVD schiet omhoog van 2 naar 7 zetels! Maar ook: VVD wint ruim, D66 slaat enorm toe, en eurofielen van Volt ook

Om te beginnen is er goed nieuws voor aanhangers van Forum voor Democratie: zelfs volgens de exit poll, die FVD vrijwel zeker wat onderschat, is de partij enorm gegroeid. Waar Thierry Baudet en de zijnen in 2017 nog genoegen moesten nemen met twee zetels, zouden ze er volgens de poll nu zeven (7) krijgen. 

Volgens de exit poll van Ipsos voor de NOS heeft de VVD de Tweede Kamerverkiezingen van vandaag gewonnen. Het is voor de vierde keer op rij dat Mark Rutte zijn partij de grootste maakte. Ongelooflijk, maar blijkbaar zijn er echt heel veel Nederlanders die denken dat deze man – die verantwoordelijk is voor het vreselijk dictatoriale coronabeleid én voor de walgelijke toeslagenaffaire – het goed heeft gedaan. Het is om misselijk van te worden.

VVD: 35
PVV: 17
D66: 27
CDA: 14
PvdA: 9
GroenLinks: 8
SP: 8
Forum voor Democratie: 7
Partij voor de Dieren: 6
ChristenUnie: 4
Volt: 4
SGP: 3
JA21: 3
Denk: 2
50Plus: 1
BBB: 1
BIJ1: 1
Splinter: 0
Code Oranje: 0
Lijst Henk Krol: 0

Bij de NOS werd live afgeteld naar de exit poll. Het was enorm spannend. Om de zoveel minuten kwam in beeld hoelang er nog te gaan was. Het was verdorie net de finale van het WK ofzo. Nederland staat 1-0 voor tegen Duitsland, nog 10 minuten te gaan! Nog 5 minuten! 3! 1! We zijn er!

Hoe dan ook, van tevoren werd al aangegeven door de NOS en diens experts van Ipsos dat de exit poll normaal gesproken 1 of 2 zetels ernaast kan zitten per partij, maar nu mogelijk méér. Want de vraag is: hoe eerlijk zijn mensen over hun voorkeur? Het is heel goed mogelijk dat een bepaalde groep kiezers geen antwoord wil geven op die vraag… en dat geldt zeker voor kiezers die zowel het mediakartel als het partijkartel wantrouwen.

Dus: het is nog afwachten. Vanavond en misschien wel vannacht gaan we meer horen. De uitslag staat nog niet vast, dit is nog maar een exit poll, en die kan er naast zitten. 2 zetels of zelfs 3 maakt bij kleinere partijen met name natuurlijk een wereld van verschil… en voor de echte kleintjes kan het gemakkelijk het verschil zijn tussen wel in de Kamer komen en (net) niet.

En voor Forum geldt natuurlijk: 7 is een prima score (meer dan een verdriedubbeling!), maar er zit in principe nog meer in met 8 en misschien wel 9 zetels ook. Zelfs bij de NOS moesten ze toegeven dat het een geweldige score is voor FVD. “Plus 5 is dat!” Zelfs de woordvoerder van de VVD zei achteraf al dat Forum “een mooie uitslag” heeft neergezet. Zo!

Dus we blijven het in de gaten houden vanavond. Het zit er nog niet op.

Wat er wél op zit? We weten nu al dat de VVD en D66 natuurlijk met elkaar gaan onderhandelen. Die twee leiden de dans. Het CDA zet je erbij, en ze kunnen ‘gewoon’ met elkaar doorgaan. Ja, het is om misselijk van te worden. Maar het zal die kant vrijwel zeker uitgaan.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

Dat zij dan zo. In de tussentijd put ik er kracht en moed uit dat met name FVD flink gegroeid is in de afgelopen vier jaar. Met die kern kunnen we wat. Stel je voor dat we vanaf nu 7, en misschien wel 8 of zelfs 9 FVD’ers in de Kamer zien!

Oh, en dan nu even lachen om GroenLinks, de SP, en de PvdA.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Max Aue

  Forum heeft mogelijk 7 zetels maar die club gaat de komende jaren ruziënd uit elkaar vallen. Verder hebben ze nog een oude vete uit te vechten met de verraders van JA21.

  Politiek is het irrelevant gepruts waar we beter niet veel aandacht aan kunnen besteden.

  1. halo1

   Wat een kinnesinne.. jij dacht 3 zetels geloof ik ..haha… het zijn er dus 7… blij met mijn stem daartoe te hebben bijgedragen… links: 3 x verlies…mooie avond!

  2. Marija

   Forum wordt al aangeklaagd wegens stemfraude.
   Bericht brabant.

 2. Michael M

  D 666 naar 27 zetels, duidelijk dat 68% van de Mensen en jongeren nog steeds niets van politiek snappen. Volgen geen jarenlange debatten.

 3. StemPzeweg

  Mega overwinning voor rechts: (VVD, FvD). Verschrikkelijk!

 4. Meriadoc Brandebok

  Met deze uitslag lijkt een driepartijencoalitie mogelijk. We krijgen dan dus een centrum-rechts kabinet van VVD, CDA en D66. Het gevreesde ultralinkse kabinet komt er dus niet. Tegelijkertijd staat de nieuwe coalitie garant voor stabiel landsbestuur.

  Hier drink ik op!

 5. Beukman

  Zeven is hartstikke goed (mijn prognose was 8). Mijn complimenten aan Baudet.
  Nu afwachten of de komende tijd Forum erin slaagt om de PVV leeg te vreten, óf dat de boel opnieuw uit elkaar valt door intern geneuzel.

 6. Vrijedenkert

  PVV verlies en FvD winst… Echter het rechts-conservatieve EU-kritisch en nationalistische blok als geheel wint fors!

  PVV 17, FvD 7, JA21 3 en SGP 3 is gezamelijk 30 zetels.

  Links-socialistische partijen o.a. Groene Khmer raken zetels kwijt aan D666 wat economisch/financieel wat meer naar het midden neigt maar wel zeer verontrustend deze pro-EU/D666 uitslag samen met Volt.

  1. Vrijedenkert

   P.S. Een rechts-conservatief kabinet is mogelijk als alle partijen dat willen.
   VVD 35, CDA 14, PVV 17, FvD 7, JA21 3, SGP 3 gezamelijk 80 zetels!

 7. Rieks

  Wat te denken? Pijnpuntjes zijn de zetel voor Bij1 (kan nog veranderen want er is een foutmarge van 2), en natuurlijk de winst voor D66, moeilijk te verklaren. Kaag heeft geen charisma, ze was er zomaar en haalt 27 zetels. Knap maar waarom stemmen zoveel kiezers op D66? Positief is natuurlijk het verlies van Groen Links, geen winst voor de PvdA en het verlies van het CDA. Voor het CDA zie ik geen herstel op termijn. En ach, de SP verdient dat verlies niet. Waar zijn die SP stemmers van de vorige keer heengegaan vraag je je af? En Forum, het zal geen rol spelen in de NL politiek dus daar hoeven we niet lang bij stil te staan. Geldt ook voor de PVV trouwens.

 8. Marija

  En MvdGalen, u gelooft dat hier niet een vies spel is gespeeld?
  Ik ben er heilig van overtuigd.
  Het stond al vast dat vvd en K66 zouden gaan winnen.
  Dat vreselijke mens Kaag en Rutte wisten het van te voren al.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.