Exit poll laat ook zien: als Rutte wil kán hij over rechts (76/79 zetels)

Rutte’s VVD is weer de grootste partij van Nederland geworden. Volgens de exit poll heeft de VVD dit keer zelfs twee zetels meer gekregen van de verdwaasde, lam geslagen Nederlandse kiezers dan vier jaar terug. 35 zetels. Maar: als Rutte wíl kan hij dit keer over rechts regeren, net zoals hij deed in 2010.

Want volgens de exit poll heeft de VVD 35 zetels, de PVV 17, het CDA 14, Forum voor Democratie 7 zetels, JA21 3 zetels, en de SGP ook 3. Zonder de SGP kom je via rechts dan uit op 76 zetels en met de mannenbroeders zelfs op 79.

Het kán. Ja, het is een coalitie van 5 of zelfs 6 partijen, maar ze gingen er tot vandaag al vanuit in Den Haag dat er zo’n grote coalitie zou komen.

Natuurlijk gaat dat niet gebeuren. Rutte heeft FVD al uitgesloten en duidelijk laten weten dat hij alleen met de PVV wil samenwerken – mogelijk, als het niet anders kan – als Geert Wilders excuus aanbiedt voor zijn minder, minder, minder-opmerking. Wilders gaat dat écht niet doen.

Dus dat zijn twee redenen waarom een rechtse coalitie er niet komt. Maar dan is er nog een laatste reden, die nog veel belangrijker is: Rutte is een op zijn best een midden, en misschien zelfs wel een linkse politicus. Hij heeft de VVD gekaapt. Jaren terug kwam hij daar als zogenaamde rechtse jongen binnen, maar hij was nooit rechtsliberaal. Hij was altijd in hart en nieren een D66’er.

De VVD is geen rechtse partij meer. De VVD is een middenpartij – en dat is misschien wel precies waarom de VVD steeds zo groot is. Want blijkbaar had de Nederlandse kiezer behoefte aan een seculiere, niet sociaal-democratische middenpartij. Rutte is in dat gat gedoken… en heeft nu de macht steviger in handen dan welke voorganger als premier ook.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

Triest. Maar het is niet anders. Nu gaan we door en hopen we dat we de komende boel nog iets kunnen redden van het Nederland waar we zo van houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Jack Flash

  Gaat niet gebeuren.
  Plan 2030 staat vast.
  Er gebeurt iets anders.
  De burger gaat heel boos worden.

  1. Marija

   Ja de burger boos, maar wat doen ze er aan?
   Zijn machteloostegen grotere krachten die het al geregeld hebben.

 2. halo1

  We moeten het (knarsetandend weliswaar) toegeven: knap werk van Mark: links klein gemaakt/gehouden ,gefeliciteerd!

  1. Max Aue

   Mark heeft een beetje een Pyrrusoverwinning beeld. Hij kan weer premier worden maar inhoudelijk zal hij een behoorlijk links Kabinet moeten leiden.
   Gelukkig heeft hij niet teveel last van visie of ideologie.

   1. Max Aue

    beeld = behaald

 3. Dijkhof

  Misschien is deze voorlopoge uitslag zo slecht nog niet. Het komt de vvd/eu agenda wel erg goed uit namelijk. Eigenlijk ook een voorspelbare uitslag…
  Maar zo slecht nog niet; hopelijk komen er nog veel meer lijken uit de kast en zijn we er met een paar maanden dan echt daadwerkelijk van verlost.

 4. DutchOutlaw

  Het is gedaan met ons mooie Nederland! Bedankt domme Hollanders die op de VVD hebben gestemd. Maar daar krijgen ze nog wel spijt van. Wat een dom volk,echt niet te geloven om je kapot te schamen!!!!

  1. Marija

   Nou daar ben ik het gloeiend mee eens.
   Domme Hollanders.

  2. DubbelZout

   Dat wordt dan weer 4 jaar afzien voor je
   Maar je kunt ook verhuizen naar Zimbabwe, ik bedoel slechter kan het niet worden toch ?

 5. Max Aue

  Rutte kan helemaal niet over rechts. Hij wil en kan onmogelijk een coalitie vormen met de PVV, het FvD en JA21.
  Dit soort loze speculatie is puur theorie.

  1. usb3.0

   Je moet opflikkeren

   1. DubbelZout

    Wn jij moet eens lekker gaan formatteren

 6. Cootje

  We gaan nog voor een jaartje Corona , leuk voor zijn leiderschap met naast zicht het hoefdoekje employeer om de 4 de golf en de 5 de golf te beteugelen hun trouwe achterban het mkb een hart onder de riem blijven steken dat ze hun belastingschuld in 3 mogen bemiddelen , en leuker kunnen ze het niet maken

 7. Monty

  ”als Rutte wil kán hij over rechts”

  Gaat niet gebeuren want Wilders wil niet met Rutte in één kabinet.

 8. Kharm

  Over een paar jaar moeten ons neer leggen bij het stem gedrag van Europa .
  De middellandse zee landen Frankrijk , Spanje , Italië en Griekenland met een totaal van 150 miljoen inwoners gaan Stemmen/beslissen hoeveel Nederland moet bijdragen aan hun te korten .
  Want die Kaag heeft al openlijk laten weten dat ze voor één Europa is .En ze wordt gesteund door die nieuwe Europese partij .Al hoewel er meer partijen zijn die geilen op de EU.
  Al die partijen met veel rijken in hun midden zijn de asocialen van deze tijd , Want de rijken alleen zullen rijker worden . En de wat mindere rijken zullen spijt van hun stem krijgen omdat ze net buiten de boot vallen.
  En de armen zullen afhankelijk worden van de voedsel bank .
  Dus rijke elite ik noem u asociaal want u wordt rijker over lijken .
  Want de aandeelhouders van huizen de huisjes melkers en aandeelhouders van medicijnen en andere levensbehoeftige middelen ja dat zijn onze asocialen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.