Filmpje! Jaap van Dissel geeft toe: sterftecijfer coronavirus is te vergelijken met dat van de griep

Gisteren kon FVD-Kamerlid Wybren van Haga kort in debat met Jaap van Dissel, van het RIVM. En dat legde de nummer twee van Forum voor Democratie geen windeieren: Van Dissel moest toegeven dat griep en het coronavirus uiteindelijk een te vergelijken sterftecijfer hebben, iets waar tot dusverre altijd met een grote boog omheen werd gefietst.

Wybren van Haga besloot in de laatste technische coronabriefing van de huidige Kamerperiode toch nog even die ene belangrijke vraag te stellen: corona en griep, lijken die virussen eigenlijk niet méér op elkaar dan de instanties tot dusverre wilden toegeven?

Eén van de punten waarop Van Haga duidelijkheid wilde is: hoe zit het nu eigenlijk met de Infection Fatality Rate (IFR, of sterftecijfer) van het coronavirus? Als hij naar de cijfers kijkt concludeert hij dat het in de buurt van die van de griep zit. Klopt dat? Het antwoord daarop van Van Dissel was duidelijk: ja, dat is inderdaad het geval.

“Ik worstel nog een beetje met die IFR’s, want ik zeg altijd dat de IFR van Covid vergelijkbaar is met die van een zware griep. Maar ja, er zijn zoveel verschillende getallen in omloop,” legde Van Haga uit aan Van Dissel. “De Wereldgezondheidsorganisatie zegt 0,23 procent en dan is er het getal van 0,17 procent voor influenza in 2017 in Nederland.” Van Haga wil dus duidelijkheid: Nu snap ik ook wel dat niet iedereen met influenza zich meldt dus dat die IFR moeilijker vast te stellen is en dat er een hoop vals-positieven zijn bij de testen van Covid-19, maar kunt u misschien aangeven wat het dan voor Nederland exact is, wat het voor de wereld exact is, en of het toch in dezelfde orde van grootte zit?”

Met andere woorden, kan Van Dissel aangeven of de IFR van corona inderdaad vergelijkbaar is met die van de griep of niet?

“Dat kan ik alleen maar weer zeggen met eigenlijk verwijzing naar het antwoord net,” antwoordde Van Dissel daarop: “Want je wilt dan natuurlijk de totale groep die het heeft gehad in de noemer hebben. De teller die kan je op het maximum zetten van de oversterfte van afgelopen jaar. En dan die twee delen. Dan kom je inderdaad op percentages zoals u die ongeveer noemt.”

Laat die woorden even goed op je inzinken. Ons wordt al lange tijd verteld dat we te maken hebben met een vreselijk killervirus. Mensen die het met de griep vergelijken worden weggezet als volidioten op zijn best, en vreselijke leugenaars op z’n slechtst. Maar nu zegt Van Dissel dus dat het het IFR ‒ het aantal mensen dat aan een besmetting overlijdt als percentage van het aantal mensen dat geïnfecteerd is met het virus ‒ inderdaad te vergelijken is met die van de griep. Want de griep is in een zwaar seizoen ongeveer 0,17%, en het IFR van corona ligt zo rond de 0,23% wereldwijd. Dat wordt hier bevestigd. Dat is geen nepnieuws, het is geen verdraaiing van wat Van Dissel zei.

Van Haga wilde dat nog maar een keer bevestigd hebben. “Dan is het toch wel in dezelfde orde van grootte?” vroeg hij Van Dissel voor de duidelijkheid.

Het antwoord daarop is: ja. Dat is het. Qua IFR is dat het geval.

Maar oeps! Van Dissel had in de gaten dat dit toch even een precair moment was. “Maar dat is niet het enige waar het om gaat,” zei hij daarom. “En de orde van grootte… Ik vind het dan nog steeds wat hoger voor de duidelijkheid.” Ja, ja, maar je had al aangegeven dat de cijfers van Van Haga kloppen en dat zijn statement – dat het in die orde van grootte is, niet dat het precies hetzelfde is – klopt, Jaap.

Maar het punt bij Covid is natuurlijk niet alleen de sterfte,” ging Van Dissel verder. Oh nee, er zijn daarbij heel andere bezwaren! Vandaar ook dat er steeds angstporno herhaald wordt op tv en elders over dat enorme aantallen mensen doodgaan als “we” “niets doen.” Toch? “Het is ook de overbelasting van de zorg die je krijgt, omdat een ziektebeeld waar in principe nog niemand bescherming tegen had, natuurlijk de hele bevolking doorgaat. Dat is ook wat je met een hele nieuwe griep zou zijn. Dus een belangrijk deel waarvan Ernst Kuipers u hier net dingen heeft geïllustreerd, heeft natuurlijk niets te maken met sterfte door Covid, maar domweg met de aantallen die je krijgt als het […] ongelimiteerd rondgaat.”

Dat wordt inderdaad ook vaker gezegd, maar ook dat wordt in verband gebracht met angst. Angst, angst, angst. Er worden mensen op tv en in kranten aangepraat dat het een vreselijk killervirus is. Maar opeens blijkt dat toch wat mee te vallen ‒ denk aan de orde van grootte van de zware griep ‒ en is het grootste probleem dat de zorg de vraag moeilijk aan kan als het “onbeperkt” rondgaat. Hij verwees daarbij naar Bergamo, een stad die in een heel korte periode veel Covid kreeg. “Dat kunnen we gewoon niet aan. Zelfs al krijgen de meeste mensen het in geringe mate, het percentage dat het ernstig krijgt is domweg te hoog en gaat naar het ziekenhuis.”

Let wel, dat is dus te hoog voor het zorgsysteem dat de laatste jaren helemaal uitgekleed is door drie opeenvolgende kabinetten geleid door Mark Rutte.

En waarom is er dan de afgelopen veertien maanden niets gedaan om de zorg op te schalen? Want er wordt nog altijd gewacht op meer IC-bedden, en er kunnen ook best een paar ziekenhuizen bij. Er zijn de afgelopen ziekenhuizen gesloten. In noodsituaties kunnen er nieuwe ziekenhuizen open; er is nog genoeg medisch opgeleid personeel in Nederland dat geen werk heeft (in de zorg).

Maar daar wordt niets mee gedaan. Als het sterftecijfer een beetje hoger is dan een stevige griep kan Nederland het dodental prima aan. En de zorg kunnen we opschalen.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Twitter!

Het is dus duidelijk, Wybren van Haga en Thierry Baudet hebben al die tijd gelijk had over het lang niet zo dodelijke coronavirus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Max Aue

  Het gaat, zoals van Dissel uitlegt, inderdaad niet alleen over het sterftepercentage, het gaat ook om de totale aantallen mensen die de besmetting oplopen. Een nieuw virus kan in korte termijn enorm veel mensen besmetten en om die reden de zorg ernstig overbelasten. De oversterfte komt niet door het sterftepercentage maar door het aantal mensen die het virus oploopt en er aan sterft.

  1. The devil and the deep blue sea

   Hebben zij dit bij grondlijn ingefluisterd kneus?

  2. M. Brandenburg

   Wanneer het niet om het sterftecijfer gaat maar om de zorg dan dien je op te schalen. Maar dat word totaal niet gedaan sterker nog er word helemaal niets gedaan aan het probleem, de focus ligt op een vaccin, behandelingen worden niet enkel niet onderzocht, onderzoek ernaar word actief gedwarsboomd, zoals ook onderzoeken naar besmettingen in de buitenlucht en bij evenementen door de overheid binnen een week na ontdekki g van de onderzoeken de nek werden omgedraaid,onderzoek naar aerosolen word gefrustreerd door geen data beschikbaar te stellen en wetenschappers die werkzaam zijn bij aangesloten RIVM instituten werd op het hart gedrukt dat zij niet over hun bevindingen in de media mochten spreken en al helemaal niet over aerosolen. Een onderzoek hoe een open Horeca eigenlijk actief meewerkt aan het verlagen van het aantal besmettingen moest de doofpot in waar de media zonder problemen aan meewerkte. Oplossingen om de zorg te ontluchten zoals een noodhospitaal in Ahoy werd zonder overweging van tafel geveegd. Dus nu komen met dat het om de zorg is is keiharde onzin, het gaat erom om het zolang mogelijk doorbre laten gaan, en het ergste is dat alles wat de wappies hebben voorspeld uitkomt, van lockdowns die eeuwig doorsturen, tot avondklokken,verplichte vaccinatie en de gele sterren op de borst oh sorry we vaccin paspoort dat een medische apartheidsysteem mogelijk maakt en klasse onder de bevolking creëert, de schapen met extra rechten 3n zij die zelfstandig nadenken zelfstandig willen handelen, zelf willen beslissen die gestript worden van hun rechten, en dat om een virus dat net zo gevaarlijk is als de griep dat al jaren een (niet-werkend) vaccin heeft. Risico-groepen worden niet actief beschermd nee one size fits all, u moet en zal u onderwerpen, ook al merkt 98% helemaal niets van besmetting, is er geen enkel bewijs van besmettingen in de openlucht, en word meer dan 70% van de besmette mensen juist thuis besmet. Enkel de lokale dorpsidioot gaat mee in deze onzin.

   1. Max Aue

    “Wanneer het niet om het sterftecijfer gaat maar om de zorg dan dien je op te schalen. Maar dat word totaal niet gedaan”

    Dat is niet juist, de IC-capaciteit is gedurende de pandemie naar 2400 bedden opgeschaald.

 2. StemPzeweg

  Thierry Baudet en Haga hebben helemaal geen gelijk gehad en volgens mij zijn deze politici stokdoof omdat wat van Dissel hier op een zeer vakkundige wijze uitlegt werd al 100 keer gezegd door fatsoenlijke volksvertegenwoordigers in dit kabinet. Het ging vanaf dag 1 uitsluitend om de ziekenhuisopnames en belasting van de zorg dat aanleiding is voor het ‘nieuwe normaal’.

  Stel dat slechts 1 % van alle Covid patiënten in het ziekenhuis terechtkomt. Met 10,000 besmettingen per etmaal kom je gelijk uit rond 100 opnames per dag. Baudet is een luchtfietser die niet kan rekenen

  1. Max Aue

   Ja, als je even googelt weet je hoe het zit. Baudet en Haga misleiden en ze weten het.

   ht*ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5212081/oversterfte-griep-corona-doden-overlijden-cijfers-cbs

  2. werikke

   verschil van mening mag je hebben maar je zit verkeerd met dat ze geen gelijk hadden. Geen enkele griep dode je moet toegeven dat dat echt niet rieeel is. . Corona wordt ook misbruikt om doelen te realiseren en blijkbaar trap jij erin. Niet zelf nadenken klakkeloos volgen dat heeft dit kabinet en vooral Rutte en kaag het liefste. Ik had je slimmer verwacht blijkbaar niet. toch jammer

  3. Seneca

   @stempelzeweg
   misschien moet je je eens verdiepen in deze test waar al die ‘besmettingen’ mee geconstateerd worden.

 3. Syrah

  Hadden we 2 extra ziekenhuizen dan waren we nooit in de problemen gekomen.
  Zo te horen ligt het aan Rutte met zijn bezuiniging op de zorg.

  Je moet gewoon niet over de grenzen kijken, daar waren al die lockdonws dus ook niet nodig.

  Geen wonder dat het vertrouwen in het FVD zo laag is.

  1. Max Aue

   We zijn qua ziekenhuiscapaciteit ook nooit in de problemen gekomen, hoewel het soms even spannend was.
   Zonder maatregelen hadden 5 extra ziekenhuizen de patiëntenstroom niet kunnen opvangen.

 4. Heras

  En weer komen ze met leugens weg. De route van deze vaccinaties is dezelfde als bij de Mexicaanse griep; afname van de vaccines betekent minder inkomen voor de Who. Vervolgens wordt de media en enkele omkoopbare mensen ingeschakeld, die paniek gaan zaaien en vertellen dat het heel erg wordt.
  Het kabinet- dat gewoon meewerkt- besteld gelijk miljoenen vaccins. Ze ontvangen daarvoor een aanzienlijke vergoeding. Uiteindelijk moet men constateren dat het allemaal wel meevalt en moet duizenden vaccins vernietigd worden omdat ze niet gebruikt zijn.

  1. Ellena29

   jij hebt hem door, maar zo veel mensen trappen erin. Die snappen het niet of zijn te veel tv gaan kijken na hun kantoorbaantje of directeur baantje. haha

 5. The devil and the deep blue sea

  ‘Denemarken legt vaccineren met AstraZeneca stil om mogelijke bijwerkingen’

  Telegraaf

  Zwitserland probeert van #AstraZeneca af te komen, Duitsland en België willen eerst meer onderzoek doen, Denemarken legt het vaccineren stil alsmede Oostenrijk en Nederland jast het AstraZeneca vaccin gewoon in elke aangeboden arm.

  Mij niet gezien die vaccinatie, ik sla een beurt over Hugo met de clownsschoenen!

  1. Max Aue

   “Mij niet gezien die vaccinatie, ik sla een beurt over Hugo met de clownsschoenen!”

   Het staat elke wappie vrij om vaccinatie te weigeren, als ze maar binnen blijven.

   1. The devil and the deep blue sea

    Dat maak ik zelf wel uit of ik wel of niet binnen blijf zakkenwasser.

   2. Max Aue

    Dat is dan misdadig a-sociaal.

    1. The devil and the deep blue sea

     Er kan je toch niets gebeuren zakkenwasser want jij hebt toch die spuit in je magere karkas laten zetten? Dus wat zeik je nou?

     1. Max Aue

      Ik ben voorlopig nog niet aan de beurt voor het vaccin, goede vriend.
      Ik wijs je er overigens op dat de kans op vervelende bijwerkingen van het vaccin verwaarloosbaar klein is bij de mogelijk dodelijke gevolgen van een corona-besmetting, zeker gelet op jouw obesitas.

    2. driewerf

     Hup DDS verwijderen maar weer dit geval stug volhouden is het devies het houd vanzelf een keer op Max Aue kan op de lijst van gebanden .

     1. Max Aue

      “Vandaar dat Denemarken en Oostenrijk het vaccineren stil leggen ”

      Dat doen ze uit zorgvuldigheid. Men wil elk risico uitsluiten maar er zijn nog geen aanwijzingen dat de genoemde bijwerkingen het gevolg zijn van het vaccin. In andere landen is met betrekking tot dit vaccin niets van dien aard gebleken.

    3. The devil and the deep blue sea

     Vandaar dat Denemarken en Oostenrijk het vaccineren stil leggen natuurlijk ouwe SS’er, en maak jij je nu maar niet druk over mijn door jou vermeende obesitas Wìm, want daar is niets mis mee, maak jij je nu maar druk over die scheve SS tronie van je, lijkt mij veel nuttiger voor je!

 6. Drollevanger

  Ik heb dat filmpje met van Dissel bekeken en ik begrijp daaruit dat Corona voor hetzelfde aantal doden de oorzaak is als een Flinke griep.
  Het enige verschil met zware Griep is blijkbaar het aantal extra trammelantpunten die worden veroorzaakt door het afkalven van onze ziekenzorg wat dan weer wordt veroorzaakt door de kabinetten Rutte die de laatste 10 jaar de zorg hebben uitgekleed.
  Ik kom voor Nederland dus tot de eindconclusie dat extra doden hier werden veroorzaakt door het falen van Rutte en zijn vrienden. Moeten we met zo,n club verder in eenzelfde kabinet. Dat vraag ik me dan weer af.
  Ik stem in ieder geval voor de zekerheid op de PVV

 7. driewerf

  Hup DDS de laatste dagen goed bezig .

  ZULLEN WE Max Aue ook weer even deleten ?? mijn dank is groot .

  1. Max Aue

   Daar hebben we de volgende NSB-er die aandringt op het bannen van andersdenkenden.

   1. werikke

    als het om NSB gaat ben ik dat toch . binnen paar uur andere naam zelfde gezijk met jou. Wordt je nou nooit moe van jezelf?

 8. tata

  Het heeft dus zin om je niet meer zo druk te maken over Corona.

  1. Max Aue

   Dat lijkt me niet verstandig.

 9. Vrijedenkert

  In het begin van de wereldwijde uitbraak van Covid was sterfte behoorlijk hoog maar is in een jaar tijd behoorlijk gedaald door tijdens crisis opgedane ervaring en nieuwe behandelmethoden.
  De druk op de zorg is nog steeds erg hoog en daarom moeten we cijfers omtrend zieken en opnames met een goede afloop en dodelijke slachtoffers goed scheiden en apart beoordelen.
  De overheid sprak in het begin van de crisis steeds over snel opschalen naar max 2500 IC-plaatsen maar daar hoor je de laatste maanden helemaal niks meer over?
  Getallen wat er nu maximaal mogelijk is tijdens tweede golf en mischien derde golf worden helemaal niet meer genoemd dus deze max 2500 IC-plaatsen wat de overheid ooit als max getal hanteerde heb ik zeer sterke twijfels over of dit ooit uberhaupt mogelijk is geweest en meer een soort verhullende poppenkast voor de buhne…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.