Gigablunder! Site met verkiezingsdata offline gehaald, want in de broncode stonden ook uitslagen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft een blunder van jewelste gemaakt. Op hun site, opkomstenuitslag.nl, vonden enkele slimme techneuten al complete uitslagen in de broncode. De data had pas na 21:00 vanavond online mogen staan. 

De handige techneuten van Tweakers kwamen tot hun verrassing erachter dat men al de uitslagen van diverse gemeenten kon vinden in de broncode van de VNG-site. Uiteraard had men direct contact opgenomen met de VNG en die hebben inmiddels de site offline gehaald. “We gaan onderzoeken wat hier precies aan de hand is,” aldus de VNG.

De site toont data die komt uit de zogeheten StembureauApp die men in zestien gemeenten gebruikt. Mogelijk heeft er iemand bij de VNG flink zitten blunderen door niet alles goed te beveiligen en af te schermen voor extern publiek. Want men kon dus in de broncode van de site de uitgebrachte stemmen zien van enkele gemeenten.

Het publiceren van uitslagen voor 21:00 vanavond is natuurlijk ten strengste verboden, want dit zou eventueel mensen kunnen beïnvloeden in hun stemgedrag. Door de coronacrisis verloopt de verkiezing al anders dan normaal, met drie stemdagen en gigantisch veel afgekeurde briefstemmen, en dus ook nog eens een incompetent VNG blijkt maar weer dat onze verkiezingen allesbehalve soepel verlopen.

Vooraf was men hiervoor gewaarschuwd, en al helemaal bij het briefstemmen, maar er werd niet tot nauwelijks geluisterd. Het resultaat: tal van blunders en blamages. Het is bijna alsof Hugo de Jonge met z’n vingers aan de knoppen heeft gezeten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Cootje

  Hoe eerlijk lopen de verkiezingen.?

  1. Monty

   Net zo eerlijk als voorgaande jaren.

   1. Cootje

    In deze bananen republiek met een leider die 13 delicten op zijn naam heeft staan , maar banken en Rutte zijn onschendbaar banken kopen hun misdaden af met geld en Rutte met loze woorden het old boys netwerk werkt uitstekend

    1. hans-e-pans

     Wederom een bewijs van een overmatige incompetentie!

  2. usb3.0

   Nou Cootje, neem van mij aan dat deze verkiezingen niet eerlijk verlopen..

 2. Mar

  Kunnen nooit complete uitslagen zijn.

  Dat overheid en ICT niet lekker samen gaan, is al jaren bekend.

 3. Cycle25

  Verkiezingen in dit land is een gevestigde taart, de stukken zijn allang verdeeld ongeacht het aantal stemmen. Al dat papier is voor de bühne, een showproces wat “democratie” moet voorstellen.

  We worden gefopt, de ons kent ons fabriek slaat weer genadeloos toe, talloze stemtellers zijn geïnstrueerd om alles wat PVV en FVD behapt nietig te verklaren.

  Poetin had het niet beter kunnen doen..

  1. Mar

   Neem nog een borreltje.

   Proost

  2. Max Aue

   Meent Cycle dat de verkiezingen in Nederland gefraudeerd zijn?

  3. Monty

   ”talloze stemtellers zijn geïnstrueerd om alles wat PVV en FVD behapt nietig te verklaren.”

   Tellers met een voorliefde voor Wilders of FvD zullen hier zeker melding van maken.

   Of zijn de tellers op politieke voorkeur geselecteerd?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.