shutterstock 1799427484

Onder GroenLinks-stalinist Groot Wassink is democratie in Amsterdam ver te zoeken: 'Burgerinspraak is wassen neus!'

Geen categoriemrt 31 2021, 18:00
De radicale GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink is overladen met kritiek; de burgerparticipatie in Amsterdam zou een aanfluiting zijn. Zowel van kritische raadsleden als politicologen ontvangt de blunderende wethouder veel kritiek. Amsterdamse stadsbewoners hebben simpelweg niks te zeggen, zoals we al eerder zagen bij de plaatsing van windmolens.
In het linkse hol Amsterdam is niets te doel. Ironisch genoeg is GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink wethouder Democratisering, maar de democratisering verloopt vooralsnog stroef. Burgers krijgen nauwelijks de gelegenheid om te participeren, concludeert ook politicoloog Jan Schrijver bij AT5. Hij noemt het proces een wassen neus. Als het puntje bij paal komt wordt er namelijk gewoon niet geluisterd naar stadsbewoners. Dit is vooral goed te zien in de Amsterdamse windmolenkwestie.
In de gehele stad is de kritiek op de plaatsing van enkele mega windturbines flink toegenomen. Maar de gemeente trekt zich hier weinig van aan, en plaatst alsnog enkele windmolens bij. Dit terwijl er mogelijk gezondheidsrisico's aan verbonden zijn, maar dat negeren de gifgroene politici graag. Daarnaast zou Amsterdam niet eens 17 mega windturbines nodig hebben om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, maar ook dat blijkt geen bezwaar. De hele burgerinspraak wordt daarmee aan de kant geschoven.
Schrijver zegt hierover het volgende:

"Als je wilt participeren, ga dan ook met de burgers tót en mét de besluitvorming het hele proces door. En ga niet zeggen: 'doei, bedankt voor de ideeën, we nemen het mee'. En de oester sluit zich. Daarna moet je maar zien wat er gebeurt, en dat is vaak het tegendeel. En dat is echt dood in de pot."

De democratische beloftes van GroenLinks voor meer participatie voor Amsterdammers zijn dus allemaal leuk en aardig, totdat burgers zich keren tegen hun plannetjes. Dan heeft de participatie ineens niet meer zo veel prioriteit. Dan houden de groene drammers liever zelf de touwtjes strak in handen. Precies zoals de marxistisch-leninistische leer van wethouder Rutger Groot Wassink hem ook voorschrijft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten