‘GroenLinks is afgeslacht, maar meest waarschijnlijke kabinet is VVD-D66-CDA-GL… Middelvinger naar de kiezer!’

Het is dag 1 na de Tweede Kamerverkiezingen 2021, en het politieke landschap is door de kiezer flink opgeschud. Frits Bosch bekijkt wat er mogelijk is, maar ziet niet veel heil in een nieuw kabinet waarin zowel VVD als D66 zetten. En ‒ mogelijkerwijs ‒ zelfs GroenLinks.

De kiezer heeft in almachtige wijsheid gesproken. We zijn er uit! Of toch niet? De focus ligt sterk op de forse winst van D66 naar tweede partij van het land. Jubel! Het is inderdaad een knappe prestatie van Sigrid Kaag. Zij heeft succesvol de nadruk gelegd op “nieuwe politiek”. Dat doet me terugdenken aan de tijd van Jan Terlouw en “Redelijk Alternatief” als nieuwe politiek. Daar kwam toen weinig van terecht en de partij kwam in existentiële problemen, maar veerde op. Kaag zei ook “maak een vrouw voor het eerst premier”. Niet gelukt, maar vele vrouwen hebben daaraan gehoor gegeven. Professor Afshin Ellian meent dat er veel marketing in deze partij zit. Dat zou wel eens kunnen. Maar eerlijk is eerlijk: Kaag deed het beter dan gedacht, dus gefeliciteerd.

D66 acht ik een linkse partij met nadruk op identiteitspolitiek, vrouwenquotum, meer EU, meer klimaat en globalisering. Maar als we wat verder kijken is de uitslag toch een ruk naar rechts. Als VVD zich weet te beheersen ‒ zoals Rutte belooft ‒ qua immigratie, klimaat en EU, dan is VVD weer een rechtse partij en forse winnaar. De grootste winnaar is Forum voor Democratie: zeer onverwacht na alle commotie, dus gefeliciteerd. Daarnaast is JA21 winnaar, ook gefeliciteerd. Samen met de PVV hebben die partijen, 29 zetels. Dat is prima voor een gedegen oppositie en balans in de Kamer.

Traditioneel links heeft vet verloren. De kiezer heeft gezegd: ‘wij willen jullie linkse beleid niet.’ PvdA, GroenLinks en SP zijn stuurloos en visieloos. De sleutel ligt bij de grote verliezer, het CDA. Willen ze meedoen na dit verlies?

Hetzelfde geldt voor GroenLinks. Logisch is dit niet, maar machtig zijn ze wel. Hoe regeergeil zijn ze? De meest waarschijnlijke oplossing lijkt dan VVD + D66+ CDA + GL. Maar deze formatie doet allerminst recht aan de verkiezingsuitslag. Het steekt in feite de middelvinger op naar de kiezer. Want de kiezer heeft GL afgeslacht: ‘wij willen uw klimaatplannen niet.’ GL hoort er dus echt niet bij. Een intrinsiek verdeeld CDA evenmin. Maar hoe dan wel??

Rutte had het over een nationaal kabinet. Maar daar komt geen “snelle formatie” van, zoals hij wenst. Wordt dan toch nog gesproken met PVV? Dat lijkt me niet. PVV heeft een te rigide opstelling qua deïslamisering, en sluit op alle andere punten niet aan. JA21 en Forum evenmin. Dit wordt lastig. Overigens had Wilders wellicht ongelijk toen hij tegen Rutte zei: “u gaat over links.” Het is onwaarschijnlijk.

Is VVD en D66 een “mooie” combinatie? Nee. Op belangrijk punten zijn ze contrair aan elkaar: identiteitspolitiek en gedwongen inclusie ziet Mark Rutte als liberaal niet zitten. D66 is echter voorstander van immigratie. Rutte wil dat niet (langer). Of althans: dat heeft hij ons (weer) voorgehouden. D66 wil fors meer aan klimaat doen. De VVD wil slechts met mate meer aan klimaat doen. Water bij de wijn? Wie is de sterkste en wie krijgt wat? D66 zal wel groen licht krijgen voor hun “ethische” kwesties, zo zonder de ChristenUnie.

Waarheen gaat dit land? De kiezer houdt ons voor: ‘Nederland is superverdeeld.’ En versnipperd. Voor een echt nationaal kabinet zullen betrokkenen ultraveel water bij de wijn moeten doen om het te laten werken. Maar in een meerpartijendemocratie zijn we daaraan gewend en zoeken we naar consensus. Wordt het dan een hopeloos verdeeld en bloedeloos geheel? Hoe zal dat uitpakken? Worden dan nog meer kiezers teleurgesteld in de politiek, waardoor de kloof tussen groepen kiezers nog groter wordt? Het is aan de formateur om daar het oog op te houden en dit waar mogelijk te vermijden. We gaan het zien in dit theater! We wensen hem of haar veel succes toe!

Ten slotte nog dit. Wat het ook wordt, de economie van ons land gaat ons de duimschroeven aandraaien. ‘The sky’ is al lang niet meer de ‘limit’ in deze crisistijd. De tering gaat naar de nering. Voor velen geldt helaas het aanhalen van de broekriem en naar de voedselbank. Alle mooie verkiezingsbeloften ten spijt…

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Max Aue

  Nu Ploumen, tot mijn vreugde, heeft uitgesproken alleen samen met GL toe te willen treden tot een Kabinet (een logische keuze, ook omdat niet samen optrekken op dit punt de fusie van beide partijen onmogelijk maakt) wordt de meest waarschijnlijke samenstelling van het nieuwe Kabinet VVD-CDA-D66-GL-PvdA.

  Mooi toch?

  1. RvdBe

   Mooi voor de eu, gelukzoekers, zuid Europeanen en klimaatfantasten.
   Slecht voor Nederland, al heeft het grootste deel hier wel voor gekozen.
   Hopen dat je het aan je (klein)kinderen uit kan leggen, ik kan dat in elk geval niet

 2. rexm

  Nederland heeft gekozen, ze konden uit twee punten kiezen, niet bedondert worden door de VVD/ D66 clan, of bedondert worden, het laatste is helaas het geval.
  Zou zeggen ga de komende 4 jaar gerust naar de slachtbank en slaap verder.

 3. ikweetwatikwil

  Oh man, bewaar me. Dit kan toch niet. En weer worden we bedonderd.

 4. Cootje

  Ha ha die aardappeleters met haar hese stem die denken dat Rutte met het CDA het bedrijfsleven laat slachten door de geitenwollen sokken clubjes de socialistische clubjes zijn terug in hun hok gezet om daar eeuwig in te blijven , met wie wil Kaag gaan regeren zonder de vvd , met de bakfietsen familie ?

 5. Piet Klein

  Wat deze verkiezingen leren, is dat media aandacht is stemmen winnen. Rutte III heeft NL veel problemen bezorgd, de toeslag affaire, geld weggeven aan rijkere Italianen, coronacrisis en een zorg die de coronacrisis niet aan kon er was niet voldoende capaciteit, mislukt pensioenplan, klimaatplan dat niet klopt en buitensporig veel kost voor de kiezer. In campagnes en in debatten waren het geen serieuze thema’s en voor zover het wel een thema was waren het geen serieuze debatten. Kennelijk hebben veel D66-kiezers het psychologisch voordeel dat ze tot de hoger opgeleiden behoren en tegen de macht aanleunen, maar de resultaten en de beloften van VVD en D66 zijn slecht voor de burgers. Deze hoger opgeleiden hebben kennelijk niet door wat de top belangrijke onderwerpen zijn en wat daarin de beste keuzen zijn.

  Conclusie moet zijn media aandacht levert stemmen op en inhoudelijke standpunten doen er niet toe, dat wil zeggen inhoudelijke standpunten in partijprogrogramma’s en stemwijzer moeten in gemeenplaatsen matchen met het psychologisch voordeel van de kiezer zoekt maar de echte inhoud komt niet aan de orde.

  Partijen als CDA, PvdA, Groenlinks e.d. moeten zich achter hun oren krabbelen en zich afvragen of ze langer in de aanhangwagen van deze mediacratie willen stappen. D66 dat een sterk support heeft van NPO en RTL. Een rondje Rutte IV gaat mogelijk niet het succes brengen wat ze hopen en de kans is groot dat ze bij de volgende verkiezingen wederom de klappen vangen voor de fouten van Rutte en Kaag die dankzij een sterke media lobby wederom kansen gaan maken om bij de volgende verkiezingen veel mediatijd te krijgen (Rutte had dankzij de coronacrisis veel media tijd waarin de gemiddelde kiezer kennelijk zijn zeer kwalijke rol in de toeslagenaffaire makkelijk begint te vergeten). Gaat een rondje Rutte IV deze partijen helpen of doen zijn er verstandiger aan de eer aan zich zelf te houden waarbij ze mogelijk afkomen van de mediakanonnen als Rutte en Kaag, Wellicht is de beste taktiek ga terug naar af en begin opnieuw en zorg dat de inhoud de NL burger echt gaat helpen en zorg dat de media tenminste je een gelijk speelveld biedt.

 6. C.A.Barstow

  En weer is het bewijs geleverd dat een groot deel
  van de Nederlandse stemmers een hersenloze kudde stemvee is,
  weer stemmen zij die landverrader is het pluche.
  De teloorgang, de ondergang van ons Land gaat dus langzaam maar zeker door.

  Het bijkomende goede nieuws is natuurlijk dat links
  een enorme mokerslag heeft gehad, dat zal alleen maar tot voordeel van ons land en volk zijn.

  1. Cootje

   De uitslag staat vast en het mkb is uitermate tevreden en hebben hun stem democratisch uitgebracht . Zijn nog niet hard genoeg getroffen in hun kruis , Corona trekt zich weinig aan van de verkiezing uitslag en liet vandaag weer winnaar cijfers zien , over een halfjaar huilende ondernemers bij de tolk shows het plekke blauw gaat steeds zeerder doen , draagvlak voor Rutte ???

 7. leukeditter

  doorgestoken kaart!!! kom op mensen KAAG????????????????? voor wat ??? das toch de partij van robot jetten????? wat is er ineens zo goed aan D666????? wat een ongelooflijke smerige spelletjes worden er gespeeld. de helft van de kaag stemmen behoren Baudet of wilders , hoe kan dit wijf aan die zetels komen?? wie trapt hier in ??? BAHHHHHHHH

  1. Loelap

   NPO = D66 bolwerk. Je kon de televisie niet aanzetten of je zag Kaag, dag in dag uit. Daar zijn mensen, die niet langer denken dan hun neus lang is, gevoelig voor.

 8. Meriadoc Brandebok

  Ik denk niet dat GroenLinks staat te springen om mee te doen. We moeten ons goed realiseren dat Klavers positie uiterst wankel is. En bovendien heeft Rutte gezegd niet met meerdere linkse partijen te willen regeren.

 9. Michael M

  Precies. De tering gaat naar de nering. Om in de toekomst betere resultaten te bereiken moeten het mogen stemmen alleen nog gelden voor burgers welke zelf hun rekeningen en huur moeten betalen en weten wat het is om te moeten werken voor je levensbehoeften. Voor thuiswonenden vanaf 18 geen stemrecht meer geven.

 10. HD

  De vele stakkers hebben hiervoor gekozen, ik zou vast zeggen, ga maar sparen voor de groene plannen van Kaag, want financieel bloeden zullen jullie.

 11. J.C.

  Dus de partij die de boerenstand wil halveren zou in het volgende kabinet samengaan met de partij, die zegt de boeren te willen steunen (maar het tot nu toe niet deed)?

 12. Kleurloze Politiek

  Jonges kom op verliezen is nooit leuk..
  Maar om nu zo te keer gaan is niet chique.

  Al die complottheorieën over stem fraude omdat rechts niets de absolute meerderheid heeft gehad is echt je eigen graf graven.

  1. Loelap

   Heb eerlijk gezegd bitter weinig gehoord over stemfraude. Is volgens mij nu geen issue.

  2. usb3.0

   kleurloos is het type complotterrorist die alles onder het kopje complottheorie gooit…

 13. Lucky Luke

  Linkse partijen afgeslacht, nou ze hebben behoorlijk gewonnen, kijk maar naar D66 want die is bijna altijd nog linkser dan GL of SP. Dat is een wolf in schaapskleren, van Mierlo zou zich in z’n graf omdraaien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.