Hoera, feest! Reproductiegetal zakt onder de 1, duidelijk effect van vaccins… Nederland kan weer open!

In deze woeste coronatijden vallen ondernemers bij bosjes neer ‒ of gooien er zelf het bijltje bij neer. Maar aan de corona-misère komt dan eindelijk een eind, lijkt het. De R zakt onder de 1 weg, en de vaccins slaan. Tijd dus, zou je zeggen, om Nederland weer open te gooien!

Eindelijk eens wat positief nieuws! Het RIVM meldt in de meest recente wekelijkse update dat het reproductiegetal op 22 februari onder de 1 is gezakt (0,98), wat betekent dat er minder besmettingen plaatsvinden. Ook zien ze een duidelijk effect van vaccins op de besmettingscijfers. We gaan dus de goede kant uit!

Het RIVM kijkt iedere week naar de R van twee weken geleden. Dan hebben ze alle cijfers binnen om een redelijke schatting te kunnen maken van hoe het virus (en de varianten) zich verspreidt. En dat ziet er nu goed uit! Op 12 februari lag het reproductiegetal nog op 1,14 en op 22 februari werd dat 0,98. De verwachting is nu dus dat het virus langzaam wordt ingedamd.

Het aantal nieuwe coronagevallen en ziekenhuisopnamen is deze week ongeveer gelijk gebleven aan de week ervoor. Qua nieuwe besmettingen betreft het nu wel veel minder 70-plussers. Dat is logisch, want zij zijn nog niet ingeënt.

In de maand februari was slechts 5 procent van de opgenomen coronapatiënten jonger dan 40 jaar. Op de IC was dit 4 procent. Als er dus zal blijven worden gevaccineerd dan zien we waarschijnlijk een verdere daling in het aantal besmet geraakte 70-plussers en domineren de jongeren die categorie van de coronacijfers. Alleen zullen die veel minder snel in het ziekenhuis (of de IC) belanden.

De toekomstige aantallen besmettingen betekenen dus niet meer hetzelfde als voor de vaccinaties. Over een paar weken zijn grote aantallen besmettingen lang niet meer zo ernstig, omdat jongere mensen (<39 jaar) dan naar verwachting de grootste groep zijn en nauwelijks in het ziekenhuis terechtkomen. Het lijkt nu dus echt de goede kant op te gaan.

Tijd dus, dat Mark Rutte beseft dat Nederland genoeg heeft van het coronabeleid en de boel weer opengooit. Dat zeggen niet alleen de ondernemers, die het water tot aan de lippen staat, maar nu wijzen ook de cijfers van het eigen RIVM het uit. Dus hup, van het slot dat land! En feesten tot zonsondergang.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Monty

  ”duidelijk effect van vaccins… Nederland kan weer open!”

  Dankzij de inspanningen van ………..?

  1. Joachim Ziemszen

   Dankzij Hugo de Jonge en de GGD’s.

   De complimenten van Wout kwamen nog niet zo duidelijk door, maar dat gaat welzeker nog komen.

   1. StemPzeweg

    Waarom kon Hugo de Jonge geen lijsttrekker zijn ipv deze zure en kille Hoekstra?

    1. Joachim Ziemszen

     Inderdaad, de Jonge was een betere lijsttrekker geweest. Nu krijgt hij eindelijk de waardering die hij verdient.

   2. FreeThinker

    Je bedoelt de debieltjes waardoor wij van heel europa het langzaamst vaccineren?

 2. Joachim Ziemszen

  Het beleid van dit Kabinet heeft dus succes. Mooi is ook dat we qua vaccinaties nu tot de kopgroep in Europa behoren.

  Hulde!

 3. staleo

  Joachim Ziemszen
  Van welke planeet komt u eigenlijk?

 4. JochemX

  Virussen komen en virussen gaan, dus na een tijdje neemt het aantal zieken af. Heeft helemaal niets met de vaccinaties en ‘het succes’ van de maatregelen te maken.

 5. Yoyo

  Ondanks Hugo de Jonge, hebben we dat toch maar mooi voor elkaar gekregen…😄

 6. liefdevol rechts

  Duidelijk,er is in de eerste plaats nooit een epidemie geweest.
  En die paar vaccinaties kunnen de zaak niet maken, dit dient enkel maar om een rad voor de ogen te draaien en te laten uitschijnen dat het helpt.
  Terwijl het geen donder helpt, niets is bewezen.
  Enkel de leugens van de media zijn bewezen

  1. Monty

   En in de rest van de wereld?

   Zelfde leugens?

   1. JochemX

    Ja!

 7. StemPzeweg

  Dankzij de geweldige inspanningen van Hugo de Jonge. Zo jammer dat hij geen lijsttrekker is van het CDA want anders kreeg hij mijn stem. Die Hoekstra vind ik vreselijk

 8. Edjan

  Hoho! Neenee! Hang die vlag maar weer binnen! Want het reproductiegetal is maar net onder de 1 dankzij “onze” geweldige maatregelen lockdown en avondklok.
  Zie je nou wel dat het werkt! Dus nog even 2 maanden braaf blijven, dan zullen “we” nog wel eens verder kijken.
  Sarcasme uit.

 9. liefdevol rechts

  Wat ze natuurlijk ook doen is het laten uitschijnen dat de vaccinaties helpen om zo ook weer stemmen te rondselen omdat ze zwaar verlies leiden.
  Dus spannen ze de media maar weer voor hun kar en die doen het met plezier want het volk in toom houden is tegenwoordig het liefste wat ze doen.
  Dus bewijzen dat die paar vaccinaties helpen zijn er niet maar om zo wat stemmen terug te krijgen is een leugentje om”bestwil” voor deze mensen geen probleem

 10. Mar

  “De R zakt onder de 1 weg, en de vaccins slaan.”

  Wat??? Nou, dan hoef ik niet het vaccin. Ik laat mjj niet slaan.

  Sorry Wout 😀 Denk dat er slaan moet staan 😉

  1. Mar

   Slaan aan, bedoel ik dus.

   Raak er zelf van in de war.

 11. Xyz1234

  Het reproductiegetal wordt gebaseerd op de uiterst onbetrouwbare pcr test ( althans onbetrouwbaar om klinische besmettingen aan te tonen). Volgens The Lancet tot wel 75% foutief. Dus dit artikel wordt daardoor irrelevant.

 12. de ziender

  Nee vaxiwappie, dat komt omdat in maart de russen altijd afnemen, vooral Virussen…

 13. M. Brandenburg

  UIteraard wederom geen woord over de 3 tot 7 miljoen Nederlanders die al immuun zijn omdat ze al besmet zijn geweest. Zou dat ook geen invloed hebben, er is namelijk een veelvoud van Natuurlijke immuniteit vergeleken met die paar mensen die een vaccin hebben ontvangen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.