Haha! Brabant maakt lange neus naar windmolendrammers, zet vol in op kernenergie: ‘Minder ruimte dan windparken!’

De provincie Brabant wil de komende jaren juist gaan inzetten op kernenergie in plaats van zonne- en windenergie. Kernenergie is op dit moment duurder, maar neemt wel veel minder ruimte in beslag. Dat staat te lezen in een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de provincie. Voor de linkse klimaatdrammers is het praten over kernenergie al not done, maar nu wil een Nederlandse provincie hier dus vol op gaan inzetten. 

De Brabantse gedeputeerde Eric de Bie, gedeputeerde namens Forum voor Democratie, licht in een online persbriefing de nieuwe ideeën van de provincie toe, zo meldt de NOS. De Bie is euforisch, want een nieuwe nucleaire reactor om in Noord-Brabant stroom op te wekken behoort serieus tot de mogelijkheden.

De provincie wil overgaan op kernenergie omdat de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof nagenoeg nul is. De belangrijkste reden waarom men in Brabant wil gaan inzetten op kernenergie is dat zonne- en windenergieprojecten enorm veel ruimte in beslag nemen. “Kerncentrales kunnen bijdragen aan de mix van duurzame energieopwekking. Daarnaast vergen ze beduidend minder ruimte dan windparken of zonneweides en bieden weersonafhankelijke leveringszekerheid.”

Wat dus betekent dat de provincie Brabant een andere weg inslaat dan andere Nederlandse provincies. Zo lijken de rechtse gedeputeerden, CDA, VVD en FVD, te kiezen voor een radicaal andere koers dan de rest van het land. Brabant ziet weinig heil in landschapsvervuiling door wind- en zonneparken en gaat nu de plannen voor kernenergie onderzoeken. Het is goed om te zien dat zeker niet iedere provincie mee gaat in de windmolengekte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. sonny

  Logisch!
  Kernenergie en eventueel aardgas van Nordstream2!
  Elk mens met een hogere IQ score dan 50, zal/kan dit begrijpen!

  1. Heinz

   Sonny roept maar wat en dat kan hier op DDS.

   1. usb3.0

    Gelukkig mag jij dat ook

   2. coenzoon

    heinz zit dus duidelijk onder de 50

  2. Ned

   De klimaatdrammers willen al windmolens gaan bouwen in NATUURGEBIEDEN omdat mensen ze niet “in de achtertuin” willen….

 2. coenzoon

  Uiteraard , steeds meer mensen zien dat ,

  * de betrouwbaarheid van windmolens is negatief
  * de betrouwbaarheid van lichtpanelen is negatief
  * de bouw van windmolens is CO2 negatief, dit betekent dat windmolens meer CO2 consumeren bij bouw dan dat ze besparen aan energie.
  * Het verloop van de opbrengsten van zonnepanelen is negatief
  * de ombouw , aanpassingen op huizen kost erg veel CO2 uitstoot
  * de levering van energie is sterk wisselend zodat een stabiel net nagenoeg onmogelijk is.

  Ergo, kerncentrales zijn het enige alternatief als je over wilt op elektriciteit. Inmiddels is vast gesteld dat de nieuwe diesel motoreneuro euro 6 motoren van Mercedes veel milieu vriendelijker zijn dan een tesla.

  h**ps://www.manners.nl/mercedes-diesel-schoner-dan-tesla/

  Het ombouwen naar elektriciteit is een dom alternatief. Net zoals het onzinnige waterstof. Ergens wordt altijd CO2 uitgestoten. Wel eerlijk vergelijken aub

  1. Max Aue

   Geestig, dit krampachtige achterhoedegevecht.

   1. coenzoon

    achterhoedegevecht ? het staat er echt ! niet de argumenten tellen en het voortschrijdend inzicht maar het ongelijk van een decadente tról

 3. Heinrich

  De fanatieke groenkakkers zijn bijna uitgespeeld, wie hecht nog aandacht aan die met kokervisie behepte mafklappers!

 4. Brenda Welsh

  Waar komt deze onzin vandaan? Overal om ons heen worden kerncentrales gesloten. Bovendien alle procedures en de bouw gaat jaren in beslag ne men.

  1. coenzoon

   strónt uit je ogen peuteren en er gaat een wereld voor je open !

   We leven al jaren op Franse kernenergie.

   1. Brenda Welsh

    Afgezien van jouw typerende antwoord het volgende: “Een besluit over de nieuwbouw van extra kerncentrales door het Franse staatsbedrijf EDF valt op zijn vroegst eind 2022, nadat de kernreactor in aanbouw bij Flamanville zijn eerste kernbrandstof heeft ontvangen. Dat heeft Elizabeth Borne, de Franse minister van Energie, bekendgemaakt (Reuters). Ook heeft zij bevestigd dat Frankrijk de aangekondigde sluiting van 14 oudere kerncentrales doorzet”
    Het is niet erg dat je wat uitbraakt, maar doe het wel fatsoenlijk.

    1. usb3.0

     Gelukkig heeft Frankrijk voldoende kerncentrales daar zou Nederland een voorbeeld aan moeten nemen

    2. coenzoon

     dus , hup hup aan het werk , bouwen dat ding , we zitten erom te springen. Snel nieuwe bouwen. De enige manier voor een betrouwbaar netwerk ! Toch heel vervelend als de wind gaat liggen en die achterlijke velden met panelen niets leveren. Is deze logica te moeilijk voor je ? ps de vraagstelling bepaalt de toon van het antwoord. Overigens vind jij jezelf fatsoenlijk ?

    3. Gerda2

     Brenda@ Overal om ons heen worden kerncentrales gesloten.

     Als je op de hoogte wilt blijven bekijk dan de volgende site eens:

     world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/plans-for-new-reactors-worldwide.aspx

  2. usb3.0

   Nee hoor brendaatje dat lieg jij, overigens is kernenergie het beste dat er bestaat…

  3. Max Aue

   Het gaat ook nergens over, Brenda. Ze gunden de FVD in Brabant een fake-onderzoek om hun klimaatsceptische gezicht te redden. Doorzichtig kiezersbedrog.

   1. usb3.0

    Nee hoor maxje dit lieg jij…

   2. coenzoon

    wat wil de decadente tról nu aantonen met dit inhoudsloze gewauwel ?

  4. plakband

   Brenda W, overal om ons heen wordt gas als milieuvriendelijk en duurzaam erkend, zelfs de wanbestuurders van de EU geven dit nu toe. In NL moeten we versneld van het gas af. Ga je eens in die waanzin verdiepen. Misschien steek je er nog wat van op. En als je dan toch bezig bent, reken even uit wanneer NL alle bossen van Europa heeft verbrand voor zg duurzame en schone energie. Als alle bossen zijn gekapt blijft alleen nog kernenergie mogelijk. Daar kun je dan maar beter meteen mee beginnen. Dan kun je tenminste boswandelingen blijven maken.

  5. LifeBuddy

   lomp, dat is de bedoeling, voor jaren lang werkgelegenheid.

 5. M. Brandenburg

  Waar komt de onzin vandaan dat kernenergie duurder is dan windeneergie, stel je bouwt een kleine centrale die bouw je nu voor een miljard, om met windmolens dezelfde hoeveelheid energie op te weken moet je een veelvoud betalen voor windmolens, daar daarbovenop heeft een kerncentrale een levensduur van minimaal 2 keer zo lang als bij windmolens (uitgaande van het meest gunstige scenario voor windmolens, dri en zelfs voer keer lnager genieten van een kerncentrale is ook mogelijk) Daarnaast ZIjn kerncentrales echt groen, en heb je een fractie van een fractie vande hoevelehid grmnd nodig om een centrale te bouwen, zelfs het afval van een kerncentrale is minder dan uiteindleijk het afval van 1 windmolen. Daarnaast zijn de verhalen van 100.000 jaren radioactief al een tiental jaren achterhaalt, en is dit maar een fractie van wat de rode groenelingen beweren. De kosten van kernenergie per KW zijn zo een factortje 15 lager en daar zijn alle kosten voor kernenergie al in verwerkt, wat in de prijs van de groene energie uit wind en zon niet het geval is.

  1. Jack Flash

   Die nietsbeseffende linkse k*tkliek wordt steeds lachwekkender.

  2. Max Aue

   Ik ben een voorstander van kernenergie maar moet constateren dat het niet rendabel kan worden geëxploiteerd. Het duurt ook 15 jaar voordat een centrale draaiende hebt.
   Het is dus geen zinnige optie.

   1. usb3.0

    “Het is dus geen zinnige optie.”

    Dikke vette onzin weer wat maxje weer neerplempt, vergeleken met land/zee verslindende windmolens en nutteloze land verslindende zonneparken zijn schone en zeer veilige kerncentrales een uitstekende uitkomst

   2. coenzoon

    domme decadente tról wil maar niet begrijpen dat 1Kw uit de kerncentrale ongeveer 1/3 kost van de windmolen

    ergo energie uit de windmolen is in geld 3 x duurder dan kernenergie als je speelt met subsidies

    vervolgens moeten we nog even de CO2 uitstoot van de windmolen verrekenen en dan blijkt die vogelmolen onrendabel.

    Al duurt het 25 jaar , voor een stabiel , betrouwbaar netwerk is het de enigste optie. Dus hoe langer je erover lúlt hoe langer het duurt voor hij operatief is. Je reactie heeft dus weer een groot sukkel gehalte

 6. Max Aue

  De provincie wil het niet maar ze wierpen de FvD-gedeputeerde een kluifje toe in de vorm van een onderzoek. Fraaie politieke zoethouder want iedereen met enig inzicht in deze materie weet dat het tenminste 15 jaar duurt voordat je een kerncentrale draaiende hebt en dan ook geen rendabele opzet hebt.

  Dit gaat helemaal nergens over.

  1. usb3.0

   Nou en, heel Nederland voltrappen met molens kost net zoveel tijd domoor en verhoudingsgewijs levert het niets op vergeleken met kerncentrales

   1. Heinz

    Met kernzentrales heb je afval. Het afvoeren en opslaan van afval kost veel inspanningen. Daar is te weinig ruimte voor. In het kort genomen, geen toekomst, verblijf ik.

    1. Max Aue

     Dat is een bijkomend probleem: in het dichtbevolkte Nederland zal het jaren duren voordat we het eens zijn over een locatie. Dan moet de bouw nog beginnen.

    2. coenzoon

     Afval is beheersbaar . In Petten hebben we veel ervaring opgedaan, verblijf ik

    3. usb3.0

     Met windmolens nog veel meer of denkt adolf heinzzwijn dat windmolens/zonnepanelen voor eeuwig meegaan?

     “in het dichtbevolkte Nederland zal het jaren duren voordat we het eens zijn over een locatie.”

     Als Den-Haag net als bij de windmolens, de draagvlak zo interpreteert dan is het in no-time geregeld

 7. LifeBuddy

  Ja ,zet maar aan de duitse grens, als het doorgaat.

 8. Augustus

  De push voor windmolens / zonnepanelen gaat alleen maar om subsidie handjeklap. Keer op keer bouwfraude figuren zoals Jorritsma die dik profiteren omdat ze hun eigen aannemers bedrijfjes opdrachten kunnen geven. Bij een kerncentrale gaat dat niet lukken.

  1. coenzoon

   mooi gesproken , en volledig correct. zie hier hoe het werkt die nieuwe normaal

   h**ps://www.bitchute.com/embed/cHMwZURVEQMs/?feature=oembed#?secret=3Qc7oRjMLX

 9. Pieter48

  Gelukkig zijn er nog bestuurders in dit land die wel verstand van zaken hebben en niet besmet zijn door de klimaat gestoorden van de linker flank.Frankrijk de meeste kerncentrales en de minste uitstoot. Nee dan onze klimaat reddertjes. Helemaal opgewonden geraakt door biomassa en de horizon vervuild met giga windmolens. Polders vol met zonnepanelen verziekt.Dan de Duitsers die hebben het door dat aardgas niet zo schadelijk is als onze hobby regeerders ons wijs willen maken.Met de aanstaande regering verwacht ik niet veel vooruitgang op welk gebied dan ook.Er veranderd veel maar er verbetert niets.

  1. coenzoon

   bio – massa , milieu vervuilend en ontbossing van de aarde
   zonnepanelen , of eigenlijk lichtpanelen, geen licht geen stroom
   windmolens , geen wind geen energie

   Dus elke avond geen stroom uit lichtpanelen en vervolgens geen stroom uit windmolens omdat de wind s’avonds afneemt

   de milieu gekkies zijn helemaal van hetb padje

 10. Gerda2

  Brenda@ Overal om ons heen worden kerncentrales gesloten.

  Als je op de hoogte wilt blijven bekijk dan de volgende site eens:

  world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/plans-for-new-reactors-worldwide.aspx

  1. coenzoon

   helaas heeft brenda geen inhoudelijk wederwoord in de hele discussie. jammer maar voorspelbaar. lege hulsen die linkse tróllen

 11. plakband

  Als we een provincie van Duitsland worden dan kunnen we gewoon gas blijven gebruiken.
  Zijn we ook meteen van Rutte af en weer een stapje dichterbij de Europese eenheid. Moet D66 wel aanspreken. Staat niets over in de verkiezingsprogramma’s. Zou dus zomaar kunnen gebeuren.

 12. Edjan

  Schitterend Brabant. De eerste provincie die bij zijn positieven komt. Laat de calvinistische linksmiegels maar uit hun nek lúllen.

 13. rafi

  Als er een voordeeltje bestaat dat het niet overal in de Nederlanden protestants werd, dan is het wel dat de mentaliteit in het zuiden wat rechtser is gebleven, wat minder vatbaar voor socialisme/communisme/neomarxisme dan in het protestantse noorden.

 14. JFU

  Er zijn gelukkig nog bestuurders met een gezond verstand en inzicht. Zijn zeer zeldzaam.

 15. Jopie

  Ik ben geboren Achterhoeker: ik woon al bijna 40 jaar in Twente maar ik wou dat ik Brabander was.

 16. arnoud

  Heel veel uiteenlopende reacties hier, maar aan een ding word niet gedacht, wat te denken van op alle huizen en flats zonnepanelen plaatsen in plaats van windmolens en zonepanelen parken, dan heeft iedereen toch zowat gratis energie.
  en wat te denken van het verder uitwerken van gratis energie zoals Nicola Tesla had uitgevonden energie uit energie, maar ja… eigenlijk weten we het antwoord ook wel.. dat levert geen geld op voor de staats kas van de grote energie jongens

 17. Drollevanger

  Het valt me op dat deelname van het FVD in het bestuur van Brabant een gunstige uitwerking heeft op de oplossing van het zogenaamde klimaat probleem.
  Ikzelf ben persoonlijk alleen voorstander van kernenergie als die met behulp van Thorium met de gesmoltenzout methode wordt gerealiseert.
  Deze energieopwekking via Thorium heeft grote voordelen, het vreet het resterende, bijna eeuwig gevaarlijke stralingsafval van uranium op, en Thorium is nagenoeg onuitputtelijk voorradig op aarde en goedkoop.
  Thoriumenergie is daarnaast wel het einde van de macht van de fossiel bedrijven. Of dat slecht is voor onze economie weet ik niet.

 18. Drollevanger

  Daarnaast heb ik niks tegen CO2 of Stikstof.
  Van extra stikstof gaan planten beter groeien(zelf stikstof producerende planten zoals bv Vlinderbloemigen) gaan na toevoeging van stikstof niet slechter groeien, maar planten die zelf geen stikstof kunnen produceren, groeien door het toevoegen van extra stikstof harder dan bv een vlinderbloemige als klaver. Daarom krijgen planten zonder eigen stikstof productie na extra stikstof toediening de overhand.
  Stikstof is geen vergif maar voor planten een extra groeimiddel.
  Als men in een afgesloten aquarium het CO2 wegpompt kan er niet 1 plant meer leven. CO2 is namelijk net als water en zonnewarmte onmisbaar voor ons soort leven.
  Geen water, geen CO2, Geen zonnewarmte, = geen leven.

  1. coenzoon

   Probeer dat maar uit te leggen aan de milieu maffia !

   Inmiddels weet je weet denk ik wel wie de wereld sturen dus zal een Thorium centrale nog lang geblokkeerd worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.